www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

30/03/07

 

ΜΕΛΗ ΤΗΣ συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του 1998 και του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης μάς γράφουν:

«Εξαιρετικό το άρθρο του 'Ιού' το Σάββατο 17/3 για τις 'σταθερές' διαχρονικά απόψεις του καθηγητή Γρυσπολάκη. Θα το προσυπογράφαμε κι εμείς αν δεν νιώθαμε αδικημένοι σε δύο σημεία, τα οποία θέλουμε να επισημάνουμε, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για το φοιτητικό κίνημα.

1) Ο μικρός τίτλος του άρθρου ('Οταν ο σημερινός πολέμιος των καταλήψεων ηγείτο ενός μαχητικού κινήματος') δεν ευσταθεί ως προς το δεύτερο σκέλος του. Το μόνο μαχητικό κίνημα στο οποίο ηγείτο και ηγείται ο καθηγητής Γρυσπολάκης είναι αυτό του εαυτού του για 'κατάληψη' θέσεων εξουσίας. Αλλωστε η διαδρομή: ΚΚΕ - επιτροπή Σουφλιά για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα) - Συνασπισμός και τώρα σύμμαχος της Μαριέττας Γιαννάκου, φανερώνει τον πολιτικό αριβισμό του. Το κίνημα του '98-00 στο Πολυτεχνείο Κρήτης είχε σαν μόνους ηγέτες τους φοιτητές που από τα αμφιθέατρα, τα μπλόκα, τις συγκρούσεις αλλά και το εδώλιο του κατηγορούμενου, έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες νικηφόρες μάχες στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος. Ηταν αυτοί οι φοιτητές που τόσο το 1999 όσο και το 2002, γνωρίζοντας τους λόγους για τους οποίους ο καθηγητής Γρυσπολάκης ανέλαβε το ρόλο του απρόσκλητου κομπάρσου στο όμορφο έργο της φοιτητικής κινητοποίησης, απέτρεψαν την εκλογή του στη θέση του πρύτανη παρά τις προσπάθειές του να εξαργυρώσει τη συμμετοχή του.

2) Είναι λάθος πως τα ΠΣΕ καταργήθηκαν από το ΣτΕ. Τα ΠΣΕ του Πολυτεχνείου Κρήτης καταργήθηκαν από τη σύγκλητο του ιδρύματος κάτω από την πίεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Μάλιστα γι' αυτό ασκήθηκε ποινική δίωξη στα μέλη της συγκλήτου με προσωπική παραγγελία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλου. Το ΣτΕ έβαλε την 'ταφόπλακα' καταργώντας συνολικά τον θεσμό λίγους μήνες μετά. Σε μία περίοδο που το φοιτητικό κίνημα δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει τις δυναμικές μορφές πάλης και να συνεχίσει με προσφυγές στα δικαστήρια, το παράδειγμα των Χανίων είναι ακόμα μία απόδειξη πως καμία εξουσία (ούτε η δικαστική) δεν αποφασίζει ερήμην των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Κατά τα άλλα, το άρθρο του 'Ιού' ανέδειξε πλήρως τον πραγματικό ρόλο τόσο του καθηγητή Γρυσπολάκη όσο και ενός συστήματος εξουσίας που σήμερα τον προβάλλει ως 'εθνικό ευεργέτη' ενώ μέχρι χτες τον λοιδορούσε και τον χλεύαζε".

Την επιστολή υπογράφουν οι Γ.Καζάκος, Γ.Καραμπάτσος, Σ.Καψαλάκη, Μ.Κουρέας, Κ.Παπάζογλου, Α.Παλαμίδης, Μ.Πάντος, Β.Παπαδάκης, Β.Τζιτζιλώνης, Β.Χριστόπουλος.

 

 

23/03/07

 

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΗ απώλεια της αποκάλυψης της στήλης για την αγωνιστική προϊστορία του νυν πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκη υπήρξε ο προκάτοχός του στο ίδιο ίδρυμα, Δημήτριος Σωτηρόπουλος. Θυμίζουμε ότι στηριζόμενοι σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου («Τα Νέα» & «Ε» 31/1/04) αναφερθήκαμε σε οριστική απόλυσή του. Ο κ. Σωτηρόπουλος διευκρινίζει:

«Σας πληροφορώ ότι: α) από τον Μάιο του 2005 έχω την τιμή να υπηρετώ και πάλι την Ανώτατη Εκπαίδευση της Ελλάδος από τη θέση του Καθηγητή της Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οπότε η απόφαση για την απόλυσή μου που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2003 δεν ήταν ούτε οριστική (όπως αναφέρει το άρθρο σας) ούτε αμετάκλητη, β) ουδέποτε το "έσκασα" στις ΗΠΑ και μάλιστα όταν δήθεν "ήμουν κατηγορούμενος για διασπάθιση της περιουσίας του Πολυτεχνείου". Τα πραγματικά γεγονότα διαψεύδουν τα εν λόγω εις βάρος μου αναφερθέντα στο άρθρο σας αφού τον Αύγουστο του 2005 με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χανίων μετά από σύμφωνη εισήγηση του Εισαγγελέα, απηλλάγην από κάθε κατηγορία που μου είχε απαγγελθεί τον Σεπτέμβριο του 2004 σχετικά με την οικονομική διαχείριση των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, χωρίς προηγουμένως να έχω κληθεί να καταθέσω και να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία. Σας πληροφορώ ότι κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος διαστήματος (2004-05) ζούσα στην Ελλάδα και όχι στις ΗΠΑ. Θα ήταν πράγματι ιστορικά πρωτοφανές ένας μόλις υπηρετείσας πρύτανης να το "έσκαγε" στις ΗΠΑ για να γίνει και εκεί πρύτανης Πανεπιστημίου και να τιμήσει διεθνώς την Ελλάδα ενώ θα ήταν "κατηγορούμενος για διασπάθιση χρήματος στην Ελλάδα" όπως εσείς υποστηρίζετε στο άρθρο σας, γ) ο λόγος που εγώ υποστήριξα τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, τα οποία ήταν νόμος του κράτους, ήταν ότι έδιναν πρόσβαση στην Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση σε περισσότερα άτομα και ήταν μία αρχή για να μπει τέλος στην (παρ)οικονομία των φροντιστηρίων της Μέσης Εκπαίδευσης και τη φυγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό. Πίστευα και πιστεύω, ως ο μοναδικός Έλληνας που έχει διατελέσει πρύτανης στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ότι όποιος έχει απολυτήριο Λυκείου δικαιούται άμεση πρόσβαση στην Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση, όπως γίνεται π.χ. στις ΗΠΑ (state universities, community colleges) και δ) θα ήταν ευτυχές αν η τότε αντίθεση στα ΠΣΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης βασιζόταν μόνο σε διαφορετική φιλοσοφία. Εξάλλου, το πανεπιστήμιο είναι ο καταλληλότερος χώρος για τη διαφορετικότητα ιδεών. Φοβάμαι όμως ότι η αντίδραση κάποιων ατόμων είχε να κάνει με τη βούλησή μου, ως πρύτανη, να ελεγχθεί μετά από απόφαση της Συγκλήτου η οικονομική διαχείριση προγραμμάτων επί προγενέστερων διοικήσεων στο Πολυτεχνείο Κρήτης».
 

 

 

17/03/07

 

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ σχόλιο της στήλης για τη μονομέρεια της εκπομπής "Μέσα στα πράγματα", της ΕΤ-1, ο συντονιστής της εκπομπής καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης παρατηρεί τα ακόλουθα:

«α) Στο μέτρο που με αφορά, οι εκπομπές λόγου και προβληματισμού που εγώ συντονίζω δεν λειτουργούν ως 'κυβερνητικό think tank'. Και τούτο διότι καλούνται πάντοτε πρόσωπα που γνωρίζουν τα αντικείμενα της συζήτησης σε βάθος, και κυρίως διακατέχονται από ανοιχτή σκέψη δίχως παρωπίδες και προκαταλήψεις της μιας ή της άλλης μορφής. Αρκεί να δεί κανείς τα πρόσωπα που έχουν συμμετάσχει στα σχετικά panels. Είμαι βέβαιος ότι συνεργάτες του ΙΟΥ θα είχαν ίσως την ευκαιρία να διαπιστώσουν αυτό ιδίοις όμμασι.

β) Ως προς την 'ατυχήσασα γραμμή περί επανίδρυσης του κράτους', όπως αναφέρετε, ίσως είναι -θαρρώ- αρκετά νωρίς να βάλουμε την ταφόπλακα σε μια ιδέα που όχι μόνο διαθέτει εκλεκτική συγγένεια με την κυρίαρχη κατά τη μεταπολίτευση έννοια της αλλαγής όσο και αυτής του εκσυγχρονισμού, αλλά είναι βέβαιο ότι απαιτεί πολύ χρόνο για την πραγμάτωσή της και τη συναίνεση των κοινωνικών δυνάμεων. Εξάλλου, η Ελλάδα κάνει στον μακρύ ιστορικό χρόνο βήματα προς τα εμπρός με τρόπο αργό και ίσως όχι πάντοτε ευθύγραμμο.

Με φιλικούς χαιρετισμούς και ευχαριστίες για την επισήμανση,

Αντώνης Μακρυδημήτρης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών».

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ καλά, ο κ. Μακρυδημήτρης αποδέχεται -με διπλωματικό είναι αλήθεια τρόπο- και τις δύο παρατηρήσεις μας και απλώς αδειάζει τον συνεργάτη και συνάδελφό του Δημήτρη Δημητράκο με τον οποίο μοιράζονται την ευθύνη της εκπομπής. Είναι αλήθεια -όπως γράφαμε και στο σχόλιό μας- ότι παρουσιαστής της επίμαχης εκπομπής για το πανεπιστημιακό άσυλο με καλεσμένους μόνο υπέρμαχους της μιας πλευράς ήταν ο κ. Δημητράκος. 

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ της «επανίδρυσης του κράτους» δεν είμαστε εμείς που θα βάλουμε ή δεν θα βάλουμε ταφόπλακα πάνω της. Είναι η ίδια η κυβέρνηση και πρώτα πρώτα ο πρωθυπουργός που κατανοεί ότι είναι λίγο δύσκολο να εμφανίσει ως «επανίδρυση» τα μέτρα για την Παιδεία ή τις προηγμένες μεθόδους καταστολής που επινοεί ο κ. Πολύδωρας. Από όσο γνωρίζουμε, η μόνη προσπάθεια εφαρμογής της φιλοσοφίας της «επανίδρυσης» κατέρρευσε μαζί με το φιάσκο του νέου οργανισμού στο υπουργείο Πολιτισμού (βλ. σχετικά μας δημοσιεύματα 4/12/04, 23/4/05, 28/5/05). 

ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ τέλος εντύπωση η απόκρουση του χαρακτηρισμού «κυβερνητικό think tank». Δεν είναι άραγε ο ίδιος ο κ. Μακρυδημήτρης εισηγητής της πολιτικής της επανίδρυσης; Δεν υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ; Δεν ήταν μέλος της επιτροπής προγράμματος του κόμματος; Κάνουμε λάθος;

 

 

10/03/07

 

ΜΕ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ο κ. Καραμπελιάς αρνείται ότι απέσυρε την απάντησή του στον «Ιό» και επιχειρεί να δικαιολογήσει το λόγο που τη δημοσίευσε σε άλλες εφημερίδες:

«Ουδέποτε απέσυρα την επιστολή-καταγγελία μου για το συκοφαντικό δημοσίευμα του Ιού της 18ης Φεβρουαρίου. Σε αυτή μου την επιστολή, της 19/2, εξ αρχής ζητώ την δημοσίευσή της, καθώς και την δημοσίευση ανάλυσής μου για το ζήτημα των βιβλίων της ιστορίας, την Κυριακή 25/2. Η διεύθυνση της Ελευθεροτυπίας δεν δημοσίευσε την επιστολή μου, ενώ την Τρίτη 20/2 δημοσίευσε την υποτιθέμενη "διάψευση" του Ιού. Από εκείνη την ημέρα δημοσιοποίησα την επιστολή μου στο Διαδίκτυο και την απέστειλα και στον Τύπο, όπως όφειλα -και ορισμένοι την δημοσίευσαν. Την Κυριακή 25/2 δημοσιεύτηκε η ανάλυσή μου, όπου προστέθηκε σημείωση του Ιού - πως "απέσυρα" δήθεν την επιστολή μου και "αντ' αυτής" δημοσιεύω το άρθρο μου.

Στο άρθρο μου δεν αναφέρομαι καθόλου στον Ιό, διότι δεν μπαίνω σε κανένα διάλογο με κοινούς συκοφάντες. Αυτοί βέβαια συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους της ταύτισης κάθε πατριωτικής αντίληψης με την ακροδεξιά, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν εν τέλει να
την σπρώξουν να μπει στη Βουλή. Μετά από τις ένθερμες προτροπές τους, ο Βορίδης έστειλε και αυτός υπογραφή στο ανοικτό κείμενο υπογραφών του Αντίβαρου στο Διαδίκτυο, μετά από μήνες κυκλοφορίας του. Οπερ έδει δείξαι...

Ο Ιός και η παρέα του ελπίζουν πως θα χαρίσουν κάθε αντίσταση στη Νέα Τάξη στην ακροδεξιά και θα μεταβάλουν την Αριστερά σε ένα γκρουπούσκουλο οπαδών του Σόρος. Γι' αυτό και δεν απαντούν ποτέ στην ουσία των απόψεων αλλά απαντούν πάντα με αμαλγάματα. Ας τους προμηθεύσουμε ένα ακόμα. Στην Κατοχή ο ΕΛΑΣ και δεξιές οργανώσεις, ακόμα και δωσιλόγων, είχαν ως σύμβολο την ελληνική σημαία. Αρα ο Βελουχιώτης (που επί πλέον είχε κρεμασμένο στο λαιμό του και το "φασιστικό" σύμβολο του σταυρού) και οι ταγματασφαλίτες ήταν το ίδιο πράγμα».

ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ να παρακολουθήσουμε τη λογική του επιστολογράφου μας, ειδικά εκεί που ισχυρίζεται ότι φταίμε εμείς που συνυπογράφει το ίδιο κείμενο με τους εν Ελλάδι υποστηρικτές του Λεπέν. Οσο για την έμμεση ταύτισή του με τον Αρη Βελουχιώτη, αυτή την αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας. Πάντως, εκτός από την ευτράπελη πλευρά της, η υπόθεση έχει ένα σαφές πολιτικό υπόστρωμα. Μ' αυτό θα ασχοληθούμε σε έρευνα που θα δημοσιευτεί αύριο στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

 

 

03/03/07

 

ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ στην «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Κυριακής, ο εκδότης των εντύπων «Αρδην» και «Ρήξη» Γιώργος Καραμπελιάς απέσυρε την επιστολή του για το ρεπορτάζ του «Ιού» το σχετικό με το εθνικιστικό «κίνημα» κατά του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού («Η μεζούρα της εθνικοφροσύνης», «Κ.Ε.» 18.2.07). Τελικά όμως, το -υβριστικό για τον «Ιό»- κείμενό του το δημοσίευσε αυτούσιο στο «Αντίβαρο» και, με μικροπαραλλαγές, στο «Πρώτο Θέμα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (25.2.07) και στο «Παρόν» του Μάκη Κουρή (25.2.07). Απόσπασμά του αναδημοσιεύθηκε επίσης σε περίοπτη θέση (εντός πλαισίου) στον «Ελεύθερο Κόσμο» του χρυσαυγίτη Ζαφειρόπουλου (25.2.07). Προφανώς, η «απόσυρση» αφορούσε απλώς τη δική μας δυνατότητα για ανταπάντηση...

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, τώρα: κατανοούμε την ενόχληση του κ. Καραμπελιά από το γεγονός ότι οι πολιτικές του συμμαχίες με της Εκκλησία της Ελλάδος και την Ακροδεξιά, γνωστές από καιρό
στους αναγνώστες των δικών του εντύπων, έγιναν αντικείμενο κριτικής σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας (όπως η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»).

Το γεγονός ότι υπογράφει το ίδιο ελληνοχριστιανικό κείμενο με τον Μάκη Βορίδη και τα υπόλοιπα στελέχη του ΛΑΟΣ που προέρχονται από τους κόλπους του λεπενικού «Ελληνικού Μετώπου» (και της παπαδοπουλικής ΕΠΕΝ) είναι ωστόσο δικό του πρόβλημα, όχι δικό μας. Οσο για την εμμονή του να θεωρεί ένα οφθαλμοφανέστατο τεχνικό λάθος των τυπογραφείων της εφημερίδας σαν απόδειξη συνωμοσίας (και μάλιστα ειδικά εις βάρος του), μπορούμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι τα πρόσφατα κείμενα του ίδιου και των εντύπων του είναι αρκούντως εύγλωττα, ώστε να μη χρειάζεται να του αποδοθούν άλλα!

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ που προκύπτει από το ρεπορτάζ μας δεν περιορίζεται ωστόσο -ούτε καν εστιάζεται- στην προσωπική διαδρομή ενός ατόμου. Αφορά το ερώτημα αν οι ad hoc συμπράξεις παλιών και νέων εθνικοφρόνων σε μια πλειάδα υποθέσεων συγκροτούν (ή τείνουν να συγκροτήσουν) ένα νέο πολιτικό υποκείμενο με ιδιάζοντα χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε.

ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ αναγνώστη μας για τη δημοσίευση την προηγούμενη Κυριακή φωτογραφίας με πρόσωπα κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού απαντάμε ότι αν και γνώριζαν οι φυλακισμένες ότι τις φωτογράφιζαν, εν τούτοις πολύ κακώς δεν σκιάσαμε τα πρόσωπά τους. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη.

ΞΕΚΙΝΑ ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων της φετινής χρονιάς στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών με εκδήλωση υποδοχής σήμερα στις 6 μ.μ., στο χώρο του σχολείου, στην οδό Αργους 145, στον Κολωνό. Τα μαθήματα ελληνικών στο «Κυριακάτικο» είναι δωρεάν.

Οι δάσκαλοι είναι Ελληνες εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών ή απλώς άνθρωποι με διάθεση να προσφέρουν.

Την ευθύνη λειτουργίας του σχολείου έχει μικτή πολυεθνική συντονιστική ομάδα. Πληροφορίες: 210-5130373 (Σαββατοκύριακα) και 210-3306286 (καθημερινές).
 

 

 

 

www.iospress.gr