Ο Αδωνις Γεωργιάδης και το βιβλίο του Πλεύρη

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Αποσπάσματα από την εκπομπή τηλεοπτικών πωλήσεων βιβλίων "Ελλήνων Εγερσις" που μεταδίδεται καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) στις 15:00 από τον τηλεοπτικό σταθμό "Τηλεάστυ", ιδιοκτησίας Γιώργου Καρατζαφέρη. Την εκπομπή παρουσιάζουν ο Λεωνίδας Γεωργιάδης (εκδότης των ομώνυμων εκδόσεων) και ο αδελφός του Αδωνις Γεωργιάδης, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ΛΑΟΣ και υποψήφιος νομάρχης Αθηνών στις εκλογές του Οκτωβρίου 2006. Αναφέρονται στην προβολή του φιλοναζιστικού νέου βιβλίου του Κώστα Πλεύρη (βλ. "Το κρυφτούλι του κ. Καρατζαφέρη", Ελευθεροτυπία, 15/7/06)


Εκπομπή 26/5/2006

[Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη "Οι Εβραίοι", χωρίς να φαίνεται το εξώφυλλο].
Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλω να φανεί ούτε ο τίτλος. Μιλάμε για ένα βιβλίο μεγάλου σχήματος 1397 σελίδες. Κακώς ανέφερα και τον τίτλο την πρώτη μέρα. Δεν έπρεπε ούτε τον τίτλο να αναφέρω. Γιατί όπως ξέρω και όπως σας εξήγησα διαπραγματεύεται ένα θέμα που καίει. Ένα θέμα το οποίο είναι δύσκολο, ένα θέμα το οποίο καλό είναι να μην το προβάλλουμε τηλεοπτικώς διότι με την προβολή του μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο πολλές προσπάθειες που κάνουμε, δεχόμενοι λάσπη και συκοφαντία από ανθρώπους που δεν χάνουν ευκαιρία να εκδίδουν πιστοποιητικά ψευτοπροοδευτισμού, από ανθρώπους οι οποίοι μαγνητοφωνούν μία προς μία τις εκπομπές, τους τις δίνει μάλλον η ΚΥΠ, διότι αλλιώς δεν εξηγείται. Υπάρχει μια στήλη στην Ελευθεροτυπία, η οποία σου βγάζει τι είπες το 1997, λέει "απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη στο Τηλεάστυ, 2 Ιουνίου 1997". Και λες πού τη βρήκε, εγώ δεν την έχω. Προφανώς την έχει η Ασφάλεια. Από εκεί την παίρνουν, για να μη νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο.
Για να προστατέψουμε την προσπάθειά μας λοιπόν δεν θα δείξουμε αυτό το βιβλίο. Πρώτη φορά, σε όλη μου τη σταδιοδρομία, που έχω ένα βιβλίο που θεωρώ σημαντικό, τονίζοντας ότι δεν μπορώ να σας πω ότι συμφωνώ με όλα όσα γράφει, ένα βιβλίο, όμως, το οποίο επειδή αγγίζει ένα δύσκολο θέμα, και παρουσιάζει προκλητικά στοιχεία, επέλεξα να σας μεταφέρω μόνο την είδηση. Οσοι λοιπόν επιθυμείτε να αγοράσετε το βιβλίο του κ. Κωνσταντίνου Πλεύρη πάνω σ' ένα θέμα το οποίο εκείνος το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, και νομίζω ότι οι απόψεις του είναι λίγο ως πολύ γνωστές, αλλά εδώ στοιχειοθετούνται από σειρά ντοκουμέντων, φωτογραφιών, αποφάσεων, κλπ, δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε και να εγγραφείτε εις τον κατάλογον της προτεραιτότητος, για να αρχίσετε να παραλαμβάνετε τα βιβλία αυτά από Δευτέρα. Λέω στον κατάλογο της προτεραιότητος, γιατί τα πρώτα αντίτυπα που πήραμε τα κρατήσαμε όλα για τα βιβλιοπωλεία και για τις εκθέσεις βιβλίου, υπενθυμίζοντας ότι αύριο, ημέρα Σάββατο, μετά τις 8 το βράδυ, θα βρίσκομαι και εγώ ως οικοδεσπότης στο περίπτερο των εκδόσεων Γεωργιάδη στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα βρίσκεται και ο συγγραφεύς, ο κ. Πλεύρης, με το νέο του βιβλίο και τα άλλα του βιβλία από τις εκδόσεις Ηλεκτρον. [...]
Σε κάθε περίπτωση, όσοι τηλεφωνήσετε τώρα, να ξέρετε ότι αυτό το βιβλίο το οποίο κωλύομαι και δεν μπορώ να δείξω έχει 60 ευρώ, αποτελείται από 1400 σελίδες, έχει περισσότερες από 1000 φωτογραφίες, είτε ντοκουμέντα, είτε έγγραφα, είτε οτιδήποτε άλλο, διαπραγματεύεται ένα θέμα δύσκολο, ένα θέμα το οποίο εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να το προβάλω. Για ποιο λόγο; Διότι εγώ δεν μπορώ να εξασφαλίσω και την άλλη άποψη. Και επειδή δημοσιογραφικά και δεοντολογικά, όταν αγγίζεις ένα θέμα τόσο δύσκολο και δεν μπορείς να έχεις και την άλλη άποψη, αυτό δεν είναι σωστό, διότι αντιλαμβάνεσαι ότι θέλεις να προκαταβάλεις [sic] τους τηλεθεατές προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν θέλω να το κάνω εγώ, ειδικά αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Το αφήνω στην κρίση σας. Οσοι επιθυμείτε μπορείτε τηλεφωνώντας στο ------ να μάθετε περισσότερα γι' αυτό το βιβλίο και μπορείτε φυσικά να το παραγγείλετε. Είτε για να το παραλάβετε σπίτι σας, είτε σε ένα από τα βιβλιοπωλεία μας.
[Στο τέλος της ίδιας εκπομπής ξαναπαρουσιάζεται το βιβλίο]
Αδωνις Γεωργιάδης: Εχουμε και το βιβλίο μυστήριο. Δεν σας το δείχνω εγώ. Απλά, αν θέλετε ρωτήστε τι θέμα είναι και θα δείτε αν σας ενδιαφέρει ή όχι. Για να μη φανώ εγώ προκλητικός.

Εκπομπή 29/5/2006

[Στην αρχή παρουσιάζεται άλλο πρόσφατο βιβλίο του Πλεύρη "Ελληνική Δημιουργία Υπεροχής και Γραικύλοι". Στο τέλος παρουσιάζεται το βιβλίο "Οι Εβραίοι", χωρίς να φανεί το εξώφυλλο]
Αδωνις Γεωργιάδης: Πριν κλείσω με το βιβλίο του κ. Πλεύρη, αυτό το περίφημο βιβλίο [...] Και φυσικά το περίφημο αυτό βιβλίο, το οποίο δεν μπορώ να σας το δείξω, για ευνόητους λόγους. Είναι ένα βιβλίο βόμβα, είναι βιβλίο που προκαλεί. Αν μπορούσαμε να κάνουμε διάλογο θα το δείχναμε. Δεν μπορούμε, δεν το δείχνουμε. Οποιος θέλει, μπορεί να μάθει περί τίνος πρόκειται, τηλεφωνεί. Οποιος τελικώς το πάρει, τον ενημερώνω ότι στη σελίδα ---- θα τον περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. 1400 σελίδες το βιβλίο, 60 ευρώ το κόστος του. Στο τηλ. ----- να το αγοράσετε.


Εκπομπή 30/5/2006

Αδωνις Γεωργιάδης: 1400 σελίδες είναι το βιβλίο του κ. Πλεύρη.
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Αδωνι, να σε ρωτήσω κάτι; Με παίρνουν πολλοί τηλέφωνο και μου λένε, γιατί δεν το δείχνετε; 
Αδωνις Γεωργιάδης: Να πω ότι το βιβλίο αυτό θα το βρείτε στο τηλ. ------ Εχει 60 ευρώ, αποτελείται από 1400 σελίδες. Χτες αποκάλυψα ότι στη σελ. --- έχει μια συγκλονιστική αποκάλυψη, η οποία, όταν την πρωτοδιάβασα, πραγματικά ομολογώ ότι δεν το πίστευα, και αν δεν ήταν τόσο καλά στοιχειοθετημένη σε καμία περίπτωση δεν θα τη δεχόμουνα, όπως επίσης αύριο θα σας πω και άλλη μια σελίδα να κοιτάξετε, εσείς που έχετε αγοράσει το βιβλίο. 
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Εμένα μ' έχουν πάρει πάρα πολλοί τηλέφωνο και μ' έχουν ρωτήσει το εξής: γιατί δεν δείχνετε το βιβλίο; Εχετε δείξει τόσα και τόσα. Γιατί αυτό το βιβλίο το συγκεκριμένο δεν το δείχνετε; Δεν είναι και τόσο πια...
Αδωνις Γεωργιάδης: Πρώτα πρώτα Λεωνίδα να ξέρουν οι φίλοι τηλεθεατές ότι εγώ δεν φοβάμαι να δείχνω πράγματα και έχω συγκρουστεί και με ανθρώπους που θεωρητικά άλλοι δεν τολμούν να συγκρούονται. Να το ξέρεις αυτό.
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Σωστό.
Αδωνις Γεωργιάδης: Στο συγκεκριμένο βιβλίο όμως υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα και επειδή αγγίζει ένα θέμα πάρα πολύ λεπτό, για το οποίο μπορεί να κατηγορηθούμε για ρατσισμό, για οτιδήποτε άλλο, δεν μπορώ να το δείξω και να θέσω όλο το κανάλι και την προσπάθειά μας στον κίνδυνο της προβολής ενός θέματος το οποίο για να παρουσιαστεί σωστά θα πρέπει να υπάρχει και η άλλη άποψη.
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Σωστά.
Αδωνις Γεωργιάδης: Διότι εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι όσα λέει ο κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης είναι έτσι και δεν δέχονται κανέναν αντίλογο, ούτε συμφωνώ με όλα όσα γράφει μέσα το βιβλίο. Τα λέω ξεκάθαρα αυτό. Όταν, λοιπόν, υπάρχει ένα βιβλίο, το οποίο είναι τόσο πολύ προκλητικό, ωραία στοιχειοθετημένο, με αποφάσεις, με πράματα-θάματα, τρομερό. Αλλά που από την άλλη έχει πάρει και ιδεολογική χροιά σε θέματα, σε ιδεολογίες τις οποίες εγώ αποστρέφομαι και απεχθάνομαι, τότε στην περίπτωση αυτή δεν μπορώ να το προβάλω, διότι - να το προβάλω πότε; Χωρίς να έχω την άλλη άποψη, επαναλαμβάνω. Εάν μπορούσα να κάνω μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, να είναι από τη μία ο συγγραφεύς ο κ. Πλεύρης, να είναι από την άλλη η αντίθετη πλευρά και εγώ να είμαι στη μέση και να λέω εσύ γράφεις στην τάδε σελίδα του βιβλίου σου αυτά, αυτό το χαρτί, παρουσιάζεις αυτή την απογραφή του πληθυσμού, παρουσιάζεις αυτές τις διαταγές, τι έχει να απαντήσει η άλλη πλευρά; Ναι, θα τόκανα. Αφ' ης στιγμής, όμως, δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί καλώς ή κακώς η άλλη πλευρά δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει, να καθίσει δηλαδή με τον κ. Πλεύρη και να συζητήσει γι' αυτό το θέμα, τότε εγώ δεν μπορώ να το δείξω, δεν γίνεται. Διότι θα είναι σα να εγκρίνω όλα όσα γράφει, πράγμα το οποίο δεν είναι αληθές. Εγώ πιο πολύ το βλέπω αυτό το βιβλίο σαν ένα κείμενο, το οποίο παρουσιάζει κάποια στοιχεία, μέσα από ένα πολύ πλούσιο αρχείο ενός ανθρώπου, ο οποίος στο συγκεκριμένο θέμα έχει μια εξειδίκευση, αναμφίβολα, και σου δίνει και την οπτική γωνία της άλλης πλευράς. Το αν αυτά που γράφει δικαιώνουν τις απόψεις του συγγραφέως ή όχι, αυτό το αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη. Εγώ, όμως, ξαναλέω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, των 1400 σελίδων.
1400 σελίδες έχει το βιβλίο, κάνει 60 ευρώ. Δεν έχει παραπονεθεί κανείς απ' αυτούς που το έχουν πάρει ότι είναι ακριβό. Ισα-ίσα, όποιος το δει από κοντά, θα δει ότι τα 60 ευρώ είναι η φυσιολογική τιμή αυτού του βιβλίου. Μιλάμε για ένα βιβλίο γεμάτο φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία, φοβερό. Θέλω να ξέρετε ότι πρόκειται να αγοράσετε ένα προκλητικό βιβλίο. Ένα τόσο προκλητικό βιβλίο που εγώ δεν τολμώ να το δείξω. Όχι μόνο να το δείξω. Δεν τολμώ να πω το θέμα. Δεν τολμώ να παρουσιάσω και σημεία τα οποία είναι αναμφίβολα, όπως εκείνο το οποίο βλέπεις και τραβάς τα μαλλιά σου. Λες τι λέει εδώ; Πού βρέθηκε αυτό το πράγμα; Λέμε με χαρτιά και με έγραφα, έτσι; Λοιπόν δεν το κάνω, διότι -επαναλαμβάνω- δεν μπορώ να αφήσω κάποιον να πει, άρα δέχεσαι αυτά που γράφει το βιβλίο. Όχι δεν τα δέχομαι. Το ξεκαθαρίζω. Αλλά δεν δέχομαι και να ποινικοποιείται η άλλη άποψις στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως επίσης θέλω να πω - το είπα από την πρώτη στιγμή- εγώ στον κ. Πλεύρη έχω μια προσωπική υποχρέωσι. Ο κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης, την εποχή του Telecity, εδώ με την εκπομπή του "Ιστορικές Μνήμες", ήταν ο πρώτος που με παρουσίασε στην ελληνική τηλεόραση, βοήθησε πάρα πολύ τας εκδόσεις Γεωργιάδη στα πρώτα τους βήματα μετά τον θάνατο των γονέων μας, κι αν θέλετε του χρωστάω -ποιο πράγμα;- να μεταφέρω σε σας την είδηση ότι οι εκδόσεις Ηλεκτρον εξέδωσαν αυτό το βιβλίο. Από κει και πέρα είναι στη δική σας καθαρά κρίση να αποφασίσετε αν θα το αγοράσετε ή όχι. Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι αν και δεν έχουμε δείξει το βιβλίο, γίνεται θύελλα, γίνεται θύελλα, γίνεται πραγματικά ο κακός χαμός μ' αυτό το βιβλίο. Το θεωρώ φυσιολογικό, υπό την έννοια ότι τόσα χρόνια ακούγαμε τη μία πλευρά. Πολύ σπανίως ή ποτέ μας έχει δοθεί η ευκαιρία να ακούσουμε και την άλλη πλευρά. Καλή-κακή, σωστή-λάθος. Αρα λοιπόν όσοι επιθυμείτε να πάρετε αυτό το βιβλίο των 1400 σελίδων που διαπραγματεύεται αυτό το δύσκολο θέμα, μ' έναν προκλητικό -θα πω- τρόπο. Το ξεκαθαρίζω. Για να δεις Λεωνίδα ότι εγώ δεν παρασύρω τους τηλεθεατές, ούτε λέω τα πράγματα μισά. Είναι ο τρόπος συγγραφής προκλητικός.
Ισως με μια έννοια θα το λέγαμε στην κομμουνιστική γλώσσα "προβοκατόρικος". Αλλά από την άλλη, θέτει κάποια σημαντικά στοιχεία στη δημοσιότητα, τα οποία δεν μπορεί να αγνοηθούν. Εγώ, δηλαδή, αν ήμουν η άλλη πλευρά, και εφόσον η άλλη πλευρά θεωρεί ότι έχει δίκιο θα απαντούσα στο βιβλίο αυτό. Θα απαντούσα με στοιχεία. 
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Θα ήταν ωραίο.
Αδωνις Γεωργιάδης: Σίγουρα θα ήταν ωραίο, αλλά δεν πρόκειται να γίνει, διότι και παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, η άλλη πλευρά έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει καμιά συζήτηση γι' αυτό το θέμα. Εμένα το να μην υπάρχει συζήτηση για ένα θέμα με ενοχλεί. Δεν μ' αρέσει. 
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Μα κερδίζουν πολλά λεφτά απ' αυτό. Είναι επιχείρηση.
Αδωνις Γεωργιάδης: Λεωνίδα, να μην μπλέξουμε. Γιατί αν μπλέξουμε, θα είναι σα να παίρνουμε θέση. Κι εγώ δεν παίρνω θέση αν αυτά που γράφει το βιβλίο είναι σωστά ή όχι. Ξεκαθαρίζω ότι έχω τρομακτικές ιδεολογικές διαφωνίες. Τρομακτικές. Υπάρχουν σημεία που εγώ ο ίδιος που αγαπώ τον κ. Κώστα του είπα "Εδώ δεν θα το γράψετε έτσι. Εγώ διαφωνώ." Αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορώ να σας αποκρύψω την είδηση ότι αυτό το πράγμα κυκλοφόρησε. Και από κεί και πέρα ο καθένας θα ψάξει να το βρει.
[Αργότερα, στην ίδια εκπομπή:]
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Το βιβλίο βόμβα.
Αδωνις Γεωργιάδης: Κοίταξε. Το ότι είναι βόμβα. Χτες το πήρε ένας φίλος μου, πολύ δεινός ιστορικός και μου λέει: "τι βιβλίο είναι αυτό;" Του λέω "πώς σου φαίνεται;" Μου λέει "Ρε φοβάμαι να το έχω πάνω στο γραφείο, θα το βάλω κάτω μην εκραγεί".
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Χα χα χα.
Αδωνις Γεωργιάδης: Πραγματικά, δεν είναι υπερβολή. Ομολογώ ότι στο βιβλίο αυτό ο Κωνσταντίνος Πλεύρης ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο κ. Πλεύρης γενικά είναι άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του. Είναι κι αυτός προβοκάτωρ. Θυμάμαι κάτι εκπομπές με τον Πάγκαλο. Ξέρεις τι έγινε με τον Πάγκαλο;
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Ναι, πώς.
Αδωνις Γεωργιάδης: Στον Αντέννα. Εχει κάνει ο Πλεύρης δύο εκπομπές που είναι οι εκπομπές όλων των εποχών. Η μία με τον θανόντα Βασίλη Ραφαηλίδη. Ηταν στο Mega, όπου στο κλείσιμο της εκπομπής ο Ραφαηλίδης λέει προς τον Πλεύρη: "Εχω να συστήσω στον κ. Πλεύρη ένα βιβλίο, Οι συνέπειες του φασισμού στη μεταπολεμική Ελλάδα". Και λέει ο Πλεύρης: "Και εγώ έχω να συστήσω στον κ. Ραφαηλίδη ένα βιβλίο, Αι συνέπειαι του αυνανισμού εις προκεχωρημένην ηλικίαν". Και έγινε ο χαμός. Αφού κουνήθηκε η κάμερα από τα γέλια.
Το δε δεύτερο, μιλάει με τον Πάγκαλο. Ολη τη βδομάδα ο Αντέννα διαφημίζει ότι θαχουμε Πάγκαλο-Πλεύρη και δεν τόξερε ο Πάγκαλος! Πρετεντέρης ο παρουσιαστής. Και λέει ο Πάγκαλος: "Εγώ δεν δέχομαι να μιλήσω με τον κ. Πλεύρη". "Γιατί δεν δέχεσαι;" λέει ο κ. Πρετεντέρης. "Γιατί αν έπαιρνε ποτέ την εξουσία, ανθρώπους σαν εμένα θα μας έκανε σαπούνι". Εντωμεταξύ ο κ. Πάγκαλος είναι -ξέρετε- λίγο ευμεγέθης. Υπήρχαν οι προβολείς. Είχε ιδρώσει ο άνθρωπος. Και λέει ο Πλεύρης με την ειρωνεία του: "Εδώ που τα λέμε, θα κάνατε καλό σαπούνι". Και έγινε ο χαμός. Δεν έπρεπε να το πεί, κακώς το είπε. Εγώ του είπα, κακώς το είπατε. Την άλλη μέρα, γράφει η Ελευθεροτυπία: ο γνωστός τηλε-ναζί φασίστας Κώστας Πλεύρης, απείλησε τον Θόδωρο Πάγκαλο ότι θα τον κάνει σαπούνι. Δεν είπε αυτό. Πρόκειται περί χιούμορ. 
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Εχει αυτή την ειρωνεία.
Αδωνις Γεωργιάδης: Θέλω να πω ότι αυτό το βιβλίο ξεπερνάει σε προκλητικότητα κι αυτά.
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Εγώ δεν συμφωνώ.
Αδωνις Γεωργιάδης: Όταν τον είδα, του είπα "κ. Πλεύρη σας αγαπώ σας εκτιμώ, αλλά δεν μπορώ να το δείξω αυτό το βιβλίο. Ξεπεράσατε κάθε όριο".
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Μερικά πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να κάνεις χιούμορ.
Αδωνις Γεωργιάδης: Ξεπέρασε κάθε όριο. Το βέβαιο είναι ότι όποιος ενδιαφέρεται να δει αυτό το -επαναλαμβάνω- προκλητικό βιβλίο, το οποίο εμείς ενσυνειδήτως επιλέξαμε να μην το δείξουμε, και εις το οποίο ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κακοήθη ότι δεν συμφωνούμε ιδεολογικά σ' αυτό το βιβλίο, το ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση, άρα όσοι το αγοράσετε θα ξέρετε ότι δεν είναι ένα βιβλίο με το οποίο εγώ συμφωνώ, ιδεολογικά τουλάχιστον, όχι επί των στοιχείων που έχει. Από κει και πέρα ο καθένας μόνος του να αποφασίσει αν θα το αγοράσει.
[Αργότερα, στην ίδια εκπομπή:] 
Αδωνις Γεωργιάδης: Και φυσικά το βιβλίο που έχει κάνει τόση αίσθηση. Μου έχει έρθει τώρα ένα μήνυμα ότι γίνεται "χαμός" για το βιβλίο του κ. Πλεύρη. Κι άλλο ένα μήνυμα: "πανικός". Αρα δεν μπορεί να μας πει τι ακριβώς γίνεται.
Ένα περίεργο πράγμα. Λέω "διαφωνούμε με το βιβλίο" και όλος ο κόσμος πάει και το αγοράζει. Δεν είναι περίεργο αυτό; Δεν μπορεί να πει κανείς ότι το συστήνω "να πάρτε το γιατί αυτό λέει όλη την αλήθεια".
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Να πούμε την αλήθεια. Ολη αυτή η ιστορία με τις υποκλοπές απέδειξε ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Ότι υπάρχει ένα διεθνές συνωμοτικό σχέδιο. Διότι ποιος έχει τα κότσια να παρακολουθεί ολόκληρο πρωθυπουργό, ολόκληρο αρχηγό της ΕΥΠ.
Αδωνις Γεωργιάδης: Καλά τώρα! Δεν παρακολουθεί κανέναν σοβαρό πρωθυπουργό... Ενας σοβαρός πρωθυπουργός θα τους είχε πάρει τα κεφάλια. 
[...]
Το συγκεκριμένο βιβλίο από τις εκδόσεις Ηλεκτρον (δεν είναι δική μας έκδοσις) είναι στην οδό Ιπποκράτους 85 για όσους θέλουν να πάνε από κοντά και να μιλήσουν ενδεχομένως με τον συγγραφέα. Οσοι επιθυμούν να το αγοράσουν θέλω να ξέρουν τα εξής. Πρώτον. Δεν προτίθεμαι να το δείξω. Δεν προτίθεμαι να αποκαλύψω περισσότερα, παρά το γεγονός ότι μέσα έχει διάφορα στοιχεία, τα οποία είναι συγκλονιστικά. Στη σελίδα --- υπάρχει ένα κείμενο, το οποίο, όταν το πρωτοδιάβαζα, έτριβα τα μάτια μου. Ελεγα "μα είναι δυνατόν; Μα αυτός; Που έχει πει αυτά; Ηταν έτσι;" Δηλαδή, εκεί πράγματι λες αν είναι δυνατόν. Μιλάμε για ένα πρόσωπο πολύ προβεβλημένο, το οποίο έχει παρουσιάσει τα μαρτύριά του από την κρίσιμη εκείνη εποχή, για να αποδειχτεί ότι ήταν φύλακας σε στρατόπεδο. Φοβερά πράγματα. Με χαρτιά και στοιχεία. Δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης.
Εχει πέραν των στοιχείων και μια προκλητική ιδεολογική χροιά, με την οποία δεν μπορώ να συμφωνήσω. Εάν δεν την είχε, πιθανόν να το έδειχνα. 
[Και στο τελευταίο μέρος της ίδιας εκπομπής:]
Αδωνις Γεωργιάδης: Και τέλος, το περίφημο αυτό βιβλίο-μυστήριο. Με πήρε ένας φίλος μου, ο Χρήστος τηλέφωνο να μου θυμίσει αυτή τη φοβερή ατάκα του Πλεύρη. Είναι με κάποιον πολιτικό -δεν θα πω το όνομα- και του λέει είσθε γραικύλος κύριε. Ηταν στο Alter, στον Παυλόπουλο. Γίνανε έξαλλοι. Και λέει ο Παυλόπουλος -σωστά ο άνθρωπος- να το πάρετε πίσω. Εντάξει λέει ο Πλεύρης, το παίρνω πίσω, δεν είσθε γραικύλος, είσθε πολύ γραικύλος.
Λοιπόν ένα βιβλίο, το οποίο ομολογώ ότι ακόμα κι εμένα που είμαι εθισμένος στη λεπτή αυτή ειρωνεία του συγκεκριμένου ανθρώπου, μ' έχει αφήσει άναυδο. Δεν το παρουσιάζουμε, αλλά στο τηλ. ------- μπορείτε να πληροφορηθείτε για ποιο θέμα πρόκειται. Θα σας πουν τον τίτλο του, και μετά θα αποφασίσετε εσείς μόνοι σας αν υα το αγοράσετε ή όχι, λέγοντας για πολλοστή φορά ότι δεν συμφωνώ ιδεολογικά μ' αυτό το βιβλίο.
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Παρόλο που ο συγγραφέας έχει δεσμευτεί ότι θα αποζημιώσει όποιον αποδείξει ότι λέει κάτι παραποιημένο.
Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση, γιατί δεν τα βάζουν μαζί του σ' αυτό το θέμα. Αν υπάρχει κάποιος, εγώ δέχομαι να οργανώσω συζήτηση και αύριο κιόλας. Αλλά να υπάρχει αντίλογος.


Εκπομπή 4/7/2006

Λεωνίδας Γεωργιάδης: Υπάρχει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πλεύρη που διαφοροποιεί τον Εβραϊσμό από τον Σιωνισμό.
Αδωνις Γεωργιάδης: Και έτσι είναι. Αλλά εγώ λέω, όση ώρα εμείς εδώ δεν παίρνουμε χαμπάρι, βομβαρδίζονται άμαχοι πολίτες. Ασχέτως ποιοι είναι, Τούρκοι να ήταν, τα ίδια θα λέγαμε. Είναι απαράδεκτο. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να φέρεται σαν ζώο. 
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Σαν ζώο πραγματικά.
Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Και κανείς δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν.
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Τη στιγμή που παίρνεις και αποζημίωση γιατί κάποτε σε πονέσαν στο παρελθόν.
Αδωνις Γεωργιάδης: Καλά, άσε. Μην ανοίγεις αυτό το κεφάλαιο, είναι μεγάλο. Στο βιβλίο του Πλεύρη αυτό το κεφάλαιο αναλύεται εκατό τοις εκατό. 
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Εχει απόλυτη σχέση.
Αδωνις Γεωργιάδης: Στο τηλ. --------- θα βρείτε και αυτά τα βιβλία και του Ροζέ Γκαροντί και του Κώστα Πλεύρη.


Εκπομπή 18/7/2006

Αδωνις Γεωργιάδης: Πριν από οτιδήποτε άλλο, ξεκινάω από το αγαπημένο μου βιβλίο. Ιδού. Πρέπει να σου πω ότι το βιβλίο αυτό το πήρα μαζί μου για να το διαβάσω καθοδόν στην πτήση προς την Αυστραλία. Η Αυστραλία είναι -πρέπει να ξέρεις- μια μέρα ταξίδι. Μιλάμε για το καινούριο βιβλίο του κ. Κωνσταντίνου Πλεύρη από τις εκδόσεις Ηλεκτρον. Μιλάω γι' αυτό το βιβλίο, το οποίο από την πρώτη μέρα που το δείξαμε έχει κάνει θραύση και ομολογώ -αν και είναι ένα ιδιαίτερα προκλητικό βιβλίο- από την άλλη πλευρά, διαβάζοντάς το, σελίδα σελίδα στο αεροπλάνο δεν μπορώ παρά να πω ότι ο άνθρωπος αυτός, ο γνωστός ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης, έχει κάνει πραγματικά συστηματική εργασία. Κι έχει κάνει πραγματικά συστηματική εργασία, διότι οτιδήποτε γράφει μέσα, μα η παραμικρή παράγραφος, έχει την αναφορά της σε κάποια συγκεκριμένη πηγή. Και ξέρετε ότι αυτό δημιουργεί μία εντύπωση για τον συγγραφέα και το βιβλίο που δύσκολα αντιμετωπίζεται.
Εγώ περίμενα Λεωνίδα ότι μετά από την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου ότι θα έχουμε δεχθεί κι εμείς επιθέσεις που τολμήσαμε και το δείξαμε έστω και έτσι στην τηλεόραση, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας πολύ περισσότερο. Αυτό δεν έχει συμβεί έως σήμερα. Ξέρεις ποιος είναι ο πραγματικός λόγος; Διότι πράγματι αυτά που γράφει μέσα, ασχέτως εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την ιδεολογική του οπτική -εγώ διαφωνώ με την ιδεολογική του οπτική, το ξεκαθαρίζω- απλά μέσα υπάρχουν στοιχεία συγκλονιστικά.
Όταν προσγειώθηκα στη Μελβούρνη έλεγα Θεέ μου μη με πιάσουν στο αεροδρόμιο και με συλλάβουν μ' αυτό το βιβλίο. Για τέτοιο βιβλίο μιλάμε τώρα.
Ερχομαι και ξαναλέω ότι στο τηλ. ------.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου ήδη εξαντλείται. Είναι φοβερό το πόσο πολύ κυκλοφορεί το βιβλίο αυτό και στα βιβλιοπωλεία και με πόση ζέση οι βιβλιοπώλες το κυκλοφορούν στην Ελλάδα πλέον. Αρχίζει να διαδίδεται από στόμα σε στόμα και από χέρι σε χέρι. Αυτό μου έχει κάνει τρομακτική εντύπωση. Προχτές ήμουν στην έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης και ήταν ένας δύο αναγνώστες μας, οι οποίοι μου είπαν σχεδόν συνωμοτικά "κ. Γεωργιάδη δεν είναι δυνατόν αυτές οι σελίδες που λέτε στην τηλεόραση και τρελαίνεσαι". Στο --- έχει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μίας πόλεως που δεν αναφέρω το όνομά της. Θα πω τι λέει αυτή η απόφαση και θα καταλάβετε. Που λέει, εν έτει 1948 ότι χτίζουμε καμινάδες και φούρνους για τουριστικούς λόγους.
Το καταλαβαίνετε τι σας λέω τώρα; Μιλάμε για ένα βιβλίο το οποίο όποιος δεν το έχει αγοράσει ακόμη δεν έχει καταλάβει για τι πράγμα μιλάμε. Στο τηλ.--------. Και επαναλαμβάνω, αν και η οπτική γωνία του συγγραφέως με βρίσκει διαφωνούντα, αν και θεωρώ πως πραγματικά θα μπορούσαν να λείπουν πολλά πράγματα από μέσα και αυτό το λέω με αγάπη προς τον κ. Πλεύρη, διότι το βιβλίο τον αδικεί λόγω της ιδεολογικής του γραμμής. Αν και είναι ένα προκλητικό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί με πολύ μεγάλη προσοχή και προς το οποίο σε καμία περίπτωση δεν υιοθετώ όλα όσα γράφει, αλλά απ' την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία, τα οποία εάν δεν τα έχετε υπόψη σας, πραγματικά ζείτε στο σκοτάδι.
Στο τηλ.-----.
Αυτό το βιβλίο, το οποίο το δείχνουμε εδώ και πολλές ημέρες θα το βρείτε με ένα απλό τηλεφώνημα στο ------- και θα έρθει στην οικία σας εντός ολίγων ημερών και αφού έρθει εις την οικίαν σας και αρχίζετε να το διαβάζετε μετά θα δείτε εάν καλώς ή κακώς το πήρατε. Αλλά εγώ σας λέω το εξής. Ότι μέσα υπάρχουν πράγματα τα οποία σε κάνουν να τρελαίνεσαι.
Ηρθε προχτές Λεωνίδα στην έκθεση ένας άλλος κύριος, ο οποίος μου λέει για να δω κ. Γεωργιάδη αυτό το βιβλίο που δείχνετε τι πράγμα είναι τελικώς. Του δείχνω λοιπόν. Μου λέει εγώ δεν θέλω να το πάρω, διαφωνώ με τον κ. Πλεύρη, έχω τελείως διαφορετικές πολιτικές απόψεις, έχω πάρει μερικά βιβλία του, διότι ομολογώ ότι είναι ένας ιστορικός, ο οποίος έχει γράψει σπουδαία βιβλία, αλλά φοβάμαι ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα είναι πολύ προκλητικό. Του λέω, είναι προκλητικό. Αλλά, μου λέει, θέλω να δω τη σελίδα αυτή που λέτε. Του ανοίγω τη σελίδα αυτή, το διαβάζει... 
Λεωνίδας Γεωργιάδης: Φαντάσου τι έπαθε ο άνθρωπος.
Αδωνις Γεωργιάδης: Και πήρε δύο αντίτυπα. Μου είπε ότι πήρε και ένα για ένα φίλο του. Του λέω, μα εσείς λέγατε ότι δεν θα το πάρετε. Μου λέει, μα δε γίνεται. Και μόνο μ' αυτό γι' αυτή τη σελίδα πρέπει να το έχω. Κι είναι άλλες 1400 σελίδες.
Ξέρεις σε πόσους το έχω δείξει; Μου λένε, τι λέει σ' αυτή τη σελίδα; Μόλις το δείχνεις σε κάποιον τρελαίνεται. Λέει, αμάν, είναι δυνατόν; Τηλ. -----, με 60 ευρώ το βιβλίο από τις εκδόσεις Ηλεκτρον στη διάθεσή σας.


Εκπομπή 19/7/2006

Αδωνις Γεωργιάδης: Στο τηλ. ----- όσοι παρακολουθείτε τις εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης για ορισμένα πράγματα στο τηλ. ----- και σήμερα προσφέρουμε δύο ειδών βιβλία. Το ένα είναι το πακέτο με τα βιβλία του Ροζέ Γκαροντί από τις εκδόσεις Νέα Θέσις που από 55 ευρώ θα βρείτε με 40 ευρώ. Είναι αυτά τα τρία βιβλία. Και το δεύτερο είναι αυτό το περίφημο βιβλίο του Κώστα Πλεύρη από τις εκδόσεις Ηλεκτρον των 1400 σελίδων, μέσα εις το οποίον πάρα πολλά τέτοια θέματα τίθενται και ξεκαθαρίζονται.
Επαναλαμβάνω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το έχω δείξει ποτέ. Ο λόγος που δεν το δείχνω, το έχω ξεκαθαρίσει, είναι γιατί δεν προτείνω αυτό το βιβλίο, διότι ίσως ο συγγραφέας το έχει παρακάνει σε ορισμένα σημεία, από την άλλη πλευρά όμως, δεν σου κρύβω Λεωνίδα ότι όταν οδηγούσα προχτές το αυτοκίνητό μου και άκουγα στο ραδιόφωνό μου τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων να λέει για το πόσα παιδιά πέθαναν το Σαββατοκύριακο στη λωρίδα της Γάζας... [...]
Λοιπόν, στο τηλ. ------ εάν δεν έχετε πάρει ακόμα αυτά τα βιβλία σήμερα είναι μια ευκαιρία, διότι πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξουμε την αντίδρασή μας σ' αυτό το οποίο γίνεται. Τηλέφωνο -----, είτε τα 3 βιβλία του Ροζέ Γκαροντί, είτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Ηλεκτρον του Κώστα Πλεύρη.

 

 

www.iospress.gr