Ο Αμπατζίεφ μετά την Ελλάδα στις ΗΠΑ 

 

Ο δάσκαλός μας ο Ιβάν

 


Η πληροφορία που δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή ήταν σίγουρη και διασταυρωμένη. Ο Βούλγαρος προπονητής άρσης βαρών Ιβάν Αμπατζίεφ, ο δάσκαλος του Ιακώβου και του Τζέκου, βρίσκεται στην Καλιφόρνια, όπου προετοιμάζει αθλητές για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου, παράλληλα με την επίσημη Ομοσπονδία. Η παρουσία του στις ΗΠΑ είναι γνωστή και συνοδεύεται από τιμητικές διακρίσεις. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Διακρίνεται δεξιά ο Αμπατζίεφ και αριστερά ο Τζιμ Σμιτς, ο οποίος βραβεύει τον Βούλγαρο εισηγητή της «βαριάς προπονητικής» στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος Αρσης Βαρών που διοργανώθηκε στο Λος Αλτος της Καλιφόρνιας το Μάιο του 2007. Ο Τζιμ Σμιτς δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Υπήρξε επί τρεις Ολυμπιάδες εθνικός προπονητής της ομάδας άρσης βαρών των ΗΠΑ και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (USAW).

Η δράση του Αμπατζίεφ στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ενθουσιασμού σε ορισμένους κύκλους επαγγελματιών αρσιβαριστών στις ΗΠΑ. Αλλά ταυτόχρονα αφήνει ένα τεράστιο ερωτηματικό για τη σοβαρότητα του οργανωμένου αθλήματος σε διεθνή κλίμακα. Για τον απλό λόγο ότι ο κ. Αμπατζίεφ υποτίθεται ότι έχει τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό που του έχει επιβληθεί ύστερα από τις αλλεπάλληλες περιπτώσεις μαζικού ντοπαρίσματος των αθλητών του που αποκαλύφτηκαν σε δύο Ολυμπιάδες.

Απευθυνθήκαμε στην Ομοσπονδία Αρσης Βαρών των ΗΠΑ, ζητώντας μια απάντηση για την παρουσία του Αμπατζίεφ στη χώρα, και ρωτήσαμε αν συνεργάζονται μαζί του ενόψει των Ολυμπιακών του Πεκίνου, καθώς και το αν ισχύει ότι ο Βούλγαρος προπονητής έχει τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό. Μας απάντησε ο Ντένις Σνίδεν, ο οποίος αρνήθηκε ότι η Ομοσπονδία των ΗΠΑ συνεργάζεται με τον Αμπατζίεφ. Αλλά για το θέμα του αποκλεισμού η απάντησή του ήταν σιβυλλική και στέλνει το μπαλάκι στη Διεθνή Ομοσπονδία: «Η Διεθνής Ομοσπονδία Αρσης Βαρών (IWF) δεν πρόκειται να μας πει γραπτά ότι είναι αποκλεισμένος».

Επικοινωνήσαμε στη συνέχεια με τη Διεθνή Ομοσπονδία (IWF), ρωτώντας με ποιο καθεστώς προπονεί σήμερα στην Καλιφόρνια ο Αμπατζίεφ και αν ισχύει ο ισόβιος αποκλεισμός του. Εκ μέρους της IWF μας απάντησε η δρ Μόνικα Ούνγκαρ, νομική σύμβουλος και μέλος της γραμματείας της Ομοσπονδίας. Η κυρία Ούνγκαρ στέλνει με τη σειρά της πίσω το μπαλάκι: «Η Ομοσπονδία Αρσης Βαρών των ΗΠΑ μας έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι ο κ. Αμπατζίεφ ΔΕΝ προπονεί την εθνική ομάδα των ΗΠΑ και ότι παρακολουθούν τις ενέργειές του».

Με δυο λόγια, τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία όσο και η Ομοσπονδία των ΗΠΑ αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τον αποκλεισμό του Αμπατζίεφ, αν και αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι βρίσκεται εκτός επίσημης δραστηριότητας. Η Διεθνής, μάλιστα, Ομοσπονδία, αναφέρεται σε «επανειλημμένες» διαβεβαιώσεις της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ ότι τον «παρακολουθεί», παραδέχεται δηλαδή ότι κάτι περίεργο έχει κι αυτή αντιληφθεί.

Οι Αμερικανοί, βέβαια, έχουν έναν επιπλέον λόγο να συγχωρούν τον Ιβάν. Δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι την εποχή που κορυφωνόταν ο ψυχρός πόλεμος στο διεθνές αθλητικό στερέωμα, χάρη στις μεθόδους του Αμπατζίεφ, η Βουλγαρία ξεπέρασε για πρώτη φορά την ΕΣΣΔ στο παραδοσιακό της αγώνισμα, την άρση βαρών. Ηταν το 1984, όταν οι χώρες του ανατολικού μπλοκ ακολούθησαν την ΕΣΣΔ στο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες και διοργάνωσαν τους δικούς τους «Αγώνες Φιλίας».

Ο Αμπατζίεφ είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα και του ελληνικού αθλητισμού, μεταφέροντας τις μεθόδους του στα δύο κεντρικά πρόσωπα που σημάδεψαν την αναγέννηση της άρσης βαρών και του στίβου τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Ο Χρήστος Ιακώβου και ο Χρήστος Τζέκος υιοθέτησαν τη διδασκαλία του Βούλγαρου προπονητή και μετέφεραν με απόλυτη επιτυχία στα καθ' ημάς τις δοκιμασμένες μεθόδους του Αμπατζίεφ. Αλλά φυσικά, μαζί με τις επιτυχίες, ήρθαν και οι παρενέργειες: το «τροχαίο» του 2004 για τον Τζέκο και το «κινέζικο λάθος» για τον Ιακώβου, το 2008. Διότι ο Αμπατζίεφ δεν φημίζεται μόνο για την ιδιότυπη μέθοδο προπόνησης που εφάρμοζε, σύμφωνα με την οποία οι αθλητές πρέπει να προπονούνται στο 100% των δυνατοτήτων τους και όχι σε πιο ήπιους ρυθμούς. Ηταν ταυτόχρονα και ο γκουρού της «χημικής υποστήριξης» των αθλητών του, εφοδιασμένος μάλιστα με γνώσεις εφαρμοσμένης βιοχημείας.

Αυτή η δεύτερη «επίδοση» του κ. Αμπατζίεφ του στοίχισε το γεγονός ότι σήμερα βρίσκεται θεωρητικά εκτός αθλήματος. Η πρώτη φορά που βρέθηκαν μαζικά ντοπαρισμένοι οι αρσιβαρίστες του Αμπατζίεφ σημειώθηκε στη Σεούλ το 1988. Κατά σύμπτωση ήταν η πρώτη φορά που εφαρμοζόταν συστηματικός έλεγχος ντόπινγκ κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων. Δέκα χρόνια αργότερα, σε συνέντευξή του -που έδωσε στην Αθήνα, σε Ρωσίδα δημοσιογράφο- ο Αμπατζίεφ περιέγραφε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ηταν μια πολύ περίεργη υπόθεση. Στη Βουλγαρία, όπως και στην ΕΣΣΔ, είχαμε τοπικούς ελέγχους πριν τους αγώνες. Κάναμε πάνω από 50 ελέγχους. Και παρ' όλα αυτά πιάσανε τους αρσιβαρίστες μας με furocemide [σ.σ. ένα διουρητικό που βοηθά τους αθλητές να χάσουν βάρος και να αποβάλουν τα απαγορευμένα φάρμακα]. Εκείνη την περίοδο μελετούσαμε τον τρόπο που λειτουργούσε. Ερευνούσαμε τον τρόπο που αλλάζει καθώς περνάει η ώρα. Ηταν πρακτικά αδύνατον να ανιχνευτεί 72 ώρες μετά τη λήψη του. Εντούτοις, σύμφωνα με τους ελέγχους της Σεούλ, ανιχνεύτηκε μια τερατώδης ποσότητα στους αθλητές μας».

Ενα χρόνο αργότερα, το 1999, η Ομοσπονδία της Βουλγαρίας απέπεμψε τον Αμπατζίεφ. Ο προπονητής αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές και κατέληξε στην Τουρκία, όπου ανέλαβε την εθνική ομάδα και τον παλιό του αθλητή Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου, ο οποίος είχε προλάβει να γίνει Τούρκος (από Βούλγαρος Σουλεϊμάνοφ). Μετά την επιτυχία της Τουρκίας στο Λος Αντζελες, ο Αμπατζίεφ κλήθηκε πάλι από τη βουλγαρική Ομοσπονδία το 1989 για να προετοιμάσει την εθνική ομάδα της χώρας του για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000. Αλλά εκεί πιάστηκαν πάλι πολλοί Βούλγαροι ντοπαρισμένοι και μάλιστα με το ίδιο ακριβώς διουρητικό. Αποδόθηκε τότε η υπόθεση σε «λάθος» της εταιρείας που παρασκεύαζε κάποιες ουσίες για τους αθλητές. Οι αρσιβαρίστες αποκαταστάθηκαν, αλλά ο ίδιος ο Αμπατζίεφ αποκλείστηκε και δήλωσε ότι αποσύρεται. Εδώ όμως και έναν χρόνο, ο Βούλγαρος προπονητής ανέλαβε πάλι δράση.

Υ.Γ. Οταν έσκασε η υπόθεση της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών, η πρώτη αντίδραση του κ. Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει και στη στήριξη του «τροχαίου» του 2004, ήταν να μιλήσει για «παρεξήγηση» και να υποστηρίξει ότι «αποκλείεται να συνέβη μαζικό ντοπάρισμα». Ο αρχισυντάκτης των εκπομπών του κ. Τριανταφυλλόπουλου Σωκράτης Γκιόλιας δεν δίστασε την περασμένη Τρίτη στον «Πρωταθλητή» να διαστρεβλώσει ανοιχτά το δημοσίευμα του «Ιού» της Κυριακής («Από τον Αμπατζίεφ στον Αρνολντ», 13/4/08), υποστηρίζοντας ότι στη συνέντευξή του ο Αρνολντ «διέψευσε ότι έστειλε οτιδήποτε απαγορευμένο στον Τζέκο». Στην πραγματικότητα ο Αρνολντ έκανε το αντίθετο: επιβεβαίωσε ότι έστελνε κάθε είδους ουσίες στον Τζέκο και απλώς απέφυγε να επιβεβαιώσει την αποστολή της «καθαρής» (της THG), θέλοντας, όπως λέει σαφώς, να μην μπλέξει το φίλο του. Χωρίς να το θέλει, βέβαια, ο Αρνολντ «καρφώνει» τον Τζέκο, διότι ο Ελληνας πρώην προπονητής υποστήριζε ότι δεν γνωρίζει καν τον Αμερικανό παρασκευαστή της «καθαρής» και τώρα αποδεικνύεται στενή προσωπική και «επαγγελματική» τους σχέση. Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη του «Ιού» αφήνει σοβαρά ερωτηματικά και για την τύχη της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Balco που φαίνεται ότι έκλεισε στην Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζεται με νέες αποκαλύψεις, που όλες βασίζονται στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου.

 

(Ελευθεροτυπία, 19/4/2008)

 

www.iospress.gr