Η Γνωστή-Άγνωστη αντίσταση στη χούντα

 

1970

Ιανουάριος

Ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού του ΠΑΚ στις τουαλέτες του προξενείου των ΗΠΑ, στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (5/1).

Εντυπωσιακή δίκη της αριστερής οργάνωσης "Λαϊκή Πάλη" στη Θεσσαλονίκη, τόσο για τις απολογίες όσο και βαριές καταδίκες των μελών της: 4 (Σ. Κατσαρός, Αντ. Λιάκος, Τ. Δαρβέρης, Τ. Μηταφίδης) σε ισόβια, 3 (Η. Οικονόμου, Π. Καϊσίδης, Μ. Αραμπατζόγλου) σε κάθειρξη 10-18,5 χρόνων και 2 (Π. Ελκας, Λ. Καπώνης) σε φυλάκιση (29/1). Άλλες οκτώ καταδίκες στο Στρατοδικείο της Αθήνας (19/1).

Φεβρουάριος

Μαγνητόφωνο μεταδίδει επί 20' αντιδικτατορικά συνθήματα στη διασταύρωση Κοραή & Πανεπιστημίου.

Μάρτιος

Είκοσι συλλήψεις νέων για συμμετοχή στο ΡΦ (Μπ. Θεοδωρίδης, Μπ. Κοβάνης, Γ. Γιαννακάκης, Γ. Ζωγιόπουλος, κά). Στις 30/3, έκρηξη βόμβας του "Κινήματος 20ης Οκτώβρη" καταστρέφει στρατιωτικό όχημα έξω από τη Σχολή Ευελπίδων. Άλλοι δυο μηχανισμοί, που δεν εξερράγησαν, ανακαλύπτονται στο ίδιο μέρος και σε αστυνομικό όχημα στην Καλλιδρομίου.

Απρίλιος

Μεγάλη δίκη της "Δημοκρατικής Άμυνας" (27/3-12/4). Οι απολογίες των κατηγορουμένων δημοσιεύονται στον Τύπο και προκαλούν αίσθηση. 26 καταδίκες: Σ. Καράγιωργας (ισόβια), Γ. Α. Μαγκάκης (18 χρ), Σπ. Λουκάς (18), Ι. Σταράκης (18), Γ. Κομποτιάτης (15), Α. Μιχαλακέας (10), Κωτσάκης (10), Γ. Ιορδανίδης (8), Αθ. Φίλιας (8), Ν. Κωσταντόπουλος (8), Χ. Πρωτόπαπππας (8), Ι. Βασιλείου (8), κά.

Απόλυση του Μ. Θεοδωράκη από τον Ωρωπό και αναχώρησή του στη Γαλλία (13/4).

Μάιος

Έκρηξη βόμβας του "Κινήματος 20ης Οκτώβρη" στα γραφεία της ΓΣΕΕ (2/5). Μαζική αποδοκιμασία του Παττακού στο Στάδιο από μαθητές, σε συγκέντρωση για τα 3 χρόνια της χούντας (11/5). Στάση εργασίας των πιλότων της Ολυμπιακής.

Σύλληψη στην Αθήνα των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ Ν. Καλούδη, Ζ. Ζορζοβίλη και Γ. Γιάνναρη (8-9/5).

Ιούνιος

Έκρηξη βόμβας στο Γαλάτσι (7/6), αποτυχία κοινής συνάντησης ΠΑΜ-ΠΑΚ-ΔΑ στο εξωτερικό, συλλήψεις μελών του ΠΑΜ στην Αθήνα.

Ιούλιος

Σειρά δικών στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών (6-15/7):

* 35 μελών και στελεχών του ΚΚΕ. Δώδεκα καταδίκες: Ν. Καλούδης, Ζ. Ζορζοβίλης και Γ. Γιάνναρης σε ισόβια, Η. Μαχαιρόπουλοις και Π. Αϊβαλιώτης σε 20 χρόνια, Α. Μίχου και Π. Παπαντολέων σε 16, Κ. Κωνσταντινίδου σε 15, κά (6/7).

* του προσκείμενου στο ΠΑΜ "Αντιδικτατορικού Αγροτικού Μετώπου της Υπαίθρου" (ΑΑΜΥ). Καταδίκες των Κ. Νικολόπουλου (14 χρ), Ι. Ζωιόπουλου (10), Α. Αυγερίου (4), Ι. Γεωργάκη & Δ. Γιωτάκη (9/7).

* του τέταρτου κλιμακίου του ΡΦ Αθήνας. Καταδίκες: Ι. Καούνης (12 χρ), Μπ. Κοβάνης (5), Μπ. Γεωργούλας (4), Μ. Αγγελάκη (4).

* κλιμακίου του ΠΑΜ στην Αθήνα: Μπ. Θεοδωρίδης (20 χρ), Φ. Λαζάρου (18), Στ. Χατζηανδρέου (16), Γ. Τσέλιος (6), Ν. Γεωργακόπουλος (5).

* μεμονωμένων αγωνιστών των ΔΕΑ και του ΠΑΜ: Θ. Ψαραδέλης (13), Δ. Μαστροδήμος (8), Μ. Πανταχός (6) για κομμουνιστική προπαγάνδα κι εκρηκτικά.

Αύγουστος

Βόμβα στο σταθμό Θησείου προκαλεί διακοπή της κίνησης του Ηλεκτρικού επί ώρες (21/8).

Σεπτέμβριος

Απόπειρα ανατίναξης της αμερικανικής πρεσβείας με αυτοκίνητο-βόμβα της "Οργάνωσης Άρης" του ΠΑΜ καταλήγει στο θάνατο των βομβιστών - του κύπριου Γιώργου Τσικουρή και της ιταλίδας Μαρία-Έλενα Αντζελόνι (2/9). Επικήρυξη του φοιτητή Κ. Κωτσάκη ως συναυτουργού με 100.000 δρχ (5/9). Μετά από πολλές περιπέτειες, καταφέρνει να διαφύγει στο εξωτερικό. Κηδεία της Αντζελόνι στην Ιταλία με επίσημη συμμετοχή αντιπροσωπειών του ΚΚΙ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΠΑΜ, του ΠΑΚ και της ΔΑ. Ο επικήδειος εκφωνείται απ'τη Μ.Μερκούρη.

Αυτοπυρπόληση του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στήριξη της χούντας από τις δυτικές χώρες (19/9).

Έκρηξη βόμβας στην οδό Κολοκυνθούς (29/9).

Οκτώβριος

Ισχυρή έκρηξη βόμβας του ΠΑΚ στον Εθνικό Κήπο, την ώρα των συνομιλιών της κυβέρνησης με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Μέλβιν Λέρντ (3/10). Σύλληψη επιτόπου του δικηγόρου Ι. Κορωναίου που την είχε τοποθετήσει. Ακολουθούν συλλήψεις των Γρ. Κασσιμάτη κι Α. Φραγκιά.

Έκρηξη βόμβας της οργάνωσης "Ελληνική Μαχητική Αντίσταση" (ΕΜΑ) σε φρεάτιο της Εταιρείας Υδάτων στην πλατεία Μητροπόλεως, ενώ αρχίζει η δοξολογία παρουσία του αντιβασιλέα Ζωιτάκη κι άλλων επισήμων (28/10). Έκρηξη βόμβας στη βίλα του εφοπλιστή Τσακίρογλου στο Ψυχικό.

Νοέμβριος

Έκρηξη βόμβας του "Κινήματος 20ης Οκτώβρη" στο άγαλμα του Τρούμαν, προκαλεί σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα τη μεταφορά του για επισκευή. Εντοπισμός δυο ακόμα εκρηκτικών μηχανισμών της οργάνωσης, κάτω από αυτοκίνητα του ΕΙΡΤ στο Ζάππειο (26/11).

Επεισόδια έξω απ' τον κινηματογράφο "Παλλάς", όταν η αστυνομία επιχειρεί να διαλύσει 1500 νέους που θέλουν να δουν την ταινία "Γούντστοκ". Σύλληψη 13 νέων, που αργότερα αφήνονται ελεύθεροι (29/11).

Στάση εργασίας στο υφαντουργείο "Γιούλα" της Κοκκινιάς, κερδίζει την επαναπρόσληψη απολυθέντων κι αυξήσεις.

Κύμα συλλήψεων προσωπικοτήτων του κεντρώου χώρου από την ΕΣΑ, με στόχο την εξάρθρωση του ΠΑΚ στο εσωτερικό της χώρας, διαρκεί από τις 28/11 μέχρι το Μάρτιο του '71. Μεταξύ άλλων συλλαμβάνονται οι δικηγόροι Ευ. Γιαννόπουλος και Φ. Κούτσικας, ο Χ. Σαρτζετάκης, ο Δ. Μαρωνίτης, οι Αγ. Κουτσόγιωργας, Ν. Ιντζές, Δ. Ραυτόπουλος κλπ - 73 άτομα συνολικά.

Σύλληψη του κεντρικού κλιμακίου του ΡΦ (Κ. Κωσταράκος, Φ. Προβατάς, Λ. Φλέσσας, κά). Ανακρίσεις με κτηνώδη βασανιστήρια.

Δεκέμβριος

Εκρήξεις βομβών της ΕΜΑ στα γραφεία του ΟΠΑΠ (8/12), στην αμερικανική Λέσχη της οδού Πανεπιστημίου και το ξενοδοχείο "Κογκό" της Γλυφάδας (31/12). Έκρηξη βόμβας σε κεντρικό σημείο της λεωφόρου Β. Γεωργίου στη Θεσ/νίκη ( 10/12), ανακάλυψη εκρηκτικών μηχανισμών μέσα στο χώρο της Σχολής Ευελπίδων, στον περίβολο του "Χίλτον" και στα γραφεία της Ολυμπιακής στη Συγγρού (14/12).

Συλλήψεις μελών και στελεχών του Πατριωτικού Μετώπου (Λ. Δάνος, Κ. Παπαϊωάννου, κά).

 (Ελευθεροτυπία, 21/4/1997)

  ΕΙΣΑΓΩΓΗ     1967  1968  1969  1970  1971  1972  1973  1974   

www.iospress.gr