Ο ΙΑΚΩΒΟΥ, Ο ΤΖΕΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥΣ
 

Από τον Αμπατζίεφ στον Αρνολντ

 

Η αλήθεια για το σημερινό σκάνδαλο του ντόπινγκ βρίσκεται στο 2004. Η επιλογή να συγκαλυφθεί τότε η υπόθεση Τζέκου-Κεντέρη -Θάνου προκαλεί τον σημερινό τραγέλαφο. Γιατί η ουσία που βρέθηκε στους αρσιβαρίστες δεν είναι παρά μια παραλλαγή της περιβόητης «καθαρής».
 

Οσοι πείσθηκαν, το καλοκαίρι του 2004, ότι ένα τροχαίο ατύχημα εμπόδισε δύο αθλητές, τον Κεντέρη και τη Θάνου, να φτάσουν στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας για να περάσουν έλεγχο από ντόπινγκ μπορούν σήμερα να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Υπάρχουν και χειρότερα...

Ο ίδιος δικηγόρος που εκπροσωπούσε τότε τον Χρ. Τζέκο και τους δύο αθλητές επιχείρησε, την περασμένη Δευτέρα -εκπροσωπώντας τον Χρήστο Ιακώβου- να πείσει ότι για το ντοπάρισμα των ελλήνων αρσιβαριστών ευθύνεται η κινεζική εταιρεία που παρασκευάζει τις ουσίες: Ο κ. Δημητρακόπουλος επικαλείται ένα ηλεκτρονικό μήνυμα της εταιρείας Auspure, στο οποίο πράγματι αναφέρεται λάθος υπαλλήλου που αντί για τα αθώα αμινοξέα έστειλε στην Ελλάδα το δηλητηριώδες κοκτέιλ, το οποίο προοριζόταν «για ερευνητικούς σκοπούς».

Σε σύγκριση με το εμπνευσμένο επιχείρημα περί «τροχαίου», το «λάθος της εταιρείας» έχει το μειονέκτημα ότι δεν το ακούμε πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, είναι απολύτως ταυτόσημο με τη δικαιολογία που πρόβαλαν οι Βούλγαροι όταν πιάστηκε ντοπαρισμένη και αποκλείστηκε από την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, το 2000, η εθνική τους ομάδα άρσης βαρών. Προπονητής και εμβληματική μορφή του αθλήματος στη γειτονική χώρα ήταν ο Ιβάν Αμπατζίεφ. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του είχε ξαναβρεθεί ντοπαρισμένη στους αγώνες της Σεούλ το 1988 και υποχρεώθηκε και τότε να αποσυρθεί, ο Αμπατζίεφ θεωρείται ακόμα και σήμερα στη Βουλγαρία ο σημαντικότερος προπονητής του αιώνα.

«Φταίνε τα εργοστάσια»

Λίγο μετά το Σίδνεϊ, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Ηλία Τάταλα για την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», ο Χρήστος Ιακώβου περιέγραψε με τα ακόλουθα λόγια την περιπέτεια των βούλγαρων αρσιβαριστών:

«Δεν νομίζω ότι ο προπονητής τους ο Αμπατζίεφ είναι βλάκας. Το εργοστάσιο τους πούλησε ένα παρασκεύασμα που ήταν αμινοξύ μαζί με βιταμίνες και είχε διουρητικό σε περιεκτικότητα 0,01%. Το χαρτί του φαρμάκου δεν έγραφε κάτι τέτοιο και οι Βούλγαροι δεν το ήξεραν. Οταν διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα η ομάδα, τιμωρήθηκε το εργοστάσιο και αθωώθηκαν οι Βούλγαροι. Τι να το κάνεις, όμως; Εγιναν ρεζίλι οι άνθρωποι χωρίς λόγο. Ενας προπονητής ή το ιατρικό τιμ μιας ομάδας δεν μπορεί να κάνει τέτοιο λάθος. Συνήθως φταίνε τα... εργοστάσια» (Εφημερίδα Θεσσαλονίκη, 18/11/2000). Μια αξιοσημείωτη περίπτωση όπου η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Αλλά δεν είναι πρώτη φορά που ο Ιακώβου αντιγράφει τον Αμπατζίεφ. Η σχέση τους δεν είναι απλά συναδελφική: Ο Ιακώβου υπήρξε ο καλύτερος μαθητής του Αμπατζίεφ και ήταν αυτός που εφάρμοσε τις ιδέες του στους έλληνες αθλητές (για την ακρίβεια στους αθλητές που έφερε στην Ελλάδα) με τα γνωστά λαμπρά αποτελέσματα. Και δίπλα στον Ιακώβου ήρθε σε επαφή με τον Αμπατζίεφ και τις μεθόδους του ο άλλος πετυχημένος προπονητής, ο Χρήστος Τζέκος.

Τη συνεργασία του στην προπονητική με τον Ιακώβου την πρόβαλε ο Τζέκος στην προσωπική του ιστοσελίδα μέχρι τον Αύγουστο του 2004, όταν αποφάσισε να την εξαφανίσει, επειδή περιείχε πολλά στοιχεία για τη δράση του. Στο βιογραφικό του ο Τζέκος αναφέρει ότι «το 1994 αρχίζει η στενή του συνεργασία με τον προπονητή άρσης βαρών Χρήστο Ιακώβου, από τον οποίο υιοθέτησε τις προπονητικές αρχές που ακόμα και σήμερα πιστεύει».

Φυσικά, η συνεργασία πήρε και καθαρά εμπορική μορφή, με τη συνεργασία Τζέκου-Ιακώβου στο «μάνατζμεντ» αθλητών (Hellas Sport Club Athletic Management), με τον συνεταιρισμό των τεσσάρων (Τζέκου, Ιακώβου, Θάνου, Κεντέρη) στην εταιρεία γυμναστηρίων Winners, ενώ ακόμα και η κρατική επιχορήγησή τους με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γινόταν μέσω του ίδιου σωματείου (Αίας).

Συνέβη, λοιπόν, το πρωτοφανές σ' όλο τον κόσμο: να προπονούνται κατά τον ίδιο τρόπο σπρίντερ και αρσιβαρίστες! Αυτές τις «κοινές» προπονητικές αρχές ανέλυε ο Αμπατζίεφ μετά την αποχώρησή του από τη βουλγαρική ομάδα, σε μια ομιλία του στη Φιλανδία.

«Δική μου η Κατερίνα»

Ο Αμπατζίεφ χώρισε τις ουσίες που παίρνουν οι αθλητές σε δυνατές, μέτριες και ελαφρές. Είπε ότι οι δυνατές είναι απαγορευμένες, οι ελαφρές νόμιμες και οι μέτριες θα απαγορευθούν στο μέλλον. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι για τα μετάλλια απαιτούνται οι δυνατές! Στην ίδια διάλεξη παρουσίασε ο Αμπατζίεφ ως δική του αθλήτρια τη Θάνου και ανακοίνωσε ότι τον κάλεσαν οι ελληνικές αθλητικές αρχές να τους αναλύσει τις μεθόδους του, χάρη στις οποίες βγήκε τότε, το 2001, τρίτη στον κόσμο η Κατερίνα Θάνου.

Και πού να 'ξερε ο Αμπατζίεφ ότι η αθλήτριά του θα γινόταν και δεύτερη: Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) αποφάσισε -με μισή καρδιά, είναι η αλήθεια- να αποδώσει στη Θάνου το αργυρό μετάλλιο των 100 μέτρων που είχε κατακτήσει η Μάριον Τζόουνς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον το 2001.

Η αναβάθμιση της Ελληνίδας από τρίτη σε δεύτερη είχε, βέβαια, συμβολική σημασία και θεωρήθηκε τελική δικαίωσή της μετά τη γνωστή περιπέτεια που διέσυρε όλο τον ελληνικό αθλητισμό το καλοκαίρι του 2004.

Μια «λεπτομέρεια» που δεν γράφτηκε στον ελληνικό τύπο είναι ότι το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα αυτό παρέμεινε στα χέρια της Ουκρανής Ζάνα Μπλοκ, της μόνης γυναίκας που κατάφερε να νικήσει την Τζόουνς την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας της.

Αλλά η Ζάνα Μπλοκ, όπως έχει αποδειχθεί με την έρευνα για το σκάνδαλο της Balco, ήταν από τις πρώτες αθλήτριες που πήραν την «καθαρή» από το εργαστήριο του Βίκτορ Κόντε!

Βέβαια, ούτε η Μπλοκ ούτε η Θάνου πιάστηκαν ποτέ ντοπαρισμένες. Αντίθετα, ντοπαρισμένος βρέθηκε το 2004 ο αθλητής του Χρήστου Ιακώβου Λεωνίδας Σαμπάνης. Ο ίδιος ο αθλητής, ο Ιακώβου και ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας Γιάννης Σγουρός απέρριψαν την περίπτωση ντοπαρίσματος και άρχισαν να ακούγονται διάφορες συνωμοτικές θεωρίες ότι του έριξαν «τεστοστερόνη στην πορτοκαλάδα» και άλλα παρόμοια. Ομως, όλη η παρουσία της ομάδας άρσης βαρών άφησε πολλά ερωτηματικά. Ο Σαμπάνης τελικά απέσυρε την έφεσή του, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Ανάλογη αλλά πιο καλυμμένη ήταν η υποστήριξη των παραγόντων του στίβου προς τον Χρ. Τζέκο και τους αθλητές του.

Πολλοί, τώρα, αναρωτιούνται πού βρέθηκε από τον κ. Ιακώβου και την Ομοσπονδία Αρσης Βαρών η κινέζικη εταιρεία Auspure, ένα μικρό εργαστήριο στη μακρινή Σαγκάη. Και είναι, βέβαια, για γέλια η εξήγηση ότι τη βρήκαν «φτηνή», που άρχισε να ακούγεται εδώ και λίγες μέρες από τον λαρισαίο προμηθευτή αναβολικών.

Η αλήθεια είναι ότι η κινεζική αγορά είναι ο παράδεισος για όποιους θέλουν να προμηθευθούν απαγορευμένες ουσίες. Με το πρόσχημα των «ερευνητικών σκοπών» διάφορα κινέζικα εργαστήρια παρασκευάζουν και εξάγουν στη Δύση πολλά σκευάσματα και ιδιαίτερα ισχυρά αναβολικά. Το εμπόριο αυτό γίνεται σε καθεστώς ημινομιμότητας και, όπου είναι αυτό δυνατόν, χωρίς παραστατικά.

THG και «καθαρή»

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ (DEA) πραγματοποίησε μέσα σε τέσσερις μέρες επιδρομή σε 26 παράνομα εργαστήρια στεροειδών που βρίσκονταν σπαρμένα σ' όλη τη χώρα και συνέλαβε 50 άτομα. Ηταν η μεγαλύτερη παρόμοια επιχείρηση που έγινε ποτέ στην ιστορία. Η DEA εντόπισε 37 κινέζικα εργοστάσια που προμήθευαν την πρώτη ύλη. Προφανώς αυτές τις «εξαγωγές» επικαλούνται τώρα όσοι εκθειάζουν το «μεγάλο κινεζικό εργοστάσιο».

Οπως αποδεικνύεται από τη δικογραφία του περιβόητου χημικού Πάτρικ Αρνολντ, του ανθρώπου που συνέθεσε την THG (βλ. συνέντευξή του κάτω), ο ίδιος κατέφυγε σε εταιρεία της Κίνας (την Thinkerchem) από όπου προμηθεύθηκε την πρώτη ύλη (γεστρινόνη) για να παρασκευάσει την τετραϋδρογεστρινόνη (THG). Οπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, η ουσία που ανιχνεύθηκε στους έλληνες αθλητές δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή της THG, της «καθαρής».

Ο Αρνολντ θέλει να ξεχάσει την ανάμειξή του με τα παράνομα σκευάσματα και στρέφεται περισσότερο στο μπόντι μπίλντινγκ, όπου όλα επιτρέπονται. Ομως, ο Ιβάν Αμπατζίεφ είναι κυρίως προπονητής. Μετά τη φυγή του από τη Βουλγαρία περιπλανήθηκε σε διάφορες χώρες, ανάμεσα σ' αυτές και στην Ελλάδα. Εναν μεγάλο σταθμό έκανε στο Κατάρ, όπου ανέλαβε να φτιάξει ομάδα άρσης βαρών εισάγοντας και «καταρ-οποιώντας» πρωταθλητές από τη Βουλγαρία.

Κατά διαβολική σύμπτωση, ο ένας από τους χώρους που επέλεξε για προετοιμασία των αθλητών του ο κ. Τζέκος πριν από την Ολυμπιάδα του 2004 ήταν το Κατάρ του Αμπατζίεφ και ο άλλος το Σικάγο του Αρνολντ. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε αργότερα ο ίδιος ο Τζέκος, πρότειναν τότε στη Θάνου να πάρει την υπηκοότητα του Κατάρ, με πλούσια ανταλλάγματα.

Αλλά ο 76χρονος Αμπατζίεφ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από δυο ικανούς βούλγαρους αρσιβαρίστες! Τον έχουν καλέσει στις ΗΠΑ για να προετοιμάσει αθλητές άρσης βαρών για τους Ολυμπιακούς! Διά παν ενδεχόμενο μπορεί να δοθεί και η αμερικανική υπηκοότητα στους «έτοιμους» βούλγαρους αθλητές του. Ετσι, δεν αποκλείεται να δούμε το «πνεύμα του Αμπατζίεφ» (που έγινε «πνεύμα Ιακώβου και Τζέκου») να θριαμβεύει τώρα στην Κίνα μέσω Ηνωμένων Πολιτειών!
 

Η μεθυλτριενολόνη είναι σαν την «καθαρή»


«Η μεθυλτριενολόνη είναι μια ουσία παρόμοια με την THG στη χημική της δομή. Είναι ένα ισχυρό στεροειδές, το οποίο είναι πολύ γνωστό στο πεδίο των επιστημονικών ερευνών και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για να μετρηθούν τα άλλα ανδρογενή στεροειδή αναβολικά. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους αθλητές σε πολύ μικρές δόσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ελέγχους ντόπινγκ».

Τα λόγια ανήκουν στον Πάτρικ Αρνολντ, τον άνθρωπο που συνέθεσε το στεροειδές αναβολικό τετραϋδρογεστρινόνη (THG), που ήταν μη ανιχνεύσιμο στους ελέγχους ντόπινγκ μέχρι τα τέλη του 2002.

Η απάντησή του στο ερώτημα του «Ιού» είναι, λοιπόν, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο ίδιος ο Αρνολντ είχε ήδη από το 1996 εντοπίσει τη σημασία της μεθυλτριενολόνης, αλλά παρατηρούσε ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στο ήπαρ.


 


Πάτρικ Αρνολντ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την «καθαρή»:


«Εστελνα πολλά και διάφορα στον Τζέκο»

Ο χημικός Πάτρικ Αρνολντ είναι πλέον εμβληματική φιγούρα στον χώρο του μπόντι μπίλντινγκ και των αναβολικών στις ΗΠΑ. Η φήμη του απλώθηκε σ' όλο τον κόσμο όταν αποκαλύφθηκε ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος που κατασκεύασε την THG, τη λεγόμενη «καθαρή», δηλαδή μη ανιχνεύσιμη.

* Ο Αρνολντ μαζί με τον ιδιοκτήτη του περιβόητου εργαστηρίου Balco, Βίκτορ Κόντε, ήταν εκείνοι που μονοπώλησαν για ένα διάστημα τη χρήση της «καθαρής». Και οι δύο διώχθηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ και, αφού παραδέχθηκαν την ενοχή τους, καταδικάστηκαν σε ολιγόμηνες ποινές φυλάκισης από δικαστήρια στις ΗΠΑ. Ο Αρνολντ βρίσκεται σε αναστολή μέχρι το 2009.

* Αντίθετα από τον Κόντε, ο οποίος είναι πραγματικός σόουμαν, ο Αρνολντ αποφεύγει τις συνεντεύξεις.

* Τον περασμένο Οκτώβριο επικοινωνήσαμε με τον Πάτρικ Αρνολντ, όταν διαπιστώσαμε από τα επίσημα έγγραφα της δικογραφίας του ότι έστελνε στην Ελλάδα την «καθαρή» σε πακέτα, με αποδέκτη τον Χρήστο Τζέκο.

* Ο κ. Τζέκος είχε εξαρχής αρνηθεί ότι γνώριζε καν τον Αρνολντ. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον Αρνολντ αν έχει σχέση με τον Τζέκο. Η απάντησή του ήταν πολύ διαφωτιστική, όσο κι αν δεν ήθελε να εκθέσει τον φίλο του:

«Ο Κρις Τζέκος ήταν καλός μου φίλος εδώ και πολλά χρόνια. Εντούτοις δεν του έχω μιλήσει εδώ και κάμποσο καιρό, έπειτα από συμβουλή των δικηγόρων μου. Πιστεύω ότι η υπόθεσή του εκκρεμεί, έτσι δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να σχολιάσω το ζήτημα. Του εύχομαι τα καλύτερα».

* Θέσαμε υπόψη του κ. Τζέκου την απάντηση του Αρνολντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που οργάνωσε με τους δικηγόρους του στις 30 Οκτωβρίου, κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης Balco για την Ελλάδα κατέληξε στο αρχείο.

* Ο κ. Τζέκος αιφνιδιάστηκε. Και, ενώ στην αρχή επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον Αρνολντ («εξακολουθώ να αρνούμαι ότι γνωρίζω τον Πάτρικ Αρνολντ σαν άτομο»), στη συνέχεια υποστήριξε ότι μπορεί να τον έχει δει κάνα δυο φορές σε εκθέσεις συμπληρωμάτων διατροφής.

* Επανήλθαμε, αυτή τη βδομάδα, και ανταλλάξαμε ηλεκτρονικά μηνύματα με τον Πάτρικ Αρνολντ, τα οποία έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διαβάσει κάτω από τις γραμμές αυτά που προσπαθεί να πει ο Αρνολντ, χωρίς να καρφώσει τον φίλο και συνεργάτη του. Ο αμερικανός χημικός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί δεν θέλει να πει ψέματα. Υπενθυμίζουμε ότι μεγάλο μέρος των διώξεων στις ΗΠΑ για την υπόθεση έχει στηριχθεί σε ψευδείς δηλώσεις ή ψευδομαρτυρίες των πρωταγωνιστών της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως τώρα πια είσαι έτοιμος να μιλήσεις για την ελληνική πτυχή της υπόθεσης THG; Από τη δικογραφία της υπόθεσης Balco γνωρίζουμε ότι ο Βίκτορ Κόντε επιχείρησε να ειδοποιήσει τους δυο έλληνες αθλητές του Χρήστου Τζέκου να πάψουν να παίρνουν την «καθαρή». Από τη δική σου παραδοχή ενοχής γνωρίζουμε ότι εσύ προσωπικά παραδέχεσαι ότι προμήθευες την «καθαρή» σε επαγγελματίες αθλητές και προπονητές, ενώ από το κατηγορητήριο εναντίον σου γνωρίζουμε ότι αποδέκτης των σκευασμάτων σου ήταν ο κ. Τζέκος.

ΑΡΝΟΛΝΤ: Δεν έχω ακούσει ποτέ ότι ο Βίκτορ επιχείρησε να σταματήσει οτιδήποτε. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Πού τα βρήκατε αυτά; Πάντως δεν επιθυμώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Εξακολουθώ να θεωρώ φίλο μου τον Κρις Τζέκο και δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση μ' αυτόν, εκτός και αν υποχρεωθώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το στοιχείο ότι ο Κόντε επιχείρησε να σταματήσει τη χρήση της «καθαρής» από τους Ελληνες, μόλις έμαθε ότι πλέον ανιχνεύεται, αναφέρεται στα e-mails του προς τον συνεργάτη του Ανδρέα Λιναρδάτο, όπου λέει ότι «πρέπει με κάποιον τρόπο να περάσουμε αυτή την πληροφορία στον προπονητή Κεντέρη και Θάνου, έτσι ώστε κανείς να μη βρεθεί θετικός». Σε άλλο mail του ο Κόντε αναφέρει ότι σε ρώτησε αν εσύ ειδοποίησες τους Ελληνες και εσύ είπες ότι δεν μπορούσες να τους βρεις. Αυτά περιλαμβάνονται και στην παραδοχή ενοχής που συμφώνησες.

ΑΡΝΟΛΝΤ: Η παραδοχή της ενοχής που συμφώνησα είχε έναν όρο, ότι δεν θα χρειαστεί να κατονομάσω κανέναν αθλητή. Δεν έχω υπόψη μου να υπάρχει κάτι που να λέει ότι εγώ έστειλα THG στον Τζέκο. Ισχύει ότι υπάρχουν (στη δικογραφία) ντοκουμέντα για δέματα που έστελνα στον Τζέκο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι βρισκόταν μέσα στα δέματα, εφόσον το περιεχόμενό τους ήταν άγνωστο. Ο Τζέκος και εγώ είχαμε σχέση και του έστελνα πολλά και διάφορα πράγματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτιμώ τη φιλική σου στάση προς τον κ. Τζέκο, αλλά δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι υπήρχε μέσα στα δέματα. Στη σελίδα 6 του κατηγορητηρίου εναντίον σου αναφέρεται ρητά ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις «έστειλες δέματα που περιείχαν THG σε έναν προπονητή στην Ελλάδα». Το όνομα αυτού του προπονητή αναφέρεται στο ένταλμα της Τζάνετ Λέιν και επαναλήφθηκε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της βόρειας Καλιφόρνιας Κέβιν Ράιαν, μετά την επιδρομή στο σπίτι σου.

ΑΡΝΟΛΝΤ: Αν θυμάμαι καλά, η κυβέρνηση υπέθετε ότι επρόκειτο για THG. Αλλά στην πραγματικότητα δεν γνώριζαν τι ακριβώς έστελνα στον Τζέκο. Πώς θα μπορούσαν να γνωρίζουν αφού δεν είδαν ποτέ αυτά τα δέματα; Δεν διαθέτω αυτή τη στιγμή αντίγραφα των εγγράφων αυτών και έτσι δεν μπορώ να ανατρέξω σ' αυτά και να δω τι ειπώθηκε πραγματικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα σου στείλω αντίγραφα του εντάλματος και του κατηγορητηρίου για να τα ελέγξεις. Ο Κέβιν Ράιαν ανέφερε τον Τζέκο. Είναι σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έστελνες στον Τζέκο την ουσία THG. Απ' ό,τι γνωρίζουμε δεν είχες σχέση με άλλους έλληνες προπονητές.

ΑΡΝΟΛΝΤ: Οπως είπα, η κυβέρνηση δεν είχε ιδέα τι έστελνα στον Τζέκο. Απλώς υπέθεταν ότι είναι THG, βασιζόμενοι στην περιγραφή του Τσαουσόπουλου (σ.σ. πρόκειται για τον εκπρόσωπο της ελληνοαμερικανικής μεταφορικής εταιρείας που χρησιμοποιούσε ο Αρνολντ για να στέλνει σκευάσματα στον Τζέκο) ότι επρόκειτο για ένα υγρό. Η αλήθεια είναι ότι έστελνα στον Τζέκο πολλά και διάφορα πράγματα και ορισμένα απ' αυτά ήταν υγρά, ορισμένα ήταν κάψουλες, ορισμένα ήταν σκόνες κ.λπ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εχεις σχέσεις και με τον άλλο διάσημο έλληνα προπονητή, τον Χρήστο Ιακώβου της άρσης βαρών, που ήταν φίλος και συνεργάτης του Τζέκου;

ΑΡΝΟΛΝΤ: Δεν γνωρίζω τον προπονητή της άρσης βαρών. Θυμάμαι, όμως, ότι ο Κρις (Τζέκος) μου είχε πει ότι γνώριζε την ομάδα άρσης βαρών ή κάτι παρόμοιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Συνάντησες ποτέ τον Τζέκο και τους δύο αθλητές του, τον Κεντέρη και τη Θάνου, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους για προπόνηση στο Σικάγο, κοντά στο εργαστήριό σου;

ΑΡΝΟΛΝΤ: Ποτέ δεν συνάντησα κανέναν από τους αθλητές του. Τον ίδιο τον Κρις τον συνάντησα μαζί με κάποιους από την οικογένειά του κοντά στο Σικάγο και φάγαμε το βράδυ μαζί. Το εργαστήριό μου είναι 130 μίλια νότια από το Σικάγο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η γνώμη σου ως ειδικού για το κοκτέιλ των τριών ουσιών που ανιχνεύθηκαν στους έλληνες αρσιβαρίστες;

ΑΡΝΟΛΝΤ: Η μεθυλτριενολόνη είναι ένα πολύ ισχυρό στεροειδές και, έτσι, φαντάζομαι ότι την έπαιρναν σε πολύ μικρές ποσότητες, ώστε ήταν πολύ λίγη για να ανιχνευθεί. Τουλάχιστον έτσι τη χρησιμοποιούσαν συνήθως. Τα αντιοιστρογόνα χρησιμοποιούνται για να μειώσουν την κατακράτηση νερού ή να αντιμετωπίσουν τη μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης που προκαλούν τα στεροειδή. Η βουπρενορφίνη είναι οπιούχο, που μάλλον θα το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τους πόνους από τραυματισμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και ποια είναι η δική σου εξήγηση για όλη αυτή την υπόθεση;

ΑΡΝΟΛΝΤ: Ισως να μη βρεις ποτέ την αλήθεια. Πήγα φυλακή για τον ρόλο μου στο σκάνδαλο της Balco. Θα ήθελα πραγματικά να το ξεπεράσω. Ολος ο κόσμος πρέπει να το ξεπεράσει. Κράτησε σχεδόν πέντε χρόνια.


Εδώ και τώρα αποκρατικοποίηση

Η πρώτη αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της άρσης βαρών, ήταν να δηλώσει ότι «δεν πρέπει να μπερδεύουμε το συγκεκριμένο γεγονός με τις παλιές επιτυχίες» και έσπευσε να αποφανθεί ότι «δεν πρέπει να φταίνε οι αθλητές» και «ίσως τους τα έδωσε κάποιος χωρίς να ξέρουν». Αλλά με τα λόγια αυτά ο κ. Ιωαννίδης έδωσε το σήμα της συγκάλυψης. Πώς να μην μπερδεύεται με τις παλιές επιτυχίες, όταν και εκείνες ήταν δημιούργημα των ίδιων ανθρώπων, του προπονητή Χρήστου Ιακώβου και του ισχυρού άνδρα της ομοσπονδίας Γιάννη Σγουρού;

Οσο για την επίκληση της άγνοιας των αθλητών, αυτό είναι ένας εύσχημος τρόπος για να τους αφήσει κανείς στην τύχη τους. Ο κ. Ιωαννίδης ασφαλώς γνωρίζει ότι ο Κώδικας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντιντόπινγκ, WADA, αναφέρει στο σημείο 21.1.4 ότι «ο αθλητής αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε ουσία που λαμβάνει ή χρησιμοποιεί». Μ' άλλα λόγια, η WADA δεν αναγνωρίζει άγνοια του αθλητή που συλλαμβάνεται να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Φυσικά, είναι διαφορετικά τα πράγματα ως προς την ποινική μεταχείριση των παραβατών. Εκεί, η επίκληση της άγνοιας έχει σημασία.

Αλλά ο πρώτος υπεύθυνος για την υπόθεση αυτή είναι ο ίδιος ο κ. Ιωαννίδης. Οχι γιατί έκανε τίποτα άλλο από αυτά που έκαναν οι προκάτοχοί του τόσα χρόνια αλλά ακριβώς γι' αυτό· επειδή, δηλαδή, δεν έκανε τίποτα διαφορετικό: Διατήρησε τον μηχανισμό παραγωγής πρωταθλητών, ο οποίος στήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης διεκδίκησης των Ολυμπιακών και υποχρεωτικά οδηγεί στο μαζικό ντοπάρισμα. Ο κ. Ιωαννίδης, δηλαδή, ευθύνεται, ότι παρείχε ως εκπρόσωπος της πολιτείας τα κίνητρα, το πλαίσιο και τα οικονομικά μέσα για την προμήθεια όλων αυτών των σκευασμάτων που τώρα δήθεν τα ανακαλύψαμε, μέσω Κολωνίας. Και, βέβαια, ο κ. Ιωαννίδης δεν μπορεί να ισχυριστεί -όπως ο κ. Λιάπης- ότι δεν γνωρίζει την υπόθεση. Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που συγκλήθηκε μετά το σκάνδαλο του 2004, ο κ. Ιωαννίδης έλεγε χωρίς περιστροφές τον Μάρτιο του 2005 ότι «η χώρα μας είναι το κέντρο διακίνησης αναβολικών» και απαιτούσε «να βγουν οι ομοσπονδίες έξω από τη διαδικασία του αντιντόπινγκ».

Βέβαια τότε ήταν ακόμα υφυπουργός Αθλητισμού ο κ. Ορφανός. Αλλά κι εκείνος στην ίδια επιτροπή είχε ομολογήσει ότι η Ελλάδα είναι «στο υψηλότερο σημείο των χωρών που δίνουν κίνητρα» για πρωταθλητισμό και ότι μας περνάει μόνο το Ντουμπάι!

Τα κρούσματα ντόπινγκ που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν είναι αθλητική υπόθεση. Πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, στο οποίο δυστυχώς υπάρχει διακομματική συμφωνία, τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων. Η παραγωγή πρωταθλητών είναι η μόνη κρατική επιχείρηση που έπρεπε να «αποκρατικοποιηθεί». Αλλά η τόσο πρόθυμη στις αποκρατικοποιήσεις κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διανοείται καν αυτό το ενδεχόμενο.

Εστω και τώρα πρέπει να συζητηθεί και να εφαρμοστεί αυτή η σωτήρια αποκρατικοποίηση:

- Να καταργηθούν οι τεράστιες αμοιβές των επιτυχημένων αθλητών και οι πλούσιες επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών.

- Να σταματήσει ο διορισμός στο Δημόσιο (τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας) των αθλητών που παίρνουν μετάλλια.

- Να καταργηθούν οι παντοειδείς παροχές στην εκπαίδευση.

- Οταν βρίσκεται ένας αθλητής ντοπαρισμένος, να τιμωρείται περισσότερο ο προπονητής του, ακόμα περισσότερο το σωματείο του, και κυρίως η ομοσπονδία του.

Φυσικά, αυτά δεν θα επαναφέρουν τον αθλητισμό στην (ανύπαρκτη εξ άλλου) εποχή της αθωότητας. Αλλά τουλάχιστον θα περιορίσουν τις βλαβερές συνέπειες του ντόπινγκ σε όσους επιθυμούν να παίζουν τον ρόλο των μονομάχων στο σύγχρονο τηλεοπτικό Κολοσσαίο που ονομάζεται παγκόσμιος αθλητισμός και Ολυμπιακοί Αγώνες. Η έλλειψη άμεσων κινήτρων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους και η μείωση του τζίρου θα περιορίσει την ανάπτυξη όλου αυτού του άθλιου εμπορίου από την Κίνα μέχρι τη Λάρισα.ΔΕΙΤΕ

«Ivan Abajiev Training Lecture»
Δίωρο βίντεο με αποκαλυπτική ομιλία του Ιβάν Αμπατζίεφ, του βούλγαρου προπονητή της άρσης βαρών που υπήρξε δάσκαλος του Ιακώβου και του Τζέκου. Ο Αμπατζίεφ αναφέρεται στις ουσίες που βοηθούν τους αθλητές και μιλάει για την ξαφνική επιτυχία της Θάνου. Αποσπάσματα αυτής της ομιλίας μεταδόθηκαν στην εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου στην εκπομπή «Φάκελοι» του Mega (12/10/04).
Το πλήρες βίντεο είναι προσβάσιμο στην ακόλουθη ιστοσελίδα:
http://weightliftingexchange.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Mark Fainaru-Wada, Lance Williams
«Game of Shadows»
(«Gotham Books», New York, 2006)
Η υπόθεση BALCO και το σκάνδαλο ντόπινγκ που συντάραξε το μπέιζμπολ και τον στίβο στις ΗΠΑ, γραμμένη από τους δύο ερευνητές δημοσιογράφους της «San Francisco Chronicle», που την έφεραν στη δημοσιότητα παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης που επιχειρήθηκαν. Πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο αποδεικνύονται βέβαια και οι έλληνες παραλήπτες της «καθαρής».


Ερευνες του «Ιού» για το ντόπινγκ στην Ελλάδα

 

Ελευθεροτυπία, 13/4/2008

 

www.iospress.gr