ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ


Και ασθενείς και οδοιπόροι 

1.   2.   3.

 

ΣΤΟ ΟΡΙΟ

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ
. Ούτε που να το σκέφτεστε, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό. Οι αγγλοσαξονικοί τουριστικοί οδηγοί προειδοποιούν τους επισκέπτες του Παρισιού ότι ένα σφράγισμα στην Πόλη του Φωτός στοιχίζει περισσότερο από τα αεροπορικά τους εισιτήρια · στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι αυτοσχέδιοι μπαρμπέρηδες-οδοντογιατροί του Μαρακές έρχονται φθηνότερα από άποψη κόστους, υστερούν όμως λιγάκι σε ανέσεις και ασφάλεια... Ετσι και πρόκειται να λείψετε κάμποσο, λοιπόν, κάντε πρώτα μια βόλτα απ' τον οδοντογιατρό σας.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ. Γνωστή στη γειτονική μας Τουρκία σαν "η εκδίκηση του Σουλτάνου", αποτελεί αναμφίβολα το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα του τουρίστα σε Βορρά και Νότο. "Ακόμα κι αν ακολουθείτε τις συνιστώμενες προφυλάξεις στο τι τρώτε και πίνετε", διαβάζουμε σ' έναν ταξιδιωτικό οδηγό υγείας, "είναι πιθανό να χρειαστεί να τα βγάλετε πέρα μαζί της. Συχνά, η `ταξιδιωτική διάρροια' είναι ένας τρόπος προσαρμογής του σώματός σας σε κάποιο νέο τύπο εντερικών βακτηρίων" (D. Schroeder "Staying healthy", σ.52). Είναι τόσο συχνή, ώστε η υγειονομική υπηρεσία των ΗΠΑ της έχει αφιερώσει μάλιστα ειδική σελίδα στο Ιντερνετ.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ. Τα συμπτώματά της εμφανίζονται με τη μορφή των λιγοστών και αρκετά κίτρινων ούρων, πονοκεφάλου, ξεραϊλας στο στόμα και τα μάτια. Η μοναδική θεραπεία είναι η άμεση αντικατάσταση του χαμένου νερού. "Αν έχετε υποστεί αφυδάτωση και δεν υπάρχει διαθέσιμο αποστειρωμένο νερό, πιείτε οποιοδήποτε υγρό βρείτε, ακόμη κι αν αυτό ενδέχεται να είναι μολυσμένο", συνιστά στους επισκέπτες του Τρίτου Κόσμου ο οδηγός που προαναφέραμε. "Η αποτροπή ή η θεραπεία σοβαρής αφυδάτωσης αξίζει συνήθως το ρίσκο".

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ. Η άλλη όψη της αιγαιοπελαγίτικης γοητείας και των τροπικών παραδείσων. "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία", διαβάζουμε σχετικά με την Ελλάδα στον τουριστικό οδηγό Lonely Planet του 1993 για τη μεσογειακή λεκάνη, "προέρχεται από τον ήλιο".

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α. Ο φόβος και ο τρόμος του Αμερικανού που επισκέπτεται τη χώρα μας και τη μεσογειακή λεκάνη γενικότερα. Το υγειονομικό των ΗΠΑ συνιστά προληπτικό εμβολιασμό σε κάθε τουρίστα που ενδέχεται να επισκεφθεί τη Νότια Ευρώπη. "Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος", προειδοποιεί, "αν τα σχέδια του ταξιδιού περιλαμβάνουν επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές, εκτεταμένες διαδρομές στην ύπαιθρο, συχνές, στενές επαφές με ντόπιους ή φαγητό σε χώρους με κακές συνθήκες υγιεινής".

ΧΟΛΕΡΑ. Παρά το τρομαχτικό της όνομα, ξεκινά σαν ιδιαίτερα οξεία μορφή διάρροιας. Ανάλογης υφής είναι και η πιο επικίνδυνη συνέπειά της (ταχεία αφυδάτωση): "Η αντικατάσταση των υγρών είναι η ζωτικότερη θεραπευτική αγωγή", διαβάζουμε στις σχετικές οδηγίες του αυστραλέζικου Κέντρου Εμβολιασμών & Ταξιδιωτικής Ιατρικής, "καθώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι τόσο σοβαρός, ώστε μπορεί κανείς να χάσει μέχρι και 20 λίτρα την ημέρα".

ΕΛΟΝΟΣΙΑ. Η πιο συνηθισμένη από τις σοβαρές τροπικές ασθένειες που απειλούν τον ταξιδιώτη. Μεταδίδεται με το τσίμπημα του άκρως συνηθισμένου εντόμου που ακούει στην επιστημονική ονομασία "κώνωψ ο ανωφελής", μεταφέρεται με το αίμα στο συκώτι, επωάζεται εκεί για βδομάδες, μήνες ή και χρόνια, κι ύστερα χτυπά. Αντιμετωπίζεται μόνο με την προληπτική λήψη φαρμάκων, που ποικίλλουν ανάλογα με την ανθεκτικότητα που έχει αναπτύξει σ' αυτά το μικρόβιο: στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Αμερική και την Παραγουάη είναι αρκετή η λήψη χλωροκίνης, στις υπόλοιπες περιοχές χρειάζεται μεφλοκίν ή κάτι παρεμφερές.

ΤΖΕΤ ΛΑΓΚ. Κυριολεκτικά, η "νόσος του ταξιδιώτη" - και κανενός άλλου. Την προκαλεί το ίδιο το ταξίδι (για την ακρίβεια, η μετατόπιση σε γεωγραφικό μήκος με διαφορά ώρας μεγαλύτερη των τριών ωρών από το σημείο εκκίνησης). Οι καλύτερες πιθανότητες να τη βγάλετε καθαρή είναι να ταξιδέψτε από ανατολάς προς δυσμάς · αν το ταξίδι είναι αλέ-ρετούρ, θα το υποστείτε έτσι κι αλλιώς...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Dirk Schroeder "Staying healthy in Asia, Africa and Latin America"
(Χόνγκ Κόνγκ 1995, εκδ. Moon Publications). Εκλαϊκευμένος οδηγός υγείας για τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας πολίτης του αναπτυγμένου Βορρά στον Τρίτο Κόσμο. Διαψεύδοντας τα ευρύτατα διαδεδομένα στερεότυπα, ο συγγραφέας επισημαίνει ως πιο επικίνδυνες για τον επισκέπτη παθήσεις εξαιρετικά απλές -από τη διάρροια και την αφυδάτωση μέχρι την ηλίαση ή τα εγκαύματα. Εκδοση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Volunteers in Asia.

CDC Travel information (http://www.cdc.gov/travel/). Οδηγίες της Υγειονομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, μέσω Ιντερνετ, προς τους αμερικανούς πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Ταξινόμηση κατά ευρύτερες περιοχές (η Ελλάδα εντάσσεται, πχ, στη Δυτική Ευρώπη) και πρόσθετες πληροφορίες για επιμέρους προβλήματα υγείας.

Lonely Planet - Health Section (http://203.8.182.39/health/). Ανάλογη ηλεκτρονική σελίδα του γνωστού εκδοτικού οίκου, σε συνεργασία με το Κέντρο Εμβολιασμών και Ταξιδιωτικής Ιατρικής της Αυστραλίας. Συνοπτικές κι εκλαϊκευμένες οδηγίες ανά κατηγορία: "Ζέστη, κρύο, μεγάλο υψόμετρο & ναυτία", "Κοψίματα, δαγκώματα & τσιμπήματα" και "Μολύνσεις & αρρώστιες".

Τravel Health Online (http://www.tripprep.com/travinfo/). Site ειδικευμένο στις ιατρικές οδηγίες για ταξιδιώτες, με εξαιρετικές λεπτομέρειες για κάθε περίπτωση. Οι πληροφορίες για την "ταξιδιωτική διάρροια" ξεπερνούν τις 8 σελίδες!ΔΕΙΤΕ

Οι διακοπές του κυρίου Ιλό
(Les vacances de M. Hulot) του Ζακ Τατί (1952). Η πρώτη σημαντική κωμωδία του Γάλλου δημιουργού, με επεισόδια από και σκηνές από ένα επαρχιακό παραλιακό θέρετρο. Ο πάντα απροσάρμοστος κ. Ιλό εν μέσω εξίσου απροσάρμοστων ανθρώπων της πόλης που αποφάσισαν να ξεδώσουν στην εξοχή. Ατυχήματα κάθε λογής παραμονεύουν σε κάθε τους κίνηση.

Τσάι στη Σαχάρα (The sheltering sky) του Μπερνάντο Μπερτολούτσι (1990). Ο θάνατος από τυφοειδή πυρετό στη Βόρεια Αφρική έρχεται να επιστεγάσει την προσωπική κρίση του πρωταγωνιστή. Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Πολ Μπόουλς.

Οστρια, το τέλος του παιχνιδιού, του Ανδρέα Θωμόπουλου (1984). Η συνάντηση μιας παρέας Ελλήνων τουριστών με μια μυστηριώδη ελκυστική ξένη στην παραλία κάποιου νησιού τους ξυπνά από τη χειμερία νάρκη. Σχόλιο για την επίδραση του περιβάλλοντος στον άνθρωπο της πόλης.

(Ελευθεροτυπία, 31/5/1998)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ