Ο Μεγαλέξανδρος ενώνει την ελληνική ακροδεξιά υπό τη δεξιά μπαγκέτα του κ. Ψωμιάδη


Το μεγάλο καπέλο του κ. νομάρχη
 

 
 

"Πρωτεργάτης του ανοίγματος στα άκρα ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης"
        (Τα Νέα, 9/6/03)

 

 

Τελικά το κατάφεραν. Το πανελλήνιο αντάμωμα της ακροδεξιάς στο άγαλμα του Μεγαλέξανδρου στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης (βλ. "Γοργόνες και μάγκες", Ιός 23/6/02) παίρνει από φέτος τη μορφή της εθνικής εορτής. Ο νέος νομάρχης Θεσσαλονίκης με τις γνωστές μονόπλευρες ευαισθησίες έθεσε υπό την αιγίδα του τη φιέστα που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια το γνωστό έντυπο του "χώρου" Στόχος και η ναζιστική γκρούπα Χρυσή Αυγή. Και το σημαντικότερο: Αρωγοί στην προσπάθειά του βρέθηκαν εκόντες άκοντες οι θεσμικοί εκπρόσωποι της πολιτείας και της κυβέρνησης. 

Ο κ. Ψωμιάδης απέδειξε ότι η εμπειρία του από τους χώρους που ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ονόμαζε "πολιτιστικά κέντρα" είναι πολύτιμη για την άσκηση εποικοδομητικής πολιτικής στο "μεσαίο χώρο". Αδραξε την ευκαιρία που του δίνει η αναιμική αντιπολίτευση στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και οικειοποιήθηκε τη γνωστή ακροδεξιά φιέστα για τον εορτασμό της επετείου του θανάτου του Μεγαλέξανδρου, που "συμπίπτει" κάθε χρόνο με τη λήξη της Εκθεσης Βιβλίου που οργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος στην παραλία μπροστά στο Λευκό Πύργο. 

Οι καπελωμένοι

Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα ο κ. Ψωμιάδης κατάφερε με μια μοναδική κίνηση να καπελώσει τους πάντες.

- Καπέλωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαπίστωσε με έκπληξη ότι η ευγενική του άρνηση να παρευρεθεί ερμηνεύτηκε ως "χαιρετισμός" του προς τους συγκεντρωμένους. 

- Καπέλωσε τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος είχε την απρονοησία στην αντίστοιχη άρνησή του να περιλάβει και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Προφανώς κανείς από τους συμβούλους του δεν προστάτευσε τον κ. Κακλαμάνη ενημερώνοντάς τον ότι η "πρωτοβουλία" είναι ακροδεξιά πατέντα. 

- Καπέλωσε τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο εμφάνιζε μέχρι την παραμονή της εκδήλωσης ως συμμετέχοντα. Πιο πονηρός από τους δύο προηγούμενους, ο κ. Βενιζέλος δεν έστειλε γραπτό κείμενο, αλλά δεν τόλμησε και να αντιδράσει όταν ο ευφυής νομάρχης ανάγγειλε (εν μέσω γιουχαϊσμάτων) ότι "ο κ. Βενιζέλος μας συγχαίρει και μας στέλνει τους χαιρετισμούς του". 

- Καπέλωσε το Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε στη φιέστα με ένα μικρό μόνο μήνυμα, αφήνοντας την πρωτοκαθεδρία στον άσπονδο φίλο του.

- Καπέλωσε τους πρώην συναδέλφους του, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι απλώς κάθισαν στις πρώτες θέσεις, χωρίς καν να ανακοινωθούν τα ονόματά τους, παρά στο τέλος, λίγο πριν τη λήξη της σεμνής τελετής (Σωτήρης Κούβελας, Γιώργος Ορφανός, Γιώργος Σαλαγκούδης, Αδάμ Ρεγκούζας, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος και Κώστας Κιλτίδης). Από όλους αυτούς, μόνο ο κ. Κιλτίδης, με το γνωστό παρελθόν στην οργάνωση του Πλεύρη, είχε εμφανιστεί διακριτικά στην περυσινή εκδήλωση. 

- Καπέλωσε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπο Μπαρμπουνάκη, ο οποίος είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα επιδιώξει να μην επαναληφθεί η φιέστα, αλλά φέτος το μόνο που έκανε είναι να λείπει στη διάρκεια του "χάπενινγκ". Η ιδιότητά του ως δημοτικού συμβούλου της πόλης του επέτρεπε να διεκδικήσει την εφαρμογή της υπόσχεσής του. Αλλά πώς να αντιδράσει, όταν ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου του είναι από τους βασικούς εκδότες των ακροδεξιών, με ειδικές επιδόσεις στον εθνικιστικό αποκρυφισμό και τον αντισημιτισμό; Προτίμησε λοιπόν απλώς να απέχει.

- Καπέλωσε πρώτα πρώτα τους αρχικούς εμπνευστές της λαϊκής φιέστας για τον Μεγαλέξανδρο, δηλαδή τις διάφορες τάσεις της εθνικιστικής ακροδεξιάς.

- Καπέλωσε τη Χρυσή Αυγή που φρόντισε να κάνει τη δική της εκδήλωση λίγο νωρίτερα στον ίδιο χώρο, με παρόμοιο αλλά πιο φτωχό περιεχόμενο. 

- Καπέλωσε τον ομοϊδεάτη του Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος πέρυσι είχε κάνει θριαμβευτική άνοδο στη Θεσσαλονίκη, για να χαιρετίσει την εκδήλωση και φέτος δεν είχε τη δυνατότητα ούτε μήνυμα χαιρετισμού να στείλει. Μοναδική παρουσία του ΛΑΟΣ στην εκδήλωση ήταν μια γραφική φιγούρα με φέσι ιερομόναχου, το σήμα του ΛΑΟΣ και ένα κοντάρι με τρεις σημαίες: την ελληνική, το αστέρι της Βεργίνας και τον κίτρινο δικέφαλο της ΑΕΚ. 

- Καπέλωσε τους δυο γνωστούς ανταγωνιστές του εθνικιστικού τηλε-μάρκετινγκ των ακροδεξιών καναλιών της Θεσσαλονίκης: 

- Τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος πέρυσι ήταν ο κύριος ομιλητής και εμψυχωτής της εκδήλωσης, την οποία μάλιστα είχε μετατρέψει σε προσωπική προεκλογική συγκέντρωση με αναφορές στην ενδεχόμενη κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές. 

- Τον Δημοσθένη Λιακόπουλο, ο οποίος εμφανιζόταν από τις προπαγανδιστικές εκπομπές του περίπου ως συνδιοργανωτής, αλλά στο τέλος βρέθηκε απλός κολαούζος των επισήμων, να ζητιανεύει μια καρέκλα να κάτσει. Απογοητευμένοι από το αναπάντεχο καπέλωμα, Λιακόπουλος και Καρατζαφέρης εξάγουν στην Αθήνα τις τελετές για τον Μεγαλέξανδρο, αναγγέλλοντας συγκέντρωση "μνήμης" σε γνωστό ξενοδοχείο. 

- Καπέλωσε τον συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, ο οποίος τοποθετείται βέβαια στον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο με τον κ. Ψωμιάδη, αλλά ασφαλώς δεν ταυτίζεται με το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της εκδήλωσης, όσο κι αν δείχνει κολακευμένος από τη βράβευση και τις υμνωδίες του νομάρχη. 

- Και πάνω απ' όλα καπέλωσε τον ίδιο τον καημένο τον Μεγαλέξανδρο με την κιτς αισθητική που θύμιζε έντονα τις ανάλογες "εθνικές εορτές" της χουντικής περιόδου, με τις κοπέλες να χορεύουν συρτάκι ντυμένες με "αρχαιοελληνική" haute couture, και τα παλικάρια να πηδούν σε φιγούρες γνήσιου εθνικόφρονος τσάμικου. Αλλά και με τους δύο πολίτες που είχαν ντυθεί με στολές Μακεδονομάχων και πόζαραν αμήχανα δίπλα στους ομιλητές ως ιδιότυπα go-go-girls της εθνικοφροσύνης.

Και οι μακάριοι

Οι μόνοι που δεν καπελώθηκαν ήταν τρεις από τους παρευρισκόμενους επισήμους:

- Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε συμπαραστάτη κάθε εθνικιστικής και ψυχροπολεμικής φιέστας (όπως, π.χ., οι γιορτές μίσους στη Φλώρινα). Ο κ. Σαρτζετάκης φάνηκε μάλιστα να διασκεδάζει ιδιαίτερα το πρόγραμμα, χτυπώντας ρυθμικά τα χεράκια του στο ρυθμό του αλεξανδρινού μπουζουκιού. 

- Ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος ένιωθε σαν το ψάρι μέσα στο νερό και βέβαια κρυφογελούσε με το πάθημα του συναδέλφου του υπουργού Πολιτισμού.

- Ο εκπρόσωπος του τοπικού μητροπολίτη, ο οποίος είχε και πέρυσι τιμήσει τη φιέστα των Βελόπουλου-Καρατζαφέρη. 

Βέβαια για να συμβούν όλα αυτά, χρειάστηκε να συμπέσουν διάφορα ευτράπελα. Την ώρα που γινόταν η -υποτίθεται ακομμάτιστη- εκδήλωση, τον ανδριάντα του Αλέξανδρου τιμούσαν τρία στεφάνια. Από τη μια πλευρά του βάθρου υπήρχαν δύο στεφάνια της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Στην απέναντι πλευρά είχε αποτεθεί το προσωπικό στεφάνι του κ. Λιακόπουλου, του οποίου η βασική πολιτική ιδιότητα είναι ότι πρόκειται για τον κουμπάρο του Γιώργου Καρατζαφέρη. Οι επίσημοι διοργανωτές έκαναν ότι δεν έβλεπαν τα στεφάνια. Δεν τολμούσαν βέβαια και να τα απομακρύνουν, γιατί τότε θα κινδύνευαν από τους ίδιους τους συγκεντρωμένους. 

Ο κόσμος που συμμετείχε στη φετινή φιέστα ήταν σε γενικές γραμμές ο ίδιος με εκείνον που είχε συγκεντρωθεί πέρυσι. Ο πικραμένος Κυριάκος Βελόπουλος εκτίμησε ότι ο αριθμός ήταν μικρότερος φέτος. Σίγουρα, όμως, η ποιότητα ήταν ίδια, αν κρίνουμε από το γιουχάισμα που συνόδευσε την αναγγελία των ονομάτων του κ. Βενιζέλου, αλλά και του κ. Κακλαμάνη και του κ. Στεφανόπουλου. Οι θεσμοί της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι κόκκινο πανί για μεγάλη μερίδα των φαιών "νοσταλγών", που εμφανίζονται με τη χλαμύδα του αρχαιολάτρη.

Η "Χρυσή Αυγή" λειτούργησε περίπου ως support group της κεντρικής εκδήλωσης, εφόσον πραγματοποίησε την εκδήλωσή της στον ίδιο χώρο λίγη ώρα πριν από τον κ. Ψωμιάδη. Οι "ομιλίες" των υποψήφιων φίρερ ήταν άλλωστε ανάλογης ποιότητας μ' εκείνες που ακολούθησαν. Απλώς αυτοί για να τιμήσουν τον Μεγαλέξανδρο κραύγαζαν τα γνωστά "Αλήτες, προδότες, πολιτικοί", "Σιωνιστές και μπολσεβίκοι αυτό το χώμα δεν σας ανήκει", κλπ. 

Μια μικρή παρέα ώριμων κυριών που είχε λάβει νωρίς νωρίς θέση στα λιγοστά καθίσματα σχολίαζε δίπλα μας τα ελαφρώς αιμοβόρα συνθήματα των νεοναζί. "Μη τους φοβάσαι", έλεγε μετά λόγου γνώσεως η πιο περπατημένη στα πολιτικά του μεσαίου χώρου κυρία προς τη θορυβημένη φίλη της: "Να ξέρεις ότι όλοι αυτοί ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία".

Θερμά συγχαρητήρια, λοιπόν, στον κ. Ψωμιάδη. Κάτω από το τεράστιο καπέλο του, μπόρεσε να τους χωρέσει όλους. Η κίνησή του έχει ασφαλώς και μια στρατηγική αξία για τη Νέα Δημοκρατία εν όψει εκλογών. Το κρίσιμο ποσοστό των ακροδεξιών ψηφοφόρων που επηρεάζει ο κ. Καρατζαφέρης και οι συνεργάτες του θα προστεθεί σ' αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν επιτευχθεί η σύγκλιση που διαπιστώσαμε στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα, με την -έστω και εκβιαστικά αποσπασμένη- ευλογία των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
 

 

(Ελευθεροτυπία, 14/6/2003)

 

www.iospress.gr