Λαθραίοι Ανθρωποι 

1.   2.   3.

 

ΣΤΟ ΟΡΙΟ


ΕΚΚΛΗΣΗ. Από την έκκληση της γερμανικής καμπάνιας "Κανείς άνθρωπος δεν είναι παράνομος": "Πρέπει να ξέρετε πως κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος. Η διατύπωση αυτή περιέχει μια εσωτερική αντίφαση. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι ωραίοι ή ακόμη ωραιότεροι. Μπορούν να είναι δίκαιοι ή άδικοι. Αλλά παράνομοι; Πώς γίνεται να είναι ένας άνθρωπος παράνομος;" (Ελί Βίζελ). 
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, είναι ανεπιθύμητοι στην Ευρώπη (...) Ετσι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων αναγκάζονται να περάσουν στην παρανομία. Τα σύνορα δεν χωρίζουν πια μόνο περιοχές, χωρίζουν τους ανθρώπους. Και διαπερνούν τα πάντα. Τα σύνορα βρίσκονται παντού όπου οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να νιώθουν το φόβο ότι θα τους ζητήσουν χαρτιά. Το να ζει κανείς σε καθεστώς ανασφάλειας ή παρανομίας σημαίνει ένα συνεχές άγχος ότι κάποιος θα τον καταδώσει, γιατί η αποκάλυψη συνεπάγεται αυτόματα την τιμωρία, κράτηση ή άμεση αποπομπή (...). Στον αγώνα κατά του ρατσισμού γίνεται όλο και πιο σημαντικό να υποστηρίζουμε πολιτικά και πρακτικά τους μετανάστες και τις μετανάστριες στους αγώνες τους κατά των μηχανισμών που τους ρίχνουν στην παρανομία". 
Διεύθυνση της καμπάνιας: Forschungsstelle Flucht und Migration e.V. Gneisenaustrasse 2a, 10961 Berlin. 
e-mail: grenze@ibu.de http://www.contrast.org/borders

ΚΑΡΑΒΑΝΙ. Στις 13 Αυγούστου, με πρωτοβουλία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρέμης (IMRV) διοργανώνεται το Διεθνές καραβάνι για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών. Σε διάστημα πολλών εβδομάδων το καραβάνι θα περάσει από 25 γερμανικές πόλεις, με στόχο την ανάδειξη των διαφορετικών όψεων του ρατσισμού. Το Καραβάνι αποτελεί μια αντίδραση στις διαρκώς πολλαπλασιαζόμενες επιθέσεις του γερμανικού κράτους εις βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Το έτος 1998 είναι έτος εκλογών για τη Γερμανία και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις προετοιμάζουν κλιμάκωση των επιθέσεων αυτών, με επίκληση της "εσωτερικής ασφάλειας", του "μοντέλου Νέας Υόρκης" και της "μηδενικής ανεκτικότητας".

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ. "Η διαφορά μεταξύ παράνομων και παρανομοποιημένων είναι μια απλή διαφορά λέξεων. Εμείς δεν κάνουμε καμιά διάκριση και λέμε: χαρτιά για όλους. Αυτό είναι το σύνθημα της εθνικής συνέλευσης των sans papiers, των ανθρώπων χωρίς χαρτιά. Στο μεταξύ έχουν προκύψει πολλές ομάδες ανθρώπων χωρίς χαρτιά, σ' ολόκληρη τη Γαλλία. Το πρόβλημα είναι σήμερα η ελεύθερη διακίνηση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργάτες έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν όπου θέλουν. Θέλουν εμένα την εργάτρια να με εμποδίσουν να ταξιδέψω στη Γαλλία ή τη Γερμανία. Ο Πρόεδρος του Ζαϊρ, που είναι τόσο μαύρος όσο κι εγώ, δεν έχει κανένα πρόβλημα όταν θέλει να ταξιδέψει στη Γαλλία. Το ταξίδι απαγορεύεται μόνο σε ένα μέρος των εργατών. Και το ερώτημα είναι το ακόλουθο: Είναι άραγε ανεκτό να μπορούν οι πλούσιοι να πηγαίνουν όπου θέλουν, τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται σε ένα τμήμα των εργατών;" Απόσπασμα από την ομιλία της Μαντιγκουέν Σισέ, εκπροσώπου του κινήματος Χωρίς Χαρτιά, στην Κολονία, τον Μάιο του 1997.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. "Η παρανομία είναι μια πολιτική κατασκευή. Από νομική άποψη πρόκειται για μια μη-κατηγορία, για ένα μη-δίκαιο. Παράνομος είναι όποιος βρίσκεται εκτός του νόμου, όποιος δεν απολαμβάνει κανένα δικαίωμα που απορρέει από το νόμο και όποιος δεν έχει καμιά υποχρέωση να πράξει κάτι με βάση το νόμο. Εφόσον, όμως, κάθε άνθρωπος διαθέτει τα αναπαλλοτρίωτα ανθρώπινα δικαιώματά του, ακόμα και όταν δεν είναι σε θέση να τα διεκδικήσει, γι' αυτό το λόγο κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να είναι παράνομος." (Απόσπασμα του άρθρου της δικηγόρου Γκίζελα Ζάιντλερ "Illegalisierung ist Un-Recht".)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Marily Stroux, Reimer Dohrn "Blinde Passagiere"
(εκδόσεις Brandes & Apsel, Frankfurt a.M. 1998). Το βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση με φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα των λαθρεπιβατών, μεταναστών από χώρες του Τρίτου Κόσμου. Περιγράφονται λεπτομέρειες γι' αυτό το θέμα που παραμένει ταμπού για τα ΜΜΕ. Το βιβλίο ολοκληρώνει την καμπάνια με τις καρτ-ποστάλ για την περίπτωση του Αντριου Τζάκσον.

"Off limits" (γερμανικό αντιρατσιστικό περιοδικό, τεύχος 20, Νοέμβριος- Δεκέμβριος 1997). Ειδικό τεύχος αφιερωμένο στο κίνημα των χωρίς χαρτιά στη Γαλλία και την καμπάνια "κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος" στη Γερμανία.

Το κίνημα των χωρίς χαρτιά στο Ιντερνετ. Στη διεύθυνση http://www.bok. net/pajol συγκεντρώνονται σημαντικές πληροφορίες από το κίνημα των "λαθραίων" όλης της Ευρώπης. Περιλαμβάνονται ειδήσεις, ενημερωτικά δελτία και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην ίδια διεύθυνση μπορεί κανείς να υπογράψει τη διεθνή έκκληση υποστήριξης και να καταθέσει χρηματική συμβολή στο κίνημα.

"Karawane fur die Rechte von Fluchtlingen und Migrantinnen" (AK 415, 5 Ιουνίου 1998). Το διεθνές Καραβάνι για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών που διοργανώνεται στα μέσα Αυγούστου στη Γερμανία, όπως το προετοιμάζει το Αντιρατσιστικό Γραφείο Βρέμης.


ΔΕΙΤΕ

Kein Mensch ist illegal
(1997, 60') Βίντεο για την καμπάνια "Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος". Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί στη διεύθυνση Forschungsstelle Flucht und Migration e.V., Gneisenaustrasse 2 a, 10961 Berlin. Tel.: 0172/8910825, Fax: 0561/713458, e-mail: grenze@ibu.de.

Μιρουπάφσιμ των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα (1997). Ενας 35χρονος καθηγητής συνοδεύει πίσω στην Αλβανία μια ομάδα αλβανών μεταναστών, προσπαθώντας να τους βοηθήσει να αποκτήσουν τα περιπόθητα "χαρτιά" (την ελληνική βίζα), για να ανακαλύψει τον παραγνωρισμένο πολιτισμό των "άλλων". Εκπληκτική ταινία, που σάρωσε τα βραβεία στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά προβλήθηκε ελάχιστα, ακόμα και στους κινηματογράφους της πρωτεύουσας.

Λαμέρικα (Lamerika) του Τζιάνι Αμέλιο (1994). Η διπλή όψη των "πληθυσμιακών μετακινήσεων" της μεταψυχροπολεμικής εποχής: "επενδυτές" της αρπαχτής από την αναπτυγμένη Δύση αποβιβάζονται στην Αλβανία, ενώ χιλιάδες απόκληροι Αλβανοί διασχίζουν με κάθε μέσο την Αδριατική για να βρούν τη δική τους Γή της Επαγγελίας.

Ψωμί και σοκολάτα (Pane e cioccolata) του Φράνκο Μπρουζάτι (1974). Η περιπέτεια ενός ιταλού μετανάστη χωρίς χαρτιά στην "πολιτισμένη" Ελβετία, σε μια εποχή που οι νυν κοινοτικοί πολίτες του ευρωπαϊκού Νότου ελάχιστα απείχαν από τους νυν "λαθραίους" τριτοκοσμικούς.

(Ελευθεροτυπία, 12/7/1998)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ