ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ "ΙΟ" ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 

Ο ΛΑΟΣ και ο ναζισμός του κ. Πλεύρη

 

Η αποκάλυψη του «Ιού» για τη συστηματική προβολή του νέου αντισημιτικού και φιλοναζιστικού πονήματος του Κωνσταντίνου Πλεύρη από τις εκπομπές του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, εκπρόσωπου Τύπου του ΛΑΟΣ και υποψήφιου νομάρχη Αθηνών («Το κρυφτούλι του κ. Καρατζαφέρη», 15/7/06), προκάλεσε την αντίδραση των άμεσα εμπλεκομένων.

 

 

Σε εξώδικη επιστολή του προς την «Ε» ο κ. Γεωργιάδης γράφει τα εξής:

«Εγώ στα πλαίσια των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων, εδώ και πολλά χρόνια, πολύ προτού εμπλακώ με την ενεργό πολιτική δράση, παρουσιάζω τηλεοπτικές εκπομπές προβολής και κριτικής βιβλίων. Εχω δείξει πολλά βιβλία σχεδόν από όλους τους εκδοτικούς οίκους της χώρας, άλλοτε συμφωνώντας και άλλοτε διαφωνώντας με αυτά που γράφουν.

Οσον αφορά το βιβλίο το οποίο αναφέρατε, είναι το μόνον από τα βιβλία του κ. Πλεύρη, το οποίο ουδέποτε διεφήμισα. Μάλιστα, στο δημοσίευμά σας αναφέρετε ότι απλώς και για διαφημιστικούς τάχα λόγους δεν έχω δείξει το εξώφυλλο. Λάθος! Ουδέποτε έχω αναφέρει καν τον τίτλο και το θέμα του βιβλίου. Αυτό το οποίο έχω κάνει είναι να ενημερώσω ότι ο κ. Πλεύρης κυκλοφόρησε ένα νέο μεγάλο βιβλίο, το οποίο και δεν το δείχνω στους τηλεθεατές μου διότι διαφωνώ με το περιεχόμενό του.

Στην δόκιμη ένσταση κάποιου, τότε γιατί το αναφέρω, σας απαντώ το εξής: Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφορεί σχεδόν σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών, μάλιστα για του λόγου το αληθές σας επισυνάπτω και αποδείξεις λιανικής πωλήσεως από ορισμένα μόνον από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών, απ' όπου έστειλα συνεργάτες μου και το αγόρασαν μετά το συκοφαντικό σας δημοσίευμα.

Ετσι αποφάσισα να επισημάνω την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου ως εκδότης μη θέλοντας να στρουθοκαμηλίσω ότι αγνοώ την ύπαρξή του και παράλληλα να εξηγήσω και να προειδοποιήσω τους τηλεθεατές μου ότι κατά τη γνώμη μου το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί με πολύ μεγάλη προσοχή, λόγω της ακραίας ιδεολογικής του τοποθετήσεως.

Στην ερώτησή σας γιατί το εμπορεύομαι, θα σας απαντήσω ότι δεν τυγχάνω εκατομμυριούχος, ζω από την εργασία μου και όπως όλα τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία έτσι το εμπορεύομαι και εγώ. Εάν αποτελεί ναζιστική προπαγάνδα να εμπορεύεσαι αυτό το βιβλίο, δηλώνοντας μάλιστα ότι διαφωνείς με το περιεχόμενό του, τότε τι να πει κανείς για τα βιβλιοπωλεία που το έχουν στην βιτρίνα τους άνευ καμιάς προειδοποιήσεως;

Σχετικά με την αναφορά σας στο ότι δεν δείχνω το εξώφυλλο για διαφημιστικούς τάχα λόγους, σας απαντώ ότι εάν διάβαζα έστω και μερικά από τα αποσπάσματα του Ταλμούδ φέρ' ειπείν που το βιβλίο αυτό περιέχει, τότε το βιβλίο θα πούλαγε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Οσον αφορά τώρα την εμπλοκή στην υπόθεση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, είναι άδικη και άστοχη. Το Τηλεάστυ είναι ένα ελεύθερο βήμα και ουδέποτε μου έχει ασκηθεί η οποιαδήποτε προληπτική λογοκρισία σε αυτά που λέω και σε αυτά που δείχνω. Το γεγονός της κυκλοφορίας του βιβλίου αυτού ο Πρόεδρος το πληροφορήθηκε από το δημοσίευμά σας, αλλά και πάλι τον ευχαριστώ, διότι, παρά τον πολιτικό εκβιασμό που επιχειρήθηκε, πιστός στις δημοκρατικές του αρχές επέλεξε να μην επιβάλει καμία λογοκρισία».

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Πλεύρης σε εκτενή επιστολή του προς τον «Ιό» απαριθμεί τα κατ' αυτόν σημαντικά στοιχεία του βιβλίου του, επαναλαμβάνοντας όλα τα κλασικά αντισημιτικά στερεότυπα. Σχετικά με όσα του καταμαρτυρούμε, γράφει τα εξής:

«Από τας 1.400 σελίδας απεμόνωσες 2-3 φράσεις και τας παρεποίησες. Κρίμα. Υπέθετα ότι θα είχες κάτι να αντιτάξης στα στοιχεία μου ώστε να γίνη διάλογος. Πάντως, σε προκαλώ εις τηλεοπτικήν συζήτησιν, που θα είχε πολύ ενδιαφέρον και που πιστεύω ότι δεν θα τολμήσης, αλλ' ετόλμησες να καταστής συνήγορος των Εβραίων. Πράγματι, χρειάζεται τόλμην να υποστηρίξη κάποιος τους Εβραίους, τώρα που διαπράττουν φρικαλέα εγκλήματα εναντίον των Ελληνογενών Παλαιστινίων.

Αναληθώς αναφέρεις ότι γράφω υπέρ της εξολοθρεύσεως των Εβραίων. Ουδαμού ισχυρίσθην κάτι τέτοιο. [...] Οσον αφορά τα περί χούντας κ.τλ., ουδέποτε έκρυψα την ιδεολογίαν μου και είναι τιμή μου που συνειργάσθην με το Στρατιωτικόν Καθεστώς της 21ης Απριλίου. [...] Προκειμένου περί του Ναζισμού κτλ. θα γράψω ό,τι πιστεύω εγώ ως ορθόν και όχι ό,τι θέλει η εβραϊκή προπαγάνδα».

Η απάντηση του «Ιού»

Με τον κ. Πλεύρη και με τη ναζιστική προπαγάνδα δεν είναι φυσικά δυνατός κανένας διάλογος. Είναι δικαίωμά του να πιστεύει ό,τι θέλει και να γράφει ό,τι θέλει, όσο κι αν το περιεχόμενο του τελευταίου βιβλίου του εμπίπτει στον σχετικό νόμο που απαγορεύει τη ρατσιστική προπαγάνδα. Η ελευθερία του λόγου πρέπει να ισχύει ακόμα και για τους εχθρούς της ελευθερίας. Αλλά πάει πολύ να ζητάει «διάλογο» και την ίδια ώρα να ισχυρίζεται ότι «δεν έγραψε υπέρ της εξοντώσεως των Εβραίων»! Μα όλο το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη δικαιολόγηση της ναζιστικής πολιτικής απέναντι στους Εβραίους και το μόνο που έχει να προσάψει στα φασιστικά καθεστώτα είναι ότι δεν ολοκλήρωσαν το «έργο» τους. «Κρίμα», γράφει στη σελ. 1.204, «Οι ναζί έπρεπε να είχαν απαλλάξει την Ευρώπην από την εβραιοσιωνιστικήν παρουσίαν». Και στη σελ. 496: «Ο Μουσολίνι στα πολλά του λάθη προσέθεσε και το ότι δεν είχε σκοπό να εξοντώσει Εβραίους».

Επαναλαμβάνουμε ότι το βιβλίο του κ. Πλεύρη δεν περιέχει τίποτα το νέο. Πρόκειται για αναπαραγωγή της γνωστής αντισημιτικής και ναζιστικής προπαγάνδας. Ακόμα και τα περιβόητα πλαστά «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» αναπαράγονται μέσα στο βιβλίο αυτούσια, ενώ οι σελίδες του ξεχειλίζουν από θαυμασμό για τους ηγέτες του ναζισμού.

Αλλά ο κ. Πλεύρης και οι απόψεις του είναι γνωστές. Δεν επρόκειτο να ασχοληθούμε με τον ίδιο και το βιβλίο του, αν δεν το πρόβαλλε με τόσο συστηματικό τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος, του ΛΑΟΣ, το οποίο προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να μας πείσει ότι έχει ξεκόψει με το ακροδεξιό, ρατσιστικό και αντισημιτικό παρελθόν του.

Τώρα επιχειρεί ο κ. Γεωργιάδης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Σημειώνουμε κατ' αρχάς το παράδοξο να επικοινωνεί μέσω εξωδίκων με τον Τύπο ένας εκπρόσωπος Τύπου κοινοβουλευτικού κόμματος. Το ίδιο διέπραξε πριν από λίγες μέρες για να απαντήσει σε ένα εύστοχο σχόλιο του Γιάννη Χάρη στα «Νέα».

Και τώρα επιχειρεί να μας βγάλει όλους τρελούς, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε διαφήμισε το βιβλίο και ότι δεν έκανε τίποτα περισσότερο από αυτό που κάνουν τα βιβλιοπωλεία. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

1. Η εκπομπή «Ελλήνων Εγερσις», που παρουσιάζει καθημερινά ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης με τον αδελφό του Λεωνίδα από το κανάλι του κ. Καρατζαφέρη («Τηλεάστυ») και άλλη μία τηλεοπτική συχνότητα, δεν είναι ένα απλό τηλεοπτικό βιβλιοπωλείο. Είναι εκπομπή «ιδεολογικού» περιεχομένου με πολιτικές αναλύσεις και προπαγάνδα υπέρ των θέσεων του κόμματός τους. Ολα τα βιβλία που παρουσιάζονται εντάσσονται στην προπαγάνδα αυτή.

2. Καθημερινά επί πολλές βδομάδες παρουσίαζε το αντισημιτικό και φιλοναζιστικό αυτό βιβλίο περιγράφοντας πόσο τεκμηριωμένο είναι, πόσες φωτογραφίες, ντοκουμέντα κλπ. περιέχει. Στην ιστοσελίδα του «Ιού» έχουμε αναρτήσει εκτενή αποσπάσματα αυτών των εκπομπών που αποδεικνύουν ότι ο κ. Γεωργιάδης διαφήμιζε το βιβλίο του Πλεύρη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

3. Είναι αλήθεια ότι κατά την παρουσίαση του βιβλίου έδειχνε μόνο το πλάι (για να φαίνεται ο όγκος του) και όχι το εξώφυλλο, ενώ απέκρυπτε και τον τίτλο του (με εξαίρεση την πρώτη φορά), αλλά από τα συμφραζόμενα ήταν σαφές ότι αναφερόταν στους Εβραίους.

4. Επίσης, αλήθεια είναι ότι σε κάθε αναφορά του δεν παρέλειπε να πει ότι το βιβλίο είναι «προκλητικό», ότι ο «συγγραφέας ξεπέρασε τα όρια» και ότι ο ίδιος έχει διαφωνίες με την «ιδεολογική του οπτική». Οι επιφυλάξεις όμως αυτές αποδεικνύονταν απλό φύλλο συκής, όταν στην ίδια εκπομπή ο κ. Γεωργιάδης έσπευδε να πει ότι το βιβλίο αυτό είναι «το αγαπημένο του», ενώ δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει το πόσο «περίφημο» είναι, πόσο μεγάλη είναι η εκδοτική επιτυχία του και πόσο διαδίδεται στόμα με στόμα.

5. Ενδεικτικό για το πόσο ανοιχτά διαφήμιζε τον Πλεύρη και το βιβλίο του ο κ. Γεωργιάδης είναι το γεγονός ότι κάλεσε τους τηλεθεατές στο περίπτερο των εκδόσεών του στην Εκθεση Βιβλίου για να συναντήσουν από κοντά τον Πλεύρη, ενώ σε άλλη εκπομπή έδινε τη διεύθυνση του γραφείου του Πλεύρη για να πάνε εκεί οι τηλεοπαδοί του ΛΑΟΣ να ενημερωθούν.

6. Ακόμα και μετά το δημοσίευμά μας, η εκπομπή «Ελλήνων Εγερσις» συνέχιζε να διαφημίζει το βιβλίο του Πλεύρη διά στόματος Γεωργιάδη: «Οτιδήποτε γράφει μέσα, μα η παραμικρή παράγραφος έχει την αναφορά της σε κάποια συγκεκριμένη πηγή». «Μιλάμε για ένα βιβλίο, το οποίο όποιος δεν το έχει αγοράσει ακόμη δεν έχει καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε» (εκπομπή 18/7/06).

7. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και το δράμα της Μέσης Ανατολής επικαλείται ο κ. Γεωργιάδης για να προωθήσει τον Πλεύρη: «Εάν δεν έχετε πάρει αυτό το βιβλίο, σήμερα είναι μια ευκαιρία, διότι πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξουμε την αντίδρασή μας σ' αυτό το οποίο γίνεται» (19/7/06).

Κακά τα ψέματα. Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός δεν είναι δυνατόν να πατά συνεχώς σε δύο βάρκες. Τα προσχήματα του τύπου «εγώ διαφωνώ αλλά είναι το αγαπημένο μου βιβλίο» ή «δεν σας λέω περί τίνος πρόκειται, αλλά μιλάω γι' αυτό επί μισή ώρα» δεν είναι πιστευτά ούτε από τους πιο αφελείς. Τα πράγματα είναι απλά. Ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε να προβάλει τη ναζιστική προπαγάνδα του Πλεύρη. Ο κ. Καρατζαφέρης έδωσε τη συγκατάθεσή του. Καθώς φαίνεται, τα στελέχη του ΛΑΟΣ θεωρούν ότι αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για αντισημιτική προπαγάνδα. Αλλωστε, τις ίδιες μέρες η εφημερίδα τους, η «Α1», επέμενε στην ορθότητα του πρωτόλειου ρατσιστικού σχήματος «τον Εβραίο κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς». Η υπόθεση ξεπερνά τα όρια του ΛΑΟΣ, διότι ο διευθυντής της εφημερίδας Θανάσης Μυλωνόπουλος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στον συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 5/8/2006)

 

www.iospress.gr