ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ-ΕΛ.ΑΣ

Τα κάτω άκρα της αστυνομίας 

1.   2.   3.

 

ΣΤΟ ΟΡΙΟ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
. Από την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και ΜΜΕ σχετικά με τα επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιά στοιχεία με την ανοχή της αστυνομίας κατά την ημερίδα "Βενιζέλος, Ατατούρκ" στη Θεσσαλονίκη (30/10/97): "Στη Θεσσαλονίκη συζητείται ευρέως ότι ακροδεξιές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στα σώματα ασφαλείας. Επικεφαλής και πρωτεργάτες των επεισοδίων ήταν στελέχη τέτοιων οργανώσεων και κανείς δεν συνελήφθη. Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, μιλώντας σε συγκέντρωση ανδρών της Ειδικής Δύναμης που θα ήταν σε υπηρεσία στη συγκεκριμένη εκδήλωση, τους κάλεσε να μην προβούν σε συλλήψεις, διότι οι συγκεντρωμένοι δεν είναι εχθροί και απείλησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό ο κ. υπουργός Δημόσιας Τάξης;".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ (Ι). Σε συνέντευξή του προς τον Νίκο Χατζηνικολάου μετά την αποκάλυψη του χουντογλεντιού, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχέσεων μεταξύ αστυνομίας και "Χρυσής Αυγής":
"Ερ: [...] Ακούγονται πολλά για μια συγκεκριμένη οργάνωση, τη 'Χρυσή Αυγή'. Πρόκειται για οργανωμένη ομάδα μέσα στην ΕΛ.ΑΣ;
Ρωμαίος: [...] Δεν δείχνει να είναι οργανωμένη ομάδα. Αλλά ότι κάποιοι από αυτούς κάποιες διασυνδέσεις έχουν με οργανώσεις, αυτό φαίνεται. Αλλά είναι μεμονωμένες περιπτώσεις.
Ερ: Και η οργάνωση για την οποία μιλούμε είναι η 'Χρυσή Αυγή';
Ρωμαίος: Ναι!" ("Εθνος" 17/11/97).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ (ΙΙ). Νέα σχετική τοποθέτηση του υπουργού μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του φοιτητή Κουσουρή και των συντρόφων του σε συνέντευξή του στον Γιώργο Καρελιά: "Ασφαλώς και υπάρχουν τέτοια (εν. ακροδεξιά) στοιχεία (στην αστυνομία). Αλλά χωρίς να θέλω να μειώσω τη σημασία τους, θέλω να παρατηρήσω ότι υπάρχουν και μέσα στη Βουλή. [...] Αλλά μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι την ώρα που συνέβη το γεγονός απέναντι από τα δικαστήρια υπήρχαν διμοιρίες αστυνομικών που είδαν το περιστατικό και όλοι, από τον επικεφαλής ως τον τελευταίο αστυνομικό, ήθελαν να το κουκουλώσουν; Αυτό δεν είναι δυνατόν. [...] Ο χώρος της 'Χρυσής Αυγής' μας έχει απασχολήσει. [...] Από αστυνομικής πλευράς, μέχρι σήμερα - εννοώ μέχρι να συμβεί αυτή η επίθεση στο φοιτητή- δεν είχαμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, που θα μας επέβαλλε να κάνουμε μια οργανωμένη επιχείρηση" ("Ε" 28/6/98).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ. Περισσότερο σίγουρος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκλείει διαπλοκές μεταξύ αστυνομικών και νεοναζιστικών οργανώσεων: "Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Γιατί να κάνουμε τόσο τολμηρές υποθέσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά βοηθούν αυτή την ώρα; Είναι άδικο, όμως, ιδίως αυτή την περίοδο που γνωρίζετε ποιες είναι οι εξελίξεις, να αποδίδουμε με τέτοιο εύκολο τρόπο -μέσα από υποθέσεις, δημιουργώντας εντυπώσεις- κατηγορίες κατά της αστυνομίας" (17/6/98).

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ. Από δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΝ μετά την αποκάλυψη του βίντεο με το χουντογλέντι: "Τα όσα καταγράφει η δημοσιογραφική έρευνα πιστοποιούν την ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων στο χώρο των σωμάτων ασφαλείας και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη εκδημοκρατισμού τους. Υπάρχουν στεγανά στα σώματα ασφαλείας που πρέπει να σπάσουν" ("Ε" 11/11/97).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας την ύπαρξη διασυνδέσεων μεταξύ αστυνομίας και νεοναζιστών, αναγνωρίζει ωστόσο τα φιλικά αισθήματα που τρέφουν οι χρυσαυγίτες προς τα σώματα ασφαλείας: "Τέτοιες ομάδες δεν έχουν σχέση με την Αστυνομία, όπως παρουσιάζεται. Μπορεί οι άνθρωποι αυτοί, ας πούμε 'Χρυσή Αυγή' και τα λοιπά, όταν βλέπουν αστυνομικούς, να φαίνεται ότι διάκεινται ευμενώς προς αυτούς, αλλά κατηγορηματικά δηλώνω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς, ούτε θέλουμε να έχουμε. Εγώ πιστεύω ότι αποκλείεται να είναι αναμεμειγμένοι σε τέτοιες ομάδες έστω και μεμονωμένοι αστυνομικοί" ("Αθηναϊκή" 20/6/98).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γιάννη Βούλτεψη "Υπόθεση Λαμπράκη"
(εκδ. Αλκυών, Αθήνα 1998). Επανέκδοση του βιβλίου-ντοκουμέντο, με προσθήκη ενός δεύτερου τόμου. Οι σχέσεις ναζιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων με το προδικτατορικό παρακράτος και την ηγεσία της Αστυνομίας.

Αδόλφος Χίτλερ "Ο αγών μου" (εισαγωγή Ηλία Τσιριμώκου - Ηλία Ηλιού, μετάφραση Ανδρέα Πάγκαλου - Δημήτρη Κωστελένου). Αυτοβιογραφία και πολιτικό πρόγραμμα ταυτόχρονα, το Mein Kampf περιέχει κάμποσες σελίδες αποκαλυπτικές για τα πρώτα βήματα του μελλοντικού φίρερ: πώς, δηλαδή, ο "αυστριακός δεκανέας" απασχολούνταν τα πρώτα μεσοπολεμικά χρόνια από το Α2 του βαυαρικού στρατού σαν κοινός χαφιές, εντεταλμένος να διεισδύει σε "ενδιαφέροντες" πολιτικούς χώρους και να παρακολουθεί τις κινήσεις τους.

Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE) "Το ημερολόγιο του ρατσισμού" (Αθήνα, Ιούνης 1998). Συνοπτικό χρονικό των φασιστικών επιθέσεων της περιόδου 1991-1998. Διάσπαρτες αναφορές στη διασύνδεση των εγχώριων φαιοχιτώνων με τους φύλακες του νόμου και της τάξης.
ΔΕΙΤΕ

Ζ
του Κώστα Γαβρά (1968). Η συνεργασία αστυνομίας και φασιστικού παρακράτους στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '60, όπως ήρθε στο φώς μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. 

Λούνα Παρκ (Luna Park) του Πάβελ Λουνγκίν (1992). Ενας αφελής νεαρός νεοναζί στη σημερινή Ρωσία ανακαλύπτει τη στενή διασύνδεση ανάμεσα στο "χώρο" του και τις μυστικές υπηρεσίες.

Ντάνιελ (Daniel) του Σίντνεϊ Λιούμετ (1983). Αναδρομή στα χρόνια της μακαρθικής τρομοκρατίας, μέσα από τις αναμνήσεις των παιδιών των Ρόζενμπεργκ. Σκηνές με παρακρατικές επιδρομές ακροδεξιών "πατριωτών" ενάντια στους αμερικανούς αριστερούς και τις οικογένειές τους, με την πλήρη κάλυψη και ανοχή των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Μισισιπής καίγεται (Mississippi burning) του Αλαν Πάρκερ (1988). Ενας αντιρατσιστής πράκτορας του FBI ανακαλύπτει τη μαζική συμμετοχή της αστυνομίας του αμερικανικού Νότου στα τοπικά παραρτήματα της Κου Κλουξ Κλαν και στα εγκλήματά τους.

(Ελευθεροτυπία, 27/9/1998)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ