Η Γνωστή-Άγνωστη αντίσταση στη χούντα

 

1971

Ιανουάριος

Ίδρυση στο Λονδίνο "Εθνικού Αντιστασιακού Συμβουλίου" από το ΠΑΜ, τη ΔΑ, και τις δεξιές αντιστασιακές οργανώσεις "Ελεύθεροι Έλληνες" και "Υπερασπιστές της Ελευθερίας".

Φεβρουάριος

Βόμβες της ΔΑ καταστρέφουν στο Ψυχικό τα αυτοκίνητα δυο αμερικανών στρατιωτικών κι ενός αυστραλού διπλωμάτη (8/2). Μαγνητόφωνα μεταδίδουν συνθήματα του ΠΑΜ σε τρεις κινηματογράφους της Αθήνας.

Μάρτιος

Εκρήξεις βομβών της οργάνωσης "Αντίστασις-Απελευθέρωσις-Ανεξαρτησία" (ΑΑΑ) στα γραφεία της λιβυκής πρεσβείας στην οδό Ηροδότου (7/3) και στο κατάστημα των -συμβούλων του Γ. Παπαδόπουλου- Αφών Παπαγιάννη στην Ερμού (23/3). Βομβιστικές επιθέσεις της ΕΜΑ στις εισόδους των γραφείων της "Εστίας" (11/3) και της ΕΣΣΟ-Πάππας (13/3).

Δίκη του "Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού" στο Στρατοδικείο Αθηνών. Καταδικάζονται οι Π. Μηλιώτης (20 χρ), Α. Ζωγράφος (19), Ξ. Παπανικολάου & Π. Τσούντος (15/3). Ανακάλυψη παράνομου τυπογραφείου του ΡΦ και δέκα συλλήψεις (18/3).

Πρώτες κινητοποιήσεις στα Μέγαρα ενάντια στις απαλλοτριώσεις γης για βιομηχανική χρήση, προς όφελος των ομίλων Ωνάση, Νιάρχου και Ανδρεάδη. Μαζικές συνελεύσεις στις 17/3 κι 21/3.

Απρίλιος

Εκρήξεις βομβών στα γραφεία της παρεκκλησιαστικής οργάνωσης "Ζωή" (10/4), σε σταθμευμένο ΙΧ πίσω απ' τη μητρόπολη (20/4) κι έξω από τα γραφεία της τσιμεντοβιομηχανίας "Ηρακλής-Όλυμπος" του αντιπροέδρου της "Συμβουλευτικής" Τσάτσου (21/4). Ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού κάτω από αυτοκίνητο ξένης αποστολής στην Αλεξάνδρας (24/4). Εκρήξεις βομβών της οργάνωσης "Μακρυγιάννης" έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ και τα ΡΧ της Συγγρού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του εργαζόμενου στα τελευταία Σ. Αγγούρια. Ανακάλυψη μιας ακόμα βόμβας της ίδιας οργάνωσης δίπλα στην είσοδο της Διευθύνσεως Χωροφυλακής Προαστίων (26/4).

Μάιος

Έκρηξη βόμβας στο άγαλμα του Τρούμαν. Σκοτώνεται ο αστυφύλακας Αθ. Κωστάντακας, ο οποίος πλησίασε τη βόμβα κατά την ώρα που η αστυνομία περίμενε τους πυροτεχνουργούς (14/5).

Ανακοινώνεται η εξάρθρωση της ομάδας βομβιστών του ΠΑΚ μ' επικεφαλής το Σ. Βαλυράκη (12/5) και η σύλληψη κλιμακίου παλαίμαχων κομμουνιστών μ' επικεφαλής το Στ. Μπεβεράτο (30/5).

Ιούνιος

Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη ("Ελληνική Αντίσταση") από τις φυλακές της Αίγινας (5/6). Θα διαφύγει λίγο αργότερα (20/7) στην Ιταλία.

Δίκη 5 μελών της Οργάνωσης Μαρξιστών-Λενινιστών (ΟΜΛΕ) στη Θεσσαλονίκη. Δυο καταδίκες σε ποινές 1 χρόνου, ενώ σε 3 χρόνια καταδικάζεται ο μάρτυρας υπεράσπισης Κ. Κυρτάζογλου για "προσβολή του δικαστηρίου" (23/6).

Δίκη της οργάνωσης ΔΟΠΑ στο Στρατοδικείο Χανίων, για αναγραφή συνθημάτων σε χωριά του ν. Ηρακλείου. Τέσσερις καταδίκες (1-4 χρ).

Ιούλιος

Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης (3/7) και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ (31/7). Εκρήξεις βομβών στην είσοδο των οικονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Προεδρίας (6/7) και στις σιδηροτροχιές του ηλεκτρικού στο Θησείο από την "20η Οκτώβρη"(9/7). Η νεοεμφανιζόμενη "Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση" (ΛΕΑ) χτυπά κι αυτή με βόμβες βυτιοφόρο της ΕΣΣΟ-Πάππας (9/7) και την αίθουσα διαλέξεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (14/7)

Αύγουστος

Δίκη στελεχών του ΡΦ και της Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ εσ. στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών (2-6/8). Ποινές 2-3 χρ. στους Ν. Κουμουνδούρο, Κ. Κωσταράκο, Φ. Προβατά & Γ. Σπηλιώτη, μικρότερες σε άλλους 4.

Σεπτέμβριος

Έκρηξη βόμβας σε παράθυρο της Στρατ. Λέσχης στη Ρηγίλλης (4/9). Δίκη μελών της "Ελληνικής Αντίστασης" για συνέργεια σε απόπειρα απόδρασης του Αλ. Παναγούλη. Πέντε καταδίκες (1-1,5 χρ).

Κηδεία του ποιητή Γ. Σεφέρη, μετατρέπεται σε αντιδικτατορική διαδήλωση με συμμετοχή χιλιάδων λαού (22/9).

Οκτώβριος

Ισχυρή έκρηξη στο νέο κτίριο του ΟΛΠ στον Πειραιά.

Σύλληψη του γραμματέα του ΚΚΕ εσ., Μπ. Δρακόπουλου, του Μ. Παρτσαλίδη κι άλλων 31 στελεχών του ΠΑΜ και του ΚΚΕ εσ. (18/10). Είκοσι απ' αυτούς παραπέμπονται τελικά με τον ν.509.

Νοέμβριος

Απελευθέρωση του Χρ. Σαρτζετάκη κι άλλων 58 από τους συλληφθέντες στις ανακρίσεις για το ΠΑΚ. Καταγγελίες για άγρια βασανιστήρια.

Δεκέμβριος

Διανομή προκηρύξεων του ΑΕΜ Οικοδόμων σχετικά με τις συλλήψεις των ηγετών του ΚΚΕ εσ. (14/12). Ρίψη πρωτοχρονιάτικων αντιστασιακών τρικ του ΚΚΕ εσ. σε διάφορα σημεία της Αθήνας (31/12).

 (Ελευθεροτυπία, 22/4/1997)

   ΕΙΣΑΓΩΓΗ     1967  1968  1969  1970  1971  1972  1973  1974    

www.iospress.gr