www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

24/04/04

 

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ του με τίτλο "Ξεσπάθωσαν πάλι οι 'Ιοί' και τα ...βακτηρίδια. Προωθούν CD με γυφτοσκοπιανά τραγούδια!" ο "Στόχος" (15/4/04) αναφέρεται σε κείμενό μας της 27ης Μαρτίου ("Τραγούδια -επιτέλους- με λόγια!") και επιτίθεται κατά του οδοντίατρου Κώστα Νοβάκη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει σε τρία CD μουσική και σλαβόφωνα τραγούδια από χωριά και πόλεις της ελληνικής Μακεδονίας. Η επίθεση αναμενόμενη και δεν θα ασχολούμασταν μαζί της, αν στο εν λόγω δημοσίευμα ο "Στόχος", κατά την προσφιλή τακτική των ομοϊδεατών του, δεν καλούσε τους αναγνώστες του σε αυτοδικία ("Μήπως είναι καιρός να επιληφθούν του θέματος οι Ελληνόψυχοι της Θεσσαλονίκης;"). Πριν από τρεις ημέρες, ανήμερα την 21η Απριλίου, ο κύριος Νοβάκης έβαλε μπρος το αυτοκίνητό του. Σε ελάχιστη ώρα το αυτοκίνητο πήρε φωτιά για αδιευκρίνιστους λόγους και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ευτυχώς, ο κύριος Νοβάκης μπόρεσε να απομακρυνθεί εγκαίρως.

ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ και προσφυγές επιδιώκουν πλέον οι δύο εταιρείες χρυσού της Θράκης να κάμψουν την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στα σχέδιά τους και να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες εγκρίσεις. Οπως μας ενημερώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η "Μεταλλευτική Θράκης" προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των πέντε συναρμόδιων υπουργείων επειδή δεν υπέγραψαν την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων για το χρυσωρυχείο των Σαπών, ενώ η εταιρεία "Χρυσωρυχεία Θράκης" προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά των νομαρχών Εβρου και Ροδόπης, επειδή αρνούνται να προβούν στη δημοσίευση προκήρυξης Οριστικής Παραχώρησης Μεταλλείου. Στο πλευρό των νομαρχών, οι οποίοι κατά το Παρατηρητήριο δεν έπραξαν παρά το αυτονόητο, βρίσκονται σύσσωμοι οι δικηγορικοί σύλλογοι των δύο νομών. (Βλ. σχετικά, www.antigold.gr.)

ΦΟΡΕΙΣ και κινήσεις που τάσσονται κατά της Ολυμπιάδας της Αθήνας διοργανώνουν συναυλία στο κλειστό γυμναστήριο της Νίαρ Ιστ στην Καισαριανή την Τετάρτη 28 Απριλίου (7 το απόγευμα). Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι "να δημοσιοποιηθούν τα αρνητικά στοιχεία της Ολυμπιάδας, όπως είναι τα δεκάδες -ακόμη και θανατηφόρα- εργατικά ατυχήματα, η παρουσία των νατοϊκών ράμπο και της 'ολυμπιακής μεραρχίας στρατού', οι εκατοντάδες κάμερες στους αθηναϊκούς δρόμους, η αστυνομοκρατία που θα επικρατήσει πριν και κατά την τέλεση των αγώνων, οι καταστροφές του περιβάλλοντος, η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και τα 'πολιτιστικά ιδεώδη' της Ολυμπιάδας, οι μίζες, τα αναβολικά, ο μεγαλοϊδεατισμός και η πλήρης εμπορευματοποίηση των αγώνων". Τη συναυλία διοργανώνουν, μεταξύ άλλων, η Καμπάνια Αντί-2004, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Αγώνα, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, το Συντονιστικό Κινήσεων Πόλης και Εργατικών Συσπειρώσεων, οι Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις, καθώς και φοιτητικά, εργατικά και δημοτικά σχήματα.

 

 

17/04/04

 

ΑΙΤΗΣΗ προς τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο η Βίλα Συγγρού, έργο του Τσίλερ του τέλους του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στο ομώνυμο κτήμα στα όρια Αμαρουσίου και Κηφισιάς, υπέβαλε προ ημερών το σωματείο «Φίλοι του Δάσους Συγγρού». Η Βίλα Συγγρού είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα κτίρια του Δάσους Συγγρού (το άλλο είναι ο νεογοτθικού ρυθμού ναός του Αγίου Ανδρέα) και έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Σήμερα, η Βίλα Συγγρού χρησιμοποιείται για γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών χωρίς να έχει ληθεί καμία μέριμνα για την ασφάλεια όσων εργάζονται στο εσωτερικό της ή για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών του κτιρίου από τη χρήση που του γίνεται.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ χωρίς σχόλια τη διαφήμιση που αναγράφεται στην πίσω πλευρά ενός εισιτηρίου του μετρό: «Τι σε περιμένει στην επόμενη στάση; Κάλεσε στο 1400 και η COSMOTE θα σου 'πει' το μέλλον με τα Ζώδια και την Ερωτική Χαρτομαντεία». 

«ΤΟ ΡΑΠΟΡΤΟ», μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Ζάκυνθο είναι ένα φροντισμένο και ενδιαφέρον περιοδικό που διανέμεται δωρεάν. Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Ζάκυνθο είναι μια δραστήρια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως αυτόνομη συλλογικότητα αυτοδιοικητικού χαρακτήρα με δική της σκέψη και άποψη. Σύμφωνα με τα ίδια της λόγια, «αποτελεί μία συλλογική αμεσοδημοκρατική, πλουραλιστική κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και τοπικής δράσης στην προσπάθεια για ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση και επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Ζακύνθου και της κοινωνίας του. Σε αυτήν συμμετέχουν πολίτες που συμφωνούν με την Προγραμματική της Διακήρυξη, ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοχεύουν συνειδητά στη δημιουργική πολυφωνική σύνθεση απόψεων και ιδεών». Τις δραστηριότητες της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Ζάκυνθο μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα της (http://users.in.gr/protovoulia).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτη Δημητρά, λάβαμε επιστολή σχετική με τον «Ιό» της περασμένης βδομάδας "Το φάντασμα του Ιούδα": «Δυστυχώς για την Ελλάδα, αποτελεί σοβαρή ανακρίβεια ότι ο "Ιούδας-Εβραίος έπαψε να καίγεται συμβολικά" γιατί φτάσαμε "στην περιθωριοποίηση του ρατσιστικού εθίμου". Μια απλή ανάγνωση των αφιερωμάτων στα πασχαλιάτικα έθιμα (π.χ στο "Εθνος" της 9/4/04, στην "Καθημερινή" και στον "Τύπο της Κυριακής" της 10/4/04, αλλά και σε δεκάδες ιστοσελίδες τουριστικής προβολής, ακόμα και από τις κρατικές ιστοσελίδες του ΕΟΤ, του ΜΠΕ και της ΕΡΤ) οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα του "Τύπο της Κυριακής" ότι το κάψιμο του Ιούδα-Εβραίου παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα ...που διατηρούνται μέχρι σήμερα και που διαφέρει ελαφρώς από περιοχή σε περιοχή». 

 

3/04/04

 

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ διοικητική απέλαση του Λέοναρντ Τσέλα, ενός νεαρού Αλβανού υπηκόου 21 μόλις ετών με ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα υγείας, επιδιώκει η Αστυνομία Ζακύνθου. Ο νεαρός μετανάστης συνελήφθη προ ημερών για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Η αστυνομία Ζακύνθου διέταξε την κράτησή του και ζητά την απέλασή του ισχυριζόμενη ότι είναι «ύποπτος φυγής και επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη», καθώς και ότι στερείται «ισχυρών ταξιδιωτικών εγγράφων».

ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ οδηγείται ο Λέοναρντ Τσέλα ύστερα από ένα επεισόδιο μεταξύ νεαρών μέσα στο λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σπίτι τους μετά το σχολείο. Παρά τις αντιφατικές μαρτυρίες και τη γενικότερη ασάφεια που καλύπτει τις αιτίες που οδήγησαν στο επεισόδιο (ο βασικός μάρτυρας «διόρθωσε» την αρχική κατάθεσή του και αναγνώρισε τον Λ. Τσέλα την επομένη, ο οδηγός του λεωφορείου δεν κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, υπάρχει μαρτυρία ότι ο μαθητής που υπέστη την επίθεση έβριζε χυδαία τους Αλβανούς μέσα στο λεωφορείο), το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητά του και καταδίκασε τον νεαρό μετανάστη σε φυλάκιση έξι μηνών, χωρίς ωστόσο να διατάξει την απέλασή του.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ, ο Λ. Τσέλα άσκησε έφεση και θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος περιμένοντας την τελεσίδικη κρίση της υπόθεσής του.

Εκτός αυτού, ο ισχυρισμός της Αστυνομίας Ζακύνθου ότι δεν διαθέτει «ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα» δεν είναι αληθής. Ο νεαρός Αλβανός παραμένει από το 2002 νόμιμα στην Ελλάδα για λόγους ανθρωπιστικούς, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών. Εχει υποβάλει νέα δικαιολογητικά και επίκειται άμεσα η έκδοση εγγράφου για την παραμονή του στη χώρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με ρητή γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη (26/2/2002), η διοικητική απέλαση αλλοδαπού επιτρέπεται μόνον εφόσον ο αλλοδαπός αυτός έχει καταδικαστεί τελεσίδικα. Επίσης, ο αλλοδαπός που διαθέτει βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για χορήγηση άδειας παραμονής δεν επιτρέπεται να απελαθεί λόγω έλλειψης άδειας παραμονής μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΙ λόγοι επιβάλλουν ακόμη τη ματαίωση της απέλασης του Λ. Τσέλα: σύμφωνα με επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις, ο νεαρός έχει υποβληθεί σε σοβαρή εγχείρηση μεταμόσχευσης κερατοειδούς και χρειάζεται συνεχή έλεγχο, πρέπει δε να υποβληθεί άμεσα σε τέταρτη εγχείρηση και να βρίσκεται στην Ελλάδα για παρακολούθηση στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς».

ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ της απέλασης του Λ. Τσέλα ζητά και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ζακύνθου εκφράζοντας τη θέση ότι στην περίπτωσή του μεγαλοποιήθηκε ένα ήσσονος σημασίας επεισόδιο και τονίζοντας ότι είναι λάθος να υιοθετηθούν ξενοφοβικές συμπεριφορές και στάσεις στο νησί.

Υ.Γ. Επί του πιεστηρίου, πληροφορηθήκαμε ότι ο Λ. Τσέλα αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. Το πρόβλημα παραμένει.

 

 

www.iospress.gr