www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

 

31/05/03

 

 

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ το "Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών" καλεί τους δημοσιογράφους και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να εκδηλώσουν άμεσα και έμπρακτα την υποστήριξή τους στον Αλβανό δημοσιογράφο Φατός Λουμπόνια. 
Ο κ. Λουμπόνια, ένας από τους κορυφαίους Αλβανούς διανοουμένους, γνωστός για την κριτική του σκέψη, την αντιεθνικιστική του στάση και την ανεξαρτησία της γνώμης του, κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση από τον ιδιοκτήτη της αλβανικής εφημερίδας "Σέκουλι". Υπήρξε ένας από τους κύριους αρθρογράφους της μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν η εφημερίδα αρνήθηκε να δημοσιεύσει άρθρο του, στο οποίο ο δημοσιογράφος ασκούσε δριμεία κριτική για την άνευ όρων υποστήριξη του πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Φατός Νάνο στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ο κ. Νάνο είχε δημοσιεύσει άρθρο του σε αμερικάνικη εφημερίδα ("Boston Globe") όπου επέκρινε τους Ευρωπαίους για την "αντιαμερικανική" τους στάση στο θέμα του Ιράκ και δήλωνε ότι η Αλβανία τάσσεται άνευ όρων υπέρ της επέμβασης. Ο κ. Λουμπόνια δήλωσε πως το άρθρο του λογοκρίθηκε, διότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Σέκουλι" είναι διαπλεκόμενος με την πολιτική εξουσία, από την οποία εξασφαλίζει γενναιόδωρες προμήθειες για δημόσια έργα. 
Γι' αυτήν τη δήλωση ο εκδότης μήνυσε τον κ. Λουμπόνια ζητώντας του το εξοντωτικό ποσό των 80.000 δολαρίων. 

Ο κ. ΛΟΥΜΠΟΝΙΑ, ο οποίος έχει περάσει 20 χρόνια της ζωής του στα κάτεργα ολοκληρωτικού καθεστώτος και αντιστάθηκε σθεναρά στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Μπερίσα, είναι ένας από τους κορυφαίους διανοουμένους της Αλβανίας. Ολα αυτά τα χρόνια της μετα-ολοκληρωτικής Αλβανίας υπήρξε μια αυστηρή και νηφάλια φωνή ενάντια στον εθνικισμό και στην πολιτική αυταρχικότητα, καταγγέλλοντας συνάμα με θάρρος τις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με το οργανωμένο έγκλημα. 

Η ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΦΙΕΡΗ φέρνει στο φως την υπόθεση ενός υποδίκου, ο οποίος, αν και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, παραμένει κρατούμενος: "Ολοι έχουμε δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο που δεν πρέπει να τον αναιρεί καμιά γραφειοκρατία. Ο νομικός μας πολιτισμός διαθέτει τα σχετικά όπλα. Η αυτεπάγγελτη εξέταση της υπόθεσης (με αποστολή ιατροδικαστή) θα οδηγήσει ενδεχομένως σε άρση της προσωρινής κράτησης, έτσι ώστε να καταλήξει αξιοπρεπώς κοντά στην οικογένειά του ο βαριά ασθενής". 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 5/6, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως (στις 7 μμ, άγαλμα Αθηνάς). Θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
 

 

 

 

24/05/03

 

 

ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ της νέας, εθνικόφρονος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης; 

Οπως μας καταγγέλλει το εκεί Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, "ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και η πλειοψηφούσα παράταξη του νομαρχιακού συμβουλίου, αψηφώντας, τους φορείς της πόλης που σχετίζονται με το βιβλίο και αρνούμενοι να δώσουν το λόγο σε εκπρόσωπο του σωματείου, αποφάσισαν να θέσουν υπό τη σκέπη τους τις συναθροίσεις ακραίων εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων που τα τελευταία χρόνια διοργανώνουν φιέστες μνήμης 'προς τιμήν' του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο χώρο και κατά τη διάρκεια της Εκθεσης Βιβλίου". Ο λόγος για τη γνωστή φιέστα της βορειοελλαδίτικης ακροδεξιάς, οι οργανωτές της οποίας έφτασαν πέρυσι μέχρι την επιβολή προληπτικής λογοκρισίας στα βιβλία που επρόκειτο να παρουσιαστούν στην Εκθεση. Με την απαράδεκτη αυτή υπόθεση είχαμε ασχοληθεί αναλυτικά σε ειδικό ρεπορτάζ του "Ιού" (23.6.02). Φέτος, η φιέστα είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουνίου.

"Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", καταγγέλλει το Σωματείο, "επικαλείται μία αμφιβόλου επιστημονικής εγκυρότητας επέτειο θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ως κινητή γιορτή συμπίπτει πάντα με το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Εκθεσης Βιβλίου, για να νομιμοποιήσει τις εκδηλώσεις ακραίων εθνικιστών και φασιστών. Ετσι καταφέρνει να αμαυρώσει τόσο τη γιορτή του βιβλίου, η οποία οφείλει να είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών που προάγουν την ειρήνη και τις ανθρώπινες αξίες, όσο και τον πολιτισμό, την ιστορία και την εικόνα της πόλης, αναβαθμίζοντας και προβάλλοντας τη μισαλλοδοξία και τη βαρβαρότητα. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση όλων των πολιτών, των φορέων, των σωματείων και των κομμάτων της πόλης να τοποθετηθούν καταδικάζοντας απερίφραστα αυτή τη φιέστα".

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι αντιδράσεις για την υπόθεση του Γκαζμέντ Καπλάνι. Με ερώτησή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη ζητά να πληροφορηθεί η Βουλή "ποιοι είναι οι λόγοι που επικαλείται το υπουργείο, ώστε να παρεμποδίζει την ανανέωση της άδειας παραμονής του Γκαζμέντ Καπλάνι" από την αρμόδια Περιφέρεια Αττικής. Στην ίδια ερώτηση, επισημαίνεται ότι "οι επικαλούμενοι λόγοι" δημόσιας ασφάλειας που (υποτίθεται ότι) επιβάλλουν την απομάκρυνση του κ. Καπλάνι από τη χώρα, "ουδέποτε γνωστοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, στο Συνήγορο του Πολίτη και στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο". 

ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ θέμα, ο κ. Παναγιώτης Δημητράς μάς επισημαίνει ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι έχει επίσης βγάλει σχετική ανακοίνωση.

 

 

17/05/03

 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι διαμαρτυρίες για την υπόθεση Γκαζμέντ Καπλάνι (βλ. το δημοσίευμά μας "Απειλώντας μετανάστες με άποψη", 3/5). Την έντονη αποδοκιμασία τους για τη στάση των αρμόδιων ελληνικών αρχών να απορρίψουν την αίτηση του κ. Καπλάνι για ανανέωση της άδειας παραμονής του, επικαλούμενες απόρρητους λόγους "δημόσιας τάξης και ασφάλειας", διατύπωσαν τις ημέρες που πέρασαν πολίτες και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υπεράσπιση Προσφύγων και Μεταναστών, η Ομοσπονδία Ελεύθερων Ραδιοφώνων Αυστρίας, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καλλιθέας-Μοσχάτου κ.ο.κ. 

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ των αντιδράσεων αυτών, κάποια -ελάχιστα, είναι αλήθεια-δημοσιεύματα "αποκαλύπτουν" με τη γνωστή μέθοδο των "διαρροών" τους "εθνικούς λόγους" που οδήγησαν 
τις αρχές ασφαλείας να αρνηθούν την άδεια παραμονής του Γκαζμέντ Καπλάνι. Ανάμεσά τους δημοσίευμα του "Τύπου της Κυριακής", στο οποίο αναφέρεται ότι "σύμφωνα με πληροφορίες" 
της εφημερίδας, "συστατικό στοιχείο της επικινδυνότητας που υποστηρίζεται ότι τον διακρίνει είναι οι κατά καιρούς εκφρασμένες θέσεις του για την ύπαρξη μειονοτικού θέματος 'Τσάμηδων', κυρίως στην περιοχή της Θεσπρωτίας" (11/5). 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στις ανυπόστατες αυτές αιτιάσεις συνιστά και η σχετική τοποθέτηση του Σκεύου Παπαϊωάννου, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Γκαζμέντ Καπλάνι. Σε κείμενο που μας απέστειλε, ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής: 
"Ο Γκαζμέντ Καπλάνι μάς υπενθυμίζει με ιδιαίτερο και, είναι αλήθεια, σχετικά ήπιο τρόπο, τη σχέση μας με τους μετανάστες, αποτελεί ένα κεφάλαιο για την ελληνική κοινωνία, είναι η κριτική μας συνείδηση και υπενθύμιση για ό,τι κάνουμε και για ό,τι παραλείπουμε να κάνουμε για τους μετανάστες. Χρειαζόμαστε όχι μόνο έναν Γκαζμέντ Καπλάνι, αλλά χιλιάδες, για να συλλάβουμε το φαινόμενο της μετανάστευσης και για να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με ένα διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι κάνουμε μέχρι σήμερα και, γιατί όχι, με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν άλλων χωρών. 

Στο πρόσωπο του Γκαζμέντ Καπλάνι βλέπω τον εαυτό μου, αλλά και πολλούς άλλους Ελληνες μετανάστες στο εξωτερικό. Ζώντας στη Γερμανία για δέκα χρόνια όπου έκανα σπουδές και διδακτορικό στην Κοινωνιολογία για την κοινωνική κατάσταση των μεταναστών, θεωρώ ότι η μικρή προσφορά μου, αλλά και πολλών άλλων Ελλήνων που είχαν το προνόμιο να ξέρουν τη γλώσσα και να μπορούν να επικοινωνούν, στην υπόθεση των μεταναστών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά της παρουσίας του Γκαζμέντ Καπλάνι".

 

 

10/05/03

 

 

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ (πρωί και απόγευμα) και αύριο ΚΥΡΙΑΚΗ (πρωί) πραγματοποιείται στο Πολυτεχνείο η ιδρυτική συνάντηση του ελληνικού δικτύου της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών ενάντια στη φτώχεια και στη βία. Στη συνάντηση θα συζητηθούν επιμέρους θεματικές που απασχολούν σήμερα διεθνώς τα φεμινιστικά κινήματα (βία κατά των γυναικών, εμπορία γυναικών, γυναίκες και πόλεμος, γυναίκες, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, 
οι μετανάστριες στην Ελλάδα, πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των λεσβιών, εργασία των γυναικών, νέες γυναίκες και σεξισμός). Θα προηγηθεί ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον πολιτικό προσανατολισμό, την οργανωτική συγκρότηση του δικτύου 
και τις διεκδικήσεις του, ενώ η συνάντηση θα κλείσει με συζήτηση για την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών στην Ελλάδα και τον προγραμματισμό των δράσεών της. 

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ καλούνται και αναμένεται να συμμετάσχουν πολλές και διαφορετικές γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις και ομάδες όλων των απόψεων, αλλά και μεμονωμένες γυναίκες. "Σκοπός μας είναι να καταλήξουμε στη δημιουργία ενός πανελλαδικού συντονιστικού και σε 
μια ενωτική διεκδικητική πλατφόρμα, ώστε προσεχώς να περάσουμε σε πανελλαδικές δυναμικές δράσεις και καμπάνιες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών", διαβάζουμε στο σχετικό κάλεσμα. 

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζουν την εντεινόμενη ανησυχία τους για το γεγονός ότι στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία όλες αδιακρίτως οι μορφές εναντίωσης σε τυραννικά καθεστώτα αποπολιτικοποιούνται στο όνομα των πολιτικών της ασφάλειας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κυριολεκτική δίωξη 
του θεσμού του πολιτικού ασύλου. Σε κοινό δελτίο Τύπου των δύο οργανώσεων επισημαίνεται η σκλήρυνση της ευρωπαϊκής και ελληνικής στάσης απέναντι στους πρόσφυγες και τονίζεται ότι η συρρίκνωση των παραδοσιακών εγγυήσεων της διεθνούς προστασίας των προσφύγων είναι γεγονός που μόνο προσχηματικά οφείλεται στις αυξημένες ανησυχίες περί κρατικής ασφάλειας.

"ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ", σημειώνουν μεταξύ άλλων οι δύο οργανώσεις, "η συρρίκνωση των εγγυήσεων γίνεται φανερή με την υιοθέτηση μέτρων που δυσχεραίνουν έως καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, όπως η απαγόρευση πρόσβασης των δικηγόρων στους χώρους κράτησης των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια 
των μέσων για την επικοινωνία του κρατούμενου αλλοδαπού με τον έξω κόσμο, καθώς επίσης και οι συνεχείς αναβολές της επίσημης παραλαβής αιτημάτων ασύλου με τον εφοδιασμό των αιτούντων άσυλο με πρόχειρα έγγραφα χωρίς καμία νομική ισχύ. Η επίκληση του μεγάλου αριθμού καταχρηστικών αιτήσεων ασύλου δεν είναι νόμιμη αιτιολογία για την υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων, τα οποία αποτελούν καταστρατήγηση των διατάξεων της Σύμβασης της Γενεύης".

 

 

 

03/05/03

 

 

ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ του Πάσχα διάλεξαν οι εργολάβοι του "2004" για να προχωρήσουν στην καταστροφή του δάσους της πρώην Ναυτικής Βάσης των Βριλησσίων (βλ. σχετικά "Ιός" 29.12.2001). Υπό την προστασία δεκάδων διμοιριών των ΜΑΤ, που μετέτρεψαν τη γύρω περιοχή σε κατεχόμενη ζώνη, ξυλοκόπησαν διαμαρτυρόμενους κατοίκους κι έπνιξαν τον τόπο στα χημικά αέρια. Σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις, Μεγάλη Δευτέρα (21.4.03) και Μεγάλη Πέμπτη (24.4.03), οι "φυσούνες" των ειδικών δυνάμεων δούλεψαν εντατικά, αδειάζοντας τα "συνήθη" τοξικά αέρια (απαγορευμένα σε πολεμικές επιχειρήσεις, πλην "νόμιμα" όταν χρησιμοποιούνται εναντίον του εσωτερικού εχθρού) πάνω στους άοπλους περιοίκους που αντιστέκονταν στην καταστροφή του μοναδικού πράσινου πνεύμονα της περιοχής. 

ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, παραβιάζοντας κάθε πρόσχημα νομιμότητας. Οπως μας επισημαίνει ο Φάνης Αρχιμανδρίτης, επικεφαλής της τοπικής "Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης" και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση του απειλούμενου πάρκου, τη Μεγάλη Τρίτη (22.4.03) το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία ανέστειλε -μέχρι την τελική εκδίκαση της προσφυγής των δημοτών- τα σχετικά έργα "όσον αφορά την κοπή δέντρων". Σύμφωνα με την επισυναπτόμενη τεχνική έκθεση, στο χώρο που πρόκειται ν' ανεγερθεί το υπό κατασκευήν Κέντρο Διανομής Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή 86 δέντρα (πεύκα, κυπαρίσσια κ.λπ.). Ενα εικοσιτετράωρο μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ, δεν είχε απομείνει κανένα. Κι αντί να συλληφθούν οι υπεύθυνοι εργολάβοι, τα ΜΑΤ ανέλαβαν να "συνετίσουν" τους διαμαρτυρόμενους δημότες. Μια ακόμη εκδοχή του πολέμου που, στο όνομα του "εθνικού" στόχου της Ολυμπιάδας, διεξάγεται ενάντια στο εναπομείναν φυσικό περιβάλλον του λεκανοπεδίου, με παράπλευρα θύματα το κράτος δικαίου και τις λαϊκές ελευθερίες... 

ΔΥΟ ΜΙΚΡΕΣ παραλείψεις που επισημάναμε στις εκτενείς δημοσιογραφικές νεκρολογίες του εκλιπόντος Γιάννη Λάτση: 
Πρώτον, το όνομα «Πετρόλα» σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από το μεγαλύτερο εργατικό ατύχημα των τελευταίων δεκαετιών (1.9.92), όπου έχασαν τη ζωή τους 14 εργαζόμενοι. Δεύτερον, οι επιχειρήσεις του Λάτση στη Σαουδική Αραβία μεταβλήθηκαν από το 1974 σε εστία συγκέντρωσης των στελεχών της αστυνομίας που έδρασαν επί δικτατορίας. Σε σημαντικά πόστα της επιχείρησης προσλήφθηκαν αρχικά οι πρώην διευθυντές της Αστυνομίας Αθηνών Νίκος Δασκαλόπουλος και Λουκάς Χριστολουκάς που χειρίστηκαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι για βασανιστήρια Κώστας Καραπαναγιώτης, Ιωάννης Καλύβας και Κώστας Σμαΐλης, και άλλοι, οι οποίοι απαλλάχτηκαν στη δίκη-παρωδία της Χαλκίδας. 

 

 

 

 

www.iospress.gr