www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

25/09/04

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα "Πολιτικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας - Αποτίμηση της δράσης της 'Καμπάνιας Αντί-2004'" διοργανώνει η Καμπάνια Αντί-2004 τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις 7.00 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (Πατησίων). Στη συζήτηση καλούνται να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους όλες οι συνιστώσες του αντί-ολυμπιακού κινήματος. (Πληροφορίες: www.anti2004.net, τηλ.: 210 3815430.)

Η ΥΠΟΘΕΣΗ είναι γνωστή, αξίζει ωστόσο να την υπενθυμίσουμε: Ο Γιώργος Μοναστηριώτης είναι ο πρώτος επαγγελματίας στρατιώτης στην Ελλάδα που αρνήθηκε να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ, αναλαμβάνοντας το βαρύ κόστος της έμπρακτης αλληλεγγύης του στον ιρακινό λαό. Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Γ. Μοναστηριώτης καταδικάστηκε στην εξοντωτική ποινή φυλάκισης τριών ετών και τεσσάρων μηνών, την ώρα που σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι ποινές για "λιποταξία" σε χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κυμαίνονται από μερικούς μήνες έως δύο χρόνια.

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τον Γ. Μοναστηριώτη κρατούμενο συνείδησης και ζητά την άμεση απελευθέρωσή του. Και ενώ το κίνημα συμπαράστασης στον φυλακισμένο στρατιώτη διευρύνεται, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης διοργανώνει μετάβαση στην Κόρινθο και πορεία στις φυλακές όπου κρατείται ο Γ. Μοναστηριώτης (βλ. "Ε" 23/9).

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ημέρες, ο Γ. Μοναστηριώτης προέβη στην εξής δήλωση: "Εδώ και τρεις ημέρες βρίσκομαι φυλακισμένος στις Δικαστικές Φυλακές Κορίνθου. Κατηγορήθηκα για λιποταξία, επειδή αρνήθηκα -με δημόσια δήλωσή μου στις 8 Μαϊου 2003- να ακολουθήσω τη φρεγάτα 'Ναυαρίνο', όπου υπηρετούσα ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης στον πόλεμο του Ιράκ. Το πρωί της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου 2004 παρουσιάστηκα οικειοθελώς στο Ναυτοδικείο Πειραιά με την ελπίδα να λήξει η 16μηνη ομηρία μου. Εκεί συνελήφθην και οδηγήθηκα στο Αυτόφωρο Πενταμελές Ναυτοδικείο, όπου καταδικάστηκα σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών. Το ίδιο πρωί διάβασα στις εφημερίδες ότι ένας αμερικανός στρατιωτικός που ομολόγησε ότι βασάνιζε ιρακινούς αιχμαλώτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών.

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΤΑΣΗ ήταν εξ αρχής σαφής. Αρνήθηκα και αρνούμαι συνειδητά και υπεύθυνα να συμμετάσχω ή να συνεισφέρω καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ανελέητη σφαγή του ιρακινού λαού, στους βομβαρδισμούς μαιευτηρίων και λαϊκών αγορών. [...] Πλήρωσα και πληρώνω το τίμημα. Είμαι όμως βέβαιος ότι, εκτός από τη δικαιοσύνη του κράτους που με καταδίκασε, υπάρχει και η δικαιοσύνη των ανθρώπων -της ελληνικής κοινωνίας που κατέβηκε κατά χιλιάδες στους δρόμου ενάντια σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο- που είναι πιο σπουδαία και πιο αληθινή, και αυτών η ετυμηγορία δεν έχει βγει ακόμη".

 

 

18/09/04

 

ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ εξαιρετικά βίαια επεισόδια σε βάρος μεταναστών καταδικάζει η Κίνηση για τα Ανθρώπινα και Κοινωνικά Δικαιώματα της Ζακύνθου σε ανακοίνωσή της με τίτλο "Οσοι σπέρνουν ανέμους ξενοφοβίας θερίζουν θύελλες (εθνικοχουλιγκανικές)". Στο κείμενο καταγγέλλεται το κλίμα ξενοφοβίας που έχει καλλιεργηθεί στο νησί:

"Πανελλαδική πρωτιά πάλι η Ζάκυνθος. Μαχαιρώματα και φόνος (!) στο νησί και καταδίκη ασφαλώς από όλους. Ομως είναι εντελώς 'αθώα' η τελευταία -εχθρική για τους Αλβανούς μετανάστες- απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου (άνοιξη 2004) με αφορμή ένα διογκωμένο επεισόδιο μεταξύ νεαρών σε λεωφορείο; Θα συνεδριάσει άραγε πάλι το Νομαρχιακό Συμβούλιο τώρα που έχουμε και φόνο; Η επειδή ο νεκρός είναι Αλβανός δεν χρειάζεται;

ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ 'αθώες' οι τουλάχιστον αμετροεπείς δηλώσεις κάποιων δημοτικών αρχόντων του νησιού ή τα δημοσιεύματα κάποιων δημοσιογράφων τόσο του τοπικού όσο και του αθηναϊκού Τύπου; Κατά τη γνώμη μας όχι. Χρειάζεται διαρκής αγώνας για να αντιμετωπίσουμε την επέλαση των εθνικιστικών-ρατσιστικών 'ιδεών'. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Ομως ο καθένας οφείλει να 'καθαρίζει' πρώτα το δικό του σπίτι και μετά να ασχολείται με τα σπίτια των άλλων". (Για την υπόθεση στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση, βλ. αναλυτικά Iospress, 3/4/04.)

ΤΗΝ ΟΡΓΗ της για τον υποτιτλισμό της ταινίας Σάκο και Βαντσέτι που προσέφερε προ καιρού η "Κ.Ε." εκφράζει η Μελίνα Μάσχα: "Συγχαίρω την εφημερίδα σας για την επιλογή της ταινίας", σημειώνει μεταξύ άλλων η επιστολογράφος μας. "Ωστόσο πρέπει να σας ενημερώσω για τον απαράδεκτο υποτιτλισμό. Δεν γνωρίζω ποιος ή ποια ανέλαβε αυτό το έργο, κι αν ήταν δική τους πρωτοβουλία να αντικαταστήσουν τη λέξη 'anarchico' στα ιταλικά με τη λέξη 'αναρχικός' στη μετάφραση. [...] Απ' όσο γνωρίζω, η λέξη αναρχία είναι ελληνική και χρησιμοποιείται διεθνώς με πολύ συγκεκριμένη έννοια. Είμαι έξαλλη, γιατί μια καθαρά πολιτική ταινία διαστρεβλώνεται ως προς την έννοια και το περιεχόμενό της από κάποιον που αποφασίζει να παραποιήσει τα ιστορικά γεγονότα πάνω στα οποία βασίζεται η ταινία [...] Η ταινία είναι μια πολιτική δίκη. Ολο το θέμα έχει να κάνει με τη δήλωση των Σάκο και Βαντσέτι ως αναρχικών και πώς αυτοί αντιμετωπίστηκαν εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Δεν καταλαβαίνω με ποιο δικαίωμα, στο χαλασμένο τηλέφωνο της μετάφρασης, ο αναρχικός γίνεται αριστερός".

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ του Δικτύου Γυναικών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συγκέντρωση αύριο Κυριακή στις 6μ.μ. στο χώρο τους, στον πεζόδρομο της Αχειροποιήτου, Παπαγεωργίου 8. Ολες οι φίλες ευπρόσδεκτες.

 

www.iospress.gr