www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

31/01/04

 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 Φεβρουαρίου δικάζονται στο A' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας ο μουσικός Παναγιώτης Βήχος και ο Θόδωρος Κουτσουμπός, εκδότης της εφημερίδας "Νέα Προοπτική", με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης του τέως αστυνομικού διοικητή Σαντορίνης Γρ. Μαντούση. Καθώς με την υπόθεση η στήλη έχει ασχοληθεί επανειλημμένα, θυμίζουμε απλώς ότι πρόκειται για μήνυση η οποία υποβλήθηκε ύστερα από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στη "Νέα Προοπτική" το 1998, το οποίο αποκάλυπτε την ύπαρξη και δράση κυκλώματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών. Εναντίον του αστυνομικού διοικητή, δύο ακόμη αστυνομικών και δύο ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης κινήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη για παράβαση καθήκοντος και σωματεμπορία. Τον περασμένο Οκτώβριο η υπόθεση εκδικάστηκε στη Σύρο και οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν. 

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του σχετικά με την επικείμενη δίκη, το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση την ερχόμενη Τετάρτη, 9 π.μ., στα δικαστήρια Ευελπίδων, στο Α' Τριμελές, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: "Η ΔΙΚΗ εναντίον της 'Νέας Προοπτικής' αναβαλλόταν διαρκώς και υπήρχε, όπως φαίνεται εκ των υστέρων, λόγος. Τώρα μπορεί να γίνει, αφού ο μηνυτής είναι ένας α θ ώ ο ς διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σύρου.

ΙΣΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά ότι τα σύγχρονα κυκλώματα σωματεμπορίας αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την υπερεκμετάλλευση του γυναικείου σώματος και ότι καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη αυτού του απάνθρωπου, ρατσιστικού και σεξιστικού φαινομένου έχει ο μεγάλος αριθμός πελατών που κατά κανόνα γνωρίζει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης αυτών των γυναικών. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η διεθνική σωματεμπορία αναγνωρίζεται πλέον ως σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύγχρονη μορφή δουλείας και μορφή βίας κατά των γυναικών.

ΤΟ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ Κέντρο Αθήνας πιστεύει ότι η δίκη της 'Νέας Προοπτικής' είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων καταγγελιών από τη Δικαιοσύνη. Τυχόν καταδίκη της θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους/ες τολμούν να καταγγείλουν ανάλογες εγκληματικού χαρακτήρα πράξεις και θα αποθρασύνει τα κυκλώματα εμπορίας γυναικών.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα, άλλη μια δικαστική απόφαση για υπόθεση σωματεμπορίας με εμπλεκόμενα 35 άτομα από όλη την επικράτεια ήταν αθωωτική για τους περισσότερους και μόνον ένας οδηγήθηκε στη φυλακή. Το σκεπτικό του δικαστηρίου; Τα αδικήματά τους είχαν παραγραφεί".

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ, η "Νέα Προοπτική", "μια μικρή εφημερίδα της Αριστεράς, που ουδεμία σχέση έχει με το σκανδαλοθηρικό Τύπο, ζητάει ιδιαίτερα από τις εργατικές, συνδικαλιστικές και γυναικείες οργανώσεις να στείλουν ψηφίσματα υπεράσπισης και να παραβρεθούν στη δίκη".ι

 

 

24/01/04

 

ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ για τα δέκα χρόνια από την εξέγερση των Ζαπατίστας, του πρώτου κινήματος της εποχής μας ενάντια στον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό, οργανώνεται αυτές τις μέρες από την Καμπάνια "Ενα Σχολείο για την Τσιάπας" και άλλες συλλογικότητες. Καλεσμένη είναι η Γκλόρια Μουνιός Ραμίρες, μεξικανή δημοσιογράφος που έζησε επτά ολόκληρα χρόνια (1997-2003) στις εξεγερμένες κοινότητες του νοτιοανατολικού Μεξικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, προβολή του ντοκιμαντέρ "20, 10 χρόνια EZLN: Η φωτιά και ο λόγος", και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "69 ματιές ενάντια στον κύκλωπα της εξουσίας, ενάντια στη μία και μοναδική ματιά που αυτός θέλει να μας επιβάλλει". Η επέτειος των δέκα χρόνων από τη δημόσια εμφάνιση των Ζαπατίστας, την πρωτοχρονιά του 1994, συνδυάζεται με αυτή των 20 χρόνων από την ίδρυση, στις 17 Νοέμβρη του 1983, της πολιτικοστρατιωτικής τους οργάνωσης, του Ζαπατιστικού Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού (EZLN).

Στην Αθήνα, η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 29 Γενάρη (7 μ.μ.), στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του Πολυτεχνείου. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λάρισσα (αύριο), τη Θεσ/νίκη (26.1), τη Νίκαια (30.1), τη Σπάρτη (1.2) και την Πάτρα (2.2).

"Το ζαπατίστικο κίνημα", διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της Καμπάνιας που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία, "εμφανίστηκε σε μια στιγμή που η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση έμοιαζε να είναι ο μόνος ορίζοντας για το παγκόσμιο μέλλον. Και ήρθε να ανατρέψει τα ψέματα που η εξουσία μας είχε πουλήσει για αλήθεια: το ψέμα της ήττας μας, το ψέμα του τέλους της ιστορίας.

Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η ιθαγενική αξιοπρέπεια εξακολουθεί να ζει και να αντιστέκεται στα βουνά του μεξικάνικου νότου. Σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, συνθήκες πολέμου χαμηλής έντασης, με το στρατό και τις παραστρατιωτικές ομάδες να ζώνουν τα χωριά τους, οι εξεγερμένες κοινότητες οικοδομούν καθημερινά την αυτονομία τους: στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην παραγωγή, στον τρόπο διακυβέρνησής τους. Οικοδομούν έναν πολιτισμό που διεκδικεί την αξιοπρέπεια, έναν πολιτισμό αντίστασης στη βαρβαρότητα, έναν πολιτισμό ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τις αξίες του. Καλούμε όσους και όσες ονειρευόμαστε ένα κόσμο διαφορετικό, έναν κόσμο ανταγωνιστικό στις αξίες του χρήματος και της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας, να συζητήσουμε, να ακούσουμε, να δούμε, να γιορτάσουμε, να στηρίξουμε τον αγώνα των ζαπατίστας. Και να ονειρευτούμε μαζί τους το χτίσιμο ενός κόσμου που να χωράει πολλούς κόσμους".

 

 

17/01/04

 

ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ενάντια στην ολυμπιακή τρομοκρατία καλούν στα Προπύλαια την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., η Καμπάνια Αντί-2004, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Αγώνα, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, συνδικαλιστικές παρατάξεις, φοιτητικά σχήματα και δημοτικές κινήσεις. Στο κάλεσμα της διαδήλωσης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

"ΖΟΥΜΕ σε μια περίοδο παγκόσμιας τρομο-υστερίας. Ασφυκτικός έχει γίνει πλέον ο διεθνής κλοιός πιέσεων προς τη χώρα μας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση ενός ή περισσότερων τρομοκρατικών χτυπημάτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.[...]

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στην 'Ολυμπιακή Τρομοκρατία'. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για μας ανεπιθύμητοι. Στο βαθμό ωστόσο που πραγματοποιούνται παρά τη θέλησή μας, θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να εκδηλώσουμε δημόσια την εναντίωσή μας και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας, προσπαθώντας να αποτρέψουμε τη μονιμοποίηση αυτής της κατάστασης και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν ονόματι της ασφαλούς διαξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, να ανεχθούμε τον περιορισμό ή τη στέρηση των βασικών κοινωνικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων, την ανάδειξη του στρατού σε ρυθμιστή της καθημερινής μας ζωής, την κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, τη δημιουργία 'στεγανών' στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι ξένες μυστικές υπηρεσίες.

ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε πολίτη ο οποίος θεωρεί υποχρέωσή του να αντισταθεί στη λογική τού 'τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα', κάθε πολίτη ο οποίος αρνείται να υποταχτεί στην κρατική καταστολή και να αποδεχτεί την αμερικάνικη επικυριαρχία, να διαδηλώσει μαζί μας ενάντια στην Ολυμπιακή Τρομοκρατία, ενάντια στον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ, στα Προπύλαια".

Η ΣΤΗΛΗ ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ να δημοσιεύει υμνητικές επιστολές αναγνωστών/αναγνωστριών της. Συγχωρήστε μας τη σημερινή εξαίρεση που αφορά την αντίδραση ενός Αλβανού συμπολίτη μας στο κείμενό μας με τίτλο "Οι νέοι Ελληνες πολίτες" που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου.

"SAS EUKARISTO POLI GIA ΤΟ ARQRO: ΟΙ ΝΕΟΙ ELLINES POLITES. KATARKIN ΝΑ ΜΕ SIKORISETE GIA ΤΗΝ ORQOGRAFHKH MOU.

ΕΙΜΑΙ ENAS ALODAPOS TIS 'ALBANIKHS UPIKOTITAS' ΚΑΙ SAS SUNKARO QERMA GIA AFTO POU ΚΑΝΕΤΕ. TELIKA XANANIQW ΟΤΙ Η ANQROPIA DEN QA KAQEI ΡΟΤΕ. OPOS POLI KALA XERETE EIMASTE SAN ΤΟ TIFLO POU KATAFEREI ΝΑ DEI LIGO FOS. ΚΑΙ AFTO KARI SE SAS. ΚΑΙ ALLH ΜΙΑ FORA EUKARISTO ΕΚ BAQOI TIS KARDIAS MOU. SAS PARAKALW ΜΗ STAMATISETE EDO".

 

 

10/01/04

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το δημοσίευμά μας "Το Θείον Πέος" (28/12/2003) οι Βασίλης Βλασταράς, Γιάννης Ζιώγας, Λεωνίδας Καραμπίνης και Γιάννης Σκαλτσάς (οι οποίοι κινητοποιούνται με αφορμή την υπόθεση Outlook) μάς γράφουν μεταξύ άλλων τα εξής:

"ΛΟΓΟΚΡΙΤΗΣ είναι αυτός που 'ασκεί τη λογοκρισία', και τη λογοκρισία άσκησαν, όπως άλλωστε το παραδέχονται σε κείμενό τους, οι υπεύθυνοι. 

Ο ρόλος του συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου αποσιωπάται εντελώς όταν αναφέρεται ότι: 'η εκρηκτική σύγκλιση αυτών των τριών παραγόντων παρέσυρε σαν άνεμος τους υπεύθυνους της έκθεσης και τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού'. Κανένας λίβας δεν έκαψε κανένα σπαρτό. Ο υπουργός δικαιολόγησε τη λογοκρισία με το μνημειώδες 'η τέχνη έχει όρια που τα θέτει ο νόμος και το κοινό γούστο'. Αρα συνειδητά παρερμήνευσε τη δημοκρατικότατη διάταξη του συντάγματός μας περί ελευθερίας της έκφρασης για καθαρά πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ όπου κάποιοι, πέρα από αυτούς που αναφέρετε στο άρθρο σας, πίεσαν για αποκαθήλωση ή και βανδαλισμό έργων έχουν υπάρξει πολλές τον τελευταίο αιώνα (τοιχογραφία του Ριβέρα στο κτήριο Ροκφέλερ, Degenerate Art, υπόθεση Andres Serrano, σκάνδαλο Sensation, η γυμνή μαύρη Μαντόνα της Rennee Cox κ.α.). Το Outlook όμως είναι μια από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική, περίπτωση όπου η λογοκρισία ασκείται από τους ίδιους τους υπεύθυνους της έκθεσης (φορέα, οργανωτή, καλλιτέχνη, συνεκθέτοντες καλλιτέχνες). Η περίπτωση του Outlook ήταν μια παράδοση άνευ όρων εκείνων των ανθρώπων που με περισσή έπαρση βαυκαλίζοταν ότι εκφράζουν την 'καλύτερη σύγχρονη τέχνη'.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ να αναφέρετε το βουβό ρόλο τόσο του ίδιου του Gordier όσο και των άλλων καλλιτεχνών. Γιατί ο Gordier δέχεται να κρέμονται τα υπόλοιπα έργα του και δεν τα μαζεύει 
να φύγει; Απορεί κανείς που του δίνεται βήμα να αναλύσει ιδέες που αυτός ο ίδιος άφησε ανυπεράσπιστες. Ολα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εφιαλτικό νομικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό προηγούμενο. Από τη στιγμή που ο κάθε Εβερτ θα βήξει, ο κάθε Βενιζέλος ερμηνεύσει, εμείς, υποτίθεται οι καλλιτέχνες, θα δεχόμαστε τα έργα μας να ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τη βούληση και κυρίως τα συμφέροντα του κάθε επιμελητή και του κάθε οργανωτή. 

ΘΕΛΟΝΤΑΣ να αποτρέψουμε τα παραπάνω, συλλέγουμε υπογραφές διαμαρτυρίας, έχουμε δημιουργήσει το website artlook.gr και αναζητούμε υποστήριξη από διεθνείς φορείς κατά 
της λογοκρισίας για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε κάτι παρόμοιο στο μέλλον. 
Η υπόθεση έχει ήδη καταχωρηθεί ως μια πράξη λογοκρισίας στο File Room της National Coalition Against Censorship, μια από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης για τη λογοκρισία σε διεθνές επίπεδο."

 

 

03/01/04

 

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου καταργούνται οριστικά τα "ερυθρά δελτία", με τα οποία απαγορευόταν η είσοδος στην Ελλάδα των πολιτικών προσφύγων που κατοικούν στην ΠΓΔΜ. Η προσωρινή άρση της απαγόρευσης εισόδου που ίσχυσε φέτος το καλοκαίρι εκτιμήθηκε ως θετικό μέτρο από το υπουργείο Εξωτερικών και αποφασίστηκε η οριστική κατάργηση των δελτίων αυτών. Πρόκειται για σημαντικό μέτρο, στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης της τελευταίας αυτής πληγής του Εμφυλίου Πολέμου (βλ. σχετ. "Ιό", 8/6/03).

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι κ. Παναγιώτη Δημητρά λάβαμε την ακόλουθη επιστολή: "Μια παρατήρηση για το σημερινό θαυμάσιο άρθρο σας «In memoriam» ("Ε", 27/12/03). Οι νεκροί που ανέφερε ο βουλευτής Διονύσης Γκούσκος («Τζελάλ, Σαπουνάς, Μουράτης, Μπουλάτοβιτς, Χριστόπουλος, Τσελνίκου, Λεωνίδης και τώρα Μαραγκάκης») προέρχονται, πλην του τελευταίου, από την έκθεση του Σεπτεμβρίου 2002 της Διεθνούς Αμνηστίας (ΔΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι (ΔΟΕ). Τον Οκτώβριο 2002, έπεφτε νεκρός (στη Γλυφάδα) ο Λιμούρας, το Σεπτέμβριο 2003 ο Μπιτίτσι. Ο τελευταίος είναι ένας από τους καταγραμμένους νεκρούς στα ελληνοαλβανικά σύνορα (βλέπε έκκληση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων *OMCT- της 16/10/2003 http://www.greekhelsinki.gr/bhr/greek/articles_2003/pr_23_10_03.doc), μαζί με τον Τσόσκου το Νοέμβριο 2000, το Μούγκα το Δεκέμβριο 2001, τον Α.Κ. το Νοέμβριο 2002.

ΑΠΟ ΤΑ ΟΚΤΩ ονόματα που ανέφερε ο βουλευτής, τρεις είναι Ρομά, δύο Ελληνες, ένας νεοπρόσφυγας «Πόντιος», ένας επισκέπτης Σέρβος μαθητής και ένας μετανάστης (Τσελνίκου), ο αστυνομικός δράστης του φόνου του οποίου αθωώθηκε στις 24/11/2003, μέσα σε γενική αδιαφορία των πάντων -ακόμα και των ελληνικών ΜΜΕ. Με περίπου ανάλογη αδιαφορία αντιμετωπίστηκαν και οι δίκες των αστυνομικών για τους φόνους των Σαπουνά, Μουράτη και Μπουλάτοβιτς, που καταδικάστηκαν σε ποινές 2-3 χρόνων φυλακής είτε εξαγοράσιμες είτε με αναστολή, άρα κανένας δεν εξέτισε ούτε μίαν ημέρα.

ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι υποθέσεις Τσόσκου και Μούγκα δεν οδηγήθηκαν καν σε δικαστικές ανακρίσεις, κάτι που έγινε φέτος πάντως με την υπόθεση Μπιτίτσι καθώς έπεσε στην προεκλογική περίοδο στην Αλβανία και έτσι ασχολήθηκε ακόμα και ο πρωθυπουργός της. Οι δίκες για τούς δράστες των φόνων Χριστόπουλου και Λεωνίδη θα γίνουν το 2004, αλλά χρειάστηκε να παρέμβει ο Αρειος Πάγος για να γίνει η δεύτερη. Η έκθεση ΔΑ-ΔΟΕ, επικαιροποιημένη από το ΕΠΣΕ, βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.greekhelsinki.gr/bhr/greek/special_issues/ai-ihf-torture-background.html, μαζί με νεότερες σχετικές πληροφορίες στο http://www.greekhelsinki.gr/bhr/greek/special_issues/ai-ihf-torture-background_rel_texts.html
 

 

 

www.iospress.gr