www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

 

28/09/02

 

ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ για την υπόθεση της πλατείας Μαλαματιανού στη Φιλοθέη (και τη χρήση της) έχουν φτάσει εδώ και καιρό στη στήλη και λόγω επικαιρότητας έμειναν πίσω. Εστω και καθυστερημένα, δημοσιεύουμε αποσπάσματά τους. 

Ο Κ. ΜΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ σημειώνει: "Αξίζει να σας αναφέρω ότι πριν συναντηθώ με την κα Δήμαρχο, έκανα μια βόλτα στην πλατεία και την βρήκα ως είχε και πριν από μερικούς μήνες που έπινα τον καφέ μου με μερικούς παλιούς καλούς συμμαθητές στο εστιατόριο/καφετέρια που βρίσκεται κάτω από το Δημαρχείο, με εξαίρεση την απώλεια της μαρμάρινης επιγραφής με την επισήμανση «Πλατεία Κ. Μαλαματιανού», την οποία και είχα πληροφορηθεί από το πρώτο άρθρο της εφημερίδας σας.

Κατόπιν ανέβηκα στο δημαρχείο και συνάντησα την κα Δήμαρχο, η οποία μου εξέφρασε τις απόψεις της γύρω από το θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ μας μετά την ανάγνωση του άρθρου σας (και αναφέρομαι στα όσα υποστήριξε από νομικής πλευράς στην απαντητική επιστολή της προς εσάς, "Ελευθεροτυπία" Σάββατο 27/7/2002), μου είπε πως ποτέ δεν έπαψε να αναφέρεται στην «Πλατεία Μαλαματιανού» στις επιστολές της προς τους δημότες (και μου έδειξε και την πιο πρόσφατη με ημερομηνία 18 Ιουνίου 2002), ότι συχνά πυκνά αναφέρεται στην «Πλατεία Μαλαματιανού» αλλά και στην οικογένειά μας γενικότερα η ίδια αλλά και μέλη του δημοτικού συμβουλίου στο περιοδικό του δήμου «Τα Εν Δήμω Φιλοθέης», όπως άλλωστε κάνει και ο κος Αντιδήμαρχος στο τεύχος Ιουνίου 2002, σελίδα 5, αλλά και ότι δεν θα ήθελε ποτέ να προδώσει την φιλία της με τον πατέρα μου Πάρι Μαλαματιανό. Οσο δε για την «ταμπακιέρα», την μαρμάρινη επιγραφή «Πλατεία Κ. Μαλαματιανού», μου είπε ότι πρόκειται για παράλειψη των εργατών του δήμου κατά τις εργασίες ανακατασκευής της πλατείας, μου έδειξε τη μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στο πρεβάζι ενός από τα παράθυρα του γραφείου της και βλέπει στην οδό Ρενιέρη και μου απέδειξε με αυτόν τον τρόπο την αμέλεια που προανέφερα αλλά κυρίως ότι δεν αφαιρέθηκε και πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων, ενώ, τέλος, μου υποσχέθηκε ότι θα βάλει το συνεργείο της το συντομότερο να την επανατοποθετήσει, ώστε να εξαλειφθεί και η παραμικρή αμφιβολία μου προς τα λεγόμενά της...".

ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ο κ. Κώστας Οικονομόπουλος, 52 χρόνια δημότης, υπογραμμίζει ότι η "πλατεία" "πάντα ήταν ο χώρος όπου καθόμαστε για να απολαύσουμε τον καφέ μας, το ούζο μας ή το παγωτό μας, όλοι οι Φιλοθεάτες, ακόμη και οι όψιμα διαμαρτυρόμενοι".

 

 

14/09/02

 

«ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ» χαρακτηρίζει με επιστολή του το δημοσίευμά μας με θέμα το νομοσχέδιο για την καταναγκαστική πορνεία (21/7/2002) ο Γρηγόρης Λάζος, εντοπίζει ωστόσο «ορισμένα κενά» που κατά τη γνώμη του «αδυνάτισαν το τελικό αποτέλεσμα». Συγκεκριμένα, ο κ. Λάζος, επιστημονικός υπεύθυνος της διυπουργικής επιτροπής με τίτλο Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων (ΟΚΕΑ), που επεξεργάστηκε το εν λόγω σχέδιο νόμου, διαμαρτύρεται γιατί δεν αναφερθήκαμε στην επιτροπή, καθώς και γιατί «απουσίαζε έστω και μια πρόταση αναγνώρισης της σημασίας που έχει η δημιουργία του νομοσχεδίου».

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι το δημοσίευμά μας είχε αντικείμενο τις κριτικές που έχουν διατυπωθεί για το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο, τις οποίες ο ίδιος ο κ. Λάζος θεωρεί «στην πλειονότητά τους εύλογες και εύστοχες». Οι σημαντικές αυτές κριτικές, προερχόμενες από συλλογικότητες που ασχολούνται συστηματικά με το ζήτημα (φεμινιστικές, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ο.κ.), παρέμεναν άγνωστες στο αναγνωστικό κοινό, ενώ το σχέδιο νόμου και οι απόψεις των βασικών συντελεστών του προβλήθηκαν συστηματικά από τα μέσα ενημέρωσης.

ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ της Φραντζέσκας Ρωμάνου, της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής που διώχθηκε πειθαρχικά επειδή είχε αρνηθεί να συνοδεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριές της στη σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2001 («Ιός» 30/6/2002); Το αρμόδιο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΔΕ) Πειραιά συνήλθε στις 27 και 28 Ιουνίου και αποφάσισε ομόφωνα πως η διωκόμενη εκπαιδευτικός «υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης καθήκοντος» και πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών και στο διευθυντή του Ενιαίου Λυκείου Καστέλλας. Κατά πλειοψηφία αποφάσισε την «επιβολή προστίμου ίσου με αποδοχές είκοσι ημερών στην κ. Ρωμάνου Φραντζέσκα, με μηνιαία παρακράτηση ίση με το 1/10 των αποδοχών της». Μειοψήφησαν τα δύο αιρετά μέλη του Συμβουλίου, τα οποία πρότειναν να τιμωρηθεί η καθηγήτρια με την ποινή της επίπληξης. Τα ντοκουμέντα της υπόθεσης βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.omhroi.gr/parelash/.

ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ενός πόλου ρατσιστικής ιδεολογίας κατά των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου καταγγέλλουν το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων. Αφορμή, ένα άρθρο του εκπροσώπου του αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου με τίτλο «Εκκλησία και Ομοφυλοφιλία», στον «Τύπο της Κυριακής» (18/8), το οποίο περιλαμβάνει χαρακτηρισμούς που «ξεπερνούν κατά πολύ την ελεύθερη διατύπωση ιδεών και αποτελούν προσβολή μεγάλης ομάδας πολιτών, ανδρών και γυναικών». Οι απόψεις αυτές αποτελούν πρόκληση και νομιμοποιούν διακρίσεις, καθώς και πράξεις βίας, προσβολής και μισαλλοδοξίας, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της καταγγελίας.

 

 

 

www.iospress.gr