ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΜΝΗΣΙΑ


Οι γέροι της δικτατορίας 

1.   2.   3. 


ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ

ΛΕΠΕΝ
. Από τους πρώτους που έσπευσαν να ζητήσουν την αποφυλάκιση των χουντικών μετά την αυτοκτονία του Αγγελή, ο φίρερ του Εθνικού Μετώπου: "Δώστε αμνηστία, κ. Παπανδρέου. Βαθύτατα αναστατωμένος από την αυτοκτονία του Στρατηγού Αγγελή, σας απευθύνω, καθώς και στην οικογένειά του, στους κρατούμενους συντρόφους του και όλους τους φίλους στην Ελλάδα, τόσον προσωπικά, όσον και εξ ονόματος των συναδέλφων μου της Ομάδος της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Εκφράζω στην Ελληνική Κυβέρνηση τη θλίψη μου δι' αυτήν τη δραματική κατάληξη και κάνω έκκληση για άμεσο αμνηστία των κρατουμένων Αξιωματικών."

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. Ο "αόρατος δικτάτορας" σε περιγραφή του Κώστα Πλεύρη, που όσο να 'ναι κάτι παραπάνω θα γνωρίζει για τη δράση του, εφόσον ο ίδιος υπήρξε μυστικοσύμβουλος του Λαδά: "Χιλιάδες άνθρωποι εφονεύθησαν υπαιτιότητι του Ιωαννίδου είτε αμέσως διότι αυτός έδιδε απ' ευθείας τας διαταγάς, είτε εμμέσως διότι άι εντολαί εδίδοντο υπό συνεργατών του. Ελληνόπουλα της Κύπρου έπεσαν μαχόμενα, όπως και Ελληνες στρατιώται. Αλλοι εσύρθησαν αιχμάλωτοι. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι. Χιλιάδες είναι τραυματίες. Οικογένειαι έχασαν τους προστάτας των. Ορφανά, χήραι. Διακόσιαι χιλιάδες ζουν το δράμα του προσφυγισμού. Ολόκληροι περιουσίαι κατεστράφησαν και υπεράνω όλων το Εθνικόν γόητρον της Ελλάδος επλήγη. Ο Ελληνικός Στρατός ηττήθη αφού δεν απέτρεψε την τουρκικήν απόβασιν και ηττήθη άνευ αγώνος. Ολα αυτά μαζί με τας μετέπειτα επιπτώσεις των αποτελούν τα κατορθώματα της πολιτικοστρατιωτικής ευφυίας του Ιωαννίδου. Ούτος δε ίσταται αγέρωχος, αδιάφορος προ των ερειπίων που ο ίδιος προεκάλεσε. Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε κρίσιν συνειδήσεως. Οποιοσδήποτε άλλος θα έζη ημέρας τραγικάς. Οποιοσδήποτε άλλος, πλην του Ιωαννίδου. Αυτός ατάραχος, ολύμπιος, αφού ετακτοποίησε την Κύπρον, την Ελλάδα, τον Στρατόν, αφού επανέφερε τους πολιτικούς και τον κομμουνισμό ενώ ηδύνατο να εμποδίση τέτοιο κατρακύλισμα, αφού διέλυσε την επανάστασιν, αφού απέτυχε με όσα ησχολήθη εις τον δημόσιον βίον απεφάσισε να κοιτάξη τον ιδιωτικόν του βίον και ηρραβωνίσθη... Ετσι εις τας φυλακάς δέχεται κατά τας ώρας του επισκεπτηρίου μίαν κυρίαν ως μνηστήν του." (Κ.Πλεύρη "Παράγοντες πολιτικών συγκρούσεων", Θεσσαλονίκη 1980)

ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ. Προκειμένου να εφευρεθούν επιχειρήματα που θα συνηγορούν όχι μόνο στην αποφυλάκιση του Παπαδόπουλου αλλά και στη δικαίωσή του, διατυπώθηκε η άποψη ότι υπήρξε ο ίδιος ιδιαίτερα ευσπλαχνικός, εφόσον αμνήστευσε τον Παναγούλη χωρίς να προηγηθεί αίτηση χάρης και "χαρίστηκε" στον Μπελογιάννη ως στρατοδίκης. Τον ισχυρισμό αυτό διατύπωσε πρώτος ο Ανδρέας Λεντάκης σε τηλεοπτική εκπομπή, και τον συμπλήρωσε ο Γιάννης Βούλτεψης στα Πολιτικά Θέματα: "Το ότι ο Παπαδόπουλος μειοψήφησε στη δίκη Μπελογιάννη ως προς την επιβολή της εσχάτης των ποινών, είναι κάτι που υποστηρίχθηκε το 1975 κατά την ακροαματική διαδικασία στη δικαστηριακή αίθουσα του Κορυδαλλού και κανείς δεν το διέψευσε. Επρόκειτο για ένα γεγονός, που ο καθένας μπορούσε να το διασταυρώσει." (10.5.96)

ΕΒΕΡΤ. Τη συναίνεσή του στην αποφυλάκιση των χουντικών είχε εκφράσει στις 28 Δεκεμβρίου 1990 ο νυν πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργός τότε της κυβέρνησης Μητσοτάκη: "Κάθε άλλο παρά συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία η αποφυλάκιση των χουντικών. Ομως το κάνουμε για ανθρωπιστικούς λόγους."

ΔΕΣΠΟΙΝΑ. Δημοσιογραφικό "ξέπλυμα" της Δέσποινας και της δικτατορίας, μέσω συγκρίσεων με τη Μιμή από το συγκρότημα του Ταύρου: "Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει χειρότερο και τυραννικότερο καθεστώς από την Κοινοβουλευτική Δικτατορία. Και τα κατάφερε η Μιμή να γίνει χειρότερη από τη Φρειδερίκη και τη Δέσποινα Παπαδοπούλου. Με παρέμβαση του 'περιβάλλοντος' που δεν έιναι πια περιβάλλον ανώνυμο και παρασκηνιακό, αλλά μια πραγματική χούντα, κόπηκε προχθές η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα." (Αυριανή, 13.1.1995)

ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Εδώ και δέκα χρόνια, οι ασθένειες των χουντικών απασχολούν το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. "Μετά την αυτοκτονία του Αγγελή, η ψυχολογία όλων είναι πολύ άσχημη. Αλλωστε οι περισσότεροι από τους πρωταίτιους είναι κοντά στα 70 και συνεχώς ζητούν ιατρικές εξετάσεις. Ο Παπαδόπουλος πάσχει από ορθοστατική πίεση. Ο Παττακός, ο Ζωιτάκης και ο Κ.Παπαδόπουλος έχουν σημαντικά προβλήματα με την καρδιά και γενικά με το κυκλοφοριακό τους. Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει και ο Λαδάς που υποστηρίζει ότι έχει συνεχώς μια αλμυρή γεύση στο στόμα. Ο Μακαρέζος συγγράφει συνεχώς τα απομνημονεύματά του και διάφορες οικονομικές μελέτες, αλλά βασανίζεται τα τελευταία χρόνια από μια αρθρίτιδα που έχει παραμορφώσει το χέρι του." ( Γιώργος Τράγκας, 'Η Βραδυνή', 21.4.1987).

ΓΕΙΤΟΝΕΣ. Μετά την αποφυλάκιση του Παττακού ο 'Ταχυδρόμος' μας μεταφέρει τις ανθρωπιστικές απόψεις των "απλών ανθρώπων", 25 χρόνια μετά το πραξικόπημα: "Οι γείτονες έχουν αντιφατικά αισθήματα για τον γερασμένο δικτάτορα. 'Τον είδαμε ξαφνικά ανάμεσά μας και ήταν σαν να μην είχε φύγει ποτέ. Σαν να μην είχε κάνει 16 χρόνια στον Κορυδαλλό. Μας χαιρέτησε όλους διά χειραψίας και μας υποσχέθηκε ότι τώρα πια θα τα λέμε συχνά. Ενα ανθρωπάκι είναι. Καλό ανθρωπάκι, αλλά τον παρέσυρε ο άλλος ο Παπαδόπουλος." (Β.Καββαθάς, 'Ταχυδρόμος', 22.4.92)

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ. Από την 'Βραδυνή' της 1.12.1973 αντλούμε πληροφορίες για τις πολυτελείς βίλες του ζεύγους Παπαδοπούλου. "Η κατοικία της προτιμήσεώς του οπωσδήποτε βρισκόταν στο Ψυχικό, ακριβώς πίσω από το γνωστό κέντρο 'Σαγιονάρα' στην οδό Αδριανού. Εκεί τα μέτρα ασφαλείας ήσαν πρωτοφανή. Ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο είχεν αποκλεισθή. Πολλά σπίτια είχαν εκκενωθεί και είχαν ενοικιασθή σε άνδρες της προεδρικής ασφαλείας. (...) Στο Λαγονήσι ένα μεγάλο τετράγωνο μετετράπη σε αστυνομική βάσι όπου ευρίσκοντο συνεχώς άνδρες της Χωροφυλακής, αστυνομικά αυτοκίνητα και περιπολικά. Ο υπερκείμενος της θερινής του κατοικίας λόφος ήτο γεμάτος από πυργίσκους με άνδρες της Ασφαλείας οπλισμένους με πολυβόλα και αυτόματα. (...) Οσο για την κατοικία της Πάρνηθος που βρίσκεται στο ύψωμα μιας πλαγιάς με πανοραμική θέα, μόλις έχει ολοκληρωθεί. Η δαπάνη της ανεγέρσεώς της εκυμάνθη εις τα 100.000.000 και η επίπλωσίς του είχε ανατεθή και κατασκευάσθηκε από γνωστότατο οίκο επίπλων των Αθηνών. Η βίλλα της Πάρνηθος είναι ένα ακόμη φρούριο, εντεταγμένο άλλωστε και σε επιτηρούμενη στρατιωτική ζώνη."ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Στυλιανού Παττακού "Οδυσσεύς Αγγελής. Ο στρατηγός των στρατηγών"
(Αθήναις 1995, εκδ.Art Hellas). Μεταθανάτιος ύμνος στον αδικοχαμένο αυτόχειρα συγκρατούμενο, από το γραφικότερο της παρέας των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Λεπτομέρειες για τη ζωή των VIPs του Κορυδαλλού.

Γιώργου Τράγκα "Κορυδαλλός 1975-79. Ημερολόγιο φυλακής" ( Αθήνα 1980, εκδ. Παπαζήση). Το ίδιο θέμα μέσα από το ημερολόγιο του διευθυντή των φυλακών, Γιάννη Παπαθανασίου. Στοιχεία για τις συνθήκες ζωής των έγκλειστων απριλιανών.

Γιώργου Γιαννόπουλου - Richard Clogg (επιμ.) "Η Ελλάδα κάτω από στρατιωτικό ζυγό" (Αθήνα 1976, εκδ. Παπαζήση). Συλλογικό έργο για τα έργα και τις ημέρες της χούντας, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1972 στο Λονδίνο. Εμπεριστατωμένες αναλύσεις για την οικονομική πολιτική της δικτατορίας, την ιδεολογία της διατεταγμένης εθνικοφροσύνης, τις σχέσεις του καθεστώτος με τον Τύπο και το εξωτερικό, αλλά και για τις οργανώσεις της αντιδικτατορικής αντίστασης.


Γιώργη Θ. Κρεμμυδά "Οι άνθρωποι της χούντας μετά τη Δικτατορία" ( Αθήνα 1984, εκδ. Εξάντας). Λεπτομερέστατη δημοσιογραφική καταγραφή της μεταχουντικής πορείας των στελεχών και των θορυβωδέστερων από τους οπαδούς της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως. Χρονολόγιο της κάθαρσης της δεκαετίας του '70 αλλά και της ανασυγκρότησης του `χώρου' στα επόμενα χρόνια, πίνακες των χουντικών κυβερνήσεων και βιογραφικά στοιχεία 471 ατόμων. Επίσης, συνοπτική αναφορά στα οικονομικά σκάνδαλα της Επταετίας.


ΔΕΙΤΕ

Η δίκη της χούντας
του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου (1981). Ντοκιμαντέρ με ταραχώδη σταδιοδρομία στην εγχώρια αγορά ( η προβολή του πριν από τις εκλογές του '81 είχε απαγορευθεί, για να μην "αναμοχλευθούν τα πάθη του παρελθόντος"). Ενας από τους πρώτους ρόλους ανήκει στο Μ.Μπαλόπουλο, γνωστό κι από το σκάνδαλο των κρεάτων της Ροδεσίας...

"Υπέρ ή κατά της αποφυλάκισης των πραξικοπηματιών;" Πρεμιέρα της τηλεοπτικής εκπομπής "Δεύτερη Εκδοση" του Χρήστου Μαχαίρα στην ΕΤ2 (22/4/96), με καλεσμένους αποκλειστικά και μόνο από την πλευρά του αντιδικτατορικού αγώνα.

(Ελευθεροτυπία, 17/11/1996)

 

www.iospress.gr                                   ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ  -  ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ