ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ

 

Τι ζητά το ΜΑΒΗ στον Κορυδαλλό;ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   ΜΑΒΗ '94: η οργάνωση-φάντασμα

Τελικά υπήρξε δράση του ΜΑΒΗ το 1994; Ο κ. Πατσής αμφιβάλλει. Η αλληλουχία των γεγονότων είναι πολύ διαφωτιστική:

- 10/4/94. Μια ομάδα ενστόλων κουκουλοφόρων πραγματοποιεί επιδρομή σε αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλέκτων δίπλα στο βορειοηπειρωτικό χωριό Επισκοπή, σκοτώνει έναν στρατιώτη και έναν αξιωματικό, τραυματίζει σοβαρά τρεις άλλους και «απαλλοτριώνει» καμιά δεκαπενταριά όπλα. Το ίδιο βράδυ αναλαμβάνει την ευθύνη το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη στην «Ελευθεροτυπία».

- 6/10/94. Νέα προκήρυξη του ΜΑΒΗ στην «Ελευθεροτυπία» με φωτογραφία της σημαίας της οργάνωσης, των λαφύρων της και λεπτομέρειες για την ενέργεια. Σαφής αντιγραφή της μεθοδολογίας της 17Ν μετά τις ενέργειες στο Συκούριο και το Πολεμικό Μουσείο.

- 19/3/95. Σύλληψη 7 υπόπτων σε νυχτερινό μπλόκο της ΕΛΑΣ στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στα δυο τους οχήματα ανακαλύπτονται 6 Καλάσνικοφ με 878 σφαίρες, 2 πιστόλια Τοκάρεφ με 42 σφαίρες, 1 ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ. Ακολουθούν άλλες δυο συλλήψεις υπόπτων και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων στην Καισαριανή και την Παλλήνη. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ ταυτοποιεί 8 από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ.

- 7/3/96. Πρόταση του εισαγγελέα Πατσή για μετατροπή του κατηγορητηρίου. Το συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση. Γίνονται δεκτοί οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων και αποφυλακίζονται.

- 20/2/97. Η δίκη των κατηγορουμένων καταλήγει στην καταδίκη τους ως ...απλών λαθρεμπόρων όπλων σε ποινές 3-4,5 ετών με αναστολή.

- 19/5/99. Το εφετείο μειώνει τις ποινές σε 18-20 μήνες.

Δικαστικά η υπόθεση έληξε. Οι άνθρωποι, όμως, που βρέθηκαν σε υπεύθυνες θέσεις εκείνη την περίοδο κατέθεσαν σε ανύποπτο χρόνο τη δική τους άποψη για την υπόθεση. Η Μαίρη Μπόση, για παράδειγμα, σύμβουλος του τότε υπουργού Δημ. Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή, είναι κατηγορηματική στο βιβλίο της: «Τελευταία εμφάνιση (ακροδεξιάς τρομοκρατίας) έγινε με την οργάνωση ΜΑΒΗ στα γεγονότα της Επισκοπής (4 χιλιόμετρα από τα σύνορα σε αλβανικό έδαφος στις 10/4/94), όπου δολοφόνησαν 2 Αλβανούς στρατιωτικούς και τραυμάτισαν αρκετούς στρατιώτες. Μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν στο Δελβινάκι της Ηπείρου (19/3/95), ενώ ετοίμαζαν επιδρομή στο αλβανικό έδαφος» («Ελλάδα και τρομοκρατία», σ.222).

Κατά διαβολική σύμπτωση, η κ. Μπόση κατέθεσε ως βασική μάρτυρας στη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ. Ο κ. Πατσής δεν άντεξε τον πειρασμό και της υπέδειξε -εκτός πάσης διαδικασίας- να αλλάξει όσα γράφει στο βιβλίο της για το ΜΑΒΗ (1/4/04). Αποκάλυψε, μάλιστα, ο κ. Πατσής ότι στο δικαστικό συμβούλιο που αποδέχτηκε τότε την πρότασή του ήταν κι ο κ. Μάμαλης που σήμερα κάθεται δίπλα του στη δίκη του Κορυδαλλού. Ως αναπληρωτής πρόεδρος ο κ. Μάμαλης δεν μετέχει στη δικαστική κρίση, αλλά οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις του καθιστούν σαφές ότι κι ο ίδιος δεν έχει πειστεί για τη σοβαρότητα του παρόντος βουλεύματος.

Το κακό για την άποψη του εισαγγελέα είναι ότι και ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής εκείνα τα χρόνια Ιωάννης Παπαδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου για την τρομοκρατία (Alter-5, 4/11/99), θα χρησιμοποιήσει τη «διάλυση του ΜΑΒΗ» από την υπηρεσία του ως το κατεξοχήν παράδειγμα επιτυχούς αντιτρομοκρατικής δράσης της περιόδου (βλ. αναλυτικά, «Ιός» 11/12/99), επιβεβαιώνοντας δηλαδή την ύπαρξη της οργάνωσης-φάντασμα.

Αλλά η ύστατη απόδειξη προήρθε από τον ίδιο τον συνήγορο των κατηγορουμένων. Με τον εθνικόφρονα αυθορμητισμό που τον διακρίνει, ο δικηγόρος Φιλοκλής Ασημάκης στο τέλος το ομολόγησε. Σε συνέντευξή του στην "Ελεύθερη Ωρα" (4/1/01) επιβεβαιώνει αναλυτικά τη δολοφονική δράση του ΜΑΒΗ, αποδίδοντάς της βεβαίως ευγενή εθνικά κίνητρα.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Μαίρη Μπόση «Ελλάδα και τρομοκρατία» (εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1996). Το ΜΑΒΗ κατατάσσεται στις (υπαρκτές βέβαια) ακροδεξιές τρομοκρατικές οργανώσεις από την επιστημονική σύμβουλο του υπουργείου δημόσιας τάξης επί Παπαθεμελή και Βαλυράκη.

Αθανασίου Λ. Κόρμαλη «Αντίσταση στην Βορειοηπειρωτική Γη» (εκδόσεις Πελασγός, Αθήναι 1993). Η δράση του αμφιλεγόμενου κατοχικού ΜΑΒΗ σε ένα προπαγανδιστικό στρατευμένο φυλλάδιο. Οι εκδόσεις ανήκουν στον υπαρχηγό του λεπενικού Ελληνικού Μετώπου, που εξασφάλισε το 1995 άλλοθι σε κατηγορούμενους για το νέο ΜΑΒΗ.

Δίκη του Κορυδαλλού. Το δικαστήριο απέφυγε την έκδοση πρόχειρων πρακτικών όπως είχε συμβεί με την υπόθεση της 17Ν. Ο αναγνώστης μπορεί να καταφύγει στα καθημερινά εκτενή ρεπορτάζ των εφημερίδων. Γράφουν οι δημοσιογράφοι:
Κατερίνα Κατή, Παναγιώτης Στάθης, Χριστίνα Παπασταθοπούλου («Ελευθεροτυπία»)
Μίνα Μουστάκα («Τα Νέα»)
Δέσποινα Μπρούσαλη («Το Βήμα»)
Γκέλυ Αλμαλιώτη («Εθνος»)
Ειρήνη Λαζαρίδου («Αυγή»)
Αρχείο περιληπτικών πρακτικών και καθημερινός σχολιασμός τηρείται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Κόντρα»:
www.eksegersi.gr

Κείμενα του "Ιού" για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί ΜΑΒΗ:
"Χειροβομβίδες, ερωτηματικά και απαντήσεις" (20/1/01)
"Ετεροχρονισμένα αποκαλυπτήρια για τη ΜΑΒΗ" (11/12/99)

Κείμενα του "Ιού" για τη δίκη:
"Μια μέρα στον Κορυδαλλό" (7/3/04)
"Ενοχοι «χωρίς αποδείξεις»" (23/5/04)


 

(Ελευθεροτυπία, 27/6/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ