ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Κυνηγοί πράσινων μαγισσών 

1.   2.   3.


ΣΤΟ ΟΡΙΟ


ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ. Ομοσπονδία 500 οργανώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι στην πραγματικότητα εμπορικές ενώσεις που συνδέονται με τις βιομηχανίες ξύλου, εξόρυξης και βοοειδών. Τα στελέχη της χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημα ότι η νομοθεσία που προστατεύει το περιβάλλον καταργεί πολλές θέσεις εργασίας και διαλύει τις οικογενειακές αξίες. "Οι οικολόγοι είναι οι βασικοί μας εχθροί", δήλωνε προ καιρού η εκπρόσωπός της Βάλερι Τζόνσον.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (AFC). Ακροδεξιά οργάνωση που προέρχεται πολιτικά από τη σέχτα του αιδεσιμότατου Μουν και έχει τρεις βασικούς στόχους: τον αγώνα κατά των οικολόγων, την πάλη κατά των φεμινιστριών και το κυνήγι των ομοφυλοφίλων.

ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ (CDFE). Πρόκειται για τον βασικό εμπνευστή και οργανωτή του κινήματος "Ορθή Χρήση". Με σεμινάρια, διασκέψεις, φυλλάδια, βίντεο και δελτία επιμορφώνουν τα μέλη των αντιπεριβαλλοντικών οργανώσεων και τους αναλύουν τις μεθόδους με τις οποίες μπορούν να αντιπαρατεθούν στους οικολόγους.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (CFE). Η ίδια η οργάνωση αυτοπροσδιορίζεται ως "περιβαλλοντική ομάδα δράσης για την προώθηση μεθόδων βασισμένων στην αγορά που προστατεύουν το περιβάλλον μας". Στην πραγματικότητα δεν έχει σχέση με κίνηση πολιτών και πρόκειται για λόμπι που αγωνίζεται να καταρρίψει τους "οικολογικούς μύθους" και να αποτρέψει τη νομοθετική προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΑΥΡΙΟ (C-FACT). Πρόκειται για ευρύ δίκτυο με 2.500 μέλη και προϋπολογισμό 200.000 δολαρίων. Στόχος του να αντικρούει τις απόψεις των οικολογικών οργανώσεων και να προπαγανδίζει την πυρηνική τεχνολογία.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (CA). Μία από τις πλέον γνωστές και ισχυρές αντιπεριβαλλοντικές οργανώσεις. Εμφανίζεται ως μία κοινή οργάνωση καταναλωτών, αλλά στην πραγματικότητα υποστηρίζεται από τεράστια βιομηχανικά συμφέροντα και συνδέεται στενά με τη Νέα Δεξιά.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (FREE). Χρησιμοποιώντας ένα λόγο που ηχεί φιλοπεριβαλλοντικός, το ίδρυμα επιδιώκει να νομιμοποιήσει την περαιτέρω εκμετάλλευση προστατευόμενων περιοχών. Διοργανώνει συνέδρια στα οποία καλούνται επιστήμονες με αντιοικολογικές απόψεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ICE). Μετωπική οργάνωση 24 εταιρειών και ενώσεων άνθρακος, προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση και το κοινό ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι μύθος και ότι για το λόγο αυτό περιττεύει η προσφυγή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (IFJ). Υπερσυντηρητική νομική φίρμα που επιλέγει με προσοχή τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει, καθώς στόχος της είναι η ανατροπή του φιλοπεριβαλλοντικού νομοθετικού πλαισίου στα σημεία εκείνα που "θέτει περιορισμούς στην ιδιωτική πρωτοβουλία".

ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΗ! (PFW!). Με παραρτήματα σε δέκα πολιτείες, η οργάνωση κινητοποιεί τα μέλη της με το σύνθημα ότι πρέπει να διασωθούν οι "αξίες της Δύσης". Η βασική της καμπάνια αφορούσε τη διατήρηση του αρχαϊκού νόμου για τα ορυχεία που χρονολογείται από το 1872.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (PERC). Με τη διοργάνωση ημερίδων και δημοσιεύματα στον τύπο, η επιστημονική ομάδα του κέντρου αναλαμβάνει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι οικολόγοι ευθύνονται για την κρίση του πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Στρουπ, στέλεχος του κέντρου, "πριν από την αύξηση του πράσινου κινήματος, η ίδια η τεχνολογία φρόντιζε να κρατά καθαρό το περιβάλλον".

ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΟ ΠΡΩΤΟ (PPF). Οπως ισχυρίζεται η ιδρύτριά της Καθλίν Μάρκουαρντ, πρόκειται για "οργάνωση καταναλωτών" που εκπροσωπεί τον "μέσο Αμερικανό" και αγωνίζεται κατά της "τρομοκρατίας που προπαγανδίζουν το οικολογικό κίνημα και το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων".

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ (SET). Ιδρύθηκε το 1992 από τον Ρ. Μπένετ που καταγγέλλει ως παράλογη την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και ευαγγελίζεται τη δημιουργία ενός κινήματος που θα εξουδετερώσει τις θέσεις των "οίκο-τρομοκρατών" της Greenpeace και των άλλων οικολογικών οργανώσεων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Andrew Rowell "Green Backlash"
(εκδόσεις Routledge, London 1996). Περιγραφή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες βιομηχανίες για την αντιμετώπιση και την εξουδετέρωση του οικολογικού κινήματος.

John C. Stauber, Sheldon Rampton "Toxic Sludge is Good for You" (εκδόσεις Common Courage Press, Monroe, Maine 1995). Ο ρόλος των εταιρειών δημοσίων σχέσεων στη διαμόρφωση του προφίλ των ρυπογόνων εταιρειών.

Carl Deal "The Greenpeace Guide to Anti-environmental Organizations" (εκδόσεις Ordonian Press). Πλήρης κατάλογος δεκάδων αντιοικολογικών οργανώσεων που έχουν στηθεί και χρηματοδοτούνται από τη μεγάλη βιομηχανία.

Greenpeace "The Turning of the Spar" (εκδόσεις Greenpeace, London 1998). Η ιστορία της καμπάνιας για την αποτροπή της βύθισης της πλατφόρμας πετρελαίου Μπρεντ Σπαρ.ΔΕΙΤΕ

Η εξαφάνιση
της Κάρεν Σίλκγουντ (Silkwood) του Μάικ Νίκολς (1983). Μια εργάτρια σε εργοστάσιο επεξεργασίας πλουτωνίου συνειδητοποιείται οικολογικά μέσα από την άμεση εμπειρία των επιπτώσεων που έχει η έκθεση στη ραδιενέργεια πάνω στην υγεία της ίδιας και των φίλων της. Καθ' οδόν προς την αποκάλυψη του γεγονότος στον Τύπο, θα πέσει θύμα ενός "περίεργου" αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Ταινία βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά.

Το σύνδρομο της Κίνας (The China syndrome) του Τζέιμς Μπρίτζες (1978). Ενας τεχνικός πυρηνικού εργοστασίου δολοφονείται μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων όταν προσπαθεί να αποκαλύψει τους κινδύνους από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. 

Υπόγεια διαδρομή του Απόστολου Δοξιάδη (1983). Απόπειρα για ανάλογο πολιτικό- ιδεολογικό θρίλερ, προσαρμοσμένο όμως στις νεοφιλελεύθερες προδιαγραφές της αντιπολιτευτικής "απ-αλλαγής" των πρώτων ΠΑΣΟΚικών χρόνων. Το προβληματικό εργοστάσιο εδώ είναι κρατικό (γεγονός που τονίζεται επανειλημμένα σε όλη τη διάρκεια του φιλμ), ο δε αγώνας των οικολόγων αξιοποιείται από τον αυταρχικό λαϊκιστή ηγέτη για να κηρύξει τη χώρα σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης...

(Ελευθεροτυπία, 11/10/1998)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  - ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ