TO ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ


Alex the Greek 

1.   2.   3.


ΣΤΟ ΟΡΙΟ

Σεναριογράφοι του Μεγαλέξανδρου

ΑΓΑΘΑΡΧΙΔΗΣ. Ιστορικός και φιλόσοφος από την Κνίδο που έζησε κατά τον δεύτερο π.Χ. αιώνα. Συνέγραψε ασιατική ιστορία σε δέκα βιβλία και ευρωπαϊκή σε σαράντα εννέα. Από διάφορα αποσπάσματα που σώζονται, ανάμεσά τους και μια περίληψη του Φωτίου, γνωρίζουμε καλύτερα το έργο του "περί της Ερυθράς Θαλάσσης".

ΑΘΗΝΑΙΟΣ. Γραμματικός από τη Ναύκρατη της Αιγύπτου. Εζησε στο τέλος του δεύτερου και στις αρχές του τρίτου αιώνα μ.Χ. Το βασικό του έργο, οι "Δειπνοσοφισταί", αποτελείται από δεκαπέντε βιβλία σε μορφή πλατωνικών συμποσιακών διαλόγων και διασώζει πολύτιμα αποσπάσματα από παλαιότερα συγγράμματα, τα οποία έχουν χαθεί. Συχνές οι αναφορές στον Αλέξανδρο και την εποχή του.

ΑΙΛΙΑΝΟΣ (ΚΛΑΥΔΙΟΣ). Ο επιλεγόμενος σοφιστής. Ελληνομαθής Ρωμαίος, γεννήθηκε κοντά στη Ρώμη και έζησε τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Στον Αλέξανδρο αναφέρεται το έργο του "Ποικίλη Ιστορία", το οποίο προλόγισε και εξέδωσε ο Αδαμάντιος Κοραής. Αλλα έργα του: "Περί ζώων ιδιότητος", "Περί προνοίας", "Περί θείων ενεργειών", "Κατηγορία Γύννιδος".

ΑΡΡΙΑΝΟΣ, ΦΛΑΒΙΟΣ (FLAVIUS ARRIANUS). Ιστορικός, γεωγράφος και φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας περί το 95 μ.Χ. και υπήρξε μαθητής του Επίκτητου. Διατέλεσε διοικητής της Καππαδοκίας και επιχείρησε τον περίπλου του Εύξεινου Πόντου (131-132 μ.Χ.). Μεταξύ άλλων συνέγραψε και τα έργα "Αλεξάνδρου Ανάβασις" και "Τα μετά τον Αλέξανδρον": στο πρώτο επιδίωξε να αποκαταστήσει τη φήμη του Αλεξάνδρου, ενώ στο δεύτερο παρουσίασε την ιστορία των διαδόχων του.

ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ. Ιστορικός, γεννήθηκε περί το 90 π.Χ. στο Αγύριο της Σικελίας και πέθανε περί το 20 π.Χ. Εγραψε τη "Βιβλιοθήκη ιστορική", δηλαδή μια παγκόσμια ιστορία από τους μυθικούς και αρχαιότατους χρόνους έως τον πόλεμο του Καίσαρα προς τους Γαλάτες (59 π.Χ.) σε σαράντα συνολικά βιβλία, από τα οποία σώζονται τα 16.

ΕΦΙΠΠΟΣ. Από την Ολυνθο. Σε σύγγραμμά του που εμφανίστηκε αμέσως μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, ασχολείται με το τέλος του Αλεξάνδρου και του Ηφαιστίωνα με διάθεση εχθρική προς τον Μακεδόνα βασιλιά.

ΗΓΗΣΑΝΔΡΟΣ. Ιστορικός του δεύτερου αιώνα π.Χ.

ΘΕΟΠΟΜΠΟΣ. Από τη Χίο, γεννήθηκε περί το 378 π.Χ. και θεωρήθηκε συνεχιστής του Θουκυδίδη. Ολογαρχικών φρονημάτων, έζησε για ένα διάστημα στην αυλή του Φιλίππου και επέστρεψε στην Αθήνα από όπου είχε εξοριστεί χάρη στην παρέμβαση του Αλεξάνδρου. Το μεγάλο έργο του είναι τα "Φιλιππικά", αποτελούμενο από 58 βιβλία, που άρχιζε με την άνοδο του Φιλίππου Β' στο θρόνο (359 π.Χ.) και ολοκληρωνόταν με το θάνατό του (336 π.Χ.).

ΚΤΗΣΙΑΣ. Συγγραφέας των "Περσικών", τα οποία διασκεύασε ο Δίνων από την Κολοφώνα, ο πατέρας του Κλείταρχου που υπήρξε κι αυτός ιστορικός του Αλεξάνδρου.

ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Ο σημαντικότερος ποιητής της νεότερης αττικής κωμωδίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 342 π.Χ. και πέθανε το 291 π.Χ. Συγγραφέας περισσότερων από εκατό κωμωδιών. Σε απόσπασμα της κωμωδίας "Κόλαξ" που έχει διασωθεί, περιλαμβάνεται αναφορά στο πάθος του Αλεξάνδρου για το ποτό.

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ. Βιογράφος και ηθικολόγος. Γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας το 46 μ.Χ. και πέθανε το 127 μ.Χ. Το ιστορικό του έργο περιλαμβάνει τους περίφημους "Βίους παράλληλους", όπου βιογραφούνται (και συγκρίνονται) 23 ζεύγη σπουδαίων ανδρών, ενός Ελληνα και ενός Ρωμαίου. Ο Αλέξανδρος εξετάζεται σε συνάρτηση με τον Καίσαρα, εμφανίζονται δε οι δύο ως οι σημαντικότεροι στρατηγοί της ιστορίας.

ΧΑΡΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Συμμετείχε στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου και συνέγραψε μία ακόμη ιστορία της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Johann Gustav Droysen "Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου"
(μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια Ρένος Αποστολίδης, συμπληρωμένη με σημειώσεις του Ηρκου και του Στάντη Αποστολίδη). Η κλασική ιστορία, εμπλουτισμένη με χάρτες και αναλυτικές σημειώσεις.

Κυριάκου Σιμόπουλου "Ο Μύθος των Μεγάλων της Ιστορίας" (Αθήνα 1995). Επίπονη και θαρραλέα εργασία με στόχο την απομυθοποίηση των μεγάλων, από τον Αλέξανδρο ως τον Ναπολέοντα.

Αρριανού "Αλεξάνδρου Ανάβασις" (εισαγωγή-μετάφραση Θ. Σαρικάκη, Ακαδημία Αθηνών, Αθήναι 1998). 

Πλουτάρχου "Αλέξανδρος" (μετάφραση Ανδρ. Πουρνάρα, Πάπυρος, Αθήναι 1975).

Διόδωρου Σικελιώτη "Βιβλιοθήκη Ιστορική" (εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα 1998).

Αθήναιου "Δειπνοσοφισταί" (εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα 1997-1998).

Αιλιανού "Ποικίλη Ιστορία" (εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα 1997).


ΔΕΙΤΕ

Ο Μέγας Αλέξανδρος
(Alexander the Great) του Ρόμπερτ Ρόσεν (1956). Κλασική χολιγουντιανή παραγωγή, με το Ρίτσαρντ Μπάρτον στο ρόλο του μακεδόνα στρατηλάτη να βασανίζεται έντονα από το βάος του πατρικού προτύπου.

Ο Τρωικός πόλεμος (La guerra di Troia) του Τζιόρτζιο Φερόνι (1961). Ψευδοχολιγουντιανή υπερπαραγωγή της Τσινετσιτά, με τον Στιβ Ριβς στο ρόλο του Αινεία να διαπράττει διάφορα υπερφυσικά κατορθώματα πριν εγκαταλείψει την καταδικασμένη πόλη. Γυρισμένο στα χρόνια του αείμνηστου εθνάρχη Καραμανλή, το εν λόγω ανθελληνικό τερατούργημα (όπως και τόσα άλλα...) ουδόλως απασχόλησε τα πατριωτικά ανακλαστικά της τότε ελληνικής κοινωνίας.

Ο Ηρακλής και η κατάκτηση της Ατλαντίδος (Ercole alla conquista di Atlantide) του Βιτόριο Κοταφάβι (1961). Αλλο ένα κινηματογραφικό ανοσιούργημα κατά της μυθολογικής μας μνήμης, γυρισμένο κάτω από παρεμφερείς συνθήκες την ίδια χρονιά.


(Ελευθεροτυπία, 6/12/1998)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ