ΣΥΝΩΝΥΜΟΙ ΕΠΩΝΥΜΩΝ


Το όνομά τους είναι η ψυχή μας 

1.   2.   3. ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ


ΣΩΤΗΡΧΟΥ
. Από τη συνάδελφο και φίλη λάβαμε την εξής δήλωση: "Το μόνο πρόβλημα που μου δημιουργήθηκε με το όνομά μου ήταν προ τετραετίας, όταν πρέσβης των ΗΠΑ υπήρξε ο συνεπώνυμος Μάικλ. Οποίο όνειδος, αφού έγινα δέκτης αγανακτισμένων τηλεφωνημάτων αναγνωστών, ενώ μερικοί φίλοι μου έκοψαν και την καλημέρα. Δημοσιεύτηκε τότε και μία διευκρίνιση ότι ο τιμημένος πατήρ μου Χρήστος, κοινοτικός τότε σύμβουλος Ανοίξεως, ουδεμία σχέση είχε με τον συνεπώνυμό του αμερικανό διπλωμάτη. Η γνωστή αριστερή Ιωάννα Σωτήρχου, που εκτίθεται στις εκλογικές αναμετρήσεις από την εποχή του αείμνηστου ΚΚΕ εσωτ. είναι, δυστυχώς για εκείνη, συνονόματή μου. Η εκ νέου έκθεσή της με τον Συνασπισμό υπήρξε μάλλον διασκεδαστική, αφού με έκανε να νιώσω υποψήφια βουλευτής όταν μου τηλεφώνησαν διάφοροι για να μου ανακοινώσουν ότι με ψήφισαν. Τέλος, επειδή οι συνωνυμίες δεν έχουν τελειωμό, έκπληξη ένιωσα όταν μου τηλεφώνησε η μητέρα μου χαρούμενη να με συγχαρεί για μουσική εκπομπή που όμως επιμελείται μια ακόμη συνονόματη στον Ανδρομέδα FM".

ΧΑΛΔΑΙΟΥ. Σοβαρά προβλήματα είχαν δημιουργήσει οι συνωνυμίες την εποχή που η χώρα ζούσε στον παλμό των αποκαλύψεων για τους "σατανιστές της Παλλήνης". Ετσι, η Ειρήνη Χρήστου Χαλδαίου σε επιστολή της στην "Ε" ανέφερε ότι η κόρη της Αναστασία-Αικατερίνη, 13 χρόνων, που μένει στη Δάφνη δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αναφερόμενη στην κατάθεση της Δήμητρας Μαργέτη Κατερίνα Χαλδαίου (31.12.93).

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ. Σε πρόσφατο σημείωμά του στην κυριακάτικη Καθημερινή (24.11.96), ο Α.[ντώνης] Κ.[αρκαγιάννης] αναφερόταν σε βιβλίο με τίτλο 'Φωνητική Γραφή' που έχει εκδώσει παλαιότερα ο φίλος του Γιώργος Χατζόπουλος, "διευθυντής των εκδόσεων 'Κάκτος', που από πολλά χρόνια καλλιεργεί στις εκδόσεις του, με συνέπεια και υπευθυνότητα, τη 'φωνητική γραφή'". Προφανής η παραδρομή, καθώς οι εκδόσεις 'Κάκτος" δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη τη φωνητική γραφή. Το περί ου ο λόγος βιβλίο έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο "Κάλβος" του Γιώργου Χατζόπουλου, ενώ ο "Κάκτος" συνεχίζει να διευθύνεται από τον Οδυσσέα Χατζόπουλο.

ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ. Αφού δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια για το διορισμό της γυναίκας του, ο τότε γενικός γραμματέας Τύπου Πυλαρινός αναγκάστηκε να προβεί στην εξής διάψευση: "Η κ. Ευτυχία Πυλαρινού που διορίστηκε διοικητής ΕΤΒΑ δεν έχει καμία συγγένεια μαζί μου. Ούτε γυναίκα μου είναι, ούτε αδελφή μου, ούτε εξαδέλφη μου. Και όχι τίποτα άλλα, αλλά φοβάμαι μήπως αρχίσουν μερικοί να μου ζητάνε μεσολάβηση για δάνειο" (1.2.96). 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Σε φετινή προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον υποψήφιο βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης Νικήτα Βενιζέλο, κάποιος από τους παριστάμενους άρχισε ξαφνικά να τον βρίζει ότι βγάζει τους ζωοκλέφτες από τη φυλακή. Τα 'χασέ στην αρχή ο Βενιζέλος, αλλά στη συνέχεια συνήλθε και εξήγησε στον αγανακτισμένο οπαδό ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία. Αμετάπειστος ο διαμαρτυρόμενος, αρνήθηκε μέχρι τέλους να δεχθεί ότι μπορεί ο "υπεύθυνος" να είναι ο άλλος Βενιζέλος (17.9.96).

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ. Μετά τη δολοφονία από το παρακράτος της Δεξιάς του αριστερού ειρηνιστή βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη οι τοίχοι πόλεων και χωριών γέμιζαν επί πολλά χρόνια με το σύνθημα "Ο Λαμπράκης Ζεί". Ξεθώριασαν οι μνήμες, ξεθώριασαν και οι αναφορές στον αγωνιστή Λαμπράκη, χάθηκαν και τα τελευταία ίχνη της κόκκινης μπογιάς. Εμελλε να φτάσουμε στην εποχή των "διαπλεκομένων" για να ξαναδούμε το όνομα Λαμπράκης στους δρόμους. Αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για το συνονόματό του, γνωστό εκδότη Χρήστο Λαμπράκη, και τα συνθήματα δεν είναι διόλου τιμητικά: "Οχι στον Λαμπράκη, ναι στον Σαμαρά", μπογιατίζουν τους ίδιους τοίχους οι εξοργισμένοι οπαδοί της Πολιτικής Ανοιξης, αποκαλύπτοντας έναν ακόμα "εχθρό" τους, μέρος ίσως της "ανθελληνικής συνωμοσίας" που υποτίθεται ότι τους καταδιώκει.

ΝΤΟΟΥΛ. Με τις γνωστές μπανάνες "Dole" μπλέξανε, στις αρχές του '95, τον τότε απλό γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Ντοουλ (Dole), οι εθνικά ταπεινωμένοι τούρκοι υπερπατριώτες. Ο δήμαρχος Σμύρνης Οζφατούρα έμαθε ότι ο Ντόουλ πρότεινε την περικοπή της αμερικάνικης βοήθειας προς την Τουρκία επειδή η Αγκυρα μπλόκαρε την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Αρμενία. Το γεγονός διέγειρε το εθνικό φιλότιμο του δημάρχου: "Προχωρήσαμε σε έρευνες και ανακαλύψαμε ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας μπανανών "Dole" είναι ο Μπομπ Ντόουλ. Αυτός που διεξάγει αντιτουρκική εκστρατεία. Ο δήμαρχος Ιζμίρ δήλωσε ότι αντίκειται στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας η αγορά μπανανών από μια εταιρεία ιδιοκτήτης της οποίας είναι κάποιος που προσπαθεί να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας. Τα σουπερμάρκετ Tanasas που ανήκουν στο δήμο δεν ξαναπουλάνε μπανάνες "Dole", και στα ράφια τους θα διαθέτουν στο εξής μόνο "Chiquita" και "Bonita".", έγραφε η πατριωτική ανακοίνωση του Δήμου στις 24.2.1995. Τύφλα να 'χει το μποϊκοτάζ του Τράγκα και του Κακαουνάκη στις "Μικρές Ολλανδέζες", τρία χρόνια νωρίτερα.
Πάντως δυο μέρες αργότερα ο ηρωικός δήμαρχος παραδέχτηκε ότι "έπεσε θύμα παραπληροφόρησης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μπανανών", αν και "η απαγόρευση υπήρξε χρήσιμη γιατί έδειξε στους Αμερικάνους ότι το τουρκικό κοινό είναι πολύ ευαίσθητο απέναντι στους εχθρούς του έθνους".

SUEDE. Κάτι από την εθνική μας μάχη για την κατοχύρωση της φέτας θυμίζει η είδηση που κατέγραψε τον Απρίλιο του 1994 ο Μάκης Μηλάτος στην "Κυριακάτικη": "Τελικά τη χάσανε οι Suede τη δικαστική μάχη που τους κήρυξε η 'συνονόματή' τους κάντρι τραγουδίστρια της Γουόσινγκτον Suede και, στο εξής, αν θελήσουν να παίξουν στη Βόρεια Αμερική, πρέπει να χρησιμοποιούν το όνομα The London Suede. Δεν το 'ξέραν οι δόλιοι ότι η κάντρι είναι κράτος εν κράτει στην Αμερική!".ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος "Κατάλογος συνδρομητών τηλεφώνου της Ελλάδος"
. Ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις και τηλέφωνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας μας. Κυκλοφορεί σε διάφορους τόμους, ποικίλων μεγεθών και χρονολογιών έκδοσης, και σε CD-Rom. Χρήσιμο για όσους νομίζετε πως είστε μοναδικοί στον κόσμο...

Αννας Αναγνωστάκη - Ελένης Μυστρίδου "Μάθε το όνομά σου" ( Αθήνα 1987, εκδ. Εξάντας). Λεξικό των συνηθέστερων από τα χρησιμοποιούμενα σήμερα στη χώρα μας βαφτιστικά ονόματα, με πληροφορίες για την προέλευσή τους, οδηγό εναλλακτικών υποκοριστικών και απόπειρα "ψυχογράφησης" των φορέων τους.

Σωφρονίου Ευστρατιάδου "Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας" (Εκδοσις της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδος, Αθήνα 1995). Αλφαβητική Σύναξη των ονομάτων όλων των Αγίων με μικρά σημειώματα για τη ζωή και τη δράση τους. Πολλές συνωνυμίες, και ορισμένες δεν ξεπερνιούνται ούτε με την προσθήκη διακριτικού συνοδευτικού.

"Ποιός είναι ποιός. Βιογραφικό λεξικό προσωπικοτήτων" ( Αθήναι 1958, εκδ. Εκλογή). Επώνυμοι και ημιεπώνυμοι της πρώτης καραμανλικής οκταετίας, σε μιά από τις πολλές εκδοχές ελληνικού Who is who που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς στη χώρα μας. Χρήσιμο για την αποφυγή παρεξηγήσεων - στα μέτρα του δυνατού, πάντοτε...

Στρατή Μυριβήλη "Η ζωή εν τάφω" ( Αθήνα 1930, επανέκδοση 199?, Εστία). Η αρτιότερη εκδοχή του "ταλαιπωρημένου" αριστουργήματος της νεοελληνικής αντιπολεμικής λογοτεχνίας. Αμεσα συνδεδεμένη με το θέμα μας, η ειρωνική περιγραφή ενός γελοίου κι αυταρχικού αξιωματικού που ονομάζεται Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.ΔΕΙΤΕ

Ο αξιότιμος κύριος
( The distinguished gentleman) του Τζόναθαν Λιν (1993). Ενας άσημος μικροαπατεώνας επωφελείται από τη συνωνυμία του μ'ένα μόλις πεθαμένο γερουσιαστή, καταφέρνοντας να εκλεγεί στο Κογκρέσο.

Ενας προφήτης μα τι προφήτης ( The life of Brian) του Τέρι Τζόουνς (1979). Ξεκαρδιστική κωμωδία με κεντρικό εύρημα μιά παρεξήγηση, που έχει ως αποτέλεσμα την σύγχυση ανάμεσα στο νεογέννητο Ιησού και τον (επίσης γεννημένο, την ίδια μέρα, σε φάτνη) κοινό θνητό Μπράϊαν.


(Ελευθεροτυπία, 8/12/1996)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ