www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

31/10/09

 

  Τι απέγιναν τα 28 δις. ευρώ που πρόσφερε η προηγούμενη κυβέρνηση στις τράπεζες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες "ρευστότητας" της πραγματικής οικονομίας, μετά το διεθνές κραχ; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την Τρίτη, 27/10, οι χορηγήσεις του τραπεζικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας κινούνται συνεχώς πτωτικά. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν με χρήμα την πραγματική οικονομία (είτε με χαμηλότερα είτε με υψηλότερα επιτόκια), ώστε να ζωντανέψει η αγορά και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Επομένως τα 28 δις. ευρώ φαίνεται ότι οι τράπεζες τα επενδύουν για λογαριασμό τους, αγοράζοντας από τις διεθνείς χρηματαγορές νέα "δομημένα προϊόντα" υψηλής απόδοσης, αναμένοντας τεράστια κέρδη με τα λεφτά του Δημοσίου - ή έστω αυτή την εποχή της ύφεσης καλύπτουν τις δικές τους επισφάλειες και τις απώλειες που είχαν προκύψει στα κέρδη τους, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης φούσκας που είχαν δημιουργήσει.

  Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δ.Σ. Θεσσαλονίκης του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, διαμαρτύρεται για "την άνωθεν επιβολή συμμετοχής του σχολείου στην παρέλαση για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρά τη διαφορετική μας άποψη", θεωρώντας ότι "οι παρελάσεις δεν βρίσκουν ούτε καν στοιχειώδες έρεισμα σε οποιαδήποτε επιστημονική παιδαγωγική προσέγγιση και αντιβαίνουν κατάφωρα τις αρχές του σεβασμού της διαφορετικότητας, της ειρήνης και των ίσων δικαιωμάτων, που το σύγχρονο σχολείο καλείται να υπηρετήσει".

  Μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν ότι "όλα στην παρέλαση παραπέμπουν σε παιδαγωγικούς αρχαϊσμούς στρατιωτικού τύπου. Γι’ αυτό και όλη η προετοιμασία είναι μια ξεκομμένη δράση στο χώρο του σχολείου. Συναντά τη χαρούμενη αποδοχή των μαθητών/τριών, μόνο γιατί γίνεται 'έξω' και αντιμετωπίζεται με την ιλαρότητα ενός παιχνιδιού ρόλων. Ετσι όμως η 'εγχάραξη' επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα, αφού οι 'συνθήκες πρόσληψης' είναι σχεδόν ιδανικές".

  "Ομως τι ακριβώς 'εγχαράσσεται'; α) Διαχωρισμός-διακρίσεις: αγόρια μπροστά, κορίτσια πίσω (ολοφάνερα σεξιστικό), αλλά και ψηλοί/ές μπροστά, κοντοί/ές πίσω (ολοφάνερα ακατανόητο). Και κυρίως άξιοι/ες ξεχωριστά -η Ελλάδα της σημαίας-πληβείοι πίσω. Μάλιστα η εξάδα μόνο πηγαίνει συνήθως στη Δοξολογία και πάντα μπροστά- ξεκομμένη από τον υπόλοιπο μαθητικό όχλο. Εδώ, συναντάμε και το μεγάλο θέμα της απόρριψης των παιδιών με αναπηρίες. β) Θηριοδαμαστικός παβλοφισμός: Ολοι/όλες περπατάμε με το ίδιο αφύσικο βήμα, μετά από πολύωρη, μάλιστα, εκγύμναση , που μετατρέπει το σχολείο σε τσίρκο. γ) Αγελισμός - ομοιομορφία: συνδέεται με το προηγούμενο όσον αφορά στην κίνηση στο χώρο, αλλά επεκτείνεται και στην ενδυμασία. Τώρα τελευταία, μάλιστα, έχουμε σύνδεση του εθνικοσοσιαλιστικού αυτού κατάλοιπου με το θεσμό της χορηγίας. Συνήθως φροντιστήρια 'χορηγούν' μέρος (φουλάρια, γιλέκα, μπερέδες κ.λ.π.) της ενδυμασίας".

 

  Το κείμενο επισημαίνει ακόμα τον "υποβιβασμό του ελεύθερου πολίτη σε υποταγμένο υπήκοο" το κιτς και την αισθητική κακογουστιά, την εθνικιστική μονοπολιτισμικότητα, παρά τα ρητορικά φληναφήματα περί 'σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών'. "Συνοπτικά", καταλήγει η διαμαρτυρία, "η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους/τις μαθητές/τριες".
 


 


«Μόνο όταν πάψωμε να είμαστε κυβέρνηση, θα μπορέσωμε να οργανώσωμε το κόμμα. Οσο είμαστε κυβέρνηση, το κέντρο βάρους είναι στην κυβέρνηση και όχι στα γραφεία του κόμματος».

 

Κωνσταντίνος Καραμανλής
(Κ. Τσάτσος, "Ο άγνωστος Καραμανλής", Εκδοτική Αθηνών, 1984, σ. 91)

 

 

 

24/10/09

 

  Ο Κώστας Αίβαλιώτης,, διαβάζουμε στην κομματική «Α1» (10.10), «πέτυχε την πανελληνίως υψηλότερη αύξηση σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ 2007 και σήμερα, μια αύξηση που άγγιξε το 300%». Προφανώς, οι -εγνωσμένης εθνικής ευαισθησίας- ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ εκτίμησαν δεόντως την μέχρι αυτοθυσίας συνεισφορά του στην εθνική άμυνα της χώρας.

  Κι άλλος χρυσαυγίτης στο ΛΑΟΣ... Θυμάστε τον Γιώργο Δημακόγιαννη, εκδότη της «Αδούλωτης Μάνης», που τον περασμένο Δεκέμβριο μάζευε λεφτά για την οικογένεια του ειδικού φρουρού που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο; Με 1.093 ψήφους, μας πληροφορεί ο «Ελεύθερος Κόσμος» (10.10), ήρθε πρώτος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στη Λακωνία. Το ίδιο ρεπορτάζ μας πληροφορεί καταλεπτώς και για το πολιτικό βιογραφικό του ανδρός, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που τον περασμένο Δεκέμβριο κρινόταν προτιμότερο ν’ αποσιωπηθούν: «Αταλάντευτος εθνικιστής, από τα εφηβικά του μάλιστα χρόνια, ξεκίνησε από τη ΜΕΑΚ, το μαθητικό του ΕΝΕΚ, συνέχισε στη Χρυσή Αυγή στα πρώτα φοιτητικά του χρόνια και στη συνέχεια για αρκετά χρόνια στο Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη, όπου και τον ακολούθησε στην προσχώρηση στον ΛΑΟΣ. Μετά το πρόσφατο 4ο Συνέδριο του ΛΑΟΣ είναι μέλος και της Κεντρικής Επιτροπής με απόφαση του Γιώργου Καρατζαφέρη».

  Μετεκλογικές οσμώσεις στον λεγόμενο «πατριωτικό χώρο»; Αντιγράφουμε από την -συγκρατημένα ενθουσιώδη- μετεκλογική ανάλυση του Γιώργου Καραμπελιά για «το φαινόμενο ΛΑΟΣ» («Ρήξη» 10.10.09): «Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ψηφοφόρου του ΛΑΟΣ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την προπαγάνδα των ιοβόλων γκαιμπελίσκων, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει επιβληθεί στον δημόσιο χώρο. Οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ δεν είναι φοβισμένοι συνταξιούχοι και νοικοκυρές, ούτε περιθωριακά κοινωνικά στρώματα. Είναι δυναμικά και σχετικά νεανικά κοινωνικά στρώματα, που δεν προέρχονται όλα από την Ακροδεξιά, παρότι ο κομματικός πυρήνας του ΛΑΟΣ είναι ακροδεξιός. Δηλαδή το ΛΑΟΣ αποτελεί το δυναμικό και ανερχόμενο στοιχείο στη λεγόμενη Κεντροδεξιά, σε σχέση με τη γερασμένη Νέα Δημοκρατία».

  Και παρακάτω: «Το ΛΑΟΣ κατόρθωσε να εμφανιστεί ως ο μόνος φορέας που ανατρέπει το φιλοπαγκοσμιοποιητικό σκηνικό. Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο χαμελαιοντισμό του αρχηγού του, ή το γραβατωμένο προσωπείο του κ. Βορίδη, μόλις πριν μερικά χρόνια ηγέτη της ‘Εθνικής Παράταξης’. Ωστόσο, ποιός γνωρίζει την προϊστορία του κ. Βορίδη; Ελάχιστοι. [...] Και τα πολιτικά φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι σύμφωνα με την οποιαδήποτε συνομωσιολογία ή πρακτορολογία». Απ’ την πλευράς μας, επισημαίνουμε απλώς ότι το κόμμα του Βορίδη (που το 2005 ενσωματώθηκε στο ΛΑΟΣ) λεγόταν «Ελληνικό Μέτωπο» και ήταν διαφορετικό πράγμα από την «Εθνική Παράταξη» του 1977-81. Αν ο κύκλος της «Ρήξης» και του «Αρδην» ετοιμάζεται ν’ ακολουθήσει τα ίχνη του, διεκδικώντας απ’ το «γραβατωμένο προσωπείο» τα πρωτεία της «αντιπαγκοσμιοποιητικής» συνέπειας, λίγη προσοχή δεν βλάπτει: όπως σε κάθε παράταξη με «κινηματική» επετηρίδα, έτσι κι εδώ, τέτοια κρίσιμα λάθη στο who is who του «χώρου» μπορεί ν’ αποδειχτούν μοιραία!
 


 


«Απόψε ψόφησαν οι δυο μου παπαγάλοι
κι ο πίθηκος που 'χα με κούραση γυμνάσει».

 

Νίκος Καββαδίας
(Από το ποίημα Kuro Siwo, συλλογή Πούσι, 1947)

 

 

 

17/10/09

 

  Μικρή επισήμανση, στο περιθώριο του αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΛΠ στην κινεζική πολυεθνική Cosco: παραμονές των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Τζάνγκ Τζιζούν, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, "διατύπωσε" στον εκεί έλληνα πρεσβευτή "τη σοβαρή ανησυχία της κινεζικής πλευράς για τα περί επαναδιαπραγματεύσεως της συμφωνίας Cosco με [τον] λιμένα Πειραιώς, η οποία, υπεγράμμισε, πρέπει να εφαρμοσθεί ως έχει". Η "προειδοποίηση" διαβιβάστηκε στo ΥΠΕΞ κι από εκεί "διέρρευσε" στον Τύπο ("Απογευματινή" 30.9.09), στα πλαίσια της ύστατης προσπάθειας για εκλογική στήριξη του "εθνικά υπερήφανου" Καραμανλή Junior. Σημειώνουμε την παγερή σιωπή των καθ' έξιν "αντιμπεριαλιστών", που αν η απειλητική "εκδήλωση ανησυχίας" προερχόταν από αξιωματούχο της Ουάσιγκτον θα είχαν χαλάσει (και πολύ σωστά) τον κόσμο.

  Μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλες σχεδόν τις φυλακές της χώρας, ο τότε υπουργός εξήγγειλε το νέο νόμο που θα «εξανθρώπιζε» τις συνθήκες κράτησης και θα συντελούσε στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Πολύ γρήγορα ακόμα και οι πλέον εύπιστοι κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο. Με αφορμή κάποιες αποδράσεις, σκλήρυνε ακόμα και το στοιχειώδες ανθρώπινο σύστημα των πενθήμερων αδειών, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι φυλακισμένοι την ανεπάρκεια του σωφρονιστικού προσωπικού.

  Ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα βέτο στον εισαγγελέα ακόμα και στις περιπτώσεις που η επιτροπή αδειών γνωμοδοτεί θετικά για την παροχή άδειας. Όταν δηλαδή ο εισαγγελέας διαφωνεί, έχει δικαίωμα να παραπέμψει την απόφαση στο Δικαστικό Συμβούλιο που αποτελείται από τρεις δικαστές (εκτός φυλακής) και στο οποίο ο φυλακισμένος δεν έχει δικαίωμα να παρουσιαστεί, αλλά μόνο να στείλει υπόμνημα.

  Παρουσιάζεται λοιπόν το φαινόμενο να κόβονται όλο και συχνότερα αυτές οι λιγοστές άδειες σε όλες σχεδόν τις φυλακές τις χώρας με αποτέλεσμα οι διωκτικές αρχές «να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» και οι φυλακισμένοι στα ελληνικά μπουντρούμια να στοιβάζονται απάνθρωπα χωρίς καν την προσμονή της ολιγοήμερης ανάσας ζωής. Εφτασε δε η εφαρμογή αυτής της σκληρής αντιμετώπισης σε σημείο να κόβεται η 5η κατά σειρά άδεια φυλακισμένου χωρίς κανένα παράπτωμα, με το έτσι θέλω. Αρκετοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Βασίλης Ξηρός, ενώ είχαν πάρει 4 φορές την άδειά τους, ξαφνικά τον Αύγουστο που επρόκειτο να πάρουν την επόμενη άδεια κι ενώ η επιτροπή (διευθυντής φυλακών, κοινωνική υπηρεσία και εισαγγελέας) είχε γνωμοδοτήσει θετικά, έμαθαν ότι ο εισαγγελέας έβαλε «βέτο». Στις 26/9 τους ανακοινώθηκε ότι η απόφαση είναι απορριπτική παρόλο που νομικά ήταν απολύτως δικαίωμά τους αυτή η άδεια. Ξαφνικά δηλαδή ξανάγιναν επικίνδυνοι και ύποπτοι φυγής όταν όλες τις προηγούμενες φορές είχαν επιστρέψει κανονικά στα κελιά τους. Είναι φανερό ότι μ’ αυτό τον τρόπο το ορθό (από άποψη σωφρονισμού) μέτρο χορήγησης άδειας υπονομεύεται, ενώ η τελική κρίση ανατίθεται σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν έχουν προσωπική εικόνα για τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα κάθε κρατούμενου.
 


 


«Ο Νίκος Ξανθόπουλος θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν ευαίσθητες ψυχές. Ο άνθρωπος αυτός είναι το ίνδαλμα και πρότυπο μου, αλλά μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Αλλο Ξανθόπουλος και άλλο Ψωμιάδης».

 

Παναγιώτης Ψωμιάδης
(Θεσσαλονίκη, 5.12.05)

 

 

 

 

10/10/09

 

  Το ρεπορτάζ μας για τη στάση του «πατριωτικού χώρου» στις εκλογές της περασμένης Κυριακής («Κ.Ε», 4.10) προκάλεσε την αντίδραση του Σπύρου Χατζάρα. Ο γνωστός τηλεστάρ του Blue Sky και υπάλληλος του «Τμήματος Εθνικών Θεμάτων» της ΓΓΤΠ δύσκολα θα μπορούσε βέβαια ν’ αντικρούσει ο,τιδήποτε απ’ τα γραφόμενά μας, αφού απλώς παραθέσαμε δικά του έργα και λόγια. Με αποκορύφωμα την ομιλία του στη ρατσιστική συγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα (23.9) και το δημόσιο -από τηλεοράσεως- κάλεσμά του για βίαιη παρεμπόδιση της εκεί προεκλογικής δουλειάς ακόμη και του ΚΚΕ (15.9).

  Το καλό το παλικάρι έχει όμως άλλο μονοπάτι: την ανοιχτή κι απροσχημάτιστη συκοφαντία. Με τον ξεκαρδιστικό τίτλο «Η εταιρεία δολοφόνων της ‘Πρακτοροτυπίας’ και τα αφεντικά τους», μας κατηγορεί ότι -ούτε λίγο ούτε πολύ- θέλουμε να τον ...σκοτώσουμε! Απολαύστε τρόπο σκέψης και γραφής (η στίξη του πρωτοτύπου): «Ο Κωστόπουλος και ο Τρίμης, έδωσαν γραμμή, από τον Ιό της Κυριακής, κατόπιν οδηγιών, στους κουκουλοφόρους, να οργανώσουν δολοφονική επίθεση εναντίον μου. Δεν μου ασκούν κανενός είδους κριτική, αλλά γράφουν ξετσίπωτα ψέματα, για να δημιουργήσουν την ‘ιδεολογική’ πρόφαση των δολοφόνων. Λοιπόν, το μήνυμα που εστάλη δια του Κωστόπουλου ελήφθη. Απαντώ: όλοι θα πεθάνουμε. Και εγώ και αυτοί. Αλλά θα τους ξεβρακώνω μέχρι να πεθάνω». Και ούτω καθεξής, στο ίδιο πάντα μήκος κύματος και διανοητικό επίπεδο.

  Δύο τινά συμβαίνουν: ή ο κ. Χατζάρας μας συκοφαντεί συνειδητά ή είναι τόσο παλικάρι που με την παραμικρή δημόσια κριτική τον πιάνει πανικός και δεν καταλαβαίνει τι γράφει. Αποκαλυπτικό είναι πάντως το υστερόγραφό του, όπου αναρωτιέται «ποιος μας προμηθεύει αντίγραφα των εκπομπών του; Η πρεσβεία των ΗΠΑ ή του Ισραήλ;» Προφανώς, το απλό ενδεχόμενο να έχουμε στα PC μας κάρτες τηλεόρασης και DVD Writer (ή να σερφάρουμε στο You Tube) δεν περνά καν απ’ το μυαλό του παλαίμαχου ρεπόρτερ. Να υποθέσουμε πως η δημοσιογραφία που διακονεί δεν γνωρίζει άλλη πηγή από τις μυστικές υπηρεσίες;

  Ενδιαφέρουσες, κατά τα άλλα, οι εκλογικές επιδόσεις του «πατριωτικού χώρου» σε «εθνικά ευαίσθητες» περιφέρειες. Παρά την αυτοπρόσωπη κάθοδο του Καρατζαφέρη (και) στη Ροδόπη, το ΛΑΟΣ πήρε εκεί μόλις 3,6 % (έναντι 4,2 % του τοπικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ). Ακόμη θλιβερότερες ήταν οι επιδόσεις του στα Πομακοχώρια: 0,07 % στο δήμο Κέχρου, 0,14 % στο δήμο Σατρών, 0,13 % στο δήμο Μύκης. Οσο για τη Φλώρινα, εκεί το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο κόμμα (με 44,55 % έναντι 41,08 % της ΝΔ) για πρώτη φορά στην ιστορία του. Παρά την υστερική εθνικόφρονα κινδυνολογία εναντίον του – ή μήπως (και) εξαιτίας της;

  Μεθαύριο Δευτέρα δικάζεται στο Βόλο ο Τάκης Πολίτης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επειδή κατά το χρονικό διάστημα 20-24/3/2006, ως Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετείχε σε πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση των διδασκόντων και δεν κατέθεσε "δήλωση συμμετοχής" στην απεργία (βλ. "Από την έδρα στο εδώλιο", Ιός, 25.4.09).


 


«Πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές της κάθε χώρας. Ανεξαρτήτως, αν αυτή η χώρα είναι λιγότερο ή περισσότερο φιλική, αυτή η χώρα έχει αποφασίσει μια ονομασία. Δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε την ονομασία αυτής της χώρας. Τα άλλα δεν είναι δημοκρατικά, είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας. Οπως και εάν επιθυμεί αυτή η χώρα να αποκαλείται, οφείλουμε να το σεβαστούμε.».

 

Γιώργος Καρατζαφέρης
(Ευρωκοινοβούλιο, 26.4.06. Δεν αναφέρεται βέβαια στην ΠΓΔΜ αλλά στο ...Ιράν!)

 

 

 

03/10/09

 

  Στις 8.10.2009 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων δικάζεται ο γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Δημήτρης Τζανακόπουλος, για συκοφαντική δυσφήμηση δια του τύπου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ανδρέα και Ιωάννη Καμπέρη, που εμπλέκονται στην υπόθεση της παραχώρησης του Ξενία Ιωαννίνων στον όμιλο Μήτση, υπόθεση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην πόλη των Ιωαννίνων τον Απρίλιο του 2008. Μαζί του δικάζεται με τις ίδιες κατηγορίες ο Μιχάλης Τόλης, ο οποίος φέρεται να αναγνωρίστηκε ως αφισοκολλητής από τους δυο μηνυτές, ενώ ο ίδιος το αρνείται. Για την υπόθεση του Ξενία έχει ασχοληθεί η στήλη από το 2006 (βλ. λ.χ. "Η φανέλα με το επτά", 3.6.06).

  Πώς όμως εμπλέκεται ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ έχει το ενδιαφέρον. Οι αφίσες που κυκλοφόρησαν στα Γιάννενα αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μηνυτών, έφεραν την υπογραφή οργανώσεων νεολαίας, φοιτητικών παρατάξεων και τοπικών κινήσεων. Διατάχθηκε από την Εισαγγελία προανάκριση για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, πλην όμως κατέληξαν μόνο στη Νεολαία Συνασπισμού. Στην ένορκη εξέτασή του, ο γραμματέας του Νεολαίας του Συνασπισμού κατέθεσε ότι τη σχετική απόφαση για την υπογραφή της αφίσας την έλαβε όλο το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, γνωστοποιώντας τα ονομάτα των μελών του και ότι στη συνεδρίαση αυτή ήταν παρόντες ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Ανδρέας Καρίτζης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

  Η Εισαγγελία όμως δεν κάλεσε κανέναν να εξεταστεί ως ύποπτος ή κατηγορούμενος, αλλά επέλεξε να καταστήσει κατηγορούμενο τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Οπως μας είπε η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγορείται ως αυτουργός της συκοφαντικής δυσφήμησης, αφού στο κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται ότι «συνέταξε και τοιχοκόλλησε το σχετικό έντυπο στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων».

  Προηγήθηκε η κλήση ως υπόπτου ενός μέλους της Νεολαίας που κατοικεί στα Γιάννενα, χωρίς να προκύπτει από πού ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, όπως είναι η κομματική ιδιότητα, δηλ. η συμμετοχή σε ένωση προσώπων, έγινε γνωστό στην Εισαγγελία. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η κατηγορία είναι νομικά αβάσιμη και η εμπλοκή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην υπόθεση αυτή παίρνει τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης.

  Διαμαρτυρήθηκε ο Ανδρέας Βγενόπουλος διότι η αγωγή του εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη ενώ κατατέθηκε πριν την αγωγή της Ντ. Μπακογιάννη πήρε ημερομηνία εκδίκασης 13 μήνες αργότερα. Τι να πει η στήλη που η αγωγή του κ. Κούβελου εναντίον των συντακτών του "Ιού" για την υπόθεση των Νηων Μαγνησίας προσδιορίστηκε σε χρόνο μηδέν, 6 μόλις μήνες μετά την κατάθεσή της; Τουλάχιστον παρηγοριόμαστε με το γεγονός ότι ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών μας ζητάει μόνο 1,5 εκατ. ευρώ, τα μισά δηλαδή απ' όσα ζητά η κυρία Μπακογιάννη από τον μεγαλοεπενδυτή.


 


«...και τώρα πρέπει -φευ- κι εγώ να φεύγω
- δεν αποκλείονται άλλωστε να μου μέλλονται καλύτερα -
πάλι το ενοικιάζουν το δωμάτιο».

 

Νίκος Εγγονόπουλος
(από το ποίημα "Ενοικιάζεται", Bruges, 1956)

 

 

 

 

 

www.iospress.gr