«ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ» Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ

 

Μια μέρα στον ΚορυδαλλόΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   Εξι ώρες διαδικασία στο δικαστήριο του Κορυδαλλού ήταν αρκετές για να σχηματίσει κανείς πλήρη εικόνα για την υπόθεση του ΕΛΑ. "Φύλλο και φτερό", όπως είπε και η πρόεδρος.

 

Ηταν η μέρα του μεγάλου ντιμπέιτ. Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου. Στον Κορυδαλλό η συνεδρίαση θα ξεκινούσε με τον πρώτο και βασικό μάρτυρα του κατηγορητηρίου. Εμφανίστηκε πράγματι ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης και άρχισε να καταθέτει: «Εγώ έχω εμπλακεί με το θέμα αυτό και ειδικά με το θέμα των αρχείων της ΣΤΑΖΙ...»

Από την πρώτη στιγμή επισημαίνεται από το δικαστήριο ότι δεν γίνεται αντιληπτή η ομιλία του. Φταίει το κρύωμά του, φταίει η άρθρωσή του, φταίει το πάθος του να τα πει όλα μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Λίγο πιο μακριά από το μικρόφωνο για να διακρίνεται η φωνή σας καλύτερα.

ΖΗΣΗΣ: «Ζητώ συγγνώμη, αλλά...»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Οχι τόσο κοντά, θέλει κάποια απόσταση το μικρόφωνο.»

ΖΗΣΗΣ: «Εκεί εντάξει;»

Επιστρατεύεται τεχνικός για να ρυθμίσει το μικρόφωνο, αλλά χωρίς επιτυχία. Το πρόβλημα έκφρασης του μάρτυρα δεν είναι τεχνικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ξαναρχίστε. Είπατε ότι από το 1994 εργάζεστε ως δημοσιογράφος στον 'Ελεύθερο Τύπο'...»

ΖΗΣΗΣ: «Τότε διεξαγόταν από τον εφέτη κ. Ζορμπά προκαταρκτική εξέταση για ένα σκάνδαλο στο θέμα των ψηφιακών παροχών...»

Οι δικαστές και οι δικηγόροι διαμαρτύρονται και πάλι ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από όσα λέει ο μάρτυρας.

ΖΗΣΗΣ: «Λοιπόν επαναλαμβάνω... (Λέει τα ίδια.) Υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν αναμεμειγμένος ένας έλληνας επιχειρηματίας με τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ. Η εφημερίδα μου με έστειλε στο Βερολίνο, όπου σε συνεργασία που είχα με Γερμανούς βουλευτές... Είχε συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου που ερευνούσε την ανάμιξη της ΣΤΑΖΙ στην Ελλάδα. Με έκπληξη είδα τότε ότι υπήρχε ένας ογκώδης φάκελος με το όνομα Separat. Αυτό αφορούσε την οργάνωση του Κάρλος. Το έθεσα τότε υπόψη του εισαγγελέως κ. Ζορμπά και με παρέπεμψε στον αποθανόντα τώρα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Σιούλα. Εκείνος διαχώρισε τις δύο δικογραφίες. Η ανάκριση για το σκάνδαλο των ψηφιακών παροχών συνεχίστηκε από τον κ. Ζορμπά, ενώ η ανάκριση για την τρομοκρατία κατέληξε στον κ. Διώτη. Μπορώ να παρουσιάσω τα έγγραφα;»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Βεβαίως... Ενα λεπτό... Εσείς τώρα σε μία ένορκη εξέτασή σας της 11/5/2003 καταθέσατε μία αναφορά που φέρει ημερομηνία 11/7/1996, την οποία καταθέσατε στον κ. Διώτη».

Οι παράγοντες της δίκης διαπιστώνουν σ' αυτό το σημείο με έκπληξη ότι ο βασικός μάρτυρας του κατηγορητηρίου δεν έχει πει στην προανάκριση τίποτα περισσότερο από όσα είχε καταθέσει το 1996, και μάλιστα στον αρμόδιο εισαγγελέα κ. Διώτη. Η πρόεδρος συνεχίζει την προσπάθεια:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Τι μπορείτε να μας πείτε ως προς το περιεχόμενο της αναφοράς; Πώς περιήλθαν στην κατοχή σας αυτά τα έγγραφα;»

ΖΗΣΗΣ: «Τα έγγραφα αυτά περιήλθαν στα χέρια μου από την εξεταστική επιτροπή της γερμανικής βουλής, από τον πρόεδρό της τον Φόλγκερ Νόιμαν. Τα έθεσα υπόψη της BSTU. Είναι η ομοσπονδιακή αρχή της Γερμανίας, η οποία διαχειρίζεται τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ.»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Είναι δηλαδή εύκολη η πρόσβαση στα αρχεία. Οποιοσδήποτε πάει...»

ΖΗΣΗΣ: «Πολύ εύκολο. Κι αυτό μου προκαλεί έκπληξη. Διότι εγώ τα κατέθεσα από το 1995. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι μετά από 7 χρόνια κυκλοφορούσαν αυτά τα ονόματα και καμιά κυβέρνηση δεν αναλάμβανε ευθύνη γι' αυτά. Αυτά τα αρχεία δημοσιεύτηκαν σε βιβλίο το 1995 στη Γερμανία από δύο έγκυρους δημοσιογράφους, τον Μάτσκε και τον Σμάλντινστ. Ο Σμάλντινστ έχει δώσει συνέντευξη και σε μια εφημερίδα που η εγκυρότητά της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, την 'Ελευθεροτυπία', όπου είπε ότι η ΣΤΑΖΙ επιχείρησε να ελέγξει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα, γιατί είχε οικονομικά συμφέροντα εδώ».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Αλλά αυτά είναι στη γερμανική».

ΖΗΣΗΣ: «Εγώ το έχω μεταφράσει».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Να μας το δώσετε μεταφρασμένο. Καταρχήν μην πάμε στο βιβλίο, ας πάμε στην αναφορά σας».

Ο μάρτυρας δεν το βάζει κάτω. Επιμένει για το βιβλίο.

ΖΗΣΗΣ: «Υπάρχει κεφάλαιο 20 σελίδες με τον τίτλο 'Βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα', όπου αναφέρονται όλα για τη ΣΤΑΖΙ, τον Κάρλος, τον Φιλίπ, κ.λπ., χωρίς ονόματα βέβαια...»

Η πρόεδρος, αγχωμένη, αποδέχεται την πρωτοβουλία του μάρτυρα:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Πέστε τα μας λοιπόν...»

ΖΗΣΗΣ: «Το πρώτο ερώτημα που οφείλω να καταθέσω είναι γιατί η απερχόμενη κυβέρνηση, το απερχόμενο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο κ. Διώτης καθυστέρησαν 7 ολόκληρα χρόνια, για να φτάσουμε στη σύλληψη του ΕΛΑ».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Πάντως φτάσαμε κάποια στιγμή...»

Η πλευρά της υπεράσπισης ξεσηκώνεται από την εμφανή καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων. Η πρόεδρος αναδιπλώνεται:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δεν είπα για σύλληψη. Γι' αυτό διορθώνω το μάρτυρα».

Δημιουργείται πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ δύο συνηγόρων πολιτικής αγωγής (Ευαγγελάτου και Κατσαντώνη), που καταλήγει σε βαρύ υπονοούμενο:

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: «Ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή σ' αυτό τον τόπο. Και ο νοών νοείτω».

Ασφαλώς ο δικηγόρος αναφέρεται στην οριστική απόλυση του κ. Κατσαντώνη το '75 από το Πανεπιστήμιο, εξαιτίας της συνεργασίας του με τη χούντα. Το επεισόδιο καταλήγει με την ακόμα πιο εντυπωσιακή δήλωση του κ. Ευαγγελάτου εναντίον του μάρτυρα: «Ποιος είναι αυτός ο κύριος και ποιο ρόλο ήρθε να παίξει και από πού προέρχεται;»

Ο κ. Ζήσης συνεχίζει απτόητος:

ΖΗΣΗΣ: «Εκείνη την εποχή είχε συλληφθεί στο Σουδάν ο Κάρλος, η οργάνωση του οποίου είχε σχέση σύμφωνα με τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ με τον ΕΛΑ. Μετά συλλάβανε την Μπέρτα ντε Μαρσέλους στην Ελβετία. Κατά την ανάκρισή της αποκάλυψε ότι κάποιος Αγαπίου ήταν εραστής της και ήταν μέλος του ΕΛΑ. Αυτή την πληροφορία είχαμε εμείς, τη μετέδωσαν τα κανάλια τα ελληνικά. Είχε γίνει τότε σάλος».

Ο από μηχανής Θεός

Ο εισαγγελέας κ. Πατσής ζητεί να διακοπεί η κατάθεση να αναγνωστεί η αναφορά του 1996 του κ. Ζήση. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής συμφωνούν. Από την πλευρά της υπεράσπισης ο κ. Κούγιας επισημαίνει ότι είναι πρωτοφανές να διακόπτεται η εξέταση του μάρτυρα για να διαβαστεί μια αναφορά, την οποία δεν θεώρησε άξια λόγου ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που την παρέλαβε το 1996.

ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Πώς βρίσκεται αυτός ο μάρτυρας εδώ; Ποιο σκοπό έχει η κατάθεσή του στο δικαστήριό μας; Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν κατέθεσε απολύτως τίποτα στον κ. Ζερβομπεάκο το 2003, όταν κλήθηκε. Θα μπορούσε εκεί να καταθέσει τα πρωτότυπα έγραφα».

Ολη αυτή η συζήτηση έχει ένα και μόνο σκοπό: να απαλλάξει το δικαστήριο από την προφορική εξέταση του μάρτυρα. Η πρόεδρος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η παρουσία του μάρτυρα έχει άλλες διαστάσεις:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ. «Εδώ δεν έχουμε πολιτικό θέμα. Εδώ δεν είναι παραθυράκια των καναλιών ούτε πρωινές εκπομπές».

Ο κ. Δαμασκόπουλος επισημαίνει ότι στην περίφημη αυτή αναφορά το μόνο που υπάρχει για τον κ. Αγαπίου είναι απόσπασμα από το φάκελό του στη Γενική Ασφάλεια της χούντας (βλ. Ιός, 8/2/03), το οποίο βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τα αρχεία ΣΤΑΖΙ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ. «Ο κ. εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωστεί η αναφορά για να κατανοήσουμε όλοι τι θέλει να καταθέσει ο μάρτυρας».

Πρόκειται για επίσημη παραδοχή της προσπάθειας να υποκατασταθεί η προφορική διαδικασία από τη γραπτή και να διευκολυνθεί ο μάρτυρας. Τίθεται το ερώτημα αν τα έγγραφα είναι μεταφρασμένα επισήμως. Ο μάρτυρας δηλώνει ότι τα έχει σε επίσημη μετάφραση ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος, ο οποίος εξετάζει την υπόθεση του επιχειρηματία κ. Κόκκαλη. Παρεμβαίνει ο κ. Κούγιας, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να ζητηθούν έγγραφα από άλλη δικογραφία που εκκρεμεί. Το απαγορεύει η Δικονομία. Τελικά το δικαστήριο αποφασίζει να συνεχιστεί η εξέταση του μάρτυρα. Ο κ. Ζήσης αρχίζει να μιλάει, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει. Ολοι διαμαρτύρονται. Η πρόεδρος απηυδισμένη:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Κάντε λίγη υπομονή. Τι να κάνουμε; Αυτή είναι η φωνή του μάρτυρα. Να την αλλάξουμε;».

Ακολουθούν μαθήματα ορθοφωνίας προς τον μάρτυρα από την πρόεδρο. Μάταιος κόπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Να μιλάτε διστακτικά, σαν μαθητής... του δημοτικού»

Ο κ. Φυτράκης διερωτάται: «Πώς αναδείχτηκε ο μάρτυρας; Πώς συνεννοούνται στις υπηρεσίες;»

Ο κ. Ζήσης επιμένει, αλλάζοντας τροπάριο:

ΖΗΣΗΣ: «Οφείλω να ξακαθαρίσω ότι αυτά δεν είναι αρχεία της ΣΤΑΖΙ. Αυτά είναι αλληλογραφία του Κάρλος με τον ΕΛΑ, η οποία βρέθηκε στην Ουγγαρία. Υπεύθυνος του αντιτρομοκρατικού αγώνα της ΣΤΑΖΙ ήταν ο Χέλμουτ Φόιγκτ, ο οποίος συνελήφθη το 1992 στην Ελλάδα...»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Κάπου τα μπερδεύετε τα πράγματα. Με ποιον είχε σχέση ο Κάρλος. Πώς ήρθε σε επαφή ο Βάινριχ;»

ΖΗΣΗΣ: «Ο Βάινριχ γράφει ότι γνώριζε τον ΕΛΑ προ της επταετίας.»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δηλαδή πριν το 1967;»

ΖΗΣΗΣ: «Οχι, πριν το 1974»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δηλαδή πριν τη μεταπολίτευση;»

ΖΗΣΗΣ: «Ναι. Στα έγγραφα αναφέρεται το όνομα Φιλίπ. Η Μπέρτα ντε Μαρσέλους δήλωσε ότι Φιλίπ είναι ο Κώστας Αγαπίου.»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Υπάρχει κανένα στοιχείο που να το επιβεβαιώνει;»

ΖΗΣΗΣ: «Τότε κανένας δεν το αμφισβήτησε. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ως βάση επιχειρήσεων του Κάρλος. Μιλάμε για δεκάδες όπλα και πυρομαχικά. Υπήρχαν κοινές επιχειρήσεις Κάρλος και ΕΛΑ (...) Νομίζω ότι πρέπει να καλέσετε τον Κάρλος. Να επιβεβαιώσει αν είναι γνήσια τα έγγραφα».

ΦΥΤΡΑΚΗΣ: «Εχει πει στον μάρτυρα ο Κάρλος ότι επιθυμεί να καταθέσει εδώ;»

Καταλήγοντας ο μάρτυρας προτείνει κάτι πρωτοφανές. Να αναβληθεί η εξέτασή του και να φροντίσει ο ίδιος να πάει να μεταφράσει επισήμως τα έγγραφα και να ξανάρθει. Η πρόεδρος συναινεί ανακουφισμένη:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Να πάτε να τα μεταφράσετε και να μας τα φέρετε».

Πολύ γρήγορα καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν είναι και πολύ δόκιμο να περιμένουν από τον μάρτυρα να ξαναστήσει τη δικογραφία.

Εκ μέρους της πολιτικής αγωγής ο Γεώργιος Μαύρος ζητεί όσα έγραφα της ΣΤΑΖΙ υπάρχουν στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες. Συναινεί ο κ. Ευαγγελάτος.

Ο κ. Φυτράκης επισημαίνει ότι για να ζητηθούν από το δικαστήριο έγγραφα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος . Επεμβαίνει ο εισαγγελέας και ζητά διακοπή της συνεδρίασης για να προλάβει η πολιτική αγωγή να συντάξει κατάλογο με τα έγγραφα.

Μετά το διάλειμμα η πρόεδρος κάνει μια απίστευτη δήλωση για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Κατεβαίνοντας εδώ ήταν ένα από τα όργανα με προτεταμένο ένα τεράστιο όπλο, δεν θέλω να πω τι, ένα αυτόματο το οποίο εάν έκανε μια κίνηση μπορούσε να μας καθαρίσει όλους, αλλά αυτά είναι τα μέτρα προστασίας».

Τη στιγμή εκείνη ζητάει το λόγο η κυρία Αθανασάκη.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ: «Κάποιοι από μας είμαστε στη φυλακή 14 μήνες για να μπορούν να γίνουν οι ανακρίσεις, να βρεθούν τα έγγραφα, να πάνε οι μάρτυρες και να στηριχτεί αυτό το βούλευμα και τα αναγνωστέα έγγραφα στα οποία στηρίζεται η κατηγορία για να δικαστούμε. Και φτάνουμε στο δικαστήριο κι έρχεται οποιοσδήποτε μάρτυρας ο οποίος λέει ότι έχει από το 74 και από το 84 χαρτιά, κι ότι έχουνε δοθεί στις αρμόδιες αρχές. Μ' αυτή την έννοια νάρθει και ο κ. Παπαθεμελής να φέρει τα δικά του χαρτιά να τα μεταφράσουμε, νάρθει κι ο κ. Καμμένος, νάρθει κι ο κ. Νηστικάκης νάρθει κι ο Κάρλος νάρθουν όλοι εδώ πέρα».

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Γ. Μαύρος αναλαμβάνει να βγάλει από τη δύσκολη θέση το δικαστήριο, διατυπώνοντας το αίτημα να έρθουν όλοι με τα έγγραφά τους για να «ξεκαθαριστεί» το θέμα. Ζητεί να κληθούν εκπρόσωποι του υπ. Δημόσιας Τάξης, η έκθεση Παπαθεμελή, ο Νασιάκος, ο Σύρος, η Μαίρη Μπόση, ο Χρ. Γιαλουρίδης και όποιος άλλος κριθεί σκόπιμο.

ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ.: Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση για να μην πω παραπλάνηση του δικαστηρίου σας. Εδωσα 100.000 δρχ. για να πάρω 3.000 σελίδες έγγραφα της ΣΤΑΖΙ που υπάρχουν μέσα στη δικογραφία. Οι κύριοι λοιπόν ας διαβάσουν αυτές τις σελίδες, πιστεύω ότι είναι όλα αυτά τα έγγραφα που ζητάνε και όταν τις διαβάσουν ας μας πούνε τι παραπάνω θέλουνε με το αίτημά τους. Ολα είναι μέσα στη δικογραφία. Υπάρχει μέσα και η κατάθεση του Κάρλος. Ο κ. Καμμένος ήρθε εδώ και σας παραπλάνησε ότι έχει νέα έγγραφα και μάλιστα από τη γερμανική βουλή. Ο κ. Καμμένος ζήτησε και πήρε αντίγραφο από τη γερμανική βουλή των ίδιων ακριβώς εγγράφων που έχετε κι εσείς».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:: «Εγινε κατανοητό αυτό. Δεν παραπλανήθηκε το δικαστήριο και γι' αυτό επιφυλαχθήκαμε».

Ο Κώστας Αγαπίου διαμαρτύρεται για τον εγκλεισμό του χωρίς κανένα στοιχείο και καμία απόδειξη και τη δεκάχρονη ταλαιπωρία του η οποία τείνει να γίνει 30χρονη επειδή έτσι αποφάσισαν οι μυστικές υπηρεσίες. Αμέσως μετά αποχωρεί από την αίθουσα. Ακολουθούν αντεγκλήσεις και διαμαρτυρίες με συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου για ηρεμία και αυτοπεριορισμό. Ο εισαγγελέας επαναφέρει το αίτημα να διακοπεί η κατάθεση του μάρτυρα έως ότου βρεθούν ποια έγγραφα λείπουν από τη δικογραφία. Στο μεταξύ το δικαστήριο ανταλλάσσει αριθμούς εγγράφων που λείπουν από τη δικογραφία που διαθέτει ο κάθε εφέτης αλλά και οι εισαγγελείς. Στο τέλος αποδεικνύεται ότι μάλλον δεν λείπει κανένα.

Παρεμβαίνει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής του Δημήτρη Ρίζου, κ. Γιώργος Λιάνης.

ΛΙΑΝΗΣ: «Ολα αυτά τα έγγραφα που έχει συγκεντρώσει η αντιτρομοκρατική είναι αυτά που υπάρχουν στη δικογραφία; Αυτά μόνο έχουν συγκεντρώσει από το 1975 που είχαν πάει στο Μόρφιο μέχρι σήμερα; Ποιος υπουργός τα κρατάει; Ποιος υπουργός κάθε φορά έχει προσωπικό αρχείο; Τι τάχουν κάνει τα χαρτιά και πώς θα δικάσετε εσείς χωρίς να σας στείλουν τα χαρτιά; Πρέπει να έρθουν, όμως κι αν δεν έρθουν μέχρι την Κυριακή, θα έρθουν μετά τις 7 του μηνός. Θα αλλάξουν τα πράγματα, θα έρθουν τα έγγραφα».

Ο προφανής προεκλογικός υπαινιγμός επιτείνει το χάος στη διαδικασία. Ακολουθεί ο κ. Κατσαντώνης, ο οποίος παραδέχεται ότι η δικογραφία είναι διάτρητη: «Εχω μια σελίδα που λέει Αγαπίου σκέτα και μετά ότι ανεμείχθη εις τον κομμουνισμό. Ε και; Γούστο του ήτανε! Είναι κατηγορία αυτή; Αυτά τα ξεκρέμαστα έγγραφα που βρήκα στη δικογραφία δεν έχουνε κάποια αξία και ή θα βρούνε την αξία τους ή πρέπει να τα πετάξουμε στα σκουπίδια».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Φύλλο και φτερό ήταν η δικογραφία. Κι εγώ προσωπικά είχα πρόβλημα για να τα βάλω στη σειρά και να καταλάβω. Υπήρχε μία προχειρότητα στις δικογραφίες. Ενα ανακάτεμα».

Ο κ. Καμπάνης (συνήγορος Τσιγαρίδα) ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος ο κ. Παπαθεμελής με την έκθεσή του απαριθμεί τα έγγραφα και τα παραδίδει στον επόμενο υπουργό και ότι όλα βρίσκονται μέσα στη δικογραφία. Στο ίδιο μήκος κύματος οι αγορεύσεις του κ. Φυτράκη και του κ. Δαμασκόπουλου που επισημαίνουν ότι από καμία διάταξη δεν προβλέπεται να διακόπτεται η προφορική εξέταση του μάρτυρα.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Οσο προχωράει η διαδικασία θα εμφανίζονται τέτοια αντιδικονομικά αιτήματα γιατί ακριβώς η δικογραφία δεν περιέχει στοιχεία. Είναι δυνατόν 11 χρόνια μετά από το 1993 και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη να μιλάμε για τα αρχεία ΣΤΑΖΙ, όταν αυτά τα αρχεία έχουν κριθεί από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις, όλους τους υπουργούς Δημ. Τάξης, και τους υπευθύνους της αντιτρομοκρατικής ως σκουπίδια; Αυτό είναι παραλογισμός. Καταγγέλλουμε ότι έχουμε αντιμετωπιστεί από το διωκτικό μηχανισμό με έναν ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο και εδώ υπονοείται ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν προσκομιστεί Θέλετε να σας φέρουμε κι εμείς 1000 σελίδες τέτοια έγγραφα; Πωλούνται στην αγορά. Ετσι τα βρήκε και ο κ. Ζήσης. Τα αγόρασε. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική παρέμβαση, λόγω συγκεκριμένου επιχειρηματικού ανταγωνισμού και ανταγωνισμού μυστικών υπηρεσιών χρόνια τώρα γύρω από τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ. Η δικαιοσύνη και πολύ σωστά μέχρι και το 2003 είχε κρίνει τα έγγραφα αυτά ως σκουπίδια».

Ο κ. Κούγιας (υπεράσπιση Κανά) αναφέρεται στην τοποθέτηση του κ. Λιάνη για τα έγγραφα που θα έρθουν -«θέλετε δεν θέλετε»- μετά τις 7 του Μάρτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δεν άκουσα εγώ τίποτα».

ΚΟΥΓΙΑΣ: «Ολοι το ακούσαμε κυρία Πρόεδρε κι όποιος θέλει να με διαψεύσει!»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Είπατε αυτό κύριε Λιάνη;»

ΛΙΑΝΗΣ: «Εγώ σας διαψεύδω τώρα.»

ΚΟΥΓΙΑΣ: «Είναι γραμμένα στο μαγνητόφωνο.»

Η ένταση που ακολουθεί έχει θύματα τους δημοσιογράφους, με τους οποίους τα βάζει η πρόεδρος. Σύσσωμοι οι δημοσιογράφοι αποχωρούν. Το μαγνητόφωνο δικαιώνει τον κ. Κούγια.

Την ένταση σπάει η «ατάκα» της ημέρας από τον Κ. Αγαπίου ο οποίος προτείνει να καλύψει το κενό των δημοσιογράφων ο «συνάδελφός τους κ. Ζήσης». Η συνεδρίαση κλείνει με μια προφητική παρατήρηση του κ. Τσιγαρίδα προς την πρόεδρο:

ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ: «Θεωρώ τον μάρτυρα αυτόν μάρτυρα υπεράσπισης και επειδή είναι επαγγελματίας μάρτυρας σε πολλές δίκες στις οποίες συνηθίζει να αποχωρεί μετά την πρώτη μέρα, να του συστήσετε να μην εξαφανιστεί».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Είναι αυτονόητο ότι θα είναι εδώ».

Η συνέχεια δικαίωσε τον κ. Τσιγαρίδα. Ο κ. Ζήσης ήταν απών την περασμένη Δευτέρα, όταν κλήθηκε να συνεχίσει την κατάθεσή του. Ο κ. Τσοβόλας (υπεράσπιση Αθανασάκη) υπενθυμίζει την παρόμοια τακτική του κ. Ζήση και στο ειδικό δικαστήριο. Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του και διέκοψε δυο μέρες νωρίτερα για μετά τις εκλογές...
 

 

(Ελευθεροτυπία, 7/3/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ