www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

25/07/09

 

  Νυχτερινές εφόδους, προκλητική παρακολούθηση και παρενόχληση συγγενών περιλαμβάνουν οι νέες πρακτικές της αντιτρομοκρατικής, όπως καταγγέλλει ο Γ.Α. Η αγωνιώδης προσπάθεια των αρμόδιων για την τάξη υπουργών να βρούνε τις «επικίνδυνες σχέσεις» νονών της νύχτας, μπράβων, εργολάβων χωματουργών, κουμπάρων και «τρομοκρατίας» άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

  Πολίτης με ενεργή συμμετοχή σε επιτροπές αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους εδώ και δεκαετίες ο Γ.Α. μας κατήγγειλε μια σειρά από προκλητικές ενέργειες από πλευράς οργάνων της τάξης σε βάρος του και σε βάρος της οικογένειάς του. Ο ίδιος και η συνήγορός του κατήγγειλαν τα εξής περιστατικά:

  Στις αρχές Ιουλίου επιστρέφοντας στο σπίτι του στην Αθήνα αντιλήφθηκε ότι κάποιοι είχαν μπει μέσα είχαν αποσυνδέσει τα καλώδια του τηλεφώνου και του Ιντερνετ, είχαν ανοίξει τον φορητό υπολογιστή, τον παράτησαν ανοιχτό και έχοντας χρησιμοποιήσει την τουαλέτα επιδεικτικά… δεν είχαν τραβήξει το καζανάκι. Από το σπίτι δεν έλειπε κάτι, η πόρτα δεν είχε παραβιαστεί και μάλιστα ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ενημέρωσε τον Γ.Α. ότι δυο γεροδεμένοι νέοι άνδρες βγήκαν από το σπίτι του και κλείδωσαν με κλειδί την πόρτα.

  Δύο μέρες μετά, η πρώην σύζυγός του που είναι γιατρός σε νησί δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στις 12 παρά τέταρτο τη νύχτα από άγνωστο που δήθεν έκανε έρευνα για το παν/μίο Βόλου, ενδιαφερόταν να μάθει πόσα τ.μ. είναι το σπίτι της στο νησί, αν έχει κήπο και αν ο σύζυγός της μένει μόνιμα στην Αθήνα. Η γυναίκα φυσικά δεν απάντησε και όταν διαμαρτυρήθηκε για την ώρα του τηλεφωνήματος της έκλεισαν το τηλέφωνο. Το ίδιο ακριβώς τηλεφώνημα με το ίδιο περιεχόμενο δέχτηκε και στενός φίλος του Γ.Α. που ζει μόνιμα σε άλλο νησί.

  Την παραμονή της επίσκεψης του Γ.Α στην πρώην σύζυγό του και στο παιδί του εμφανίστηκαν άνδρες της αντιτρομοκρατικής (με ένα Cherokee και μια μηχανή) μαζί με τον διοικητή ασφαλείας του νησιού σε γκαράζ στενού συγγενή του Γ.Α. και τον «ενημέρωσαν» ότι βρισκόταν στο νησί ένας ύποπτος για τη βόμβα στην Eurobank και μάλιστα ετοίμαζε χτύπημα και στο νησί. Το ίδιο έκαναν και στον ιδιοκτήτη ταβέρνας του νησιού όπου εργαζόταν παλιά ο Γ.Α.

  Από την επομένη και για διάστημα 4-5 ημερών η μηχανή της αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσε στενά τη σύζυγο του Γ.Α., «συνοδεύοντάς» την μέχρι την πόρτα του ιατρείου και όταν ο Γ.Α. πήγαινε να τους ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει έφευγαν. Μόλις δε τελείωσε το «στενό» μαρκάρισμα, η πρώην σύζυγος του Γ.Α. άρχισε να λαμβάνει «ενημερωτικά» μηνύματα στο κινητό της για τη σχέση του Γ.Α. με τη νυν σύντροφό του. Για την προστασία της πρώην συζύγου του αλλά κυρίως του παιδιού του ο Γ.Α. δεν θέλησε να δημοσιευτεί το όνομά του (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Αύριο, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η τελευταία καλοκαιρινή έρευνα του «Ιού». Επιστρέφουμε το Σεπτέμβρη στις Σαββατιάτικες και Κυριακάτικες σελίδες μας.

 

 


«Δεν προσήλθαμε στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με οικονομικούς στόχους».

 

Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου
(29/6/2009)

 

 

18/07/09

 

  Πολύ βιάστηκαν οι Αφοί Γεωργιάδη και οι λοιποί θαυμαστές της «σκέψης Πλεύρη» να θριαμβολογήσουν μετά την αθωωτική απόφαση του πενταμελούς Εφετείου, το οποίο τον περασμένο Μάρτιο ανέτρεψε την καταδίκη του γνωστού «θεωρητικού» του ελληνικού νεοναζισμού για το ακραίο ρατσιστικό του πόνημα «Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Με την αναίρεση που άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής την 1η Ιουλίου διατυπώνεται η θέση του ανώτερου δικαστικού λειτουργού ότι «η εμπάθεια και ο φανατισμός που αποτυπώνονται στα χωρία [του βιβλίου] καθιστούν άνευ ετέρου αυταπόδεικτο το γεγονός ότι [ο Πλεύρης] εξέφρασε δημόσια απόψεις ικανές να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος και βία εις βάρος των Εβραίων και προσέβαλε πρόσωπα και ομάδα προσώπων λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής».

  Πρόλαβε όμως ο καημένος ο Αδωνις να εκτεθεί και πάλι από την εκπομπή του, και αμέσως μετά την απόφαση του Εφετείου άρχισε και πάλι να προβάλλει το βιβλίο και να το πουλάει μαζί με άλλα επτά βιβλία του στενού του φίλου και μέντορα. Και ήταν πραγματικά αξιολύπητος, όταν επέμενε ότι «δεν το προβάλλει» διότι «δεν δείχνει το εξώφυλλό του»! Οσο για τα περί ελευθερίας της έκφρασης και λογοκρισίας είναι τουλάχιστον αστεία όταν προέρχονται από εκείνους που αποδύονται σε προσπάθεια -μέσω κρατικών μηχανισμών- να φιμώσουν όσους θεωρούν ιδεολογικούς τους αντιπάλους στο διαδίκτυο ή να απολύσουν πανεπιστημιακούς δασκάλους που δεν συμβαδίζουν με τα δικά τους μέτρα "εθνικοφροσύνης". Θυμίζουμε ότι σε κανένα στάδιο της υπόθεσης δεν τέθηκε ζήτημα απαγόρευσης του βιβλίου -όπως είχε συμβεί σε περιπτώσεις διώξεων κατά βιβλίων ως «βλασφήμων» (Ανδρουλάκης, Χάντερερ) ή «αντεθνικών» (Μπαμπινιώτης).

  Βέβαια τα ερωτηματικά για το χειρισμό της υπόθεσης από την ελληνική δικαιοσύνη παραμένουν. Γιατί -εφόσον ισχύουν όσα προφανή διαπιστώνει το κείμενο της αναίρεσης- θα έπρεπε να έχει ασκηθεί κανονική αναίρεση εντός του νόμιμου χρονικού ορίου έτσι ώστε να επαναληφθεί η δίκη στο Εφετείο και να επανεξεταστεί η ουσία της. Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε εγκαίρως στα χέρια της σχετικά υπομνήματα των τριών φορέων που ενεργοποιήθηκαν γύρω από την υπόθεση: του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ). Αποφεύγοντας να ασκήσει κανονική αναίρεση, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέφυγε σε μια «Σολωμόντεια» λύση: η απαλλαγή Πλεύρη εξακολουθεί να ισχύει, όμως οι λόγοι που οδηγούν σ’ αυτήν αναθεωρούνται πλήρως.

  Τελικά επιβεβαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι αν δεν υπήρχε διεθνής κατακραυγή δεν θα αποφάσιζε να κινητοποιηθεί και η ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνης. Από ό,τι φαίνεται, σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιστολή προς την Ελλάδα της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD). Μεταξύ άλλων η Επιτροπή ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να σχολιάσει την αθώωση του Πλεύρη από το Εφετείο «υπό το φως του άρθρου 4 της Σύμβασης, η οποία επιβάλλει την τιμωρία από το νόμο της διάδοσης ιδεών που βασίζονται στη φυλετική ανωτερότητα ή το μίσος».

 

 


«Εμείς τον αστυφύλακα τον θέλουμε μέσα στο σπίτι σας».

 

Γιώργος Καρατζαφέρης
(Telecity, 23/10/1999)

 

 

 

11/07/09

 

  Δεν φημίζονται για τη δημοκρατικότητά τους τα σύγχρονα κόμματα. Αλλά αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή με το «4ο Συνέδριο» του ΛΑΟΣ ασφαλώς δεν έχει προηγούμενο. Πιστό στη συγκρότησή του ως τηλεοπτικό προϊόν, το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη «αναβαπτίστηκε» στην εντολή της βάσης μέσω μιας ολιγόωρης διαδικασίας που μοναδικό στόχο είχε να μεταδοθεί από το κομματικό κανάλι η εικόνα της «ανασύνθεσης» ενόψει της μεταβολής από «κόμμα» σε «κίνημα».

  Οι μετέχοντες «σύνορκοι» -κατά την ορολογία Καρατζαφέρη- ήταν τα στελέχη που όρισε ο πρόεδρος, ενώ ο αριθμός τους παρέμεινε μέχρι τέλους νεφελώδης. Για 1.500 συνέδρους και παρατηρητές μιλούσε την παραμονή ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ τελικά συγκεντρώθηκαν 520 σύνεδροι και 160 παρατηρητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διευθυντή του κόμματος κ. Μπαμίχα.

  Μόλις άρχισε την ομιλία του ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε το συνέδριο «να επαναβεβαιώσει» την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Το χειροκρότημα που ακολούθησε θεωρήθηκε «επανεκλογή». Αλλά τρία λεπτά νωρίτερα ο κ. Μπαμίχας είχε ζητήσει από τους συνέδρους να σηκωθούν όρθιοι για να τιμήσουν τον Αρχηγό. Φυσικά δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των πρωτείων, αλλά με την ίδια τακτική αντιμετωπίστηκαν όλα τα ζητήματα. Η νέα πλατφόρμα του «πατριωτικού παρεμβατισμού» υιοθετήθηκε πριν καν αρχίσει το συνέδριο, ενώ και ο κ. Μπαμίχας στην ομιλία του ζήτησε να υπερψηφιστεί η υποψηφιότητά του για να λάβει κι αυτός το χειροκρότημά του.

  Ασφαλώς κανένα άλλο κομματικό συνέδριο δεν είχε ντισκ τζόκεϊ την ώρα των εργασιών. Στα «ανεβάσματα» του λόγου του προέδρου ακουγόταν από τα μεγάφωνα μουσική, ενώ πάντα κάποιος έλεγε στους συνέδρους πότε πρέπει να χειροκροτήσουν. Και πρέπει να είναι το μοναδικό κομματικό συνέδριο που τελείωσε πριν την ώρα του, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί υποψήφιοι ομιλητές. Εμφανής ήταν η προσπάθεια των οργανωτών να προλάβουν τους πιο ένθερμους λαοτζήδες που θα έβγαζαν προς τα έξω τον πραγματικό πολιτικό χαρακτήρα του κόμματος.


  Για τον ίδιο λόγο υπάρχει και «Επιτροπή Δεοντολογίας» (!), η οποία κατά τον κ. Καρατζαφέρη ασχολείται «με όλους εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε μία πολιτική αποστάσεων από ακρότητες». Μ’ άλλα λόγια, με εκείνους που πίστεψαν όσα έλεγε ο Καρατζαφέρης, ο Βορίδης, ο Πλεύρης και οι λοιποί μέχρι πριν από τρία χρόνια και δεν έχουν κατανοήσει την πολιτική του «Δούρειου Ιππου», την οποία εφαρμόζει κατά δήλωσή του ο αρχηγός του ΛΑΟΣ.

 

  Τόσο τη μετατροπή του κόμματός του σε «κίνημα», όσο και τα βασικά του συνθήματα ο κ. Καρατζαφέρης τα αντιγράφει από το ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου, δίνοντάς τους το δικό του ακροδεξιό «άρωμα». Πιο χαρακτηριστική η χρήση του πιο δημοφιλούς συνθήματος του μεταπολιτευτικού ΠΑΣΟΚ «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Το σύνθημα αυτό με το σαφές αντιιμπεριαλιστικό και ανεξαρτησιακό περιεχόμενο, στα χείλη των οπαδών του ΛΑΟΣ μεταλλάσσεται σε παραλλαγή του «Εξω οι ξένοι» των ρατσιστών. Αλλά τι τον νοιάζει τον κ. Καρατζαφέρη; Αυτός αποκαλύπτει με αυταρέσκεια ότι ο μόνος στόχος του ΛΑΟΣ είναι να κυβερνήσει και οι οπαδοί του (συγνώμη, οι «σύνορκοι») φωνάζουν ««Θα μπούμε στο Μαξίμου μ’ εσένα αρχηγό».
 

 

 


«Ποιος έχτισε τη Θήβα την εφτάπυλη;
Στα βιβλία δε βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.
Οι βασιλιάδες κουβαλήσαν τ’ αγκωνάρια;».

 

Μπέρτολτ Μπρεχτ
(«Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει», 1935, μτφ. Μάριου Πλωρίτη, Θεμέλιο 2000)

 

 

 

04/07/09

 

  Ο Πύρρος Δήμας ρίχνει σε όλους τους άλλους την ευθύνη για τα νέα κρούσματα ντόπινγκ στην άρση βαρών. Ανέλαβε ως σωτήρας την προεδρία της Ομοσπονδίας μετά το σκάνδαλο του μαζικού ντοπαρίσματος της εθνικής ομάδας με την Μ3 και κήρυξε "πόλεμο στο ντόπινγκ". Μόνο που ήταν ο ίδιος ο κ. Δήμας εκείνος που το 2004 κατάγγειλε ως "στημένο" το ντοπάρισμα του Σαμπάνη, ενώ πρόσφατα εξήρε τις "σημαντικές υπηρεσίες του Χρήστου Ιακώβου" και υποστήριξε ότι "πλήρωσε τις συνεργασίες του με λάθος ανθρώπους". Εννοεί την Σου Λι;

  Οπως γράφουμε στη διπλανή στήλη, η τελευταία παραγγελία του κ. Σανιδά για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τη μεταβίβαση στην κυριότητα της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους έκτασης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του κ. Βαγγέλη Αποστόλου στον «Ιό» («Τα χρυσοπληρωμένα χρυσόβουλα του Νικηφόρου Φωκά», 25/10/08). Η υπόθεση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για το ΠΑΣΟΚ, γιατί εμπλέκεται ως δικηγόρος της μονής ο βουλευτής Εύβοιας του κόμματος Γεώργιος Παπαγεωργίου. Την ίδια μέρα που γινόταν η αποκάλυψη, το ΠΑΣΟΚ έκανε την γκάφα (;) να συμπεριλάβει τον κ. Παπαγεωργίου στην ομάδα των οκτώ βουλευτών του που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ηταν επόμενο να ξιφουλκήσει η φιλοκυβερνητική Αυριανή με πρωτοσέλιδα που επιχειρούσαν τον συμψηφισμό των δύο σκανδάλων («Να παρέμβει η δικαιοσύνη για το ‘πράσινο Βατοπέδιο’ της Σκύρου», «Ενοχη σιωπή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τον βουλευτή Παπαγεωργίου», 27/10/08).

  Η όψιμη προβολή του σκανδάλου αυτού από το Βήμα και το Βήμα της Κυριακής (27 και 28/6/09) επιδέχεται κάθε είδους ερμηνεία.

  Γεγονός είναι ότι το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του Βατοπεδίου, παρά το γεγονός ότι είναι εκτενές και τεκμηριωμένο (χάρη στην παρουσία βουλευτών που είχαν αντιταχθεί από παλιά στην επιχειρούμενη παραχώρηση της Βιστωνίδας και στη συνέχεια στις αμαρτωλές ανταλλαγές), δεν προχωρά σε καμιά γενίκευση, δεν προτείνει καμιά αλλαγή στις σχέσεις κράτους εκκλησίας ή την αναθεώρηση των αμαρτωλών χρυσόβουλων και φιρμανιών και αποφεύγει κάθε θεσμική πρόταση όπως κάνουν τα πορίσματα που υπέβαλαν τα κόμματα της Αριστεράς.


  Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε τη Δευτέρα το παράδειγμα μιας αυθαίρετης μάντρας σε Κυκλαδονήσι που χρησιμοποίησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του για το 2008. Ο κ. Ρακιντζής απέδωσε την αδυναμία κατεδάφισης της μάντρας σε συνεννόηση των εργολάβων στις Κυκλάδες που αρνούνται να προβούν σε κατεδαφίσεις παρά τη σχετική εντολή του Νομάρχη εδώ και 4 χρόνια. Τα πράγματα δεν είναι δυστυχώς τόσο απλά. Οπως έχουμε αποκαλύψει ήδη από το 2006 («Ενας τοίχος και η δική του ιστορία», 25/11/06), η υπόθεση ξεκινά από το 1988 και η Ελλάδα έχει γι’ αυτή την υπόθεση καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (προσφυγή αριθ. 66725/01). Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να συμμορφώνεται με τις τελεσίδικες πράξεις των διοικητικών οργάνων του και ανοίγει το δρόμο σε αγωγές αποζημίωσης των θιγόμενων πολιτών από τους υπεύθυνους υπαλλήλους.
 

 

 


«Η ευρύτερη Μακεδονία έχει πολυεθνική ιστορία αιώνων και κανείς δεν είναι 'πιο Μακεδόνας' από τους υπόλοιπους».

 

Απόφαση του 6ου Συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων
(Θεσσαλονίκη, 28/6/09, www.ecogreens.gr)

 

 

 

 

 

www.iospress.gr