Ο Κλαδάς του 2008 ελέγχει τον Κλαδά του 2007

 

Μια Υπηρεσία πολύ Ειδικών Ελέγχων
 

 

Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη στο αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση για την κατάθεση εγγράφων έβγαλε μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση. Ο κ. Κοροβέσης είχε ζητήσει να του χορηγηθεί πλήρης κατάλογος των επιχορηγήσεων (ημερομηνίες, ποσά, επιχορηγούμενοι φορείς, αιτιολογία κ.λπ.) στις οποίες προχώρησε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, από κονδύλια προερχόμενα από τον Ειδικό Λογαριασμό, για την περίοδο 2004-2007. Το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί εδώ και πολλούς μήνες, με αφορμή τη δήλωση του κ. Λιάπη (31/3/08) ότι θα καταργηθεί ο Ειδικός Λογαριασμός του υπουργείου του, μετά από όσα αποκαλύφτηκαν για την αδιαφανή διαχείριση των σχετικών κονδυλίων, στις έρευνες που ακολούθησαν την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου.

Το ενδιαφέρον του κ. Κοροβέση εστιάστηκε στις επιχορηγήσεις της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, αφενός μεν επειδή οι υπόλοιπες επιχορηγήσεις είχαν δει το φως της δημοσιότητας και αφετέρου επειδή επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης είχε τοποθετηθεί ο κ. Κλαδάς, ο οποίος μετά τις εκλογές του 2007 τοποθετήθηκε προϊστάμενος στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), δηλαδή στην υπηρεσία που ανέλαβε να διερευνήσει τις επιχορηγήσεις των ποικιλώνυμων φορέων μέσω του Ειδικού Λογαριασμού.

Η ανάγνωση του πίνακα με τα στοιχεία που παρέδωσε στη Βουλή ο κ. Λιάπης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το σύνολο των επιχορηγήσεων από τη στιγμή που ανέλαβε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές του 2004 μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ. Τα ποσά κατανέμονται σε διάφορους αποδέκτες και με διάφορες αιτιολογίες, όπως συμβαίνει συνήθως με παρόμοιες επιχορηγήσεις. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι τη μερίδα του λέοντος στις επιχορηγήσεις την παίρνει ένα σωματείο που έγινε γνωστό από άλλες επιχορηγήσεις, που είχαν αποκαλυφτεί στις αρχές του χρόνου. Πρόκειται για τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού» που φέρει το όνομα «Γλαυκώπις Αθηνά». Στον πίνακα που δημοσιεύουμε καταγράφονται τα ποσά που έλαβε ο σύλλογος αυτός στο διάστημα της πρώτης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, δηλαδή την περίοδο που αρμόδιος για τις επιχορηγήσεις αυτές ήταν ο Σπύρος Κλαδάς ως γραμματέας της «Ολυμπιακής Αξιοποίησης».

Εχει επισημανθεί από πολλές πλευρές το γεγονός ότι η διοχέτευση τεράστιων ποσών σε συνδικαλιστικά σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού και η ανάθεση σ' αυτά έργου που κανονικά θα έπρεπε να ασκούν οι υπηρεσίες, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιαφανείς διαδικασίες και κακοδιαχείριση. Η απάντηση των συνδικαλιστών είναι ότι δεν ευθύνονται αυτοί και ότι η ηγεσία του υπουργείου τούς υποχρέωνε να διαχειρίζονται αυτά τα ποσά του Ειδικού Λογαριασμού για να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές δεσμεύσεις του τακτικού προϋπολογισμού. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ένα μεγάλο κονδύλι που διαχειρίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΠΟ αφορά την καταβολή των επιδομάτων των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι να εκταμιεύονται τεράστια ποσά προς κάθε λογής «σωματεία», τα οποία αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν κάποια έργα χωρίς τις εγγυήσεις που απαιτεί η νομοθεσία από τις κανονικές υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια εικόνα «συνδιαχείρισης» μεταξύ συνδικαλιστών του ΥΠΠΟ και της εκάστοτε πολιτική ηγεσίας, κάτι που έγινε εξαιρετικά διακριτό την περίοδο των αποκαλύψεων για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Η περίπτωση του σωματείου «Γλαυκώπις Αθηνά» είναι η ακραία εκδοχή αυτής της προβληματικής διασύνδεσης της ηγεσίας του ΥΠΠΟ με συνδικαλιστικά σωματεία. Το σωματείο ιδρύθηκε το 1982 και η δραστηριότητά του περιοριζόταν σε περιφερειακές εκδηλώσεις (κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας των υπαλλήλων, βράβευση αριστούχων παιδιών υπαλλήλων, κ.λπ). Χάρη στην ειδική σχέση με την κυβέρνηση Καραμανλή, η «Γλαυκώπις» αναδείχτηκε σε κεντρικό αποδέκτη χρηματοδότησης από τον Ειδικό Λογαριασμό και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενα ποσά: από 770.000 ευρώ το 2004 σε 1.367.000 ευρώ το 2007. Τώρα μαθαίνουμε και τα τεράστια επιπλέον ποσά που εξασφάλισε η «Γλαυκώπις» από την «Ολυμπιακή Αξιοποίηση» του κ. Κλαδά.

Οπως παρατηρεί σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, «οι χρηματοδοτήσεις του Ειδικού Λογαριασμού προς την "Γλαυκώπιδα Αθηνά" για το διάστημα 2004-2007 δεν περιορίστηκαν μόνο (!) στα περίπου 3.000.000 ευρώ, που είδαν το φως της δημοσιότητας την περίοδο που συζητιόταν η "υπόθεση Ζαχόπουλου". Διά μέσου της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης (ΓΓΟΑ), από τα ταμεία της "Γλαυκώπιδος" φαίνεται πως πέρασαν το ίδιο διάστημα και άλλα 2.349.995,50 ευρώ... Από αυτά, 1.889.995,50 ευρώ εμφανίζονται να προορίζονταν για τις εκδηλώσεις "Ανοικτά Στάδια-Τόπος Γιορτής, Τρόπος Ζωής" και 460.000 για τις δικές της "πολιτιστικές εκδηλώσεις"».

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του χρόνου αποκαλύφθηκε ότι ένα πολύ σοβαρό ποσό (900.000 ευρώ) από τις χρηματοδοτήσεις προς τη «Γλαυκώπιδα» πέρασε από τον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου της ΔΑΚΕ στο ΥΠΠΟ Νίκου Κανελλόπουλου, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας (και ισχυρός άνδρας) του σωματείου αυτού. Η υπόθεση διερευνήθηκε από τη δικαιοσύνη, όμως τον οικονομικό έλεγχο όλων των χρηματοδοτήσεων αυτών είχε αναλάβει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του κ. Σπύρου Κλαδά!

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις αυτές που προκύπτουν από τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Μιχάλης Λιάπης, ο Περικλής Κοροβέσης παρατηρεί ότι «σήμερα έχουμε πλέον στοιχεία που αποδεικνύουν πως δεν ήταν μόνο ο κύριος Ζαχόπουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού που με αδιαφανή τρόπο χρηματοδοτούσε ό,τι ήθελε. Και ο κύριος Κλαδάς, πρώην προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης στο ίδιο υπουργείο, με αντίστοιχο τρόπο διαχειρίστηκε τον "δικό" του Ειδικό Λογαριασμό, δηλαδή τα χρήματα του ελληνικού λαού: χρηματοδοτώντας με δικά του κριτήρια ομίλους, συλλόγους, εκκλησίες και λοιπούς. Με δεδομένο μάλιστα πως όλοι αυτοί οι "ευεργετηθέντες" δεν υποχρεώνονται να αποδώσουν λογαριασμό στο κράτος για τα χρήματα που εισέπρατταν είναι εύλογο να αναρωτηθούμε αν έχουμε και σε αυτή την περίπτωση απλώς χρηματοδότηση ημετέρων ή και χρηματοδότηση Μαύρων Ταμείων του κυβερνώντος κόμματος ή και "αυτοχρηματοδότηση" στελεχών της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Κλαδάς έχει βέβαια αποσυρθεί από το πολιτικό σκηνικό μετά από την οπερετική ανάμειξή του στη σύγκρουση των δύο συνεταίρων της μπανιέρας. Ομως δεν παύει να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο ίδιος ανέλαβε να ελέγξει τη νομιμότητα χρηματοδοτήσεων που είχε υπογράψει με την προηγούμενη ιδιότητά του. Στενός φίλος του ίδιου του πρωθυπουργού, ο κ. Κλαδάς μαζί με τον κ. Αγγέλου και τον κ. Ρουσόπουλο αποτελούσε μέχρι τη στιγμή που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μέλος του στενού εκτελεστικού πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Οσο για την «Γλαυκώπιδα Αθηνά», πέρα από το γεγονός ότι εξακολουθεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι επί επτά χρόνια δεν είχε κάνει αρχαιρεσίες, ενώ ακόμα και τώρα δεν προχωρεί σε οικονομικό απολογισμό, έχει ουσιαστικά αδρανοποιηθεί.

Δεν οργάνωσε την καθιερωμένη γιορτή των παιδιών των υπαλλήλων ούτε τις κατασκηνώσεις τους το καλοκαίρι. Ο κ. Κανελλόπουλος διατηρεί, βέβαια, άριστες σχέσεις με τον κ. Λιάπη και είναι τμηματάρχης στο υπουργείο. Οσο για τη σχετική εισαγγελική έρευνα, αυτή κατέληξε στο αρχείο. Ούτε γάτος ούτε ζημιά.

Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2000, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη για τις χρηματοδοτήσεις (μεταξύ άλλων) ενός πολιτιστικού σωματείου του ΥΠΠΟ, με τον αρχαιοπρεπή τίτλο «Γλαυκώπις Αθηνά». Το ποσό της επιχορήγησης, την οποία θεωρούσε σκανδαλώδη στις 5 Απριλίου 2000 ο κ. Καραμανλής, ήταν 70.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 100 φορές μικρότερη από τα ποσά που επρόκειτο να δώσει η δική του κυβέρνηση στους ίδιους ανθρώπους.

 

(Ελευθεροτυπία, 6/12/2008)

 

www.iospress.gr