www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

27/12/08

 

  Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης για το μαζικό ξυλοδαρμό του Αυγουστίνου Δημητρίου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) θυμίζει ότι βασικοί δράστες στην υπόθεση αυτή ήταν αστυνομικοί που είχαν μετάσχει σε ανάλογα βίαια επεισόδια σε βάρος άλλων πολιτών. Το ζήτημα αυτό είχε αποκαλύψει ο «Ιός» μετά την υπόθεση της «ζαρντινιέρας» σε έρευνα για τη δράση των στελεχών της ΟΠΚΕ Θεσσαλονίκης («Η κλοτσιά απ' τη Θεσσαλονίκη», 10/12/2006).


  Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα απαντά στο επιχείρημα ότι έχει καταργηθεί η υποχρεωτική εισφορά σε γη με το νόμο 3481/06, επιχείρημα που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς της ΠΑΕ ΠΑΟ: «Σημειώνουμε ότι όχι μόνον δεν ισχύει, αλλά αντίθετα ο ν. 3481/06 στην Αιτιολογική του Εκθεση (σελ. 3) χρησιμοποιεί την υποχρεωτική εισφορά σε γη του οικοπέδου του κ. Βωβού. Παραπέμπουμε για την τελεσίδικη απόδειξη του ότι έχουμε δίκιο, στην Αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης για τον Ελαιώνα, που μπορείτε άμεσα να διαβάσετε και στην ιστοσελίδα της Βουλής. Καταργεί άραγε ο κ Σουφλιάς κάτι που χρησιμοποιεί; Συνεπώς τα 56,5 στρέμματα ανήκουν ανέκκλητα στο δημόσιο, δεν έγιναν δωρεά από τον κ. Βωβό και μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να τα αξιοποιήσει, με έναν και μόνο (αυτονόητο) περιορισμό: να είναι η αξιοποίηση τους σύμφωνη με τις χρήσεις γης που προβλέπει ο νόμος».

  Για το ίδιο ζήτημα, μία πρωτοβουλία φιλάθλων του ΠΑΟ που κατοικούν στο Βωβοκρατούμενο Μαρούσι, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα αισθήματα που έχουμε απέναντι στην ομάδα μας, που τόσο περήφανους μας έχει κάνει, δεν είναι καθόλου ταυτόσημα με αυτά που τρέφουμε απέναντι στον κύριο Βωβό. Η ταύτιση της κατασκευής του νέου γηπέδου με την κατασκευή τεράστιων κτιρίων υπερτοπικής χρήσης σε μια γειτονιά της Αθήνας, μας βρίσκει αντίθετους».

 

  «Ως Μαρουσιώτες έχουμε νιώσει τι εννοεί όταν μιλάει για 'ανάπλαση' και 'ανάπτυξη' ο κύριος Βωβός. Μια βόλτα στην άλλοτε πράσινη και όμορφη πόλη μας θα πείσει και τον πιο καλόπιστο υποστηριχτή της ιδέας πως θα βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων του Βοτανικού με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Εάν είναι μακριά το Μαρούσι, ας επισκεφθούν οι συμπολίτες μας το τέως κτήμα ΘΩΝ (Λ. Κηφισίας και Λ. Αλεξάνδρας) και ας δουν τι έλεγε στις μακέτες ο κύριος Βωβός».

 

 


«Εάν κάποιοι θέτουν το δίλημμα 'ή θα αστυνομεύουμε με κλοτσιές ή όχι' (δηλαδή, δεν θα αστυνομεύουμε), η απάντηση είναι: όχι».

Βύρων Πολύδωρας
(29/11/2006, μετά το επεισόδιο της "ζαρντινιέρας")

 

 

 

20/12/08

 

  Ο Θόδωρος Κουτσουμπός από τη «Νέα Προοπτική» μάς έστειλε τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, με τις οποίες φωτίζεται μια άγνωστη πτυχή των επεισοδίων που συνόδευσαν τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα. Το κείμενο που ακολουθεί είναι δικό του:


  «Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 8.20 μ.μ. Χιλιάδες διαδηλωτές μετά το τέλος μιας συγκλονιστικής πορείας βρίσκονται στη Νομική Σχολή. Είναι φοιτητές αλλά και εργάτες και μέλη αριστερών οργανώσεων -ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΕΚ, ΝΑΡ, ΟΚΔΕ, Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ- και των μετωπικών οργανώσεων ΜΕΡΑ και ΕΝΑΝΤΙΑ. Εξω, στην οδό Ακαδημίας και στους γύρω δρόμους διεξάγεται ένας πόλεμος με τα ΜΑΤ που επιτίθενται στους διαδηλωτές».

  «Σε κάποια στιγμή κάποιοι βάζουν φωτιά σε κουβούκλιο του ΟΑΣΑ στην Ακαδημίας, ακριβώς πίσω από το κτίριο της Ακαδημίας. Η φωτιά απειλεί να επεκταθεί στα δενδράκια που βρίσκονται πίσω από την Ακαδημία. Μέλη αριστερών οργανώσεων με εντελώς ανεπαρκή μέσα κάνουν κάτι που είναι αντίθετο στην εικόνα που μεταδίδουν τα ΜΜΕ. Με κουβάδες νερό και με πυροσβεστήρες από τη Νομική Σχολή σβήνουν τη φωτιά. Δυστυχώς οι περισσότεροι πυροσβεστήρες δεν είχαν καλή γόμωση».

 

  «Αμέσως μετά πήγαν σε φλεγόμενο κατάστημα στην οδό Σίνα, λίγο πιο κάτω από τη γωνία με την Ακαδημίας. Με κίνδυνο της ζωής τους (κυριολεκτικά, αφού τζάμια και πινακίδες έπεφταν) οι φοιτητές προσπάθησαν να σβήσουν την πυρκαγιά. Τα είχαν σχεδόν  καταφέρει, μέχρι που μια διμοιρία ΜΑΤ επιτέθηκε. Οι φοιτητές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Τα ΜΑΤ κατέλαβαν τη γωνία Ακαδημίας και Σίνα. Αντίθετα με τους φοιτητές, ούτε σκέφτηκαν να σβήσουν τη φωτιά που ξαναφούντωσε».

 

  «Την επόμενη ημέρα (Τρίτη 9/12/08) τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις μετέδιδαν ότι οι "κουκουλοφόροι" που ήταν στη Νομική εκτός από πέτρες και μολότοφ αντιμετώπιζαν τους αστυνομικούς και με πυροσβεστήρες».


 

 


«Φτάσαμε σε σημείο να ακούγονται φωνές για έκτακτα μέτρα και ακραίες μεθόδους καταστολής, δίχως να υπολογίζονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από παρόμοιες προσεγγίσεις».

Κώστας Καραμανλής
(Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. (16/12/08). Αναφέρεται άραγε στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» στις 10/12, που έθετε το δίλημμα «εκτόνωση ή αστυνομικά μέτρα»;)

 

 

 

13/12/08

 

  Με επιστολή του στη στήλη ο κ. Θεόδωρος Γ. Λιβάνιος, αξιωματικός ε.α., πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Λυκείου Σερίφου, διαμαρτύρεται για το δημοσίευμά μας σχετικά με τη δίωξη δασκάλου στη Σέριφο (8/11/08) για τις απόψεις κατά των μαθητικών παρελάσεων που διατύπωσε πριν από είκοσι χρόνια. Ο κ. Θ.Λ. υποστηρίζει ότι η επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας δεν αφορούσε τις παρελάσεις. Πράγματι, στην επιστολή αυτή, την οποία μας επισυνάπτει, ο ίδιος και άλλοι γονείς αναφέρονται κυρίως στη γυναίκα του δασκάλου κ. Παπαϊωάννου, η οποία είναι καθηγήτρια στο ίδιο νησί, και*ζητούν την απομάκρυνσή της, για δικούς τους λόγους, τους οποίους εκθέτουν στον υπουργό.


  «Εσείς στο δημοσίευμά σας», γράφει ο κ. Λ., «αναφέρεστε σε καταγγελία μου, κάτι που δεν υφίσταται! Υπάρχει μόνο η έγγραφη ενημέρωσή μας στον κ. υπουργό, την οποία, όχι μόνο δεν λάβατε υπόψη σας, αλλά ασχοληθήκατε μόνο με τις "παρελάσεις", για τις οποίες δεν έχουμε γράψει ούτε μια λέξη και δεν μας απασχολούν!».

  Μα εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι απόψεις του κ. Λ. για τον δάσκαλο και τη σύζυγό του, αλλά οι κινήσεις του κ. Στυλιανίδη. Οπως ρητά αναφέραμε στο δημοσίευμά μας, «ο κ. Λ., όπως και κάθε άλλος πολίτης, έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει και να απαιτεί από τον υπουργό ό,τι θέλει. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ένας πολίτης θίγει κάποιον άλλο, αρμόδια για την επίλυση της διαφοράς είναι τα δικαστήρια». Το θέμα μας δεν ήταν η άποψη ή η στάση των πολιτών, αλλά ο ρόλος του υπουργείου. Ακόμα και ο τίτλος του δημοσιεύματος ήταν χαρακτηριστικός: «Παρέλαση αυταρχισμού στο υπουργείο Παιδείας».

 

  Για την υπόθεση που έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών φορέων εκπαιδευτικών και των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δεν ευθύνεται βέβαια ο κ. Λ. Αλλά κάνει λάθος να ψέγει τον «Ιό» για τη συσχέτιση της επιστολής του με την υπόθεση της δίωξης του καθηγητή για τις απόψεις του περί παρελάσεων. Το κάνει το υπουργείο, με την αλληλογραφία των κεντρικών υπηρεσιών και την παραγγελία να υπάρξει σχετική απολογία του συγκεκριμένου δασκάλου για την υπόθεση αυτή.

 

  Τη λέξη «καταγγελία» για την επιστολή του κ. Λ. την αναφέρει το έγγραφο της 17/9/08 του προϊστάμενου του 4ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, το οποίο επιγράφεται «Απάντηση σε καταγγελία». Αλλά και ο συσχετισμός της επιστολής των κατοίκων της Σερίφου με το άρθρο του δασκάλου για τις παρελάσεις γίνεται και πάλι από τα ίδια επίσημα έγγραφα του υπουργείου Παιδείας. Αν ήθελε να διαμαρτυρηθεί, λοιπόν, ο κ. Λ., θα έπρεπε να απευθυνθεί στο υπουργείο, ζητώντας εξηγήσεις που η επιστολή του χρησιμοποιήθηκε ως καταγγελία (και στη συνέχεια υλικό για δίωξη) εναντίον ενός δασκάλου, εξαιτίας (και μόνο) των απόψεών του.


 

 


«Εγώ για να μην υπάρξει σπίθα άλλη, άφησα απέξω τους δικούς μου βουλευτές από τα (τηλεοπτικά) πάνελ μέχρι την κηδεία του παιδιού».

Γιώργος Καρατζαφέρης
(9/12/08)

 

 

 

06/12/08

 

  Με κάποια καθυστέρηση και εμφανή διάθεση συμψηφισμού ευθυνών αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες από ιδιωτικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης το σκάνδαλο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο που είχε αποκαλύψει η στήλη ("Τα χρυσοπληρωμένα χρυσόβουλα του Νικηφόρου Φωκά", 25/10/08). Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής Εύβοιας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, ο οποίος έχει φέρει στη δημοσιότητα την υπόθεση, συνοψίζει με λίγα λόγια το σκάνδαλο αυτό:


  «Αν στην περίπτωση του Βατοπεδίου, εκτός του σκανδάλου της παραχώρησης από το Δημόσιο της λίμνης Βιστονίδας, είχαμε επιπλέον και το σκάνδαλο της επανάκτησης μέσω ανταλλαγών, στη Σκύρο με τη Μεγίστη Λαύρα έχουν υπάρξει και χειρότερα:

1. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το 1994 στη Μονή 7,5 δισ. δραχμές, για την «απαλλοτρίωση» 1.935 στρεμμάτων, που ώς τότε τουλάχιστον ανήκαν στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστική η Γνωμοδότηση του καθ' ύλην αρμοδίου Δασαρχείου Αλιβερίου για τις συγκεκριμένες εκτάσεις:

«Από τα 1.935 στρέμματα μόνο τα 11,8 είναι γεωργικές εκτάσεις ενώ τα υπόλοιπα είναι δασικού χαρακτήρα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις διαχειρίζονται ως ΔΗΜΟΣΙΑ».

2. Το τίμημα των 7,5 δισ. δραχμών που καταβλήθηκε με βάση δικαστικές αποφάσεις (1.300.000 δρχ./στρέμμ. για τα 240 στρέμματα, και 4.200.000 δρχ./στρέμμ. για τα 1.695 στρέμματα) είναι εξωπραγματικό. Κι αυτό γιατί δεν προβλήθηκε ο δασικός χαρακτήρας των απαλλοτριούμενων εκτάσεων ώστε στον υπολογισμό του τιμήματος (άρθρο 6 Ν. 998/79) να μη χρησιμοποιηθούν συγκριτικά στοιχεία.

3. Το υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε το 2001 στη Μονή 37.000 στρέμματα, παραιτούμενο της σχετικής αναίρεσης που είχε καταθέσει κατά της απόφασης του Εφετείου και

4. Ολα τα παραπάνω καλύφθηκαν εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη την ύστατη στιγμή στο άρθρο 15 του Ν. 3208/03 σχετικής τροπολογίας. Γι' αυτά τα εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας έχουν υπάρξει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναδειχθούν και να αποδοθούν».

  Μια ολόκληρη βδομάδα (Τρίτη 25/11 - Τρίτη 2/12) χρειάστηκε ο ΟΤΕ για να ξανασυνδέσει τα τηλέφωνα στα Ανω Βριλήσσια που είχαν κοπεί κατά λάθος από τις εργασίες σε παρακείμενο γιαπί. Ο λόγος γι' αυτή την απίστευτη καθυστέρηση ήταν πολύ απλός: δεν υπήρχαν διαθέσιμοι τεχνίτες! Το «ξαλάφρωμα» της (έτσι κι αλλιώς κερδοφόρας) επιχείρησης απ' το «περισσευούμενο» τεχνικό προσωπικό δεν της επιτρέπει πια να διορθωθεί μέσα σε λίγες ώρες (όπως γινόταν παλιότερα) ακόμη και μια μικρή, εντοπίσιμη βλάβη. Απ' ό,τι πληροφορούμαστε, το φαινόμενο δεν είναι καθόλου σπάνιο. Αν ο ΟΤΕ είχε παραμείνει δημόσια επιχείρηση, και τι δεν θ' ακούγαμε για «κρατική ανικανότητα», «δημοσιοϋπαλληλίκι» και άλλα συναφή. Τώρα που τον πήραν ιδιώτες, και δη κατά τεκμήριο «αποτελεσματικοί» Γερμανοί, ας τον χαιρόμαστε. Μήπως θα πρέπει να φτιαχτεί κανένα «Παρατηρητήριο Αποκρατικοποιημένων ΔΕΚΟ» και ν' αρχίσει να συντονίζει τις αγωγές;


 

 


«Το κύριο θέμα είναι ν' αλλάξει η νοοτροπία κάποιων δικαστικών λειτουργών και να πάψουν να επιβάλλουν καταχρηστικά το έκτακτο μέτρο της προσωρινής κράτησης, παρακάμπτοντας συχνά το γράμμα του νόμου»

Ιωάννης Μανωλεδάκης
(καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ, Αυγή, 16/11/08)

 

 

 

www.iospress.gr