Το μαύρο τείχος του κ. Ψωμιάδη


"Φωτεινή εξαίρεση ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης"
        (Ελεύθερος Κόσμος, 30/5/04)Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1ο συνέδριο του «Ουράνιου Τόξου» το οποίο από τις 26 Αυγούστου αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού κόμματος «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία». Το αυτονόητο δικαίωμα κάθε νόμιμου κόμματος να συνεδριάζει είχε αμφισβητηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι απειλές και οι τραμπουκισμοί ακροδεξιών ομάδων είχαν επιβάλει άτυπη απαγόρευση στη σύγκληση του Συνεδρίου στην Εδεσσα (βλ. «Αποφασίζομεν και απαγορεύομεν», Ιός, 27/12/03).

Αυτή τη φορά η αντισυγκέντρωση λίγων δεκάδων ακροδεξιών δεν κατάφερε να επιβληθεί στη δημοκρατική νομιμότητα. Παρά τους λεονταρισμούς των ελάχιστων νοσταλγών της χούντας οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν κανονικά. Η υπόθεση φάνηκε να αφορά μόνο το ακροδεξιό περιθώριο που συναγωνίζεται σε επιδείξεις «μαύρης πυγμής», ενόψει Ευρωεκλογών, στις οποίες κατέρχονται (πέραν του Καρατζαφέρη) και οι λοιπές ομογάλακτες δυνάμεις με αναδιάταξη στελεχών. Το «Ελληνικό Μέτωπο» εμπλουτίστηκε με ολίγους στοχικούς, κάποιους χουντίσαντες αλλά ακόμα και καρατζαφερικούς, ενώ η «Χρυσή Αυγή» μεταμφιέστηκε σε «Πατριωτική Συμμαχία» για να ενώσει το σφρίγος του Παττακού στην ιδεολογική καθαρότητα του Γκέμπελς. Από κοντά και ορισμένες γραφικές φιγούρες του «χώρου» που ζήλεψαν τη δόξα του Γκοτζαμάνη, πλην όμως δεν βρήκαν πρόθυμο «Μήτσου» και περιορίστηκαν στις άναρθρες κραυγές.

Ομως δεν πρόκειται περί αυτού. Το επίσημο κάλεσμα για την θλιβερή αντισυγκέντρωση το έδωσε ο «πρώτος πολίτης» του νομού, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης με ένα κήρυγμα μισαλλοδοξίας:

«...αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε αρχής εθνικής αξιοπρέπειας, εθνικής ευαισθησίας και ελάχιστου εθνικού φιλότιμου να αποδεχτούμε στη πόλη μας οργάνωση Συνεδρίου από το Ουράνιο Τόξο, φορέα γνωστού για τις αντεθνικές απόψεις του, απόψεις που προκαλούν ευθέως τα εθνικά αντανακλαστικά και τις ευαισθησίες του Ελληνισμού απανταχού της γης και ιδιαίτερα των Μακεδόνων. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ανεπιθύμητους τους γνωστούς κύκλους και τους εκπροσώπους τους στη Θεσσαλονίκη».

Είχαμε επισημάνει από πέρυσι τέτοιο καιρό ότι ο κ. Ψωμιάδης έχει καπελώσει τους λοιπούς πολιτικούς του βορειοελλαδικού χώρου, αγκαλιάζοντας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας τις πιο ακραίες εκφράσεις του εθνικόφρονος τραμπουκισμού («Το μεγάλο καπέλο του κ. νομάρχη», Ιός, 14/6/03). Ομως η ανοιχτή πρόσκλησή του να απαγορευτεί η παρουσία στην πόλη ενός ευρωπαϊκού κόμματος (που διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα με εκλεγμένους ευρωβουλευτές) ξεπερνά τα όρια.

Δίπλα στον Ψωμιάδη συντάχθηκε βέβαια και μερίδα του Τύπου που θυμήθηκε τα παλιά καλά περί «σκοπιανών» που μας επιβουλεύονται, με αποκορύφωμα την «Αυριανή» (1/6), η οποία επιτέθηκε σε όσους χαρακτήρισαν «εθνικιστές» τους «συμπολίτες μας», δηλαδή τους Χρυσαυγίτες, ενώ ο «Αδέσμευτος Τύπος» (Ρίζου, 1/6) επικαλέστηκε τα κόκαλα του μακαριστού μητροπολίτη («θα τρίζουν») και ζήτησε την παρέμβαση του Χριστόδουλου και του ...Ψωμιάδη. Αμάν αυτοί οι εθνικόφρονες. Δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η ακροδεξιά τους. Και βέβαια κανείς από όλους αυτούς δεν θυμήθηκε ότι την ίδια μέρα, Σαρακατσάνοι από την ΠΓΔΜ συμμετείχαν πανηγυρικά στο αντάμωμα των Σαρακατσάνων.

Η στάση του κ. Ψωμιάδη δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη. Η γραφικότητα δεν είναι άλλοθι όταν διακυβεύονται τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Ούτε μπορεί να μετριάσει την εικόνα του «παρακράτους εν κράτει», η σιωπή του Δημάρχου και του υπουργού Βόρειας Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να τοποθετηθεί, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας τι είδους κόμμα καλούνται να ψηφίσουν σε 8 μέρες. Αλλά και ο (Θεσσαλονικιός) εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αρκεστεί στη βολική ουδετερότητα της αντιπολίτευσης. Η Θεσσαλονίκη έχει πικρή πείρα από τη δράση μηχανισμών πολιτικού ελέγχου και οργανωμένης αυτοδικίας.

 

(Ελευθεροτυπία, 5/6/2004)

 

www.iospress.gr