ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ


Το ασφαλέστερο έγκλημα 

1.   2.   3. 

 

ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ

ΥΠΟΘΕΣΗ 1 
Κατηγορητήριο: Βιασμός.
Στοιχεία κατηγορουμένου: 25 ετών, οδηγός, Ελληνας.
Στοιχεία θύματος: 16 ετών, μαθήτρια, Ελληνίδα.
Ιστορικό κατά το κατηγορητήριο: Ο κατηγορούμενος στάθμευσε το αυτοκίνητό του πίσω από το γυμνάσιο όπου φοιτούσε η μαθήτρια. Μετά το μάθημα, η κοπέλα επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του οικειοθελώς. Αυτός τη μετέφερε σε ερημική τοποθεσία, όπου της επιτέθηκε με απειλές και σωματική βία, την ακινητοποίησε και ήρθε σε σεξουαλική επαφή μαζί της. Η μαθήτρια δήλωσε ότι δεν είχε τη δυνατότητα αντίστασης λόγω των υπέρτερων σωματικών δυνάμεων του δράστη.
Απόφαση: Αθωωτική.

ΥΠΟΘΕΣΗ 2
Κατηγορητήριο: Απόπειρα βιασμού. Απλή σωματική βλάβη. Οπλοχρησία. Παράνομη παρακράτηση. Διατάραξη οικιακής γαλήνης. Απειλή.
Στοιχεία κατηγορουμένου: 27 ετών, οδηγός, Ελληνας.
Στοιχεία θύματος: 38 ετών, πολιτικός μηχανικός.
Ιστορικό: Ο δράστης διατηρούσε σχέσεις με το θύμα που κάποια στιγμή του ζήτησε να χωρίσουν, αποκαλύπτοντάς του ότι είναι παντρεμένη Στη συνέχεια, ο δράστης άρχισε να την παρενοχλεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποια ημέρα την περίμενε εκεί που η γυναίκα είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό της, της πήρε τα κλειδιά, την έβαλε με τη βία στη θέση του συνοδηγού και την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία. Εκεί, με την απειλή μαχαιριού, την ανάγκασε να γδυθεί, τη χτύπησε επανειλημμένα στο πρόσωπο έως ότου έχασε τις αισθήσεις της και τη βίασε.
Απόφαση. Οριστική παύση της ποινικής δίωξης. (Ανάκληση της έγκλησης από την παθούσα με το αιτιολογικό του ψυχικού τραυματισμού από τη δημοσιότητα της δίκης).

ΥΠΟΘΕΣΗ 3
Κατηγορητήριο: Βιασμός κατ' εξακολούθηση. Εξαναγκασμός σε ασέλγεια. Εξύβριση. Παράνομη οπλοφορία.
Στοιχεία κατηγορουμένου: 23 ετών, ηλεκτρονικός, Ελληνας.
Στοιχεία θύματος: 20 ετών, εργάτρια, Ελληνίδα.
Ιστορικό: Ο κατηγορούμενος προφασίστηκε ότι ήθελε να αγοράσει μια κασέτα από την παθούσα, την οποία δεν γνώριζε, και η οποία εργαζόταν ως υπαίθρια πωλήτρια. Στη συνέχεια, την παρέσυρε με τεχνάσματα στην αυλή του σπιτιού της που βρισκόταν κοντά και με την απειλή μαχαιριού την έσυρε στο εσωτερικό του σπιτιού όπου τη βίασε κατ' επανάληψη.
Απόφαση: Οριστική παύση της ποινικής δίωξης. (Ανάκληση της έγκλησης από την παθούσα με το αιτιολογικό του ψυχικού τραυματισμού από τη δημοσιότητα της δίκης).

ΥΠΟΘΕΣΗ 4
Κατηγορητήριο: Απόπειρα βιασμού. Απόπειρα εξαναγκασμού σε ασέλγεια.
Στοιχεία κατηγορουμένου: 25 ετών, σερβιτόρος, Ελληνας.
Στοιχεία θύματος: 21 ετών, Αμερικανίδα.
Ιστορικό: Ο κατηγορούμενος οδήγησε παρά τη θέλησή της την παθούσα σε ερημική τοποθεσία και προσπάθησε να της αφαιρέσει τα ρούχα και να τη βιάσει. Εκείνη αντιστάθηκε σθεναρά και φώναξε βοήθεια, αλλά ο κατηγορούμενος τη χτύπησε βάναυσα και κατόρθωσε να τη βιάσει.
Απόφαση: Αθωωτική.

ΥΠΟΘΕΣΗ 5
Κατηγορητήριο: Βιασμός κατ' εξακολούθηση. Απλές σωματικές βλάβες.
Στοιχεία κατηγορουμένου: 25 ετών, αποθηκάριος, Ελληνας.
Στοιχεία θύματος: 21 ετών, Ελληνίδα.
Ιστορικό: Ο δράστης παρουσιάστηκε στο θύμα ως γιατρός και την έπεισε ότι μπορούσε να την απαλλάξει από ένα πρόβλημα αναπηρίας. Ενα βράδυ την παρέσυρε σε ερημική τοποθεσία, τη χτύπησε βάναυσα και τη βίασε.
Απόφαση: Οριστική παύση της ποινικής δίωξης. 

ΥΠΟΘΕΣΗ 6
Κατηγορητήριο: Βιασμός κατά συρροή.
Στοιχεία κατηγορουμένου: 34 ετών, οδηγός, Ελληνας.
Στοιχεία θυμάτων: τουρίστριες, Ολλανδές.
Ιστορικό: Ο κατηγορούμενος πήρε τις δύο κοπέλες με οτοστόπ και τις οδήγησε σε ερημική τοποθεσία όπου τις βίασε με τη βοήθεια δύο φίλων του.
Απόφαση: Αθωωτική.

ΥΠΟΘΕΣΗ 7
Κατηγορητήριο: Βιασμός.
Στοιχεία κατηγορουμένου: τραπεζικός υπάλληλος, Ελληνας. 
Στοιχεία θύματος: 58 ετών, Αμερικανίδα.
Ιστορικό: Ο κατηγορούμενος συστήθηκε ως υπάλληλος του αεροδρομίου στο θύμα και την οδήγησε σε ερημική τοποθεσία όπου τη βίασε αφού προηγουμένως τη χτύπησε και της έσχισε τα ρούχα. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι το θύμα ήταν "ελευθερίων ηθών". 
Απόφαση: Οριστική παύση της ποινικής δίωξης.

ΥΠΟΘΕΣΗ 8
Κατηγορητήριο: Βιασμός από κοινού και κατά συρροή.
Στοιχεία κατηγορουμένων: τέσσερις άνδρες 23-28 ετών, Ελληνες.
Στοιχεία θυμάτων: δύο αδελφές, η μία ανήλικη, Ελληνίδες.
Ιστορικό: Οι δύο κοπέλες γνωρίστηκαν με τους δράστες σε πάρτι. Οι κατηγορούμενοι προσφέρθηκαν να τις πάνε στο σπίτι τους, μαζί με ένα φίλο που τις συνόδευε. Στο δρόμο πέταξαν έξω από το αυτοκίνητο το φίλο των κοριτσιών και τις βίασαν.
Απόφαση: Οριστική παύση της ποινικής δίωξης (ανάκληση της έγκλησης από τις παθούσες, με το αιτιολογικό ότι η πρώτη ήταν παντρεμένη και η δημοσιότητα της δίκης θα της επέφερε οικογενειακά προβλήματα).

ΥΠΟΘΕΣΗ 9
Κατηγορητήριο: Βιασμός από κοινού κατ' εξακολούθηση. Ακούσια απαγωγή από κοινού.
Στοιχεία κατηγορουμένων: τρεις άνδρες, 27-27 ετών, εργάτες, Αλβανοί.
Στοιχεία θύματος: Αλβανή.
Ιστορικό: Οι κατηγορούμενοι απήγαγαν την κοπέλα από το Φιέρι της Αλβανίας και επί ένα μήνα την κράτησαν κλεισμένη σε ένα σπίτι και τη βίαζαν και οι τρεις.
Απόφαση: Οριστική παύση της ποινικής δίωξης (ανάκληση της έγκλησης από την παθούσα με το αιτιολογικό του ψυχικού τραυματισμού της από τη δημοσιότητα της δίκης).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

"Βία-βιασμοί"
(εκτενές αφιέρωμα του φεμινιστικού περιοδικού Δίνη, τ.2, Οκτώβριος 1987). Μεταξύ άλλων πλευρών, ιδιαίτερη αναφορά στη νομική αντιμετώπιση του εγκλήματος, καθώς και στη δημοσιογραφική του κάλυψη.

Jalna Hammer, "Βία και κοινωνικός έλεγχος των γυναικών" (περιοδικό Σκούπα, τ. 2, Ιούνιος 1979, σ. 89-93). Οι σημασίες που κρύβονται πίσω από το κοινωνικό φαινόμενο των φυσικών βιαιοτήτων που ασκούνται από την κοινωνική κατηγορία των ανδρών στην αντίστοιχη κατηγορία των γυναικών. Απόπειρα για έναν ορισμό της βίας από την πλευρά των θυμάτων.

Barbara S. Lindemann, "'To Ravish and Carnally Know': Rape in Eighteenth- Century Massachusetts" (περιοδικό Signs 10/1, Φθινόπωρο 1984, σ. 63-82). Μία από τις πρώτες ιστορικές προσεγγίσεις του θέματος, αναλύει -και συγκρίνει με τα σύγχρονα δεδομένα- το φαινόμενο του βιασμού στην αμερικανική κοινωνία του 18ου αιώνα.

Μάρτα Τικκάνεν, "Ο βιασμός ενός άντρα" (μετάφραση Γεωργία Κυριακάκου, Εκδοτική Ομάδα Γυναικών, Αθήνα 1980). Ενδιαφέρουσα μυθιστορηματική διερεύνηση της σημερινής πραγματικότητας του βιασμού από μια γνωστή Φινλανδή λογοτέχνιδα και δημοσιογράφο.

Μαρί-Οντίλ Φαρζιέ, "Βιασμός" (μετάφραση Βάσω Νικολοπούλου, εκδ. "Νέα Σύνορα"- Α. Λιβάνη, Αθήνα 1991). Δημοσιογραφική, αλλά αρκετά τεκμηριωμένη, ανατομία του εγκλήματος του βιασμού, επηρεασμένη από τις φεμινιστικές αναλύσεις του τέλους της δεκαετίας του '70.ΔΕΙΤΕ

Οι κατηγορούμενοι
(The accused) του Τζόναθαν Κάπλαν. Μια εισαγγελέας, σε συνεργασία με μια σερβιτόρα που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, κατηγορεί όχι μόνο τους άμεσους αυτουργούς του εγκλήματος, αλλά και τους θαμώνες του μπαρ που τους ενθάρρυναν.

Ο βιασμός (She said No) του Τζο Πάτερσον. Τηλεταινία με θέμα την ιστορία μιας γυναίκας που τόλμησε να μηνύσει το βιαστή της.

Μις 45: Ο άγγελος της βίας (Ms 45) του Εϊμπελ Φεράρα (1982). Μια γυναίκα πέφτει θύμα διπλού βιασμού και αρχίζει να εξοντώνει τους άνδρες που συναντά σε μια ταινία που αντλεί στοιχεία του σασπένς της από τον Χίτσκοκ και τον Πολάνσκι.


(Ελευθεροτυπία, 8/2/1998)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ