www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

26/03/05

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν (210-3848330) διοργανώνει αποστολή αλληλεγγύης στην κρατούμενη Αυστριακή δημοσιογράφο Sandra Bakutz. Στο κάλεσμά της σημειώνεται: «Από τις 10.02.2005 συνεχίζεται η ομηρία της Sandra Bakutz που πήγε στην Τουρκία σαν παρατηρητής μιας δίκης. Η Sandra είναι δημοσιογράφος της ημερήσιας εφημερίδας "Junge Welt" του Βερολίνου και εργαζόταν στον ραδιοσταθμό "Radio Orange" της Βιέννης. Είναι μια αγωνίστρια της Διεθνούς Πλατφόρμας Ενάντια Στην Απομόνωση και υποστήριζε τους πολιτικούς κρατουμένους που παλεύουν για τις ιδέες τους. Αγωνιζόταν πάντα ακούραστα για τις ελευθερίες στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο και κατέκρινε την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Sandra πήγε να παρακολουθήσει τη δίκη της "1ης Απριλίου", στην οποία δικάζονται 84 από τους εκατοντάδες αγωνιστές που τη νύχτα της 1ης Απριλίου 2004 συνελήφθησαν και βασανίστηκαν στα νόμιμα γραφεία των δημοκρατικών φορέων, συλλόγων, περιοδικών-εφημερίδων. Η Sandra, που είναι ένα πρόσωπο που αντιστεκόταν στις καταστρατηγήσεις των δικαιωμάτων, έγινε και η ίδια θύμα αδικίας.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ στηρίχθηκε σε είδηση που δημοσίευσε η εφημερίδα "Χουριέτ" και που ανέφερε ότι η Sandra υποβοήθησε μια κίνηση αποδοκιμασίας κατά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, που έλαβε χώρα σε επίσκεψη του τελευταίου στις Βρυξέλλες. Για την έμμεση βοήθειά της στο σήκωμα ενός πανό (προ τετραετίας) σήμερα ενδέχεται να φυλακιστεί έως και σε 15 χρόνια. Αυτή λοιπόν η κίνηση ακτιβισμού, εκτός Τουρκίας μάλιστα, είναι αρκετή ώστε να βαφτιστεί κάποιος "μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης" και να σύρεται σε δίκες.

Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ της Sandra Bakutz, όπως και η βάναυση επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας ενάντια σε διαδηλωτές για τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας ή η σύλληψη 100 ατόμων με κατασκευασμένα ντοκουμέντα είναι ένα σκάνδαλο και εμπαιγμός της δημοκρατίας. Καλούμε όλες τις οργανώσεις, τους πολίτες και τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων να συμμετέχουν σαν παρατηρητές της δίκης στην Αγκυρα, για να μην αφήσουμε μόνη της τη Sandra Bakutz! Στις 30 Μαρτίου 2005 γίνεται η δίκη της Sandra Bakutz». Η ελληνική αντιπροσωπεία θα πάει στις 29/3/05 και θα επιστρέψει την 1/4/05. Πληροφορίες και δημοσιεύματα για την υπόθεση: www.freiheitfuersandra.tk

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την κινητοποίηση των Caballeros, που δημοσιεύθηκαν στις σελίδες του «Ιού» το περασμένο Σάββατο («Το νευρικό σύστημα νευριάζει», 12/3/05), τραβήχτηκαν από έναν ελεύθερο φωτορεπόρτερ και φιλοξενήθηκαν στο Διαδίκτυο. Από παραδρομή σημειώθηκε ότι οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της «Ελευθεροτυπίας».
 

 

 

19/03/05

 

ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, η Φραντζέσκα Ρωμάνου, η καθηγήτρια που εδώ και χρόνια δηλώνει έμπρακτα την αντίρρησή της για το θεσμό των παρελάσεων, δεν είναι πια μόνη. Το μαρτυρούν, μεταξύ άλλων, τα μηνύματα που δεχθήκαμε μετά το δημοσίευμά μας της περασμένης Κυριακής. Αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί εκδηλώνουν πλέον σαφώς τη συμπαράστασή τους προς τη Φραντζέσκα Ρωμάνου. Οπως πληροφορούμαστε, ψηφίσματα συμπαράστασης στη διωκόμενη καθηγήτρια ενέκριναν ήδη οι γενικές συνελεύσεις της Γ' και της Ε' ΕΛΜΕ, ενώ το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ και θα απασχολήσει και το συμβούλιο της ΟΛΜΕ.

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ της προς τη Φραντζέσκα Ρωμάνου εκφράζει και η συντακτική ομάδα του περιοδικού «Ρεσάλτο» (Χίος), υπογραμμίζοντας: «Ενώνουμε τη φωνή μας, υποστηρίζοντας το σταμάτημα κάθε δίωξης εναντίον της και το δικαίωμά της να εκφράζει ελεύθερα τις ιδέες της. Πολιτικά συντασσόμαστε με την κατάργηση των παρελάσεων, ενός αναχρονιστικού θεσμού,
ο οποίος συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός εθνικιστικού και μιλιταριστικού πνεύματος στο σχολείο».

ΜΕΘΑΥΡΙΟ Δευτέρα 21 Μαρτίου εκδικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η αίτηση αποφυλάκισης της Ειρήνης Αθανασάκη. Οσοι παρακολούθησαν την πρώτη δίκη έζησαν από κοντά την εκδικητικότητα των μηχανισμών απέναντι σε μια γυναίκα της Αριστεράς που δεν θέλησε να συνεργαστεί για να θεμελιώσει ανύπαρκτα στοιχεία εις βάρος του πρώην συντρόφου της. Αυτά τα στοιχεία δεν έπεισαν ούτε τη σύνθεση του δικαστηρίου. Ενας στους τρεις μειοψήφησε. Αν δεν ήταν πραγματικότητα τα 1.200 χρόνια που της φόρτωσαν, θα ηχούσε ανέκδοτο στη σημερινή συγκυρία να εξαντλείται όλη η τυφλή δικαιοσύνη στο πρόσωπο της Αθανασάκη, με βάση «το στοιχείο» ότι κάποτε βρέθηκε (σύμφωνα με μία και μόνη κατάθεση) σε ένα δωμάτιο με τρεις άλλους. Κι αν τότε η αντιτρομοκρατική υπερβολή των Ολυμπιακών Αγώνων οδήγησαν στη φυλάκισή της, ίσως τώρα οι ανά θεσμό καθάρσεις μπορούν να επιτρέψουν την αποφυλάκισή της μέχρι τη δίκη στο Εφετείο.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ της Χάγης απήγγειλε ήδη τρεις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου (βασανισμούς αμάχων) εις βάρος του πρώην υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λούμπε Μπόσκοφσκι. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που θεωρείται υπεύθυνος για την αναίτια σφαγή, ως μελών της Αλ Κάιντα, επτά μεταναστών που έρχονταν στην Ελλάδα. Οπως είχε αποκαλύψει τότε ο «Ιός», οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είχαν σκηνοθετήσει επιδρομή «τρομοκρατών» για να επιδείξουν «αντιτρομοκρατικό έργο» («Ενα βαλκανικό έγκλημα», 5/5/2002).

 

 

12/03/05

 

ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ της αθηναϊκής αποκριάς ήρθαν αντιμέτωποι το βράδυ της 1ης Μαρτίου 15 περίπου αλλοδαποί σε επιχείρηση σκούπα του αστυνομικού τμήματος Ταύρου. Οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν χωρίς κανενός είδους παραβατική συμπεριφορά και με προφανές κριτήριο το χρώμα τους. Ανάμεσά τους συνελήφθη και ο Ινδογάλλος μουσικός Ρ.Μ., ο οποίος είχε γαλλικό διαβατήριο που αμέσως επέδειξε στους αστυνομικούς. Αφού οδηγήθηκαν στο Σοικείο’ αστυνομικό τμήμα στοιβάχτηκαν σε ένα δωμάτιο υπομένοντας απαξιωτικές συμπεριφορές και περιφρονητικά σχόλια από τα αστυνομικά όργανα μέχρι του σημείου να τους αρνούνται επί ώρες τη δυνατότητα τους να επισκεφθούν ακόμα και την τουαλέτα. Τυπικά, βέβαια, όπως διαβεβαίωσαν και τη σύζυγο του μουσικού δεν ήταν καν κρατούμενοι. Επτά ολόκληρες ώρες ταλαιπωρήθηκε ο άνθρωπος, έχασε τη συναυλία για την οποία είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και όπως μας δήλωσε αυτό που βίωσε στο αστυνομικό τμήμα ήταν πρωτοφανές. «Ταξίδεψα σε χώρες της Ευρώπης στις ΗΠΑ αλλά και στην Ασία και την Αφρική. Τέτοια προσβλητική, φασιστική συμπεριφορά από αστυνομικούς για μια αναγνώριση στοιχείων πρώτη φορά συνάντησα». Μας δήλωσε επίσης ότι με την επιστροφή του στο Παρίσι θα έκανε καταγγελία στις γαλλικές αρχές με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Φυσικά δεν γεννάται θέμα για τους υπόλοιπους συλληφθέντες εκείνης της βραδιάς που δεν έτυχε να έχουν διαβατήριο της ΕΕ. Οσο για τους αστυνομικούς του Ταύρου «με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια» που δεν αντέχουν τη θέα μαύρων πολιτών και αισθάνονται υποχρεωμένοι να τους συλλαμβάνουν ας κάνουν τον κόπο μια φορά να κοιτάξουν τις φάτσες τους σε κανένα καθρέφτη, μια και είναι και της μόδας η αυτοκάθαρση!

 

 

05/03/05

 

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ είναι η αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που καταγγέλλουν την «προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων ως προς τον Αρχαιολογικό Νόμο και τον Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού». Τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύψαμε από τις στήλες αυτές το περιεχόμενο του σχεδιαζόμενου Οργανισμού («Η επανίδρυση του πολιτισμού», 4/12/04) και επισημάναμε ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται η αυτοτέλεια, η αποτελεσματικότητα και το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Επιχειρήθηκε τότε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και ο ίδιος ο υφυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων θα παραμείνουν ως έχουν στο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ και θα ενδυναμωθούν.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΩΡΑ που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η αποκάλυψη του «Ιού», με ένα non paper που φέρει τον τίτλο «Ενημερωτικό Σημείωμα: Ο Νέος Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού» και κοινοποιήθηκε πριν από μία βδομάδα από το γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού προς τα μέλη της άτυπης επιτροπής για την αναθεώρηση του αρχαιολογικού νόμου. Πρόκειται για ένα κείμενο που από το περιεχόμενό του γίνεται σαφές ότι απευθύνεται προς τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού, δηλαδή τον πρωθυπουργό, και απαριθμεί τα προτερήματα των σχεδιαζόμενων αλλαγών, αυτής της «πανίσχυρης πολιτικής πρότασης», όπως λέει.
Ολες οι αρχικές τροποποιήσεις έχουν περιληφθεί εδώ: η περιβόητη δημιουργία δέκα περιφερειών, η διάλυση των Εφορειών, η υπονόμευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ και η φούρια των συντακτών του κειμένου προδίδεται, βέβαια, από το γεγονός ότι το κύριο όργανο που προτείνεται φέρει δύο διαφορετικά ονόματα: «Εθνικό Συμβούλιο» στη σελίδα 6 και «Κεντρικό Συμβούλιο» στη σελίδα 9. Αλλά ο πραγματικός στόχος των αλλαγών διαφαίνεται στην ακόλουθη φράση, γραμμένη με ορθογραφία Μποστ: «Ακόμα και οι ίδιοι οι Αρχαιολόγοι αναγνωρίζουν την ύπαρξη του προβλήματος αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να θιγεί το υπάρχων (sic) καθεστώς». Στόχος λοιπόν, οι αρχαιολόγοι και η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Οσο για την προστασία των αρχαιοτήτων, ούτε λέξη.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ αλληλεγγύης έξω από τα κρατητήρια της Αμυγδαλέζας διοργανώνουν αύριο στις 12 το μεσημέρι οργανώσεις και ομάδες φεμινιστικές, γυναικείες, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. Αίτημά τους, να κλείσει η Αμυγδαλέζα, όπου κρατούνται εν όψει της απέλασής τους 100-120 γυναίκες και παιδιά που δεν διαθέτουν έγγραφα παραμονής.
Οι κρατούμενες είναι στοιβαγμένες σε μικρά κελιά, ο προαυλισμός τους είναι αραιός, ενώ τα παιδιά δεν βγαίνουν ποτέ έξω. Δεν υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ κανείς δεν ενημερώνει τις κρατούμενες για τα δικαιώματά τους. Πολλές είναι θύματα καταναγκαστικής πορνείας. (Για τη μεταφορά στην Αμυγδαλέζα θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Πεδίον του Αρεως. Δηλώσεις συμμετοχής: 210 8259880 10 π.μ.- 5 μ.μ. και 210 3813928 6 μ.μ.- 9 μ.μ.).


 

www.iospress.gr