Αποστασιοποιείται από το protagon.gr ο Σταύρος Θεοδωράκης


"Δεν παγίδευσα εγώ τον Αλέξη" 

 

Το άρθρο μας του περασμένου Σαββάτου, για τη στοχοποίηση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ σαν φυτωρίων «τρομοκρατών» από το πόρταλ protagon.gr, προκάλεσε την αντίδραση του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. Ακολουθεί η επιστολή του και η απάντηση του «Ιού»:

Η επιστολή

«Με έκπληξη διάβασα στο φύλλο του Σαββάτου το κείμενο σας με τίτλο «Μια Παγίδα για τον Αλέξη». Ενα κείμενο γεμάτο ανακρίβειες και κακόβουλα σχόλια.

1. Μπλέκετε την τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους ‘’Πρωταγωνιστές’’ του MEGA, ένα άρθρο του προέδρου του Συνασπισμού στο protagon.gr και κάποια άρθρα αναγνωρισμένων δημοσιογράφων στο ίδιο site, για να στηρίξετε έναν εντυπωσιακό πλην όμως κενό και εκτός πραγματικότητας τίτλο.

2. Αρχίζοντας από τα πιο προφανή, σας ενημερώνω ότι το protagon.gr δεν είναι «του Σταύρου Θεοδωράκη» όπως γράφετε αλλά ανήκει σε 30 αναγνωρισμένους δημοσιογράφους οι οποίοι δημοσιεύουν ενυπόγραφα τα κείμενα τους. Η “Ελευθεροτυπία” άλλωστε είναι μια από τις εφημερίδες που έχει παρουσιάσει το πολυμετοχικό και πλουραλιστικό σχήμα του protagon.gr.

3. Πουθενά στην εκπομπή των “Πρωταγωνιστών” με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανένα βασανιστή της χούντας. Εσείς, παρόλα αυτά γράφετε «την εκπομπή ο κ. Θεοδωράκης ξέπλυνε μέχρι και τη χουντική Ασφάλεια, υποστηρίζοντας πως ο Ευάγγελος Μάλλιος απλώς 'είχε κατηγορηθεί για βασανιστήρια'». Αν ξαναδείτε λοιπόν την εκπομπή θα διαπιστώσετε ότι το όνομα του Μάλλιου δεν αναφέρθηκε ποτέ. Είναι προφανές ότι αν γινόταν οποιαδήποτε σχετική αναφορά από τον οιονδήποτε, ο πρώτος που θα αντιδρούσε -εκτός από εμένα- θα ήταν ο συνομιλητής μου Αλέξης Τσίπρας.

4. Η γενίκευσή σας περί «ξεπλύματος της χουντικής ασφάλειας» από εμένα, μαρτυρά προσωπική εμπάθεια. Μια ερμηνεία -αλλά δυστυχώς όχι επαρκής- θα ήταν ότι ο συντάκτης του δημοσιεύματος αγνοεί τις απόψεις που τόσα χρόνια υπερασπίζομαι στην δημοσιογραφία. Προφανώς, αγνοεί επίσης, ότι ιδίως μετά την εκπομπή για τους μετανάστες του Εφετείου και την συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα, έγινα στόχος ακραίων στοιχείων με χαρακτηρισμούς όπως «ανθέλληνας», «Βούλγαρος», «ακροαριστερός» κ.α.

5. Αναφερόμενοι στην φιλοξενία του άρθρου του Προέδρου του Συνασπισμού στο protagon.gr συμπεραίνετε αυθαιρέτως ότι «το πεδίο ήταν εξαρχής παγιδευμένο». Σας πληροφορώ λοιπόν ότι το εν λόγω άρθρο φιλοξενήθηκε στο protagon.gr με πρωτοβουλία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα κάτι που θα μπορούσατε να πληροφορηθείτε -πριν κατασκευάσετε διάφορα σενάρια- με ένα τηλεφώνημα στο γραφείο του.

6. Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα έτυχε μεγάλης δημοσιότητας, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και σχόλια (θετικά και αρνητικά) όπως φαντάζομαι θα συνέβαινε με οποιοδήποτε άρθρο πολιτικού αρχηγού. Εσείς θέλοντας να υπηρετήσετε την θεωρία περί "παγίδας", αναφέρεστε μόνο στις κριτικές προσεγγίσεις δύο συνεργατών του protagon.gr αποσιωπώντας πολλά άλλα θετικά σχόλια τα οποία αναρτήθηκαν στο protagon.gr –κάποια από αυτά στην πρώτη σελίδα (ανάμεσα στα οποία και τo άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Κυρίτση).

7. Η επισήμανσή σας, τονισμένη μάλιστα με μεγάλα κόκκινα γράμματα, ότι «δικτυακό πόρταλ κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΝ ως 'τρομοκράτη'», είναι τουλάχιστον αστεία και δεν αντέχει σοβαρού σχολιασμού.

Ούτε γραμμή δεν εγράφη προς αυτή τη κατεύθυνση ούτε βεβαίως υπήρξε ποτέ σχετικός τίτλος.

8. Επίσης είναι αντιδεοντολογική η επιλογή ενός μόνο στοιχείου από το βιογραφικό της συνεργάτιδας του protagon.gr Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου. Την ενοχοποιείτε επειδή σπουδάζει στη Σχολή Διπλωματίας Edmund A. Walsh του πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον, κορυφαία σχολή Διεθνών Σχέσεων στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα αποσιωπάτε ότι είναι συνεργάτης της πολυβραβευμένης εκπομπής “Εξάντας” (και έχει συνεργαστεί επί έτη με τις εφημερίδες “Το Βήμα” και “Καθημερινή” καθώς και διεθνή μέσα).

9. Τέλος δημοσιεύετε επιλεκτικά κάποια αποσπάσματα από άρθρα μου για να καταλήξετε στο αλλοπρόσαλλο συμπέρασμα ότι «παρά το 'φιλονεανικό' λεξιλόγιο, το μήνυμα είναι σαφές και με κάποιες μικροδιαφορές στις διατυπώσεις, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται αυτούσιο στα δελτία Τύπου του κ.Χρυσοχοϊδη». Δεν ξέρω ποια δελτία Τύπου έχετε κατά νου, θα ήταν ενδιαφέρον πάντως αν σε κάποιο δελτίο κρατικής αρχής περιλαμβανόταν το απόσπασμα (που εσείς έχετε επιλέξει) από το άρθρο μου 'Τα νούμερα του Δεκέμβρη': "Οι νέοι και εξυπνάδες θα πουν και πέτρες θα πετάξουν και με τους 'μπάτσους' θα τσακωθούν και ζημιές θα προκαλέσουν και σφαλιάρες θα φάνε! Ετσι γινόταν πάντα, έτσι θα γίνει και με αυτή τη γενιά. Ακόμη και οι μολότοφ και οι κουκούλες δεν θα τρομοκρατούσαν τόσο την κοινωνία αν δεν ήταν στην μέση οι πάτρωνες".

Αυτά είχα να σας πω

Σταύρος Θεοδωράκης

(στενοχωρημένος, δεν σας το κρύβω, που το εμπαθέστατο άρθρο σας φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” με την οποία κάποτε είχα μια αγαστή συνεργασία)».Η απάντηση του «Ιού»

Δική μας σειρά να αισθανθούμε, για τρίτη μάλιστα συνεχή φορά, έκπληξη με τα λεγόμενα του καλού συναδέλφου. Η χτυπητή αντίφαση των επίμαχων εκπομπών και κειμένων με το προφίλ που ο ίδιος επικαλείται στην επιστολή του, ήταν άλλωστε αυτή που μας οδήγησε άλλωστε να γράψουμε το άρθρο μας του περασμένου Σαββάτου. Ομως οι εκπλήξεις συνεχίζονται:

* Εκπληξη, γιατί ο κ. Θεοδωράκης αποποιείται με τόση ευκολία κάθε ιδιαίτερη σχέση με ένα πόρταλ (www.protagon.gr) ομότιτλο με την προσωπική τηλεοπτική εκπομπή του («Πρωταγωνιστές»), την οποία μάλιστα -και μόνον αυτή- το εν λόγω πόρταλ διαφημίζει και φιλοξενεί στην πρώτη του σελίδα. (Κάτι που δεν κάνει για εκπομπές άλλων δημοσιογράφων συνεργατών του – π.χ. για τους «Φακέλους» του Τάσου Τέλλογλου).

* Εκπληξη, γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη, τόσο τη δική μας όσο και των αναγνωστών, όταν ισχυρίζεται ότι «στην εκπομπή των “Πρωταγωνιστών” με τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κανένα βασανιστή της χούντας». Στην πραγματικότητα, στη δεύτερη εκπομπή του για την «τριλογία της βίας» (22.11.09) ο ίδιος ανέφερε επί λέξει (σε σπικάζ κι όχι στη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, ώστε αυτός να μπορεί να μπορεί «να αντιδράσει») πως η 17Ν σκότωσε συνολικά 6 αστυνομικούς – «άνδρες των ΜΑΤ, σωματοφύλακες ή πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί για βασανισμούς». Η εύσχημη αυτή διατύπωση αφορά καθαρά τον Ευάγγελο Μάλλιο, το μόνο από τα θύματα της 17Ν που εμπλεκόταν σε βασανιστήρια – για τα οποία όχι μόνο «κατηγορήθηκε» αλλά και καταδικάστηκε δυο φορές (30.11.75 και 12.10.76), έστω και σε γελοίες ποινές (10 και 17 μήνες). Η αναπάντεχη αυτή επιστροφή στη φρασεολογία και τη λογική του «αντιτρομοκρατικού» πονήματος των Τέλλογλου-Παπαχελά είχε άλλωστε σχολιαστεί από τούτη τη στήλη στις 28.11.09, χωρίς ο επιστολογράφος μας να αντιδράσει.

* Το σημαντικότερο, ο κ. Θεοδωράκης κάνει την πάπια για την ουσία του δημοσιεύματός μας, το προβοκατόρικο δηλαδή κείμενο της συνεργάτιδάς του Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου («Lotta Continua...», 5.12.09), όπου στοχοποιούνται χωρίς περιστροφές ο μεν ΣΥΡΙΖΑ σαν φυτώριο, ο δε πρόεδρος του ΣΥΝ σαν ηθικός αυτουργός της μελλοντικής ακροαριστερής τρομοκρατίας: «Τι ακολουθεί τον ‘λαϊκό’ αγώνα ενός απελπισμένου και οργισμένου 20χρόνου; Ο οποίος ίσως και να κρέμεται από τα χείλη σας κύριε Τσίπρα; Που διαβάζει τα άρθρα σας για να εμπνευσθεί. Πώς ερμηνεύει αυτά που εκφράζετε; Θέλουμε μια νεοσύστατη ‘6 Δεκέμβρη’ που θα προχωρήσει στη βία, στον ‘ένοπλο αγώνα’;». Δεν παίρνει καν κάποιες αποστάσεις απ’ αυτή την ολοφάνερα συκοφαντική επίθεση. Μας κατηγορεί, αντίθετα, για «αντιδεοντολογικές» παραλείψεις στο βιογραφικό της κυρίας που την υπογράφει!

* Αναρωτιέται, τέλος, ρητορικά σε ποιο δελτίο τύπου του Χρυσοχοΐδη συναντάμε την δική του εξισωτική «αποδοχή» τόσο της νεανικής («και πέτρες θα πετάξουν») όσο και της αστυνομικής βίας («και σφαλιάρες θα φάνε»). Προφανώς, κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το σχόλιό μας αφορά τις αμέσως επόμενες φράσεις του (τις οποίες παραλείπει), για τους «πάτρωνες» που συνιστούν -κατ' αυτόν- το πραγματικό πρόβλημα δημόσιας τάξης: «Οι επαγγελματίες της επανάστασης που πορεύθηκαν συμβιβασμένοι και τώρα σπρώχνουν τους πιτσιρικάδες στα άκρα, μήπως και καλύψουν απωθημένα και ενοχές. Αν αποσυρθούν όλοι αυτοί (40άρηδες και 50άρηδες πια) τότε όλα -ακόμη και τα ‘κινήματα’- θα αποκτήσουν ξανά τις πραγματικές τους διαστάσεις».

Ποιοί είναι αυτοί οι (κατά Θεοδωράκη) καταχθόνιοι, «40άρηδες και 50άρηδες συμβιβασμένοι επαγγελματίες της επανάστασης» που «σπρώχνουν τους πιτσιρικάδες στα άκρα»; Η απάντηση κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια κι η ευθυγράμμιση με το κείμενο της κυρίας Πασχαλίδου βγάζει μάτι. Ο καλός συνάδελφος φαίνεται όμως ότι προτιμάει το κρυφτούλι, για να μπορεί να δηλώνει «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Ξεχνώντας, βέβαια, πως και οι δυο τους έχουν αποκτήσει, εδώ και πολύν καιρό, τον ίδιο προϊστάμενο...

 

(Ελευθεροτυπία, 24/12/2009)

 

www.iospress.gr