www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

31/05/08

 

  Επί μέρες κυκλοφορούσε στον διαδικτυακό υπόκοσμο η «πληροφορία» ότι η «Σκοπιανή τραγουδίστρια Μιγιάτοβα» θα εμφανιστεί στην Eurovision ντυμένη ως βασίλισσα της Μακεδονίας και θα τραγουδήσει για τη «γενοκτονία των Μακεδόνων του Αιγαίου», ενώ στο φόρεμά της θα εικονίζεται ο χάρτης της ενιαίας Μακεδονίας. Η «είδηση» πρωτοδημοσιεύτηκε στον «Στόχο» από τον Γιάννη Κουριαννίδη του ΛΑΟΣ. Βέβαια τίποτα απ' όλα αυτά δεν ίσχυε: το τραγούδι της ΠΓΔΜ ήταν απλά ερωτικό («Let me love you»), η τραγουδίστρια φορούσε ένα κατάμαυρο φόρεμα, ενώ και το όνομά της ήταν άλλο!


  Η ίδια μαϊμού «πληροφορία» διοχετεύτηκε και στην τηλεοπτική «Ζούγκλα», και μάλιστα την ίδια ώρα που η ΝΕΤ μετέδιδε το τραγούδι της ΠΓΔΜ! Ο παρουσιαστής απέφυγε να αποκαταστήσει την αλήθεια και αρκέστηκε να καθησυχάσει τους καλεσμένους ότι το τραγούδι δεν πρόκειται να προκριθεί στον τελικό!

  Μόλις πήραμε μια πρώτη γεύση από το νέο θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ. Αναφερόμαστε στο σκανδαλώδες έγγραφο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κων/νου Μπαγιάτη, που έφερε στη Βουλή ο Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ: ο πρύτανης ζητά από τις γραμματείες των σχολών λίστες των μουσουλμάνων φοιτητών (αλλοδαπών ή Ελλήνων), ζητώντας να του δοθούν με «εμπιστευτικά» έγγραφα «ιδιοχείρως, με κούριερ ή μέσω της θυρίδας του Πανεπιστημίου και χωρίς κεντρικό αριθμό πρωτοκόλλου». Εγγραφα «αόρατα», διαδικασίες έξω από κάθε δημοκρατικό έλεγχο.

  Η γραμματεία του πρύτανη διευκρίνισε πως τα στοιχεία ζητήθηκαν από κάποια μη κατονομαζόμενη κρατική υπηρεσία. Ο δε κ. Μπαγιάτης δήλωσε στα «Νέα» (21.5) ότι πρόκειται για «θέμα ρουτίνας» που αφορά τις ...βίζες αλλοδαπών φοιτητών και άλλα φαιδρά. Προφανώς, οι Πομάκοι της Θράκης, που ρητά κατονομάζονταν στο έγγραφο, χρειάζονται διαβατήριο για να μπουν στη Θεσσαλία!

 

  Η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά απλή. Βάσει του άρθρου 6 του Ν. 3649 που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη, κάθε υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα «υποχρεούται να παρέχει σε ειδικά εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της ΕΥΠ κάθε πληροφορία, στοιχείο ή συνδρομή για την εκπλήρωση της αποστολής τους», υποχρεωμένος ταυτόχρονα «να τηρεί το απόρρητο της επικοινωνίας και του περιεχομένου του αιτήματος». Σε περίπτωση που αρνηθεί ή υποπέσει στα αδικήματα της «παρέλκυσης», της «αμέλειας», ακόμη και της «πλημμελούς και μη έγκαιρης ανταπόκρισης» στις (έστω και παράνομες) απαιτήσεις των κυπατζήδων, διώκειται πειθαρχικά. Οπως διώκειται κι αν παραβιάσει το «απόρρητο», διαμαρτυρόμενος για τη μετατροπή του σε χαφιέ (ή προβοκάτορα).

 

  Αναφερόμενοι στην επικίνδυνη αυτή νομοθετική τομή, θυμίζαμε («Ε» 2.2.08) ότι στέλεχος της ΕΥΠ είχε «παρέμβει» το 2003 σε λύκειο του Βόλου για να σαμποτάρει επίσημο αντιρατσιστικό πρόγραμμα. Στην ίδια πόλη σημειώθηκε και το τωρινό κρούσμα. Οπως πληροφορούμαστε δε, ο πρωταγωνιστής του τότε σκανδάλου έχει αναβαθμιστεί σε διοικητή του εκεί κλιμακίου της υπηρεσίας. Με τα χέρια του λυμένα από τη νέα, «εκσυγχρονιστική» νομοθεσία...

 


«Ο πουριτανισμός υπήρξε πάντοτε το σχολείο του βιασμού».

Ραούλ Βανεγκέμ

(«Τίποτα δεν είναι ιερό, όλα μπορούν να λεχθούν»,μτφρ.: Α. Καραστάση, Σαβάλας, 2005)

 

 

24/05/08

 

  Κοντέψαμε τις τελευταίες μέρες να πιστέψουμε ότι όλοι οι Ελληνες που βρίσκονταν το Μάη του '68 στο Παρίσι συμμετείχαν στην εξέγερση. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε αποδεικνύει ότι υπήρχε τουλάχιστον μία εξαίρεση. Ο κ. Θεόφιλος Ιωαννίδης, ο γνωστός Λάκης της προδικτατορικής ΕΚΟΦ, πανηγυρίζει στο Παρίσι μετά τη βίαιη καταστολή. Τη φωτογραφία αυτή περιλαμβάνει ο κ. Ιωαννίδης στα πολλά αυτοβιογραφικά βιβλία που έχει εκδώσει. Αλλάζει βέβαια κάθε φορά τη λεζάντα. Στο «Κίνημα της Ελληνικής Νεολαίας» που εκδόθηκε επί χούντας μιλά για «εθνικόφρονες Ελληνες φοιτητές των Παρισίων που συμμετέχουν εις ένδειξιν αλληλεγγύης εις τας διαδηλώσεις υπέρ του Ντε Γκωλ». Βέβαια ο κ. Ιωαννίδης δεν ήταν τότε απλός φοιτητής. Υπηρετούσε ως ακόλουθος Τύπου (προπαγανδιστής δηλαδή της χούντας) στην πρεσβεία. Αλλά αυτά δεν θέλει σήμερα να τα θυμάται το προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και του ελληνοαμερικανικού λόμπι στη Μακεδονία.


  Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» με ανακοίνωσή τους αντικρούουν τις καταγγελίες της τοπικής Επιτροπής Αγώνα, σχετικά με τη διαρροή πετρελαίου στις εγκαταστάσεις της.

  Θάλασσα τα 'κανε η Αλέκα Παπαρήγα στις 16 Μαΐου στη Βουλή. Υποτίθεται ότι το θέμα της ερώτησής της ήταν τα «μεταπτυχιακά του ΝΑΤΟ», προτίμησε όμως να κλείσει την αγόρευσή της καταγγέλλοντας τους... εθνικά ύποπτους πανεπιστημιακούς της ευρύτερης Αριστεράς: «Πολλά πράγματα γίνονται στη Θεσσαλονίκη, καθηγητές ασχολούνται με τις μειονότητες και αυτονομιστικά κινήματα, καθηγητές σε σεμινάρια υπέρ των Τσάμηδων. Για να τα δούμε όλα αυτά. Αυτή είναι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Καθηγητές και σχολές οι οποίες είναι ανακατεμένες σε τέτοιες ιστορίες υπεράσπισης των Τσάμηδων; Εάν θέλετε τέτοια πανεπιστήμια, εμείς θα τα πολεμήσουμε».

  Η επίθεση είναι ηλίου φαεινότερον ότι αφορά το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ), τη μόνη επιστημονική συλλογικότητα που είχε μέχρι σήμερα την τόλμη να συζητήσει δημόσια (σε ημερίδα στο Πάντειο) τις ιστορικές και άλλες παραμέτρους του «ανύπαρκτου» αυτού ζητήματος (κι όχι, βέβαια, να επιδοθεί σε «υπεράσπιση των Τσάμηδων»). Εξίσου προφανές είναι ωστόσο ότι η γ.γ. του ΚΚΕ έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Αν μη τι άλλο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, οι (συγκεκριμένοι και επώνυμοι) καθηγητές - μέλη του ΚΕΜΟ ήταν οι μόνοι πανεπιστημιακοί που, πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια, είχαν καταψηφίσει την πανηγυρική πρόσκληση του Β' γραμματέα του ΝΑΤΟ για μια «συζήτηση» με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

  «Η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της συνειδησιακής εξεγέρσεως», μας πληροφορεί το κομματικό όργανο του «Ελληνικού Μετώπου» για τους πολιτιστικούς συλλόγους των Πομάκων της Θράκης, «ήταν η αναφορά, για πρώτη φορά, στην έκθεση του State Department, ειδικής παραγράφου για την ύπαρξη στην ελληνική Θράκη Ελλήνων μουσουλμάνων που δηλώνουν πως δεν είναι Τούρκοι». Απώτατος στόχος, με άλλα λόγια, των ακραιφνέστατων εθνικιστών του Μάκη Βορίδη είναι να «πειστούν» οι Αμερικάνοι για το δίκιο μας!

 


«Πατριώτης, είπα, δεν είμαι. Ως τόσο τον πατριωτισμό, όπου υπάρχει γύρω μου, θα τον εκμεταλλευτώ συνειδητά (το έκαμε και ο Μπίσμαρκ) και μ' αυτό θα προκαλέσω αγώνες».

Ιων Δραγούμης

(26/4/1908)

 

 

 

17/05/08

 

  Εξάμηνη παράταση δόθηκε από το ΣτΕ στους αντίδικους για το θέμα του Κάβο Σίδερο. Ευκαιρία λοιπόν για τις δύο πλευρές να θεμελιώσουν τα επιχειρήματά τους. Από τη μια όλοι όσοι αγαπούν και σέβονται την περιοχή κι από την άλλη οι πωλητές, οι αγοραστές και όλοι όσοι θα κερδίσουν από αυτή την τερατώδη καταστροφή του φυσικού πλούτου. Ισως σε αυτό το διάστημα ο ηγούμενος, ο νομάρχης και ο αντινομάρχης Λασιθίου να μπορέσουν να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της έως τώρα στάσης τους στο πλευρό των «επενδυτών».


  Οσο για τους επενδυτές, ας ρίξουν μια ματιά στην τελευταία πορεία της ήδη φθίνουσας μετοχής της Minoan. Ο πρόεδρος της εταιρείας, εμφανώς θορυβημένος από τη φθίνουσα αξία της μετοχής του και την πορεία της επένδυσης, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση προς τους μετόχους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ενώ οι διευθυντές απογοητεύτηκαν από την καθυστέρηση, πήραμε κουράγιο από το γεγονός ότι το χωροταξικό σχέδιο κατατέθηκε με τον τρόπο που αναμέναμε και παρέχει το πλαίσιο που θα επιτρέψει τέτοιες επενδύσεις και τέτοιου είδους ανάπτυξη». Συνεχίζει δε «συγχαίροντας» τους υπουργούς Οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ για τα αναπτυξιακά τους πλάνα.

  Αυτό που πρέπει να προσέξουν τώρα οι κάτοικοι, και ιδίως αυτοί που κατοικούν στο Δήμο Ιτάνου, είναι οι ασύμμετρες απειλές του καλοκαιριού. Το Βάι και όλη η περιοχή της Μονής Τοπλού θα πρέπει να φυλάγονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μέχρι να συνεδριάσει το ΣτΕ ώστε να μην υπάρξουν τα «τετελεσμένα» της Ηλείας.

  Τα δελτία ειδήσεων μετά το φοβερό σεισμό της Κίνας έλεγαν επί λέξει: «Από τον καταστροφικό σεισμό κατέρρευσε σχολείο και καταπλακώθηκαν πάνω από 900 παιδιά. Η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι καμιά ζημιά δεν υπέστησαν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις». Με άλλα λόγια, με τόσο μεγάλο αριθμό αναλώσιμων παιδιών που διαθέτει η Κίνα, εύκολα συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός παιδιών για τις χαρούμενες τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όσα σχολεία κι αν έχουν καταρρεύσει!

 

  Ενώ τα ΜΜΕ δεν προλαβαίνουν να κάνουν αφιερώματα για τα 40 χρόνια από το Μάη του '68, συμπτωματικά τα δικαστήρια δικάζουν μέσα στο Μάιο φοιτητές και νεολαίους από διάφορες πορείες που τα ίδια ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ταραξίες, γνωστούς-αγνώστους κ.λπ. Είτε λοιπόν ο Μάης είναι τόσο μακρινός που δεν εγκυμονεί πλέον κινδύνους, είτε άλλο Παρίσι και άλλο Ελλάδα της ησυχίας, της τάξης και της ασφάλειας.

  Ενώ η ΕΤ και ο πρόεδρός της μας θύμισαν άλλες εποχές με την ωμή λογοκρισία των εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου, πολλά «δημοσιογραφικά» μπλογκ γέμισαν αμέσως με θριαμβολογίες για την απομάκρυνση και απαξιωτικά σχόλια για το δημοσιογράφο. Από αυτό φαίνεται και η επιτακτική άνωθεν ανάγκη να κοπούν οι εκπομπές. Η ΥΕΝΕΔ και τα παπαγαλάκια της στις δόξες τους!
 


«Indeed, οι Τούρκοι θα 'πρεπε να καταρρεύσουν ήδη επειδή επέτρεψαν στη βυζαντινή θεοκρατία να αναπτυχθεί σε μια μορφή που ούτε οι Ελληνες αυτοκράτορες δεν την είχαν βάλει με το νου τους».

Καρλ Μαρξ

(γράμμα στον Ενγκελς, 3/5/1854)

 

 

 

10/05/08

 

  Γύρω στα 200.000 ευρώ κόστισαν στον έλληνα φορολογούμενο οι πληρωμένες ολοσέλιδες καταχωρήσεις του πυρηνοκίνητου κ. Σουφλιά (έγχρωμες και στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων) για να μας πείσει ότι κακώς ο ΟΗΕ πέταξε έξω την Ελλάδα από το Κιότο και ότι δεν κινδυνεύουμε από ευρωπρόστιμο. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να πείσει ούτε τον ομοϊδεάτη του Επίτροπο Περιβάλλοντος ούτε τα στελέχη της παράταξής του ούτε καν τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, δεν του αρκούσε μια απλή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα δημοσιευόταν δωρεάν. Ελπίζουμε τουλάχιστον τα χρήματα να προέρχονται από τα πρόστιμα που επέβαλε ο υπουργός στα εργοστάσια των Οινοφύτων.

  Χάθηκαν τον τελευταίο μήνα τρεις άνθρωποι που από εντελώς διαφορετικά πόστα υπηρέτησαν με συνέπεια αυτό που θα θέλαμε όλοι να σημαίνει η έννοια πολιτισμός. Είχαμε την τιμή να παρουσιάσουμε μέρος της δραστηριότητάς των δύο και να υπαινιχτούμε την προσφορά του τρίτου. Πρόκειται για την εξαίρετη αρχαιολόγο Ηώ Ζερβουδάκη ("Ιός" 20/11/05), τη δυναμική εθελόντρια στην προστασία των ζώων Πόπη Μπάκα ("Ιός" 10/7/05) και τον υπάλληλο των φυλακών Λεωνίδα Παπαθανασίου. Ο σεβασμός των μνημείων, των ζώων και των κρατουμένων είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η απόδειξη για την ύπαρξη ή όχι του σύγχρονου πολιτισμού.

  Μιας αστυνομικής γκάφας μύριες έπονται. Και όσοι βιάστηκαν να αποδώσουν την αμέλεια των αστυνομικών στο "δέσιμο των χεριών" τους και στις "ανόητες" διαμαρτυρίες του Συνασπισμού, ας αρχίσουνε να μετράνε πάλι νεκρούς παραβάτες ή απλούς μετανάστες που θα βρεθούν μπροστά στον υπερβάλλοντα ζήλο των αστυνομικών και της ‘χαμένης’ αξιοπιστίας της ΕΛΑΣ. Ηδη ένα δεκαπεντάχρονο παιδί πλήρωσε με τη ζωή του μια αστυνομική καταδίωξη.

  Οι Κύπριοι ένωσαν τις φωνές τους στο κίνημα κατά της κατασκευής γηπέδων γκολφ, την ώρα που καράβια με νερό αναμένονται στο νησί από την Ελλάδα (βλ. "Ιός" 5/4/08). Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών συμμετείχε στην Παγκόσμια Μέρα Δράσης κατά των Γηπέδων Γκολφ με συμβολική εκδήλωση στις 4/5 στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Στην επαρχία Πάφου έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα τέσσερα γήπεδα γκολφ και προγραμματίζονται άλλα τέσσερα (τουλάχιστον). Ο φυσικός και σπάνιος πόρος του νερού, χαραμίζεται για να ποτίζονται εκατοντάδες εκτάρια γρασίδι και να υδροδοτούνται χιλιάδες πολυτελείς επαύλεις. Είκοσι χρόνια "χρηματοδοτείται" η ανάπτυξη των οικισμών γκολφ για να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα του Κυπριακού τουρισμού. Κάποιοι έχουν θησαυρίσει αλλά η εποχικότητα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

 

  Το βιβλίο των Θόδωρου Βαλαχά και Δάφνης Θεοχάρη «Ο,τι απόμεινε από τη μέρα εκείνη, η μνήμη είναι», για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το 1944, παρουσιάζεται αύριο στις 11.30 π.μ. στην κοινοτική αίθουσα του χωριού. Θα μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί Γ. Μανωλεδάκης και Γ. Μαργαρίτης, ο αντιστασιακός Γ. Φαρσακίδης, ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σ. Σερασίδης κι ο Μανόλης Γλέζος.

 

Μάης '68


«Ορισμένοι Γάλλοι φοιτητές, μαθαίνοντας ότι σε άλλες χώρες οι φοιτητές φέρνουν τα πάντα άνω κάτω και τα σπάνε, θέλησαν να μιμηθούν τους ξένους συναδέλφους τους».

Αλέν Περεφίτ

(Υπουργός Παιδείας το Μάη του 1968. Παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα.)

 

 

03/05/08

 

  Αντιπροσωπεία της «Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής» και του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) πραγματοποίησε τη Μεγάλη Τρίτη αυτοψία στην ακτογραμμή μπροστά στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, στη θέση Βλύχα, όπου από το 2004 διαρρέουν πετρελαιοειδή από τις εγκαταστάσεις του γειτονικού διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ. Διαπιστώθηκε ότι περίπου δέκα γεωτρήσεις έχουν τοποθετηθεί εντός της ιδιοκτησίας της ΠΥΡΚΑΛ, σε επαφή και παράλληλα με την ακτογραμμή, από όπου αντλούνται καθημερινά τόνοι πετρελαιοειδών και παροχετεύονται στο διυλιστήριο! Δεκάδες άλλες γεωτρήσεις έχουν διασπαρθεί στη δυτική πλευρά των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ.

  Τα πετρελαιοειδή διέρχονται από το υπέδαφος της αποθήκης πρώτης ύλης πυρομαχικών Νο 74 της ΠΥΡΚΑΛ και εκρέουν στην ακτή όπου εγκλωβίζονται με τσιμεντοφράγματα και πλωτά φράγματα (βλ. φωτογραφία). Αφόρητη δυσοσμία αναδύεται από το σημείο εκροής. Από 15 έως 20 Απριλίου η ΠΕΤΡΟΛΑ πραγματοποίησε εκτεταμένα μπαζώματα θάλασσας στο σημείο όπου εκδηλώνεται η διαρροή και διαμόρφωσε χωματόδρομο πάνω στην ακτή αλλοιώνοντας πλήρως τη μορφολογία της, με απώτερο σκοπό να κρύψει τη ρύπανση που συνεχίζεται.

  Η καμπάνια για τη σωτηρία του Κάβο Σίδερο στο Λασίθι της Κρήτης (βλ. «Ιός» 20/04/08) έχει φτάσει σε όλες τις ηπείρους και οι επώνυμες φωνές διαμαρτυρίας ενώνονται μήπως και καταφέρουν να ακουστούν στην ελληνική κυβέρνηση.
Ανάμεσά τους και το γράμμα της Παγκόσμιας Αρχαιολογικής Ενωσης προς τον Ελληνα πρωθυπουργό στις 28/4/2008 να παρέμβει και να εμποδίσει την καταστροφή του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών ευρημάτων και ανασκαφών στην περιοχή.

  Ο Κύπριος καθηγητής Δημήτρης Ιωαννίδης του πανεπιστημίου του Μισούρι και ειδικός σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης σε μικρούς προορισμούς προειδοποιεί σχετικά: «Τι είναι αυτός ο οίστρος για το γκολφ; Θα μετατραπούμε σε ένα κόσμο για παίκτες του γκολφ; Στην Κύπρο καταστράφηκαν μοναδικά οικοσυστήματα και τώρα τίθεται ακόμα και θέμα επιβίωσης των ειδών. Ολα αυτά για να γεμίσουν μερικές τσέπες με χρυσάφι. Θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι παραδίνουν τον φυσικό πλούτο σε τέτοιες μεγάλες εταιρείες. Η έκταση αυτή πρέπει να διασωθεί και να γίνει εθνικό και προστατευόμενο πάρκο».

 

  Στο μεταξύ μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας γκολφ και υφυπουργός εξωτερικών Πέτρος Δούκας στρέφεται και προς την Αταλάντη στη Φθιώτιδα και ήδη άρχισε τις επισκέψεις στην περιοχή για μεγάλα έργα με γκολφ. Στο θέμα θα επανέλθουμε.

 


«Νομάρχης: Ανήκετε σε κυβερνητική εφημερίδα;
Ρεπόρτερ: Βεβαίως, στη «Φωνή του Λαού».».


Πέτρος Μάρκαρης

(«Η ιστορία του Αλή Ρέτζο», Κείμενα, 1971)

 

  

 

 

www.iospress.gr