www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

 

25/01/03

 

 

ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ και επίκαιρη η επιστολή του αναγνώστη μας δικηγόρου Μιχάλη Ι. Ράσα (Τσιμισκή 38- Θεσσαλονίκη):


"ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ειδήσεων του MEGA στις 16 και 17 Ιανουαρίου ο 'έγκριτος' κ. Χατζηνικολάου φιλοξένησε τον τέως βουλευτή της ΕΡΕ κ. Νίκο Φαρμάκη σχετικά με την γνωστή υπόθεση των εκβιασμών. Ο κ. Χατζηνικολάου διέθεσε απεριόριστο χρόνο στο συνομιλητή του, τον αντιμετώπισε ως απολύτως σοβαρό και αξιόπιστο πρόσωπο και πολύ διακριτικά του 'υπενθύμισε' ότι 'είχε προσωπικές σχέσεις' με τον αλήστου μνήμης Γ. Παπαδόπουλο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ στην πραγματικότητα ο 'αξιόπιστος' κύριος Φαρμάκης; Ο αείμνηστος Ανδρέας Λεντάκης, στο κλασσικό πλέον έργο του 'Το Παρακράτος και η 21η Απριλίου' (Αθήνα 2000), του αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο, τον θεωρεί ιδεολογικό καθοδηγητή της διαβόητης ΕΚΟΦ και τον χαρακτηρίζει ως 'μια απ' τις πιο σκοτεινές μορφές της περιόδου' (ό.π., σελ. 129).

ΑΝΑΛΟΓΗ 'περιποίηση' επιδαψιλεύει στον κ. Φαρμάκη ο Αλέξης Παπαχελάς, στο βιβλίο του 'Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας', εκδ. ΕΣΤΙΑ, Αθήνα 1998, που στηρίζεται ως γνωστόν σε αμερικανικές πηγές. Γράφει ο κ. Παπαχελάς: 'Ο Φαρμάκης δεν ήταν έμμισθος πληροφοριοδότης της CIA, αλλά είχε συχνές επαφές με τα στελέχη της πρεσβείας, με τα οποία κανόνιζε συναντήσεις με τον Πιπινέλη και άλλες υπερσυντηρητικές πρσωπικότητες που επεδίωκαν το αμερικανικό "πράσινο φως" για την επιβολή δικτατορίας.... Μια ιστορική φωτογραφία δείχνει τον Σκαρμαλιωράκη τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος να οδηγεί ένα αυτοκίνητο δίπλα στον Παπαδόπουλο και στο πίσω κάθισμα τον Φαρμάκη ανάμεσα στους Μακαρέζο και Παττακό.' (σελ. 275-6). 

Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ δεν έχει να κάνει με τον κ. Φαρμάκη, αλλά με τον 'έγκριτο' κ. Χατζηνικολάου, που ανέσυρε το εν λόγω πρόσωπο από την λήθη, του έδωσε βήμα και το κατέστησε εξ αντικειμένου επίκαιρο. Αγνοεί ο κ. Χατζηνικολάου τον βίο και την πολιτεία του κ. Φαρμάκη; Προφανώς όχι, εξάλλου ο ίδιος ο κ. Φαρμάκης επαίρετο ότι προαλείφονταν ως Υπουργός Εξωτερικών της χούντας! Υπάρχει τέλος πάντων τέτοια χαλάρωση των αντιδικτατορικών ανακλαστικών; Κι αν υποθέσουμε ότι ο κ. Φαρμάκης εδικαιούτο να πάρει τον λόγο, επειδή τις προηγούμενες μέρες 'φωτογραφίστηκε' ως μέλος του κυκλώματος εκβιαστών, δεν αρκούσε ένα δελτίο αλλά απαιτούνταν και δεύτερο συνεχόμενο; Φοβάμαι ότι δεν είναι η επικαιρότητα που απαιτεί την επανεμφάνιση του κ. Φαρμάκη, αλλά η αποδυνάμωση των αντιδικτατορικών αντισωμάτων και η αγχώδης αναζήτηση νέων 'φυσιογνωμιών' για να στελεχώσουν τα τηλε-παράθυρα. Και από αυτή την άποψη, ο κ. Χατζηνικολάου όφειλε να είναι τουλάχιστον κριτικός απέναντι στον συνομιλητή του και όχι 'διπλωματικός', με ανώδυνες φράσεις όπως 'προσωπικός φίλος του Γ. Παπαδόπουλου'..."

 

 

 

18/01/03

 

 

ΒΡΗΚΑΜΕ την πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνει ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος που από προχθές τιμά τη χώρα μας στους θεσμούς της Ε.Ε.

ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ότι θα συγκρουστεί ευθέως με το σύστημα EURODAC που άρχισαν να εφαρμόζουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. από την περασμένη Τετάρτη. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα φακελώματος προσφύγων και μεταναστών, με έμφαση στην υποχρεωτική δακτυλοσκόπησή τους. Το φακέλωμα, όπως πρώτη έγραψε η «Αυγή» (14/1), «θα συμβάλει στον καθορισμό του κράτους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης χορήγησης ασύλου»!

ΑΠΟΤΕΛΕΙ εφαρμογή της «Σύμβασης του Δουβλίνου», η οποία έθεσε τα κριτήρια και τους μηχανισμούς που καθορίζουν ποιο κράτος είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης ασύλου και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Συστήματος Χορήγησης Ασύλου, όπως εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε (1999).

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ η Ευρωπαϊκή Ενωση, ερμηνεύοντας όπως τη βολεύει το κεφάλαιο «μέτρα ελέγχου» της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταστρατηγεί τα συνταγματικά δικαιώματα των αλλοδαπών πολιτών που καταφεύγουν στο έδαφός της (και σύμφωνα με όλα τα συντάγματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., αυτομάτως αναφέρονται και στους ξένους πολίτες), δημιουργώντας έτσι μια ακόμα «διαφορετική ταχύτητα» στα περίφημα πανανθρώπινα δικαιώματα που δήθεν υπερασπίζεται.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ τις πρόσφατες στην Ελλάδα πολιτικές μάχες με τις συντηρητικές δυνάμεις, την οργανωμένη Ορθόδοξη Εκκλησία και τους νοσταλγούς του παλιού αστυνομικού κράτους για την αλλαγή των ταυτοτήτων, υποτίθεται ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα των πολιτών δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται και καταχωρούνται στα Αστυνομικά Δελτία Ταυτότητας ή σε οποιοδήποτε άλλο κρατικό ή άλλο σχετικό αρχείο.

ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ που ορίζονται με σχετική σαφήνεια από τους νόμους για την αστυνομική και τη δικαστική ανακριτική δραστηριότητα, και πάντοτε όταν προκύπτουν συγκεκριμένες ενδείξεις διάπραξης ποινικού αδικήματος, δικαιούνται οι αστυνομικές αρχές να δακτυλοσκοπούν οποιονδήποτε πολίτη επί ελληνικού εδάφους.

ΑΝΑΛΟΓΟ καθεστώς ισχύει σε όλη την Ε.Ε. Συνεπώς η υποχρεωτική δακτυλοσκόπηση όλων των προσφύγων και των μεταναστών και η διακίνηση των φακέλων τους, μέσω του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος (AFIS), σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, είναι παράνομη σύμφωνα με κάθε λογική. Εκτός από τη ρατσιστική λογική που θεωρεί δυνάμει εγκληματίες όλους τους φτωχούς ξενόφερτους, οι οποίοι δεν δικαιούνται να μετέχουν στον «ευρωπαϊκό μας πολιτισμό».

 

 

 

11/01/03

 

 

ΑΠΟ ΤΟΝ αναγνώστη μας κ. Θεόδωρο Γρηγοριάδη, καθηγητή αγγλικών, λάβαμε την εξής επιστολή: 

«ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ αγγλικών Γιάννη Γεωργίου τον πρωτοείδα στην τηλεόραση. Ηταν ο άνθρωπος που ντύθηκε Ταλιμπάν και πήγε να κάνει το μάθημά του σε λύκειο της Νέας Σμύρνης και από πίσω του έτρεξαν ειδοποιημένα τα κανάλια. Ηταν ο ανήσυχος άντρας που ντύθηκε "Πασόκα" τις Απόκριες και πάλι έτρεξαν οι μολυσμένες κάμερες να τον εμφανίσουν. 

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ που έβλεπα το συνάδελφό μου να "κατακτάει" την τηλεόραση, εγώ βρισκόμουν σε απόσπαση, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη των Σερρών, διοργανώνοντας λογοτεχνικά σεμινάρια. Η περίπτωση όμως του ανθρώπου αυτού με ενδιέφερε, γιατί, κατά σύμπτωση, είχαμε την ίδια ιδιότητα ως καθηγητές. Επιστρέφοντας στο σχολείο μου, στο 4ο Λύκειο Νέας Σμύρνης, τον είδα να περιφέρεται στον ίδιο δρόμο όπου στεγαζόταν το προσωρινό κτίριο του δικού μου λυκείου, στην Αγνώστων Μαρτύρων. Εμενε ακριβώς δίπλα στο κτιριακό συγκρότημα γυμνασίων και λυκείων, που άρχισαν να χτίζονται πριν από λίγα χρόνια σε ένα τεράστιο κτήμα γεμάτο οπωροφόρα δέντρα (Παπαστράτειο), "θυσιασμένο" στις στεγαστικές ανάγκες των σχολείων της.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ, σε ένα συμβούλιο του συλλόγου καθηγητών, εισέβαλε ο εν λόγω "τρελός" και μας εξήγησε ότι μια τεράστια πράσινη ζώνη στην άκρη της Νέας Σμύρνης κινδύνευε να μετατραπεί σε Νέα Γκράβα. Το ένα σχολικό συγκρότημα πάνω στο άλλο. Ετοιμος να κλάψει μας εξήγησε ότι όταν ήταν μικρός έπαιζε μέσα στους κήπους και ξάπλωνε κάτω από τα δέντρα, εκεί που τώρα στρωνόταν τσιμέντο και καταθλιπτικά κτίρια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Εβαλε τις φωνές. Μας κατηγόρησε ότι δεν εναντιωνόμαστε στην καταστροφή της περιοχής. Οταν έφυγε, όλοι κοιταχτήκαμε ενοχικά και ομολογήσαμε ότι ο "τρελός" συνάδελφος είχε δίκιο. Ελεγε μόνον αλήθειες. Απλώς τις εξέφραζε υστερικά και κραυγαλέα, μην αντέχοντας άλλο τις κακοήθειες της κοινωνίας.

ΤΟΝ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ πολύ, μοναχικό, αποδιωγμένο πια από τη σχολική τάξη, ενώ ο ίδιος δεν ήθελε να "απασχολείται" σε γραφείο. Κανείς δεν τον έστελνε πίσω στο μάθημα. Θύμα ο ίδιος της δικαιοσύνης που αναζητούσε και του ανορθόδοξου τρόπου γνωστοποίησης των θέσεών του.

ΣΤΙΣ 13/12, "ακούσαμε" ότι βρέθηκε νεκρός σε κλινική όπου τον πήγανε οι γονείς του. Παρά το γεγονός ότι το σπίτι του βρισκόταν δίπλα στο σχολικό μας συγκρότημα κανείς μας δεν αντιλήφθηκε τίποτε, καμιά κηδεία δεν γνωστοποιήθηκε, κανένα αγγελτήριο θανάτου δεν διαβάσαμε. Εφυγε, κάπου, κάπως, πώς άραγε και γιατί;

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ τα κανάλια που τον λάτρεψαν και τον «υποστήριζαν»; Ευσταθεί άραγε ότι πέθανε; Υπάρχει κάποιος να μας πει τι απέγινε ο συνάδελφος που έλεγε μόνον αλήθειες αλλά ούτε και αυτός τις άντεξε;». 

 

 

 

04/01/03

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Πέτρο Μακρή η επιστολή που ακολουθεί σχετικά με το θέμα των παιδοπόλεων της εποχής του Εμφυλίου με το οποίο ασχοληθήκαμε στις 15 Δεκεμβρίου ("Βασιλικό παρακράτος πρόνοιας"). Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύσαμε στην ίδια στήλη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του παιδίατρου Κωνσταντίνου Μπαρμπή:

"ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η επιστολή του κ. Κώστα Μπαρμπή, προς τον αξιόλογο δισέλιδο χώρο σας, για τις παιδοπόλεις του Εμφυλίου 1946-49. Χρειάζονται όμως και κάποιες διευκρινίσεις από την πλευρά εκείνων που έκαναν το Δεκέμβριο του 1985 τη δημοσιογραφική έρευνα με τον τίτλο (δανεισμένο από μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη), 'Με τα παιδιά της θύελλας'. Μια έρευνα με ταυτόχρονη αναφορά και στις παιδοπόλεις των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, που την πραγματοποίησα με τον εκλεκτό συνάδελφο και φίλο Βίκτωρα Νέτα. Και τώρα οι διευκρινίσεις:

1) ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ τις ψυχροπολεμικές φορτίσεις, με τις 'κυρίαρχες' αντίπαλες κοσμοθεωρίες, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδοπόλεων και των δύο διαφορετικών κόσμων, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι τρόφιμοι και των δύο διαφορετικών παιδοπόλεων διέπρεψαν στον κοινωνικό και επιστημονικό στίβο της Ελλάδας, αλλά και του ανατολικού μπλοκ. Ειδικότερα δε στις χώρες υποδοχής των 'ηττημένων' πολιτικών προσφύγων, το πρόγραμμα 'ελληνογνωσίας' είχαν εκπονήσει, για τους μικρούς Ελληνες διδασκομένους, φωτισμένες μορφές του αυτοεξόριστου Ελληνισμού, όπως ο καθηγητής της χειρουργικής και μέλος της ανατολικογερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Πέτρος Κόκκαλης, καθώς και οι επίλεκτοι εκπαιδευτικοί Περικλής Καλοδίκης και Θανάσης Μητσόπουλος.

2) ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του Βίκτωρα Νέτα και του γράφοντος, καλέσαμε σε στρογγυλό τραπέζι -στο πλαίσιο της έρευνας εκείνης- ισάριθμους αποφοίτους, (ώριμους πλέον και διακεκριμένους πολίτες), των παιδοπόλεων των δύο διαφορετικών κόσμων. Και η εμπειρία από τη συνάντηση εκείνη υπήρξε συγκλονιστική! Και οι δύο πλευρές παραδέχτηκαν, χωρίς υποσημειώσεις και ...αστερίσκους, ότι ο Εμφύλιος υπήρξε η βασισκότερη αιτία που έκανε να χάσει η κοινωνία μας το τρένο μιας πολύπλευρης προόδου...

3) ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ δεν έγινε σε καμιά από τις παιδοπόλεις, αλλά από κάποιους 'άγνωστους' ακόμη μεσίτες, που αντί πινακίου φακής, άρπαζαν από την αγκαλιά της φτωχής μάνας αρκετά βρέφη της τραγικής εκείνης περιόδου, για να τα προωθήσουν με το ...αζημίωτο στα ... αρχοντικά κάποιων άτεκνων 'νοικοκυραίων' της υπερατλαντικής ομογένειας..." 

 

 

 

 

www.iospress.gr