Πολλά γκολφ, πολύ Real Estate, λιγότερος τουρισμός


Το γκολφ έχει ονοματεπώνυμο

 

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Eχουμε δεσμευτεί και θα ξαναδούμε από την αρχή το Xωροταξικό του Tουρισμού, και αυτό γιατί πρέπει να καταλήξουμε ως χώρα για το είδος τουρισμού που θέλουμε. Να δούμε τη φέρουσα ικανότητα της χώρας. Πόσες μεγάλες εγκαταστάσεις θέλουμε; Τι θα γίνει στα νησιά μας; Με αυτή την έννοια θα το ξανανοίξουμε». Η δήλωση δημιούργησε πολλές προσδοκίες στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και στους πολίτες που έβλεπαν τον τελευταίο καιρό τα δάση, τα βουνά και τις παραλίες να μετατρέπονται σε ιδιωτικές κατοικίες, γήπεδα γκολφ, γιγαντιαίες τουριστικές μονάδες και τεράστιους οδικούς άξονες.

Αυτή την βδομάδα η υφυπουργός τουρισμού Αντζελα Γκερέκου παρέστη και μίλησε στη Διεθνή Εκθεση World Travel Market που έγινε στο Λονδίνο στις 9 με 11 Νοεμβρίου. Στην αρχή μάλιστα υπήρξε μεγάλη ανησυχία για το αν θα καταφέρει τελικά να παραβρεθεί, μια και το προηγούμενο δίδυμο του τουρισμού (Μαρκόπουλος – Σπηλιωτόπουλος) είχαν καταφέρει να χρωστάει ο ΕΟΤ εκατοντάδες εκατομμύρια μέχρι και στα ταξί του Λονδίνου. Φαίνεται όμως ότι κάποια χρέη ρυθμίστηκαν την τελευταία στιγμή και έτσι η νέα υφυπουργός πήγε στο Λονδίνο.

Μεταξύ των άλλων εμφανίσεών της, η κυρία Γκερέκου απηύθυνε χαιρετισμό και σε μία εκδήλωση στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης. Εκεί η Real Events ΑΕ πραγματοποίησε το «φιλόδοξο» 1ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού «Greek Τοurism & Property 2009».

«Στους ομιλητές της διεθνούς εμβέλειας εκδήλωσης ξεχωρίζουν τα ονόματα του διευθύνοντος συμβούλου της Resort Group International κ. Graeme Grant, του προέδρου της Minoan Group, κ. Christopher Egleton, του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, τ. Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών & Αττικής κ. Ιωάννη Ρέτσου, του κ. Μιχάλη Τσιρίκου γενικού διευθυντή της Dolphin Capital Partners, του κ. Σταύρου Δαλιάκα, Chief Commercial Officer της Olympic Air, κ.ά. Το πάνελ των ομιλητών επίσης συνθέτουν κορυφαία στελέχη της TEMES S.A. και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ)» (Travel Daily News 6.11.2009).

Μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή, με τους «διεθνείς» αγοραστές της Ελλάδας και όλων των επίμαχων «τουριστικών» μονάδων. Εκείνων που τακτοποιούσε το Χωροταξικό του Γιώργου Σουφλιά. Εκείνων που επιδοτούνται γενναία, βαφτίζοντας τουριστικές τις γιγαντιαίες μονάδες τους ενώ στην ουσία τις μεταπωλούν σαν πολυτελείς εξοχικές κατοικίες δίπλα στα γήπεδα γκολφ και στις ιδιόκτητες πισίνες. Εκείνων που τάζουν θέσεις εργασίας στον τουρισμό για να πείθουν τους κατοίκους να πωλούν τη γη τους για ιδιωτικές κατοικίες πλουσίων.

- Η Real Events AE είναι κατά δήλωσή της η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ενημέρωσης και προβολής στον κλάδο τουρισμού και -φυσικά- real estate.

- Ο κ. Graeme Grant, διευθύνων σύμβουλος του Resort Group International, είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε όπως διαφημίζει η ιστοσελίδα του, στην πώληση 1.400 και πλέον ιδιοκτησιών στο Γκολφ κλαμπ La Manga της Ισπανίας ενώ στον ιστότοπο της εταιρείας του διαφημίζεται μεταξύ άλλων το γκολφ στο Κάβο Σίδερο και οι πολυτελείς κατοικίες του που …πρόκειται να πουληθούν (αν φυσικά κατασκευαστούν).

- Ο κ. Christopher Egleton είναι ο ιδιοκτήτης της Minoan Group με την σταματημένη από το ΣτΕ αλλά και από τον Αρειο Πάγο «επένδυση» στο Κάβο Σίδερο (Μονή Τοπλού). Αναλυτικά τα στοιχεία της εταιρείας του κ. Ιγγλετον αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η πραγματοποίηση αυτής της επένδυσης κυρίως στα ζητήματα του περιβάλλοντος (στο Βάι) και στη διαχείριση του νερού σε προηγούμενα δημοσιεύματα του Ιού (15.4.2007, 15.7.2007, 20.4.2008).

- Ο κ. Τσιρίκος είναι ο συνέταιρος του κ. Μ. Καμπουρίδη, αδελφού της νύφης της Ντόρας Μπακογιάννη και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Dolphin Capital Partners που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει την επίσης γιγαντιαία μονάδα στις Νηες Μαγνησίας. Η παραχωρούμενη έκταση από τη Μονή Ξενιάς και τα συμβόλαια είναι αμφισβητούμενα (Ιός, 12.7.2009 και 19.7.2009) ενώ η νομαρχία δεν έχει αποδεχτεί ακόμα τις περιβαλλοντικές μελέτες και είναι αμφίβολη η πορεία του έργου. Ας σημειωθεί ότι τις περιβαλλοντικές μελέτες για το γήπεδο γκολφ υπογράφει η ίδια ομάδα που κατέθεσε και τις μελέτες στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.

- Η TEMES S.A. (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας AE), είναι η εταιρεία με κορυφαίο στέλεχος τον κ. Α. Κωσταντακόπουλο, υιό του καπετάν Βασίλη Κωσταντακόπουλου της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, δηλαδή της τρίτης γιγάντιας κατασκευής στον κόλπο του Ναυαρίνου με τις πολυτελείς κατοικίες (με πάνω από 300 ιδιωτικές πισίνες) και τα μεγάλα υδροβόρα γήπεδα γκολφ που οραματίστηκαν οι τ. υπουργοί Σουφλιάς και Δούκας (Ιός, 3.4.2005 και 19.6.2005).

- Τέλος συμμετείχε και η διαχρονικά αμαρτωλή ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) η οποία διαχειρίζεται και «αξιοποιεί» τη δημόσια ακίνητη τουριστική περιουσία και της οποίας τόσο το έργο όσο και οι διοικήσεις παρέλασαν πολλές φορές από πρωτοσέλιδα όλου του φάσματος των ΜΜΕ, με αναφορές για σκάνδαλα και κερδοσκοπικές εκχωρήσεις δημόσιας γης.

Εκεί παραβρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των φορέων των ξενοδόχων, εκπρόσωπος της ιδιωτικής Ολυμπιακής του κ. Βγενόπουλου, αλλά και ο τέως υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Το πρόσφατο «ατυχές» (αλλά όχι πρωτόγνωρο) συμβάν με το θάνατο των δύο νέων εξ αιτίας κακοτεχνιών σε ξενοδοχειακές μονάδες δεν απασχόλησε βέβαια το ελληνικό αυτό συνέδριο.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η συνάντηση είχε κανονιστεί πριν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι επίσης βέβαιο ότι η κυρία Γκερέκου δεν μπορεί να ευθύνεται για το ότι παραβρέθηκε σε ένα χώρο με πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες αμφισβητούμενων επενδυτικών προγραμμάτων και σπόνσορες του Χωροταξικού σχεδίου Σουφλιά. Του σχεδίου που δεν ενέκριναν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλα τα επιμελητήρια της χώρας.

Εκείνο που δεν είναι ακόμα -ας ελπίσουμε- σίγουρο, είναι η ολοκλήρωση αυτών των μονάδων (πέραν της ΠΟΤΑ που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής). Θυμίζουμε, μέσα από την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, ότι «πρόκειται για μια γιγαντιαία συνολική έκταση, η οποία χρειάστηκε περίπου 20 χρόνια και 1.200 ξεχωριστά συμβόλαια για να αποκτηθεί. Ήταν ασφαλώς ένας νομικός μαραθώνιος από μέρους της διοίκησης του ομίλου Κωνσταντακόπουλου ώστε οι μεμονωμένες αυτές εκτάσεις να αποτελέσουν μια ενιαία ιδιοκτησία». Ακόμα λίγες τέτοιες προσπάθειες δηλαδή και η Ελλάδα θα χωριστεί σε μερικές δεκάδες τέτοιας φύσης ιδιοκτησίες, με ιδιοκτήτες τις ανώνυμες εταιρείες και τους επιχειρηματίες που εκπροσωπούν.

Θα μπορούσαν τουλάχιστον οι νέοι υπουργοί αν μη τι άλλο να περιμένουν να δούνε τα αποτελέσματα (τόσο στο περιβάλλον όσο και στις θέσεις εργασίας) της μεσσηνιακής μονάδας, και μετά να αποφασίσουν και για τις υπόλοιπες. Να πάρουν επίσης υπόψη τους ότι ακόμα και αν η πληρότητα των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων του κ. Κωσταντακόπουλου εξασφαλιστεί από την κινεζική κυβέρνηση, λόγω της συμβολής του καπετάνιου στην εκχώρηση του Πειραιά στην Cosco, δεν θα συμβεί απαραίτητα το ίδιο και στις Νηες ή στο Κάβο Σίδερο.

Το συνέδριο του Λονδίνου με τους σύγχρονους τσιφλικάδες της ελληνικής γης δεν μοιάζει να απεικονίζει αυτό που ο σημερινός πρωθυπουργός διακήρυξε προεκλογικά περί πράσινης και αρμονικής ανάπτυξης φιλικών στον πολίτη και στη ζωή του τουριστικών μονάδων που δεν θα αλλοιώνουν την ελληνική ύπαιθρο και το περιβάλλον.

Οσο για τη σύμβουλο του πρωθυπουργικού γραφείου κυρία Σιούτη, η οποία αν μη τι άλλο γνωρίζει καλά τους παρευρισκόμενους, αντί για οργισμένες ανακοινώσεις θα μπορούσε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους υπουργούς για τις προβληματικές μακροχρόνιες «ενοικιάσεις» αμφισβητούμενων εκτάσεων από τις κατά τόπους Μονές αλλά και για τις προσφυγές στη δικαιοσύνη πολιτών και οργανώσεων που ανησυχούν για τον τόπο τους.
 

 

 

(Ελευθεροτυπία, 14/11/2009)

 

www.iospress.gr