www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

29/03/08

 

  Την περασμένη Δευτέρα το πρωί, μία μόλις μέρα μετά τις αποκαλύψεις μας για τη σχέση τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή (Ιός, 23/3/08), διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα είναι ακόμα σοβαρότερα. Την αίθουσα του Εφετείου Κακουργημάτων, όπου επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του Αντώνη Ανδρουτσόπουλου ή «Περίανδρου», είχαν καταλάβει από πολύ νωρίς μαυροντυμένοι «συναγωνιστές» του αρχηγού της ομάδας κρούσης της ναζιστικής οργάνωσης. Ε, λοιπόν, δεν υπήρχε παρά μόνον ένας (1) αστυνομικός μέσα στην αίθουσα και έξω απ' αυτήν, ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από το Εφετείο για να εμποδίσουν τους δημοκράτες νέους που είχαν έρθει να συμπαρασταθούν στον Δημήτρη Κουσουρή και τα άλλα θύματα της δολοφονικής επίθεσης του 1998 (βλ. φωτογραφία).

  Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, κατά την αποχώρηση των Χρυσαυγιτών, ο επικεφαλής αξιωματικός ακούστηκε να λέει: «Δαρείε, μάζεψέ τους». Ο αποδέκτης της εντολής Δαρείος-Αγγελος Λυκιαρδόπουλος είναι βέβαια αστυνομικός, αλλά εκεί βρισκόταν ως ουσιώδης μάρτυρας. Είναι ο διμοιρίτης των ΜΑΤ που συνόδευε τους Χρυσαυγίτες λίγα λεπτά πριν από τη δολοφονική επίθεση του Ιουνίου του 1998. Με ποια ιδιότητα τώρα «τους μαζεύει»;

  Ωμή παρέμβαση των στρατιωτικών οργανωτών της παρέλασης στην κεντρική πολιτική σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη. Το επισήμανε -ποιος άλλος;- ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ενθουσιασμένος παρατήρησε ότι οι μπάντες παιάνιζαν συνεχώς το «Μακεδονία ξακουστή», κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό. Να, λοιπόν, που ζηλέψαμε και αντιγράφουμε κι εμείς το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, όπου οι στρατιωτικοί επιδιώκουν να επιβάλουν τη δική τους εξωτερική πολιτική στην επίσημη κυβέρνηση. Φταίει μετά ο νομάρχης Ζορό, που θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός και ο Ανθιμος, που πιστεύει ότι εκλέχτηκε Πατριάρχης;

  Πολλοί αναγνώστες, αλλά και συνάδελφοι, διαμαρτύρονται δικαίως για το λογοκριτικό τρόπο (συγ)κάλυψης από την ΕΡΤ της ακτιβιστικής παρέμβασης -υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και στο Θιβέτ- μελών των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στην Αρχαία Ολυμπία. Ζητούν επίσης ανάλογη κινητοποίηση και των ελληνικών δημοσιογραφικών σωματείων. Πολύ σωστά! Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι πέρσι κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για την καθιερωμένη επίσκεψη Κινέζων δημοσιογράφων στην Αθήνα, το θέμα είχε ήδη κριθεί: Οταν 3 μέλη του συμβουλίου (Πετραλιά, Μπουκάλας και Τρίμης) ζήτησαν να υπάρξει κάποια αναφορά στο χαιρετισμό του κ. Σόμπολου για την ανελευθερία του Τύπου στην Κίνα, οι περισσότεροι σύμβουλοι έπεσαν να τους φάνε (με εξαίρεση τον Κ. Γκοτσίνα, που δημοσιοποίησε σχετική επιστολή). Το καταπληκτικό δε ήταν ότι οι Σόμπολος (Ν.Δ.) και Τσαλαπάτης (ΠΑΣΟΚ), που έχουν και είχαν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, συνέπεσαν με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ στην εκτίμηση ότι «αυτά, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σοσιαλιστική Κίνα, τα λένε οι βαλτοί από τους Αμερικάνους»!

 

Μνημείο Αγνωστου Στρατιώτη


Γιατί δεν υπάρχει «άγνωστος βασιλιάς»,

γιατί δεν υπάρχει «άγνωστος πρωθυπουργός»,

γιατί δεν υπάρχει «άγνωστος στρατηγός»

κι υπάρχει μονάχα «άγνωστος στρατιώτης»;

Πώς δε χάθηκε κι εκείνων η ταυτότητα;

Κώστας Μόντης (1914-2004) 

 

22/03/08

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ (και τους άσπονδους φίλους) που ενδιαφέρθηκαν για την απουσία του «Ιού» από το φύλλο της περασμένης Κυριακής. Να είναι σίγουροι ότι αν συνέβαινε κάτι απ' όλα αυτά που πρόλαβε να καταγράψει η φαντασία καλοπροαίρετων και κακοπροαίρετων, θα το είχαμε πρώτοι δημοσιοποιήσει από τον ιστότοπό μας.

ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ «Οι ζαπατίστας δεν είναι μόνοι!» και «Αλληλεγγύη στην εξεγερμένη αξιοπρέπεια» διοργανώνονται την προσεχή βδομάδα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δημόσιες συζητήσεις με τον Ερνέστο Λεδέσμα από την CAPISE (Κέντρο Πολιτικής Ανάλυσης και Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών-Τσιάπας Μεξικό).

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ αναφέρεται στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Τσιάπας την τελευταία περίοδο: «Στο Μεξικό, στην πολιτεία Τσιάπας, το κίνημα των ζαπατίστας έχει ήδη ένα δημόσιο αγώνα 14 χρόνων και 24 χρόνια που υπάρχει και αγωνίζεται. Η καταστολή και οι επιθέσεις από παραστρατιωτικές οργανώσεις δεν σταμάτησαν ποτέ στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Τους τελευταίους μήνες όμως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό πολέμου στην Τσιάπας. Η μεξικάνικη κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν έχει πετάξει τη μάσκα της 'δημοκρατίας' και έχει επιλέξει τη βάναυση καταστολή κάθε αντίστασης στη χώρα.
Εκτιμώντας ότι οι ζαπατίστας είναι απομονωμένοι, εκτιμώντας πως δεν μετράνε πια με την αλληλεγγύη που εμπόδισε τον πόλεμο εδώ και 14 χρόνια, ενεργοποιεί όλους τους τρόπους για να επιβάλει τον πόλεμο στην Τσιάπας. Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση είναι εκρηκτική: επιθέσεις, εκτοπισμοί, παρεμπόδιση της λειτουργίας των συνεταιρισμών, καταστροφή εξοπλισμού των αυτόνομων νοσοκομείων και σχολείων, απαγωγές, δολοφονίες, ασφυκτικός επικοινωνιακός αποκλεισμός, υφαρπαγή της ανακτημένης το 1994 γης, συνεχείς προκλήσεις από ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες. Στόχος το χτύπημα της αυτονομίας, η πρόκληση ενδο-ιθαγενικών συγκρούσεων, ο εξαναγκασμός του ΕΖΝΛ σε ένοπλη απάντηση, πράγμα που θα έδινε το τέλειο πρόσχημα στο Μεξικάνικο Στρατό να εισβάλει στις εξεγερμένες κοινότητες».

Με στόχο να εκφραστεί και να οργανωθεί η αλληλεγγύη στις εξεγερμένες κοινότητες των ιθαγενών οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης. Στην Ελλάδα, στα πλαίσια της τρίμηνης περιοδείας της μεξικάνικης οργάνωσης CAPISE οργανώνονται συζητήσεις ενημέρωσης με τον Ερνέστο Λεδέσμα, στις 26 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στην κατάληψη ΔΕΛΤΑ (7 μ.μ.), και στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη, αίθ. 18, 7 μ.μ.).

e-mail: Zapatistas_solidarity@lists.riseup.net


«Τα σημάδια του πολέμου στον ορίζοντα είναι καθαρά. Τον πόλεμο, όπως και το φόβο, μπορείς να τον μυρίσεις. Και τώρα πια μυρίζουμε τη θανατερή του οσμή στη γη μας» (Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος - Δεκέμβρης 2007).

 

 

15/03/08

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον «Ιό» έστειλε ο Λεωνίδας Αποσκίτης, «διευθυντής πολιτικών θεμάτων» κι αρθρογράφος των ουφολογικών περιοδικών «Τρίτο Μάτι» και «Hellenic Nexus», για την αναφορά μας σε κείμενό του σχετικό με την πρόσφατη εκδήλωση του Παντείου Πανεπιστημίου και του ΚΕΜΟ για το ζήτημα των Τσάμηδων («Ε» 1.3.08). «Εν προκειμένω», γράφει, «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, διότι, όπως αντελήφθην και από τα πολλά μηνύματα συμπαράστασης που έλαβα, κάθε αρνητική αναφορά εκ μέρους του "Ιού" περιποιεί τιμήν στο πρόσωπο που τη δέχεται, και αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της ηθικής και αντιστασιακής στάσης του στους δύσκολους καιρούς της εσωτερικής παρακμής και της παγκόσμιας νεοταξικής κατοχής που ζούμε». Με τη σειρά της, η στήλη τού εύχεται πλούσιους «αντικατοχικούς» αγώνες εναντίον των (αόρατων) «παγκόσμιων» στρατευμάτων που έχουν καταλάβει τη χώρα μας. Υποσημειώνουμε επίσης ότι η εν λόγω επιστολή πρόλαβε ήδη να δημοσιευτεί στη «Ρήξη» του Γιώργου Καραμπελιά - το ένα από τα δυο έντυπα (μαζί με την «Αλφα Ενα» του Γιώργου Καρατζαφέρη) που φιλοξένησαν, εν είδει ανάλυσης, το κείμενο του κ. Αποσκίτη περί των «ανθελλήνων» του Παντείου στις σελίδες τους.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ και η πραγματική αντίσταση. Την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό, διοργανώνεται αντιρατσιστική συναυλία στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Στό κάλεσμά τους, οι δεκάδες φορείς που συμμετέχουν αναφέρουν: «Κυβερνητικοί ή άλλοι αξιωματούχοι θα βρουν την ευκαιρία για μεγαλόστομες δηλώσεις και ευχολόγια. Ομως για όλους εμάς αυτή θα είναι άλλη μια μέρα αγώνα. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Οταν συνεχίζεται η ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, όταν τα παιδιά των μεταναστών είναι παιδιά χωρίς δικαιώματα -ούτε καν στο όνειρο- όταν η παροχή ασύλου στη χώρα μας παραμένει ντροπιαστικά μηδενική, όταν οι πρόσφυγες -στην Πάτρα ή αλλού- γίνονται "άνθρωποι-σκουπίδια" σε "επιχειρήσεις-σκούπα", όταν ο βασανιστής αστυνομικός των ανήλικων μεταναστών στο τμήμα της Ομόνοιας πέφτει στα "μαλακά", όταν κρατικοί λειτουργοί υπεύθυνοι βασανιστηρίων και ρατσιστικών συμπεριφορών παραμένουν προκλητικά ατιμώρητοι, όταν φασιστικές συμμορίες δολοφόνων όπως η Χρυσή Αυγή, χαίρουν ανοχής από άνδρες των δυνάμεων της τάξης.
Ντόπιοι και μετανάστες δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε. Είμαστε σύμμαχοι και συναγωνιστές στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρατσισμό και την καταστολή, τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Δύσης και τους πολέμους που δημιουργούν εκατομμύρια προσφύγων».

 

 

08/03/08

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών "Ίων Δραγούμης" λέγεται το κοινοβουλευτικό think tank του ΛΑ.Ο.Σ. που οργάνωσε το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης για το "Σκοπιανό" στη θεσσαλονίκη. Στους οργανωτές και τους απλούς συμμέτοχους του event η στήλη αφιερώνει τις παρακάτω σκέψεις του (αυθεντικού) Ίωνα που, αν μη τι άλλο, αποτυπώνουν με το δέοντα κυνισμό την προαιώνια σχέση "εθνικών θεμάτων" κι επαγγελματικής αποκατάστασης των χειριστών τους: "Πρέπει να δουλέψω για να ζήσω. Και ποια δουλειά δεν τη βαριούμαι; [...] Να σκορπίσω τη ζωή μου όπως όπως σε κανένα χωριό της Μακεδονίας; Πάλι αυτό είναι η λιγότερο βαρετή δουλειά που μπορώ να φανταστώ. Να γίνω πολιτικός στην Ελλάδα το ήθελα, μα και αυτό χρειάζεται χρήματα, και δεν θέλω να πάρω από τους δικούς μου που δεν μ' εγκρίνουν" ('Ιων Δραγούμης, "Φύλλα Ημερολογίου", τ. Δ΄ [1908-1912], Αθήνα 1988, σ.22-23, εγγραφή της 15.12.1908).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ντοκιμαντέρ και ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απευθύνουν οι Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας. Το ντοκιμαντέρ του Μάνου Παπαδάκη "Μια τρύπα στο νερό" θα προβληθεί στην Αποθήκη 1, αίθουσα Σταύρος Τορνές, σήμερα στις 19:30 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει δημόσια ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή των:
- Αλέκας Γερόλυμπου, Καθηγήτριας Αστικού Σχεδιασμού & Ιστορίας Πολεοδομίας ΠΣ ΑΠΘ,
- Ευαγγελίας Καμπούρη, Αρχιτέκτονος,
- Λόη Λαμπριανίδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Οικονομικού Γεωγράφου,
- Βιβιάννας Α. Μεταλληνού, Αρχιτέκτονος, Ιστορικού Περιβάλλοντος,
- Νίκου Μουσιόπουλου, Καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
Στην εκδήλωση θα μοιρασθεί δωρεάν το DVD της ταινίας.

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ "Μακεδονομάχος" Νικόλαος Μέρτζος (βλ. Ιός, "Ο κ. πρόεδρος και η χούντα", 30/9/07) έχει αναρτήσει σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (www.ems.name) την ευχαριστήρια επιστολή που του έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου για την απιστολή του γνωστού προπαγανδιστικού πονήματος "Μακεδονισμός, Ο Ιμπεριαλισμός των Σκοπίων 1944-2006" (βλ. Ιός, 15/12/07). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αρκείται στις ευχαριστίες και την οικειότητα, αλλά φροντίζει να αναφερθεί επαινετικά και στο περιεχόμενο του έργου: "Η τεκμηριωμένη αυτογνωσία ενός λαού είναι προαπαιτούμενο εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας". Δεν βρέθηκε άραγε κανένας "ειδικός σύμβουλος" να προστατέψει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

 

 

01/03/08

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την έρευνά μας για τις χρηματοδοτήσεις στο ΥΠΠΟ («Οι ακριβές καρέκλες του ΥΠΠΟ», 17/2/08) λάβαμε ενδιαφέρουσα επιστολή από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτρη Αθανασούλη και τη γεν. γραμματέα Αλκηστη Παπαδημητρίου:

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ αναφέρεται ότι «ο ΣΕΑ ανήκει στους φορείς εκείνους που δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους εξαρτήσεις, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης των απόψεών του και της διεκδίκησης των αιτημάτων των εργαζομένων που αποτελούν μέλη του και απαρτίζονται από τους μόνιμους και πρόσφατα και από τους αορίστου χρόνου αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού. Ιδιαίτερα σε σας είναι γνωστοί οι αγώνες αλλά και
τα αποτελέσματα της μαχητικής μας στάσης απέναντι στην προσπάθεια για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το σχέδιο Νόμου για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ, εμπνεύσεως του πρώην υφυπουργού κ. Π. Τατούλη. Αντίθετα με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς του ΥΠΠΟ, ο ΣΕΑ επέλεξε τότε το μοναχικό δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης με την εξουσία».

«Είναι επιτέλους καιρός να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την απευθείας καταβολή του "πολιτιστικού επιδόματος" στους εργαζομένους, που θα καθιστά περιττή τη μεσολάβηση τρίτων. Είναι επίσης καιρός να κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΠΟ, και ιδίως εκείνες του ειδικού λογαριασμού, προς τις Εφορείες Αρχαιοτήτων που επί έτη υποχρηματοδοτούνται με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην εκπλήρωση του έργου της προστασίας και προβολής της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς».

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ την απόσταση που κρατά ο ΣΕΑ από την υπόθεση της «Περίστυλον»: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την εταιρεία "Περίστυλον", οι οποίες έχουν κατ' επανάληψη εκφραστεί από τον πρόεδρο και άλλα μέλη του προεδρείου. Τονίζουμε δε ότι κανένα μέλος και του νέου Προεδρείου του ΣΕΑ δεν συμμετέχει στην Εταιρεία αυτή, γεγονός που θα σας είχαμε εγκαίρως διευκρινίσει, αν είχατε απευθυνθεί σε μας στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής σας έρευνας για το σχετικό δημοσίευμα. Αλλωστε, ο ΣΕΑ είναι ο μόνος συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ. που δεν έχει ούτε έμμεση σχέση αφού δεν ανήκει στην ΠΟΣΥΠΠΟ. Από την άλλη, η συμμετοχή μελών του ΣΕΑ σε άλλους φορείς ή ομοσπονδίες αποτελεί απολύτως προσωπική επιλογή, την οποία βεβαίως δεν μπορούμε ούτε να ελέγξουμε, ούτε να καθοδηγήσουμε».

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ του ΣΕΑ για την «Περίστυλον» ήταν γνωστές και αναφέρονται στο κείμενό μας. Ομως δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε ότι μέλος της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΣΕΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στο Δ.Σ. της ιδιότυπης αυτής εταιρείας (Μαρία Κασίμη-Σούτου), ενώ ο σημερινός ταμίας του ΣΕΑ (Γρηγόρης Βαφειάδης) εμφανιζόταν μέχρι το τελευταίο τεύχος του ομώνυμου περιοδικού (Νοέμβριος 2007) ως «σύμβουλος έκδοσης».


 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων:

 

Αθήνα, 20/2/2008

Αγαπητοί φορείς του Ιού της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας,

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε το άρθρο σας στο φύλλο της Κυριακάτικής Ελευθεροτυπίας 17-2-2008. Η διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού προς κάθε αποδέκτη και ιδιαίτερα προς τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων πιστεύουμε πως διασφαλίζει τις «υγιείς» σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και αποκλείει κάθε περίπτωση εξάρτησης ή συναλλαγής.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανήκει στους φορείς εκείνους που δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους εξαρτήσεις, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης των απόψεών του και της διεκδίκησης των αιτημάτων των εργαζομένων που αποτελούν μέλη του και απαρτίζονται από τους μόνιμους και πρόσφατα και από τους αορίστου χρόνου αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού. Ιδιαίτερα σε σάς είναι γνωστοί οι αγώνες αλλά και τα αποτελέσματα της μαχητικής μας στάσης απέναντι στην προσπάθεια για τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το σχέδιο Νόμου για τον Οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ, εμπνεύσεως του πρώην Υφυπουργού κ. Π. Τατούλη. Αντίθετα με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς του ΥΠΠΟ, ο ΣΕΑ επέλεξε τότε το μοναχικό δρόμο της μετωπικής αντιπαράθεσης με την εξουσία.
Σταθεροί στις πεποιθήσεις μας για ένα ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα θεωρούμε ότι έχει πλέον έλθει το πλήρωμα του χρόνου για την υλοποίηση σειράς μέτρων εκ μέρους της ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ που θα συμβάλουν στην εξυγίανση της διακίνησης των χρηματοδοτήσεων. Είναι επιτέλους καιρός να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την απευθείας καταβολή του «πολιτιστικού επιδόματος» στους εργαζομένους που θα καθιστά περιττή τη μεσολάβηση τρίτων. Είναι επίσης καιρός να κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠ.ΠΟ και ιδίως εκείνες του ειδικού λογαριασμού, προς τις Εφορείες Αρχαιοτήτων που επί έτη υποχρηματοδοτούνται με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσχέρειες στην εκπλήρωση του έργου της προστασίας και προβολής της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Ενός έργου, το οποίο ανήκει κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος της Ελλάδας αποκλειστικά στο Κράτος. Τέλος, τώρα που η τελευταία σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι είναι καιρός να καταστεί σαφές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ ότι οι παρεμβάσεις στην άσκηση του έργου μας, είτε με τη μορφή «αιτημάτων», είτε με τη μορφή προσλήψεων ημετέρων, είτε με κάθε είδους έκφραση της επιθυμίας των εκπροσώπων της εξουσίας δεν εξυπηρετούν το σκοπό της διατήρησης στο διηνεκές των υλικών και άυλων αξιών που εμείς διακονούμε. Είναι καιρός το κόστος αυτών των άνωθεν παρεμβάσεων να το εισπράττουν εις το ακέραιο οι κρατούντες με την άμεση δημοσιοποίησή του, ενέργεια στην οποία και ο Τύπος οφείλει πρωτίστως να συμβάλει.

Όπως και κάθε φορά στο παρελθόν επιθυμούμε να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι σε όλα τα θέματα που θίγονται διά του τύπου, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά για τις προθέσεις και τη δράση μας. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την εταιρεία «Περίστυλον», οι οποίες έχουν κατ’ επανάληψη εκφραστεί από τον πρόεδρο και άλλα μέλη του προεδρείου. Τονίζουμε δε ότι κανένα μέλος και του νέου Προεδρείου του ΣΕΑ δεν συμμετέχει στην Εταιρεία αυτή, γεγονός που θα σας είχαμε εγκαίρως διευκρινίσει, αν είχατε απευθυνθεί σε μας στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής σας έρευνας για το σχετικό δημοσίευμα. Άλλωστε, ο ΣΕΑ είναι ο μόνος συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ που δεν έχει ούτε έμμεση σχέση αφού δεν ανήκει στην ΠΟΣΥΠΠΟ. Από την άλλη, η συμμετοχή μελών του ΣΕΑ σε άλλους φορείς ή ομοσπονδίες αποτελεί απολύτως προσωπική επιλογή, την οποία βεβαίως δεν μπορούμε ούτε να ελέγξουμε, ούτε να καθοδηγήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας είχε εγκαίρως τοποθετηθεί πάνω στα τεκταινόμενα στο ΥΠΠΟ στο τελευταίο δίμηνο και είχε ζητήσει με δελτία τύπου (στις 9 και 16 Ιανουαρίου 2008) να ερευνηθεί κάθε πτυχή και κάθε χρηματοδότηση ώστε να μη μένουν σκιές για τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Θεωρούμε πάντως ότι ζητήματα όπως η πρωτοφανής παράλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις, η απαράδεκτη ρουσφετολογική ρύθμιση Βουλγαράκη για τον έλεγχο των προσλήψεων από το υπουργικό γραφείο, ο κίνδυνος οριστικής απώλειας τεράστιων πιστώσεων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 λόγω απουσίας στοιχειώδους σχεδιασμού, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στα μνημεία και στην αειφόρο ανάπτυξη, είναι ορισμένα μόνο από τα φλέγοντα θέματα που θα έπρεπε να προβληθούν από τον Τύπο ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τα μείζονα προβλήματα που πλήττουν τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σήμερα. Για οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση είμαστε στην διάθεσή σας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Αθανασούλης


Η Γενική Γραμματέας
Άλκηστη Παπαδημητρίου

  

 

www.iospress.gr