«ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ» Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ

 

Μια μέρα στον ΚορυδαλλόΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

Κώδικας Ποινικής Αμηχανίας

Μέσα σε μια μόνο συνεδρίαση (26/2) η δίκη του ΕΛΑ ολοκληρώθηκε. Και όμως, ήταν η μέρα που εξεταζόταν ο πρώτος μόλις μάρτυρας. Στη συνεδρίαση αυτή αποκαλύφτηκε ότι η υπόθεση πατάει σε ένα σαθρό κατασκεύασμα, για το οποίο δεν έχει λύσεις ούτε το δικαστήριο ούτε η κατηγορούσα αρχή.

1. Ο κύριος μάρτυρας του κατηγορητηρίου αποδείχτηκε «μάρτυρας υπεράσπισης» (κατά την έκφραση του κ. Τσιγαρίδα), όταν από τα πρώτα του λόγια έγιναν ορατές οι σκοπιμότητες της κλήτευσής του και της αναγόρευσής του σε κύριο μάρτυρα. Τα «αρχεία ΣΤΑΖΙ» ξευτελίστηκαν προτού καν περιγραφούν.

2. Η αδυναμία του μάρτυρα κινητοποίησε εισαγγελείς και πολιτική αγωγή. Σε πείσμα όλων των δικονομικών διατάξεων ζητήθηκε να αντικατασταθεί η προφορική κατάθεσή του από μια «αναφορά» του που είχε πετάξει στα σκουπίδια η εισαγγελία το 1996. Ομως η αναφορά αυτή έχει στόχο όχι τον ΕΛΑ, αλλά τον Σ. Κόκκαλη.

3. Ολη η πολύωρη συνεδρίαση (09:00-15:00) αναλώθηκε στις προσπάθειες του δικαστηρίου να στηρίξει αυτή την εισαγγελική μεθόδευση. Ο «βασικός μάρτυρας» ξεχάστηκε αμίλητος μπροστά στην έδρα.

4. Η πολιτική αγωγή μετατράπηκε σε φανατικό πολέμιο του κατηγορητηρίου και άρχισε να αναζητά καταφύγιο σε κάποια μυστηριώδη έγγραφα που δήθεν είναι κρυμμένα κάπου σαν επτασφράγιστα μυστικά.

5. Η εικόνα του μάρτυρα και η κατάρρευση της κατάθεσής του προτού καλά καλά αρχίσει οδήγησε την πολιτική αγωγή σε διαδοχικές προτάσεις να κλητευθούν άλλοι μάρτυρες για να παίξουν τον ίδιο ρόλο. Προτάθηκαν αστυνομικοί, υπουργοί, δημοσιογράφοι, μέχρι και ο Μίκης Θεοδωράκης.

6. Οι κατηγορούμενοι, περισσότερο «διαβασμένοι», υποδείκνυαν σε δικηγόρους, εισαγγελείς και δικαστές το περιεχόμενο της δικογραφίας.

7. Οι κατηγορούμενοι έμειναν στο περιθώριο της ιστορίας και μάταια προσπαθούσαν να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών πάνω τους. Ως πραγματικοί κατηγορούμενοι πρόβαλαν το ΠΑΣΟΚ και ο Σωκράτης Κόκκαλης.

8. Ακούστηκαν απίστευτες μομφές για τη δικογραφία, ακόμα και από την ίδια την πρόεδρο. Τα κενά αυτά της δικογραφίας οδηγούν τη διαδικασία σε συνεχείς εντάσεις, παλινωδίες και κωμικοτραγικές καταστάσεις.

9. Η οξύτητα που δημιουργήθηκε στην αίθουσα πήρε σβάρνα ακόμα και τους δημοσιογράφους. Και χρειάστηκε η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για να επανέλθουν την επομένη οι δικαστικοί συντάκτες στην αίθουσα.

10. Η απαγόρευση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής κάλυψης της δίκης κρατά μακριά από τα βέβηλα μάτια και αφτιά του μεγάλου κοινού το διαγραφόμενο φιάσκο. Αυτή τη φορά δεν τηρούνται ούτε καν τα ανεπίσημα γραπτά πρακτικά, κάτι που γινόταν στη δίκη της 17Ν. Ομως αυτή η έλλειψη πρόχειρων πρακτικών προκαλεί νέες εντάσεις. Γίνονται ακραίες δηλώσεις, οι οποίες την επόμενη στιγμή αναιρούνται, μόλις συναντούν αντίδραση. Και επιστρατεύονται τα ιδιωτικά κασετοφωνάκια για να δικαιώσουν τη μνήμη του ενός ή του άλλου.

Ολα αυτά θα ήταν απλώς διασκεδαστικά, αν δεν υπήρχαν στο εδώλιο κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη σε πολύμηνη προφυλάκιση και κινδυνεύουν να καταδικαστούν -κάτω απ' αυτούς τους όρους- σε βαριές καταδίκες. Μόνο και μόνο για να δικαιωθεί το διάτρητο (αλλά αμετάκλητο, σύμφωνα με τον "τρομονόμο") βούλευμα και να επιβεβαιωθεί η προεκλογική διαφήμιση της ΕΛΑΣ ότι «εξαρθρώθηκε ο ΕΛΑ».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Fritz Schmaldienst, Klaus-Dieter Matschke «Carlos-Komplize Weinrich»
(Eichborn, Frankfurt am Main, 1995). Το βιβλίο αυτό ανέφερε ο Βασίλης Ζήσης στην κολοβή κατάθεσή του ως βασική πηγή του και επιβεβαίωση των αρχείων της Στάζι. Πρόκειται για τη βιογραφία του Βάινριχ, που θεωρείται ο ευρωπαίος «υπαρχηγός» του Κάρλος. Υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις σχέσεις του ΕΛΑ με τον Κάρλος, βασισμένο στα ίδια στοιχεία της Στάζι που δημοσιεύονται και στη χώρα μας από το 1994. Η ανάμειξη «στοιχείων» με «υποθέσεις» των συγγραφέων δυσκολεύει την αξιολόγηση των συμπερασμάτων τους. Οσο για τους ίδιους τους συγγραφείς, ο πρώτος είναι δημοσιογράφος, αλλά ο δεύτερος είναι "ιδιωτικός" μυστικός πράκτορας που έπαιξε περίεργο ρόλο μετά την κατάρρευση του ανατολικογερμανικού καθεστώτος.

Ρολφ Πόλε «Ο φάκελός μου στη Στάζι» («Ιός», 18/10/1998)
Απομυθοποίηση της σοβαρότητας των αρχείων της Στάζι, μέσω των στοιχείων που περιλαμβάνει ο φάκελος του γνωστού αγωνιστή. Ως «συνεργάτες του τρομοκράτη» αναφέρονται ο Κάρλος και ο... Ευάγγελος Γιαννόπουλος.


«Το φιάσκο της Στάζι. Ο ελληνικός φάκελος»
("Ιός", 22/9/2002)
Η χρήση των περιβόητων αρχείων της Στάζι από τους τρομοκυνηγούς της πολιτικής και της τρομοκρατίας. Υποστηρίζουν ότι εκεί κρύβονται όλα τα μυστικά των ένοπλων οργανώσεων, τελικά, όμως, καταλήγουν στους φακέλους της χουντικής Ασφάλειας.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.linkeseite.de/index310.htm
Εκτενείς περιλήψεις από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου του Βερολίνου που δικάζει τον Βάινριχ. Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι και στη Γερμανία τα "αρχεία της ΣΤΑΖΙ" είναι φύλλο και φτερό.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 7/3/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ