ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΝ

 

Ο Ιησούς, η λογοκρισία και η χούντα
 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

Η υπόθεση και στη ΝΕΤ

Οι αποκαλύψεις του «Ιού» για τη δράση επί δικτατορίας του σημερινού υπευθύνου της Συνοδικής Επιτροπής Αιρέσεων αναφέρθηκαν από τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού Θόδωρο Μαργαρίτη σε τηλεοπτική συζήτηση για την εκκλησιαστική κρίση στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή με τους Λυριντζή και Οικονόμου στη ΝΕΤ (18/2). Παρενέβη ο π. Τσουρός και επικαλέστηκε πάλι κάποιο γράμμα: «Στις 4 Νοεμβρίου του 1968, η ελληνική πρεσβεία της Ρώμης εζήτησε την απόλυσή μου από την κοινότητα της Νεαπόλεως, γράφοντας μέσα στο γράμμα ότι έχω απωλέσει την εμπιστοσύνη των στρατιωτικών της Νεαπόλεως». Το ίδιο επιχείρημα -το οποίο χρησιμοποιεί και στην απάντησή του που δημοσιεύουμε στις διπλανές στήλες- είχε αναφερθεί από τον π. Τσουρό και κατά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν το δημοσίευμά μας. Του ζητήσαμε να δούμε το έγγραφο, αλλά εκείνος το αρνήθηκε.

Κατά τα άλλα, ο π. Τσουρός αναφέρθηκε και πάλι στο βιβλίο του Νίκου Κλειτσίκα και όχι στο δικό μας δημοσίευμα. Ο κ. Μαργαρίτης ζήτησε εξηγήσεις για τις μαρτυρίες επώνυμων αντιστασιακών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν στον «Ιό» τη δράση των δύο ιερέων της Νάπολης επί χούντας, αλλά απάντηση δεν έλαβε.

Η συζήτηση έκλεισε με την εύλογη παρατήρηση του κ. Λυριντζή, ότι για να «απωλέσει» κάποιος την εμπιστοσύνη των στρατιωτικών έπρεπε πρώτα να την είχε κατακτήσει.
 


Ο διεθνής διασυρμός

Η καταδίκη του διάσημου αυστριακού κομίστα Γκέρχαρντ Χάντερερ από ελληνικό δικαστήριο με βάση την κατάθεση εκπροσώπου της Εκκλησίας ήταν το κύριο θέμα στο πολιτιστικό μαγκαζίνο του σημαντικότερου ευρωπαϊκού τηλεοπτικού σταθμού. Πρόκειται για την εκπομπή Kultur που μεταδόθηκε από το δορυφορικό κανάλι Arte την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Ο δημοσιογράφος Frank Dalmat που παρουσιάζει την εκπομπή επισήμανε στην εισαγωγή του ότι «για όλους όσους ξέρουν το έργο του Αυστριακού κομίστα, πρόκειται για ένα βιβλίο απολύτως αθώο. Ομως η Εκκλησία φωνάζει ότι πρόκειται για βλασφημία». Σε συνέντευξή του προς το κανάλι, ο Χάντερερ μίλησε καταρχήν με χιουμοριστική διάθεση για τις αντιδράσεις στη χώρα του.

«Η παρεξήγηση έχει μια πολύ φανερή αιτία. Ξεκίνησε από τη δήλωση ενός εξέχοντος Αυστριακού επισκόπου, ο οποίος είπε ότι στο εξής το κακό θα έχει το δικό μου όνομα».

«Η Καθολική Εκκλησία επιτέθηκε στον Χάντερερ», σημειώνει ο Dalmat, «αλλά συμμετείχε και η κυβέρνηση στο λιντσάρισμα». Ο καλλιτέχνης δεν χάνει το κέφι του: «Ενας καγκελάριος με αποκάλεσε σκιτσογράφο των υπογείων. Εγώ θεώρησα αυτό το χαρακτηρισμό ύψιστη τιμή, εφόσον προερχόταν από αυτόν συγκεκριμένα τον καγκελάριο. Εκτοτε φέρω τον τίτλο του σκιτσογράφου των υπογείων». Πρόκειται βέβαια για τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σίσελ, ο οποίος ακόμα δεν έχει συγχωρήσει τον Χάντερερ για το προηγούμενο βιβλίο του που διακωμωδούσε τον αυστριακό ακροδεξιό Χάιντερ και τους καθωσπρέπει συνεργάτες του.

Παρά τις αντιδράσεις, στο μόνο κράτος που η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη είναι η Ελλάδα. «Η δίωξη πραγματοποιήθηκε μετά από έγκληση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» υποστηρίζει ο παρουσιαστής, ερμηνεύοντας μ' αυτό τον τρόπο την παρουσία του εκπροσώπου της Συνόδου ως μάρτυρα κατηγορίας στο δικαστήριο. Ο Χάντερερ σταματά να χαμογελά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρωτόδικη καταδίκη. Δεν έχω διάθεση να σχολιάσω αυτό το ζήτημα. Το μόνο που επιθυμώ είναι να ενωθούν όλοι οι φιλελεύθεροι και όλα τα μετριοπαθή πνεύματα και να ζητήσουν να αρθεί αυτή η αποτροπιαστική και εξωφρενική απόφαση στην Ελλάδα».

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι «από την πλευρά της Εκκλησίας και της πολιτικής τάξης δεν υπάρχει αντίδραση. Μόνο οι έλληνες καλλιτέχνες διαφοροποιούνται». Φιλοξενούνται οι δηλώσεις του έλληνα καλλιτέχνη Χρήστου Μπουρονίκου από το Βερολίνο: «Είναι ντροπή για την Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα, να αντιδρά μ' αυτό τον τρόπο απέναντι σ' έναν καλλιτέχνη, έναν άκακο κομίστα».

«Ο Χάντερερ κατέθεσε έφεση», καταλήγει ο δημοσιογράφος. «Ομως ορισμένοι πολιτικοί στην Αυστρία ζητούν κάτι περισσότερο». Και η εκπομπή κλείνει με δηλώσεις του εκπροσώπου των Πράσινων Rudi Anschober:

«Εφόσον πρόκειται για ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο οφείλει να επαγρυπνά, ώστε να τηρούνται. Ακόμα και στην Ελλάδα».

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γκέρχαρντ Χάντερερ
«Η ζωή του Χριστού»

(εκδ. Οξύ, μετάφρ. Πέρης Ορφανίδης, Αθήνα 2002).
Το βιβλίο κόμικς που κατασχέθηκε. Ο δημιουργός του είναι ο σημαντικότερος αυστριακός κομίστας και καταδικάστηκε από το δικαστήριο στην Αθήνα με κύριο μάρτυρα κατηγορίας τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου π. Κυριακό Τσουρό. Μπορεί καθένας να προμηθευτεί το επίμαχο βιβλίο στα γερμανικά, τα γαλλικά ή τα αγγλικά από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Επίσημος δικτυακός τόπος:
www.das-leben-des-jesus.at


Νίκου Κλειτσίκα
«Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία»

(πρόλογος Βάσος Λυσσαρίδης, εκδ. Προσκήνιο, Αθήνα 2000)
Ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την Ιταλία της δικτατορικής περιόδου, με σημαντικές αποκαλύψεις για τη δράση των ιερέων της Νάπολης. Ο π. Κυριακός Τσουρός υποστηρίζει ότι περιέχει ανακρίβειες, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε ο τότε συνεργάτης του και σήμερα Αρχιεπίσκοπος Ιταλίας είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους έως τη δημοσίευση του άρθρου του "Ιού".


«Ομάδες ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη»
(εκδ. Ζ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, Αλίαρτος Βοιωτίας, 1995)
Το περιεχόμενο του αντιαιρετικού αγώνα στα πρακτικά μιας επίσημης συνδιάσκεψης στην οποία πρωταγωνίοστησαν ο τότε υπεύθυνος Αιρέσεων Αντώνιος Αλεβιζόπουλος και ο διάδοχός του Κυριακός Τσουρός.



ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

"Ο Χριστός ξαναλογοκρίνεται"
(16/11/2003)
www.iospress.gr/ios2003/ios20031116a.htm

"Η ελευθερία γνώμης στην πυρά"
(30/1/2005)
www.iospress.gr/ios2005/ios20050130a.htm

Τα δύο ρεπορτάζ του "Ιού" στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" με αφορμή τη δίωξη του βιβλίου κόμικς και του συγγραφέα του.

 

(Ελευθεροτυπία, 6/3/2005)

 

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ