www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

30/10/10

 

  «Νέες, προχωρημένες μεθόδους παιδαγωγικής αποφάσισε να εφαρμόσει η διοίκηση των παιδικών σταθμών του δήμου Χαλανδρίου», καταγγέλλει η (γνωστή για τους αγώνες της για το περιβάλλον και τις ελευθερίες στη συνοικία) δημοτική παράταξη "Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου".

  «Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου αναρτήθηκαν στον Ζ΄ και στον Θ΄παιδικούς σταθμούς δαφνοστεφανωμένες (!!) φωτογραφίες του δικτάτορα Ι. Μεταξά με τον αντίστοιχο σχολιασμό. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το γενικό επιτελείο στρατού, στην βοήθεια του οποίου προσέφυγαν οι διοικούντες τους παιδικούς σταθμούς. Δεν γνωρίζουμε ποιος διεστραμμένος εγκέφαλος αποφάσισε ότι αυτό που λείπει από τα 2-3,5 ετών βρέφη, που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς είναι η αλήστου μνήμης Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση(ΕΗΔ). Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στο χώρο του ιδρύματος Κουρτέση που έγινε πρόσφατα πανελληνίως γνωστός, από το ξεχασμένο σε σχολική αίθουσα ποντικοφάρμακο».

  «Δεν γνωρίζουμε επίσης», καταλήγει η ανακοίνωση, «αν στα επόμενα μαθήματα της ΕΗΔ περιλαμβάνονται εκθέσεις φωτογραφιών από τα εγκλήματα των ΕΑΜοβούλγαρων, την νίκη επί των κομμουνιστοσυμμοριτών, τον Μελιγαλά και ότι άλλο διαθέτει το πλούσιο αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού... Ίσως βέβαια το γνωρίζει ο γνωστός, απόστρατος αξιωματικός, αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος των παιδικών σταθμών, που από ότι φαίνεται, συνεχίζει να τους διοικεί! Γνωρίζουμε όμως καλά ότι η προσπάθεια εμποτισμού των παιδιών μας με το χουντοφασιστικό δηλητήριο δεν θα περάσει. Να είναι βέβαιοι».

  Από την Ανδρο η καταγγελία: Σε αρχαιολογικό χώρο λειτουργούσε λατομείο και βιομηχανία σκυροδέματος (Αφοί Πέτσας Α.Ε.). Η άδειά της ανακλήθηκε το 2003, όμως το 2008 πήρε παράταση με το νόμο 3325 για μετεγκατάσταση, αλλά δεν υπέβαλε σχετική αίτηση. Μετά από έξι μήνες η Νομαρχία Κυκλάδων (με έδρα τη Σύρο) διακόπτει οριστικά τη λειτουργία του λατομείου με την απόφαση 599/23.6.2010. Η σφράγιση έγινε στις 9/7/2010, ωστόσο η επιχείρηση λειτουργεί! Ούτε καν η ανάκληση αδειών κυκλοφορίας των μπετονιερών της εταιρείας δεν έχει γίνει, διότι ο αρμόδιος Επαρχος Ανδρου ...ξεχνά να την υπογράψει.

 

 

 

23/10/10

 

  Ξεκίνησαν και φέτος τα μαθήματα ελληνικών σε ενήλικους μετανάστες και πρόσφυγες στα Πίσω Θρανία. Τα Πίσω Θρανία συγκροτήθηκαν το φθινόπωρο του 1999 στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ως μια πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Στόχος της ομάδας είναι η δωρεάν παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, η ενημέρωση και βοήθεια των οικογενειών των μεταναστριών και μεταναστών σε θέματα που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών τους στο ελληνικό σχολείο και, τελικά, η θεμελίωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ ελλήνων και μεταναστών όσο και μεταξύ των μεταναστών από διαφορετικές χώρες προέλευσης.

  Τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ενήλικες γίνονται στο Στέκι των Μεταναστών από Δευτέρα ως Παρασκευή 18:00-20:00 (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια, τηλέφωνο 210 3813928, ώρες 17:00-20:00)

  Σκοπός του διδακτικού μέρους των Πίσω Θρανίων είναι, αφενός η διδασκαλία ενός βασικού λεξιλογίου στα ελληνικά, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για τη στοιχειώδη ένταξη στην ελληνική κοινωνία, και αφετέρου η γνώση των απαραίτητων γραμματικών και συντακτικών κανόνων για μια σωστή γραπτή και προφορική χρήση της ελληνικής. Στον ελεύθερο χρόνο το Δίκτυο οργανώνει επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, εκδρομές αλλά και γλέντια με φαγητό και μουσική από διάφορες χώρες, με στόχο την πολύπλευρη γνωριμία. Κάθε Σάββατο βράδυ μαθητές των Πίσω Θρανίων έχουν αναλάβει τη λειτουργία του Στεκιού των Μεταναστών, με προβολές, συζητήσεις, πολυεθνικές μουσικές, χορούς κ.ά.

  Μετά από 6 μήνες αδιάκοπων, σκληρών και πολύμορφων κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης Banquet (βλ. Ιός, "Ενα Συμπόσιο για το Δ.Ν.Τ", 12.6.2010) και όλοι οι συναγωνιστές τους δικαιώθηκαν. Η εργοδοσία (που όπως είχε φανεί εκπροσωπούσε και πολλούς άλλους μεγαλοεργοδότες του κλάδου της εστίασης) υποχώρησε. Συγκεκριμένα, στις 15.10 υπογράφηκε συμφωνία επαναπρόσληψης 7 εργαζομένων. Σε έναν απολυμένο ο εργοδότης θα καλύψει τα ασφαλιστικά του δικαιώματα από τον Οκτώβριο 2010 έως και τον Φεβρουάριο του 2011, ώστε να μπορεί να έχει Ταμείο Ανεργίας. Επίσης θα καταβληθούν στους εργαζόμενους 55.000 ευρω οφειλές δεδουλευμένων, συν την αμοιβή του δικηγόρου τους, συν 16.970 ευρώ αποζημιώσεις και 7.800 ευρώ για εισφορές στο ΙΚΑ. Η εταιρεία αποδέχεται την καταβολή 295 ενσήμων σε 3 εργαζόμενους για παρελθόντα έτη και αποσύρει τις 18 μηνύσεις που κατέθεσε εναντίον 16 προσώπων (κυρίως) της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

 

 

 

16/10/10

 

  Ενόψει της αναμέτρησης για τη δημαρχία της Αθήνας και το ζήτημα των χώρων πρασίνου, η "Ανοιχτή Πόλη"- συνδυασμός με επικεφαλής την Ελένης Πορτάλιου- μας έστειλε τη θέση της για τη "Διπλή Ανάπλαση":

  "H καταγγελία της σύμβασης για το Βοτανικό από πλευράς ΠΑΕ ΠΑΟ, ασχέτως εάν αποτελεί μοχλό πίεσης ή ριζική αλλαγή του σχεδιασμού της, είναι ένας από τους σταθμούς στην αμαρτωλή ιστορία της περιβόητης 'Διπλής Ανάπλασης'. Η 'Διπλή Ανάπλαση' έχει περιπέσει σε μεγάλο αδιέξοδο. Ο λόγος γίνεται κάθε μέρα και πιο σαφής: σχεδιάστηκε όχι ως πραγματική ανάπλαση, αλλά ως κερδοσκοπική επιχείρηση προς όφελος μεγάλων συμφερόντων. Σχεδιάστηκε όχι για να δώσει ανάσα στην πόλη, αλλά για να γιγαντώσει τα κέρδη αυτών που έχουν βάλει σφραγίδα καταστροφής στην πόλη, με το real estate και τα φαραωνικά εμπορικά κέντρα".

  "Αυτήν την επιλογή υπηρέτησαν διαχρονικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ –με την αγαστή πάντα συνεργασία του ΛΑΟΣ. Με αυτήν την προτεραιότητα ταυτίστηκαν οι δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –με προεξάρχοντα το Νικήτα Κακλαμάνη. Αυτή την επιλογή υπηρετεί και σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος που επιμένει -κόντρα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- στην αναζήτηση λύσης που να περιλαμβάνει το εμπορικό. Η απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής: ακύρωσε τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και δικαίωσε τη θέση μας 'μόνο γήπεδο στο Βοτανικό και γύρω-γύρω πράσινο'".

  Το επιχειρηματικό και κυβερνητικό μπλοκ που εμπνεύστηκε τη δημιουργία τεράστιων εμπορικών κέντρων σε χαρακτηρισμένους χώρους πρασίνου, με πρόφαση την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ, έχει ακέραιη την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον Ελαιώνα. Οφείλουν να εξηγήσουν τις επιλογές τους, ιδίως τώρα που ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή οι δημότες, ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει στην ΠΑΕ ΠΑΟ μεγάλες αποζημιώσεις".

  "Η 'Ανοιχτή Πόλη' θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα με στόχους:
- να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες για το Πάρκο στον Ελαιώνα με πλήρη εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 1995,
- να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας,
- να ανασάνει η περιοχή των Αμπελοκήπων με ένα ενιαίο πάρκο πρασίνου από το Λυκαβηττό και τα Κουντουριώτικα μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τα Προσφυγικά,
- να μην υπάρξει μεγαλύτερη περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά και οικονομική επιβάρυνση του αθηναϊκού λαού."

 

 

09/10/10

 

  Ο πατριδολάτρης τηλε-βιβλιοπώλης και σύζυγος τηλεπερσόνας που παρεμπιπτόντως είναι και βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής του ΛΑΟΣ κ. Σπυρίδων-Αδωνις Γεωργιάδης, είναι γνωστός για την αμετροέπειά του. Την 1η Οκτωβρίου το απέδειξε για μια ακόμα φορά, στην ολομέλεια της Βουλής, όπου είχε καταθέσει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του Γ. Καρατζαφέρη επερώτηση σχετική με την οικονομική ανάπτυξη. Στο πνεύμα της "εθνικής στρατηγικής" του κόμματός του "αφήστε ανενόχλητο το όποιο κεφάλαιο να κερδοσκοπεί όπου, όπως και όποτε θέλει, για να έχουμε ανάπτυξη", έφερε το παράδειγμα της "επένδυσης στο Βοτανικό" των γνωστών πολιτικό-επιχειρηματικών συμφερόντων:

  "Ερχεται αυτός ο επιχειρηματίας να κάνει αυτή τη διπλή ανάπλαση, το εμπορικό κέντρο, το γήπεδο του Παναθηναϊκού, το πάρκο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κ.λπ. Ενα δισεκατομμύριο ευρώ επένδυση, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και των δύο κομμάτων εξουσίας, όλοι εδώ πέρα μέσα συγχαρητήρια. Πάνε εκατόν δέκα μουρλοί του ΣΥΡΙΖΑ -των οποίων η μούρλα έχει εμφανιστεί πιά και έχουν γίνει επτά κομμάτια, προσεχώς και δεκαεπτά- και το μπλοκάρουν".

  "Εχουν και υποψήφια δήμαρχο τώρα", συνέχισε ακάθεκτος. "Η κυρία Πορτάλιου είναι μια από αυτούς τους εκατόν δέκα μουρλούς, να ξέρει ο κόσμος, είναι η πρωταγωνίστρια υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ εις στην καταστροφή όλης αυτής της υποθέσεως. Πάει, λοιπόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας –δεν θα χαρακτηρίσω τους σεβαστούς δικαστάς, αφήνω την ιστορία να τους κρίνει- και μπλοκάρουν αυτοί οι εκατόν δέκα την επένδυση".

  "Εγώ θέλω να ρωτήσω τον Υπουργό. Εσείς τώρα, αν ήσασταν ξένος επενδυτής και είχατε 1 δισεκατομμύριο ευρώ να φέρετε στην Ελλάδα και βλέπατε ότι ένας άλλος επιχειρηματίας που έβαλε τα ωραία λεφτάκια του με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με όλα τα κόμματα μαζί, με όλο το Κοινοβούλιο, μπαίνει σε περιπέτεια και δεν μπορεί να δει άσπρη μέρα, ότι πέφτει η μετοχή του, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και ότι θα του πάρουν οι τράπεζες τα ακίνητα, επειδή αυτό το κράτος εδώ δεν μπορεί να συμφωνήσει τι θέλει να κάνει, πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να έρθει άλλος να φέρει λεφτά να κάνει επένδυση στην Ελλάδα;"

  Λεπτομέρεια: Τις αθλιότητες κατά της κ. Ελένης Πορτάλιου εκστόμισε ο Αδωνις με την ανοχή της προεδρεύουσας στη Βουλή εκείνη την ώρα, βουλευτίνας του ΚΚΕ κ. Βέρας Νικολαΐδου...

 

 

02/10/10

 

  Ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Καρατζαφέρη δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος επανέρχεται στο δημοσίευμά μας για το βιβλίο του (βλ. "Από τον Βαγγέλη στον Γιώργο Παπαδόπουλο", 24/7/10).

  "Γεγονός είναι, ότι ο Κωστής Στεφανόπουλος επιζητούσε κάποιο αξίωμα από τη χούντα. Τρέμετε να το παραδεχτείτε και ειρωνεύεστε.
Γεγονός είναι, ότι είμαι ο μόνος δημοσιογράφος, που αρνήθηκε να δώσει τα χειρόγραφα του στη λογοκρισία στα χρόνια της δικτατορίας. Φοβάστε να το παραδεχτείτε και ειρωνεύεστε.
Γεγονός είναι, ότι στα νεανικά του χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης ύμνησε τον Μεταξά χωρίς να προδίκαζε το γεγονός την μετέπειτα δημοκρατική του εξέλιξη, όπως νεαρός έκανα το ίδιο για τον Γ.Παπαδόπουλο. Αρνείστε την εξήγηση και ειρωνεύεστε, ότι τάχα συγκρίνω τον εαυτό μου με τον μεγάλο συνθέτη. Οσο αμετανόητοι υπήρξαν οι Θεοδωράκης, Ρίτσος, Σεφέρης, άλλο τόσο είμαι και εγώ".

  "Λογοκρίνατε την φράση μου που έλεγε, ότι για 40 χρόνια η συμπεριφορά μου και ο έντιμος επαγγελματισμός μου εκτιμήθηκε θετικά από το σύνολο σχεδόν όλων των δημοσιογράφων ότι με υπερασπίστηκαν στελέχη της Αριστεράς, όπως ο Φώτης Κουβέλης, ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος κ.α., όταν με 'αποκεφάλισαν' από την ΕΡΤ, ότι το κοινό προτίμησε τις εκπομπές μου από 5 έως 52% και με εξέλεξε νομαρχιακό σύμβουλο Αθηνών με 60.000 ψήφους".

  "Λογοκρίνατε την επιστολή μου αποσιωπώντας τη φράση μου, ότι είναι φυσικό και αυτονόητο έγκριτοι δημοσιογράφοι, που με παρουσίασαν, πολιτικοί και πνευματικοί άνθρωποι, να έχουν αντίθετη άποψη με εσάς. Φακελώσατε τους πολιτικούς που τίμησαν την παρουσίαση του βιβλίου μου, όπως έκαναν παλιά οι ασφαλίτες, χωρίζοντας σε κομματικές ομάδες με τα ονόματα τους και τα κόμματα στα οποία ανήκουν. Τέτοιος φασισμός;

  "Τελικά ποιοί είστε; Εχετε το αλάθητο του Πάπα; Αν ναι, δώστε εξήγηση ή διαψεύστε τα γεγονότα που σας αναφέρω. Αλλιώς μπαίνετε στον χώρο της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου εν γνώσει της αναληθείας. Αν δεν το καταλαβαίνετε ρωτήστε το σεβαστό μου και διακεκριμένο νομικό Θανάση Τεγόπουλο να σας το εξηγήσει".

  Απάντηση του Ιού: Είναι ασφαλώς αδύνατον να συνεννοηθούμε με τον κ. Παπαδόπουλο. Οχι μόνο επιμένει στα περί Στεφανόπουλου, αλλά θεωρεί "φακέλωμα" την αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα που παρευρέθηκαν σε μια συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ που κάλυπταν όλες οι κάμερες των μεσημεριανάδικων.

 

 

 

 

www.iospress.gr