www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

28/11/09

 

  Μπορεί να χώρισαν τα δημοσιογραφικά τους τσανάκια, αλλά οι δυο φίλοι εξακολουθούν να πλατσουρίζουν στη λάσπη της ίδιας μπανιέρας. Κύριος στόχος τους οι γυναίκες. Ο μεν Τριανταφυλλόπουλος (με τη συνεργασία του Λάλα), στην αγωνία του να υποστηρίξει τον Σαμαρά, δημοσίευσε στη νέα του εφημερίδα το πιο χυδαίο σεξιστικό και μισογυνικό κείμενο για την Ντόρα Μπακογιάννη. Και όταν εκείνη υπέβαλε εναντίον του αγωγή, αυτός επικαλέστηκε τη συγγενική τους σχέση, ζητώντας "να τα βρουν".

  Οσο για τον Αναστασιάδη, εκείνος επέλεξε να διασύρει την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ακτιβίστρια σε ζητήματα μεταναστών που διορίστηκε σύμβουλος του Σπύρου Βούγια. Οπως εύστοχα σημειώνει στην εφημερίδα "Αυγή" η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, "το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο 'Πρώτο Θέμα' είναι προφανές πως έχει στόχο. Οχι μόνο τον γνωστό, να σκανδαλίσει και να πουλήσει, αλλά κυρίως να δοκιμάσει τις αντοχές του βαθιά συντηρητικού, ανδροκρατικού, σκοτεινού και εθνικόφρονα μηχανισμού του υπουργείου, που θα επιμένω να αποκαλώ υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ομως, ανεξάρτητα από τι θα κάνει ο Βούγιας ή ο Χρυσοχοΐδης, η δημόσια έκθεση μιας ακτιβίστριας, με αυτό το χυδαίο τρόπο, η αναπαραγωγή της φωτογραφίας στο Διαδίκτυο και τα σχόλια ακροδεξιών και χρυσαυγιτών, που μετά βεβαιότητας διατηρούν διαύλους επικοινωνίας και με την Κατεχάκη, επιβεβαιώνουν πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι/ες απέναντι σε μηχανισμούς διασυρμού, συκοφάντησης και εξόντωσης. Οταν όμως αυτή η... γυμνή είδηση επίσης σχολιάζεται στο Διαδίκτυο και από αριστερούς και από αναρχικούς, αναρωτιέμαι πόσο διαβρωμένες είναι, άραγε, από τον σεξισμό, τον μισογυνισμό και τη ρηχότητα, οι άμυνές μας".


  Ας μην ξαφνιαζόμαστε, λοιπόν, όταν στα φασιστικά μπλογκς η Κωσταντίνα Κούνεβα χαρακτηρίζεται σαν "η πουτάνα που της πληρώνουμε μήνες τώρα το νοσοκομείο", γιατί διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν υπάρχουν. Ας το έχουν υπόψη οι πολιτικοί και οι άλλοι θαμώνες αυτών των εφημερίδων και των ομογάλακτων τηλεοπτικών, γιατί και γι' αυτούς δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία.

  Εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλαξε η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη για την τρομοκρατία (MEGA 22.10). Η "17Ν", μας πληροφόρησε, σκότωσε έξι αστυνομικούς - "άνδρες των ΜΑΤ, σωματοφύλακες ή πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί για βασανισμούς". Επειδή αυτή η τελευταία διατύπωση αναφέρεται προφανώς στον Ευάγγελο Μάλλιο, υπενθυμίζουμε πως ο αρχιβασανιστής της χουντικής Ασφάλειας δεν είχε απλώς "κατηγορηθεί" αλλά καταδικαστεί δυο φορές (30.11.75 και 12.10.76) για βασανιστήρια, έστω και σε γελοίες ποινές. Στο συγκεκριμένο σημείο, βέβαια, ο κ. Θεοδωράκης απλώς αντιγράφει το άθλιο πόνημα των Τέλλογλου-Παπαχελά, σύμφωνα με το οποίο ο Μάλλιος ήταν απλά "η θεσμική μνήμη της Ασφάλειας", πολύτιμη για τη δίωξη του εξτρεμισμού (βλ. "Ιός" 26.1.03). Να υποθέσουμε ότι το αίμα της αδικοχτυπημένης "δόκιμης αστυνομικίνας των 400 ευρώ" γίνεται όχημα για να "ξεπλυθούν" -άλλη μια φορά- όλα τα κρίματα των ένστολων "προστατών του πολίτη", από την παρεξηγημένη "επταετία" και δώθε;

  Με πορεία στη Βουλή, τα γραφεία της Ε.Ε. και την αμερικανική πρεσβεία υποδέχεται την ερχόμενη Τρίτη (1.12) τη συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ η Διεθνιστική Αντιπολεμική Κίνηση. Ραντεβού στα Προπύλαια (6.30 μμ).


 


«Φταίνε τα Εξάρχεια, ναί, αλλά πάνω απ' όλα, τα μυαλά και οι πράξεις μας φταίνε».

 

Κωνσταντίνος Πυλαρινός
(Ομιλία στο έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ., "Αυριανή", 9.11.09)

 

 

 

 

21/11/09

 

  Σχετικά με το δημοσίευμα της στήλης (7.11.2009) για την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών σε τέσσερις κοινότητες του νομού Φλώρινας, που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να διευρυνθεί ή έκταση του υπάρχοντος Πεδίου Βολής, ο πρόεδρος της κοινότητας Λόφων Νικόλαος Μητσκόπουλος (στη φωτογραφία) παρατηρεί: "Ορθά επισημαίνετε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι. Δυστυχώς οχτώ συμπολίτες μου σύρθηκαν στα δικαστήρια και εξακολουθούν σήμερα να 'βρίσκονται υπό ομηρία', αφού καλούνται σε ανακριτικές-εξεταστικές εισαγγελικές διαδικασίες εδώ και ένα χρόνο. Κατηγορούνται για 'αντίσταση κατά της αρχής', ενώ σύρθηκαν βίαια σε αστυνομικά τμήματα, τραυματίστηκαν (σπασμένα χέρια), από τα αστυνομικά όργανα κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας εναντίον του «ανεπιθύμητου» Πεδίου Βολής".

  "Με το εν λόγω έγγραφο", σημειώνει ο κ. Μητσκόπουλος, "είναι πλέον ολοκάθαρο τι σχεδιάζουν οι Αρχές. Ουσιαστικά 'απαιτεί' το Υπουργείο Εθνικής Aμυνας να κάνουν τακτικά 'παρέλαση' τανκς, ερπυστριοφόρα στρατιωτικά οχήματα, μεταφορά πολεμοφοδίων και κανονιών μπροστά από τις αυλές μας, να καταπατούν 'νόμιμα' τις καλλιέργειές μας, να πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με όλμους, όπλα, βόμβες και ό,τι επικίνδυνο θεωρεί οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος για τη ζωή και τη περιουσία όλων".


  "Αν το Πεδίο Βολής δεν μπορεί για 'οικονομικούς' λόγους να απομακρυνθεί, έχουμε τη διάθεση ακόμη και να 'αποζημιώσουμε-απαλλοτριώσουμε' εμείς το Υπουργείο. Εχουμε τη διάθεση να ξανά-αγοράσουμε τα δικά μας κτήματα, τη δική μας γη, που απαλλοτριώθηκε σε 'ανώμαλες' εποχές τη δεκαετία του 1960 στη περιοχή μας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και από τους αρμόδιους να αποφασίσουν επιτέλους την οριστική απομάκρυνση του ανεπιθύμητου Πεδίου Βολής. Οι κάτοικοι του χωριού μου αλλά και των γειτονικών χωριών δεν θα επιτρέψουμε πλέον, με τη φυσική μας παρουσία, οποιαδήποτε επόμενη στρατιωτική άσκηση πόσο δε μάλλον την επέκταση του Πεδίου Βολής. Επιτέλους να πάψουν οι αρμόδιοι να μας θεωρούν 'ιθαγενείς' εφαρμόζοντας 'αποικιοκρατικές' λογικές σε 'ινδιάνικη' περιοχή".

  "Εμείς οι κάτοικοι", καταλήγει η επιστολή, "θα δραστηριοποιηθούμε σε οποιοδήποτε διοικητικό, πολιτικό, δικαστικό επίπεδο να βρούμε το δίκιο μας εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας που επιχειρεί έμμεσα να μας 'διώξει' απ’ τα χωριά μας. Αν χρειαστεί, θα προσφύγουμε ακόμη και σε αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα για να βρούμε το δίκιο μας, γιατί πολύ απλά κάθε λογικός άνθρωπος επιθυμεί μέσα από φυσιολογικές δραστηριότητες στην περιοχή μας τα αυτονόητα, ήσυχη ειρηνική, ποιοτική ζωή".

  Η υφυπουργός τουρισμού Αντζελα Γκερέκου μας ενημέρωσε ότι τελικά δεν παρευρέθηκε -και πολύ καλά έκανε- στο συνέδριο "Greek Τοurism & Property 2009" στο Λονδίνο (βλ. Ιός, "Το γκολφ έχει ονοματεπώνυμο", 14.11.09), στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι όλων των αμφιλεγόμενων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα (και μερικές απ' αυτές τη δικαιοσύνη). Πάντως στην προσωπική της ιστοσελίδα προβάλλει το συνέδριο, ενώ καταγράφει και την άποψη του ιδιοκτήτη της Minoan Chr. Egleton, ο οποίος ζήτησε "ένα χωροταξικό νομοσχέδιο για την Ελλάδα φιλικότερο προς το περιβάλλον κάνοντας λόγο για την ύπαρξη συμφερόντων". Προφανώς ο υποψήφιος επενδυτής του Κάβο Σίδερο (Μονή Τοπλού), λέγοντας "συμφέροντα", εννοούσε τους διαμαρτυρόμενους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.


 


«Θεωρώ ότι η θέση που παίρνει κάποιος στο μεταναστευτικό ζήτημα καθορίζει σήμερα ποιός είναι προοδευτικός και ποιός αντιδραστικός».

 

Alain Badiou
(Συνέντευξη στη Βάλια Καϊμάκη, "Εψιλον", 15.11.09)

 

 

14/11/09

 

  Πρώτα πλαστογράφησε χονδροειδώς την ιστορία του Εμφυλίου ώστε να χωράει στις προδιαγραφές του καραμανλικού "μεσαίου χώρου", παρουσιάζοντας μια Δεξιά (του 1949) που ονειρεύεται την ...εθνική συμφιλίωση κι έναν Παπάγο που προσπαθεί ν' αντισταθεί στις "πιέσεις" των Αμερικανών για χρήση βομβών ναπάλμ κατά των ανταρτών. (Βλ. τον "Ιό" του περασμένου Σαββάτου). Τώρα, μιλώντας στο κανάλι NOVA Sports (9/11), ο Παντελής Βούλγαρης προσπάθησε να "ξαναγράψει" και την ίδια του την ταινία.

  -"Γιατί κάποιοι βάλλουν κατά της ταινίας, ότι υπάρχουν ιστορικές ανακρίβειες, ότι δεν έγινε ακριβώς έτσι με τις βόμβες ναπάλμ, ότι έγινε κάπως αλλιώς, κλπ;", ρωτάει ο οικοδεσπότης (Λάμπης Ταγματάρχης). "Στην ταινία βάζεις ότι οι Ελληνες αξιωματικοί προτρέψαν τους Αμερικάνους να μην τη χρησιμοποιήσουν".
-"Δεν είναι αυτή η σκηνή και δεν είναι ακριβής", απαντά ανενδοίαστα ο σκηνοθέτης. "Στη συνάντηση Βαν Φλιτ και στρατηγών Ελλήνων, διατυπώνεται επιφύλαξη για τον απλούστατο λόγο ότι οι βόμβες ναπάλμ πέφτοντας στις περιοχές των ανταρτών ακουμπάγανε και τους στρατιώτες. Οι μάχες ήτανε δίπλα δίπλα. Αυτή είναι η διατύπωση".


  Λυπούμαστε πολύ που ένας καλλιτέχνης αισθάνεται αναγκασμένος να αποκηρύξει επί της ουσίας το δημιούργημά του, όμως ο κ. Βούλγαρης ψεύδεται χοντρά. Η "ερμηνεία" του δεν υπάρχει πουθενά στην ίδια την ταινία. Εκεί, ο Βαν Φλιτ παρουσιάζει στην ηγεσία του κυβερνητικού στρατού τις καταστρεπτικές ικανότητες των ναπάλμ, κι ακολουθεί -επί λέξει- ο εξής διάλογος:
Παπάγος: "Μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό;"
Βαν Φλιτ: "Σ' αυτό το σημείο, δεν έχετε επιλογή..."
Παπάγος: "Πού αλλού έχουν χρησιμοποιηθεί;"
Βαν Φλιτ: "Πουθενά. Ο Γράμμος επιλέχθηκε για την παγκόσμια πρεμιέρα τους. Θέλω να τις παρουσιάσω προσωπικά. Ας τελειώνουμε".

  Να ήταν άραγε μια απλή σύμπτωση που η πρώτη προσφυγή κατά των λιμενεργατών έγινε από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας; Της περιοχής δηλαδή στην οποία δραστηριοποιείται ο καπετάν Βασίλης Κωσταντακόπουλος που μεσολάβησε προσωπικά στη συμφωνία με την Cosco. Μάλιστα, ο πρόεδρος του εν λόγω επιμελητηρίου, Γιώργος Καραμπάτος (που έκανε την προσφυγή), το 2007 χαιρέτισε τη βράβευση του εφοπλιστή Κωσταντακόπουλου με τα παρακάτω λόγια: "Η εν λόγω βράβευση αναγνωρίζει δημόσια τη σημασία της αγάπης για τη γενέτειρα γη και της ευαισθησίας για τα προβλήματά της, κάτι που επιδεικνύει έμπρακτα ο εκλεκτός Μεσσήνιος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος"

  Στις 12.11.2009 στο εφετείο Χανίων επαναλαμβάνεται η δίκη για το ρατσιστικό έγκλημα που έγινε στο Ρέθυμνο το 2006. Ενας 16χρόνος αλβανός ο Εντισόν Γιαχάι δολοφονήθηκε άνανδρα και άγρια από μια συμμορία ελλήνων φασιστών ("Ιός", 19.3.2006). Δυστυχώς οι φασιστικές αυτές συμμορίες στο Ρέθυμνο εξακολουθούν μέχρι σήμερα την εγκληματική τους δράση ανενόχλητες.

 

  Στις 14 και 15 Νοεμβρίου πραγματοποιείται Αντιρατσιστικό Διήμερο στην πόλη του Ρεθύμνου, ανοίγοντας έτσι το διάλογο με τους μετανάστες και τους Ρεθυμνιώτες/-τισσες για ζητήματα που αφορούν τον ρατσισμό. Η Αντιρατσιστική Κίνηση Ρεθύμνου καλεί σε διάλογο για όλα τα θέματα σχετικά με τη σύγχρονη μετανάστευση με πολλές εκδηλώσεις-συζητήσεις και προβολές ταινιών. "Προσπαθούμε όλοι μαζί να βρούμε τρόπους αντίστασης ώστε να κερδίσει η αλληλεγγύη και όχι ο φόβος".

 


 


«Και για ιδεολογικούς λόγους πρωτίστως, αλλά και για πραγματικούς, πιστεύω αναφανδόν στα αρχηγικά κόμματα».

 

Αδωνις Γεωργιάδης
(Την επομένη του ορισμού του από τον Γ. Καρατζαφέρη στη θέση του γραμματέα του ΛΑΟΣ)

 

 

 

 

07/11/09

 

  Ανάστατοι είναι για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων του νομού Φλώρινας μετά από έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΣ, Ταμείο Εθνικής Αμυνας, Φ.913.3/50/1/3416, 1.9.2009), το οποίο ανακοινώνει αιφνιδιαστικά "την αναγκαστική απαλλοτρίωση κτημάτων διαφόρων ιδιοκτησιών στις κοινότητες Μελίτη, Κέλλη, Λόφοι, Βεύη νομού Φλώρινας για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών". Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο απελθών υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Πλακιωτάκης, εξαιρεί από την απαλλοτρίωση όσα ακίνητα "φέρονται" ότι ανήκουν στο Δημόσιο ή είναι "σε διάθεση εποικισμού".

  Η αναγκαστική αυτή απαλλοτρίωση αφορά το περιβόητο "Πεδίο Βολής" που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής από το 1961 και ιδίως τα τελευταία χρόνια, από το 1997, που άρχισαν να γίνονται βολές με άρματα και μεγάλα πυροβόλα ("Ενα πεδίο βολής φτηνό", Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 7.11.04). Το σύνολο των κατοίκων, οι εκπρόσωποί τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές που επανεκλέχτηκαν (Λιάνης και Κωνσταντινίδης) έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Πεδίου, το οποίο λειτουργεί δίπλα στα χωριά, μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

  Πριν από ένα χρόνο είχε συκοφαντηθεί ολόκληρη η περιοχή από μερίδα του Τύπου και των καναλιών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ζητούσαν να παύσουν οι ίδιοι και τα χωράφια τους να αποτελούν "στόχο" σε στρατιωτικές ασκήσεις. Είχαν τότε λάβει τη διαβεβαίωση ότι το Πεδίο θα μεταφερθεί σε άλλο καταλληλότερο χώρο. Και τώρα μαθαίνουν ότι όχι μόνο δεν προτίθεται το υπουργείο Αμυνας να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά τους παίρνουν και τα χωράφια τους. Το ερώτημα των κατοίκων είναι αν ο νέος υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ενήμερος για την απόφαση του προκατόχου του ή οι υπηρεσίες λειτούργησαν με τη φόρα της περασμένης "διακυβέρνησης".

  Από το πολλά (ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος) τηλεφωνήματα που δέχεται ο "Ιός", ιδιαίτερη μνεία αξίζει αυτό της Πέμπτης 29/10. Ο ανώνυμος που μας τηλεφώνησε δήλωσε ότι «ανήκει στη Χρυσή Αυγή», αποδεικνύοντας τον ισχυρισμό του με κάποια στοιχεία (όπως η παρουσία μας στη δίκη του "Περίανδρου"). Μεταξύ άλλων, μας δήλωσε πως η οργάνωσή του έχει όπλα, "ξέρουν καλό σημάδι" και απείλησε πως "θα μας σκοτώσουν όλους". Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που δεχόμαστε από τηλεφώνου τις ύβρεις ή τις απειλές κάποιων "ελληνόψυχων". Η ρητή όμως παραδοχή του εν λόγω κατά δήλωσή του χρυσαυγίτη περί οπλοκατοχής (και πρόθεσης οπλοχρησίας) θα άξιζε ίσως παραπέρα διερεύνηση.

 

  "Παροξυσμός βίας σε ΑΕΙ", μας πληροφορούσε η "Καθημερινή" (4.11.09) για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στην ΑΣΟΕΕ. Μάταια ωστόσο ο αναγνώστης θα ψάξει στο πρωτοσέλιδο της σοβαρής εφημερίδας για την ταυτότητα των δραστών. Αυτή τη φορά, βλέπεις, δεν τάσπασαν τίποτα "κουκουλοφόροι" αντιεξουσιαστές, αλλά οργανωμένες ομάδες κρούσης της "φιλελεύθερης" νεοδημοκρατικής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με ρόπαλα, σιδερολοστούς και (δυο τουλάχιστον) στιλέτα...

 


 


«Τα έργα που εξυπηρετούν σκοπούς Εθνικής Αμυνας απαλλάσσονται από την υποχρέωση εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

 

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
(Απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση στο πεδίο Βολής Λόφων-Βεύης, 1.9.2009)

 

 

 

 

www.iospress.gr