www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

 

29/06/02

 

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ και σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος Παλαιστίνιων γυναικών, που κρατούνται ως πολιτικές κρατούμενες στην ισραηλινή φυλακή Νέβε Τέρτζε, καταγγέλλει η Διεθνής Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Πρόκειται για 24 κρατούμενες, από τις οποίες επτά είναι ανήλικες. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η Παλαιστινιακή Εταιρεία για την Προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και του Περιβάλλοντος (LAW), οι Παλαιστίνιες κρατούμενες υφίστανται συνεχώς προσβλητικούς σωματικούς ελέγχους από τους Ισραηλινούς φρουρούς και, σε περίπτωση που προβάλουν αντίσταση, υποχρεώνονται στην ίδια εξευτελιστική διαδικασία αφού τους έχουν περάσει χειροπέδες. Εκτός αυτού, οι κρατούμενες διαμαρτύρονται για την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και ότι συχνά οι φρουροί επιτρέπουν στους Ισραηλινούς ποινικούς κρατούμενους να τις προπηλακίζουν και να χειροδικούν σε βάρος του τις ώρες της εξόδου τους από τα κελιά.

ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ από τη Θεσσαλονίκη μπερδεύτηκαν με την αναφορά στον "Ιό" της περασμένης Κυριακής, ότι ο Καρατζαφέρης απευθύνθηκε στο λαό του από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως "μπαοκτζής" και κατάγγειλε το "κράτος των Αθηνών". Κάποιοι φίλοι, μάλιστα, αισθάνθηκαν την ανάγκη να μας διαβεβαιώσουν ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην πλειοψηφία τους δεν είναι ακροδεξιοί. Φυσικά και δεν είναι, αλλιώς θα είχε γεμίσει η παραλία. Προτού, όμως, δημιουργηθεί νέο "θέμα Μπαμπινιώτη", σπεύδουμε να διευκρινίσουμε. Η ειρωνική αναφορά ήταν σαφής: Είναι δείγμα έσχατου λαϊκισμού να καταγγέλλεις το "κράτος των Αθηνών" από τη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που είσαι βέρος χαμουτζής. 

ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ διαμαρτύρεται με πολυσέλιδη επιστολή του ο Κυριάκος Βελόπουλος, ως εκπρόσωπος της οργάνωσης "Δίαυλος Ελλήνων". Θα επανέλθουμε, λοιπόν, το προσεχές Σάββατο. Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί διαμαρτύρεται ο γνωστός τηλε-εθνικιστής και υποψήφιος δήμαρχος. Τα έχει πει όλα μόνος του, από την εκπομπή του σε κανάλι της Θεσσαλονίκης, την επαύριο των "εορτών": "Στον χώρο μας (σ.σ. τον "εθνικιστικό") δεν υπάρχουν πολλοί έντιμοι. Λίγοι είναι οι έντιμοι, πιστέψτε με. Οι περισσότεροι είναι δορυφόροι. Ηρθαν ως αρπακτικά να τα κονομήσουνε. Μπορεί κι εγώ να είμαι ένας απ' αυτούς. Δεν έχει καμιά σημασία". 

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ αντιγράφουμε το ακόλουθο -άσχετο- σχόλιο: "Αυτός είναι συνδυασμός: φασιστική προπαγάνδα την ημέρα και τσόντα τη νύχτα! Το γνωστό φασιστοκάναλο της Θεσσαλονίκης πέρασε σε ανώτερες μορφές πάλης! (Για τις τσόντες υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. Οι ιδέες -έστω και φασιστικές- δεν διώκονται!)"

 

 

22/06/02

 

ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ του συστηματικού εκφοβισμού των ομοφυλόφιλων σε δημόσιους χώρους της πόλης μάς καταγγέλλουν αναγνώστες, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής: "Παρά την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, οι προσαγωγές για 'εξακρίβωση στοιχείων', συχνά μάλιστα με χειροπέδες, αποτελούν ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο". Δεν πρόκειται, διευκρινίζουν οι επιστολογράφοι μας, για "επ' αυτοφώρω συλλήψεις" που εμπίπτουν στην κατηγορία "προσβολή της δημοσίας αιδούς". Οι έλεγχοι αφορούν περαστικούς ή άτομα που απλώς κάθονται σε ένα παγκάκι και διαβάζουν εφημερίδα σε μέρη που θεωρούνται "ύποπτα" (Πεδίον του Αρεως, Ζάππειο κ.ο.κ.).

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ εξαρτάται από τη διάθεση της στιγμής, το ζήλο του οργάνου, αλλά και από την κοινωνική θέση ή την ηλικία του "παραβάτη": άλλοτε περισσεύει η ευγένεια, αλλά δεν σπανίζουν και κάποιες σφαλιάρες ή κλοτσιές. "Εξίσου αστάθμητοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην προσαγωγή στο τμήμα, συχνά, όπως είπαμε, με χειροπέδες", συνεχίζει η καταγγελία. "Εκεί η αντιμετώπιση ποικίλλει και πάλι, και πάντως η διαδικασία ελέγχου, παρά τη μηχανοργάνωση, απαιτεί δύο με τρεις ώρες τουλάχιστον, κατά τις οποίες ο 'ύποπτος' κλείνεται, φυσικά, στο κρατητήριο, αφού του αφαιρεθούν κορδόνια και ζώνη, μην αυτοκτονήσει![...] Ως γνωστόν, η προσαγωγή είναι παράνομη, όταν υπάρχει και επιδεικνύεται δελτίο ταυτότητας, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι τα εκάστοτε όργανα μπορούν πάντα να επικαλούνται 'βάσιμες υποψίες', εξασφαλίζοντας αυτομάτως την ατιμωρησία τους. Ετσι κι αλλιώς, τα προστατεύει, κατ' αρχήν, η εύλογη σιωπή των θυμάτων". 

ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ και τη μετεγκατάστασή τους αφορά προχθεσινή ανακοίνωση των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης. Οπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας, "το Νομαρχιακό Συμβούλιο απέρριψε τις μελέτες αποκατάστασης του περιβάλλοντος των λατομικών επιχειρήσεων Κυψέλη και Νίκη (αντίστοιχα στο Ασβεστοχώρι και την Εξοχή) του Δήμου Χορτιάτη [...]. Για μια ακόμη φορά βλέπουμε να παίζεται το ίδιο σενάριο σε προεκλογική περίοδο και να γίνεται εκμετάλλευση σε βάρος των εκμεταλλευτών των λατομείων και των οικογενειών τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη μετεγκατάστασή τους στις νέες λατομικές περιοχές, θέση που από το 1999 οι οικολογικές κινήσεις μαζί με τους λατόμους έχουν διατυπώσει σε κοινό ψήφισμα. Καλούμε το νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αναιρέσουν την προηγούμενη απόφασή τους, που επικυρώνεται μάλιστα με τη γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία".

 

 

15/06/02

 

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ εξακολουθεί να προβληματίζει τους πολίτες που επιμένουν ότι η περιοχή Μακρυγιάννη είναι εντελώς ακατάλληλη για να δεχτεί ένα παρόμοιο έργο, το οποίο αναγκαστικά θα καταστρέψει την πολύτιμη ανασκαφή. Την προσεχή Τετάρτη, 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, έχουν κληθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να ανταλλάξουν απόψεις στο 7ο Δημοτικό Σχολείο (Καλλισπέρη 1).

ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ του Γιώργου Καρατζαφέρη το αφιέρωμα του "Ιού" της περασμένης Κυριακής ("Το λίφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς") και αφιέρωσε στην "Ελευθεροτυπία" και σε μας το πρώτο μέρος της εκπομπής του τη Δευτέρα. Απολαύστε τον: "Αξιος ο μισθός σας! Είσαστε μισθοφόροι της παγκοσμιοποιήσεως, του πολυπολιτισμικού, όπως το λέτε, και όλα αυτά. Εμείς, από την πλευρά μας, δίνουμε έναν αγώνα, αγώνα με πολύ ιδρώτα, με πάρα πολύ αίμα και πολλά δάκρυα, αγαπητά παιδιά της Ελευθεροτυπίας, υπέρ της πατρίδος, υπέρ της Ελλάδος. Εναντίον της παγκοσμιοποιήσεως, υπέρ της Ορθοδοξίας. Εσείς πολεμάτε την Ορθοδοξία. Και βεβαίως μας βλέπετε ως αντιπάλους. Εσείς πολεμάτε τον εθνικισμό και τον πατριωτισμό. Θέλετε αυτόν το διεθνισμό με την παγκοσμιοποίηση και τη νέα τάξη πραγμάτων. Υπηρετούμε άλλη κατάσταση. Αλλού πιστεύουμε, αλλού πιστεύετε. Αλλά, βεβαίως, αυτό δεν σας επιτρέπει τις ύβρεις. Δεν σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα οποία χρησιμοποιείτε. Γιατί εσείς μπορεί να μην ελέγχεστε από κάποιο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αλλά δεν μπορεί παρά να ελεγχθείτε από τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, όπου εκείνη θα αποφασίσει, εάν αυτά που γράφετε είναι μέσα στα όρια της επιτρεπτής κρίσης ή ακριβώς ελέγχονται για άλλες λοξοδρομήσεις. Αυτό να το καταλάβουν καλά τα παιδάκια της Ελευθεροτυπίας, αυτά που υπογράφουν ως Ιοί της Κυριακής, ιοί οι οποίοι προσβάλλουν, πιστεύω, το σώμα κάθε υγιούς Ελληνα με όλα αυτά τα οποία γράφουν". Το μόνο που δεν μας εξηγεί ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι για ποιο λόγο αισθάνεται "υβριζόμενος" από την αποκάλυψη της δράσης και του λόγου των συνεργατών και "συμμαχητών" του.

Ο ΑΛΛΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΗΣ του ακροδεξιού (συγγνώμη, του ακρομεσαίου) χώρου, ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, διάβασε αλλά δεν κατάλαβε αυτά που γράφαμε. Δεν γράφουμε πουθενά ότι τα τσούγκρισε τώρα με τον Βορίδη, αλλά το αντίθετο: ότι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν μαζί την επικράτηση του Καρατζαφέρη. Φυσικά οι συμμαχίες στον πολιτικό αυτό χώρο είναι κάτι το απολύτως ρευστό. Και πριν από δύο χρόνια οι Βοριδικοί συνεργάζονταν με τον Πλεύρη και απέκρουαν τον Μιχαλόπουλο. Περισσότερα, όμως, για το χώρο αυτό και ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη την επόμενη Κυριακή 23 Ιουνίου.

 

 

08/06/02

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ Επιτροπή Αγώνα κατά των δεξαμενών καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας στη Ν. Καρβάλη Καβάλας συστάθηκε με την συμμετοχή τοπικών οικολογικών οργανώσεων, επαγγελματικών σωματείων, πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων και πραγματοποιεί ήδη μια ευρεία καμπάνια ενημέρωσης, με τελικό σκοπό να προετοιμάσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις για την αποτροπή των ρυπογόνων εγκαταστάσεων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ συνοψίζει σε 5 λόγους την αντίδραση των κατοίκων στην επιχειρούμενη εγκατάσταση:

1) Στις 16 δεξαμενές που λειτουργούν αυτή την στιγμή (4 της Kavala Oil και 12 της REVOIL) πρόκειται να προστεθούν άλλες 8 από την επέκταση της REVOIL, 10 από την Motor Oil, 10 από την Αιγαίο Oil και 20 από την Leon Gaz, οπότε φτάνουμε αισίως τις 64! Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς υπάρχουν κι άλλες ακόμη εταιρίες που ήδη αγόρασαν εκτάσεις και… περιμένουν στη γωνία. 

2) Μια τέτοια συγκέντρωση καυσίμων θα προκαλέσει ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς θα υπάρχουν σημαντικές εκπομπές υδρογονανθράκων, αλλά και υγρά και στερεά απόβλητα από το πλύσιμο των δεξαμενών, τα οποία θα χύνονται στην θάλασσα. 

3) Η συσσώρευση των αποθηκών καυσίμων σε περιορισμένο χώρο, καθώς και ο αντίστοιχος συνωστισμός δεξαμενόπλοιων στον κόλπο της Καβάλας αυξάνουν σοβαρά την πιθανότητα ενός μεγάλου πετρελαϊκού ατυχήματος. Ενα τέτοιο ατύχημα, που είναι στατιστικά βέβαιο ότι θα συμβεί κάποτε σε μία από τις μονάδες, θα πυροδοτήσει και όλες τις γειτονικές εγκαταστάσεις (φαινόμενο γνωστό ως «ντόμινο»), οδηγώντας σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και πολύ πιθανόν σε ανθρώπινες απώλειες.

4) Η εγκατάσταση των δεξαμενών μεθοδεύεται με πλάγιους τρόπους, άναρχα, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της ρύπανσης. 

5) Η περιοχή που προορίζεται για την εγκατάσταση των δεξαμενών βρίσκεται στα όρια – αν όχι και εντός – της β’ ζώνης προστασίας της Συνθήκης Ramsar. 

ΣΤΙΣ 20 ΜΑΙΟΥ και υπό την πίεση της αντίδρασης του κόσμου, που ολοένα μεγαλώνει, ομόφωνα οι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς του Ν. Καβάλας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη εγκατάσταση δεξαμενών. Ωστόσο, στις 24 Μαϊου, ο υπουργός Ανάπτυξης Λκης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λγγελου Τζέκη ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνηση να εγκαταστήσει τις δεξαμενές και μάλιστα χαρακτήρισε ως βιομηχανική περιοχή «βαριάς όχλησης» μια τεράστια παραλιακή έκταση, που ουδέποτε έχει θεσμοθετηθεί ως τέτοια!

 

 

01/06/02

 

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου Θεσσαλονίκης, πολλοί συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς καλούν το Δήμο και το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου Β. Ελλάδας "να μην επιτρέψουν και πάλι φέτος την πραγματοποίηση στο χώρο του φεστιβάλ βιβλίου συγκεντρώσεων εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων (για τα γενέθλια του Μ. Αλεξάνδρου!), και να αντιληφθούν επιτέλους ότι η ανοχή απέναντι στους εθνικιστές και τους φασίστες αποτελεί συνενοχή".

ΗΔΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (28/5), με την προτροπή των γνωστών εθνικιστών τηλεαστέρων της πόλης, ομάδες "αγανακτισμένων" εισέβαλαν στο περίπτερο της έκθεσης βιβλίου που φιλοξενεί εκδόσεις από βαλκανικές χώρες και κατέστρεψαν "αντεθνικά" βιβλία, προπηλακίζοντας τους υπαλλήλους. 

ΖΩΟΦΙΛΟΙ: Εκδήλωση με θέμα "Ανθρωποι και ζώα. Ζωοφιλία και σύγχρονη κοινωνία" διοργανώνουν την Τετάρτη 5/6 στις 8 μμ στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου το περιοδικό "Στάση" και η Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου. Ομιλήτρια είναι η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν η Μαρία Γανωτή από το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, ο Λυκούργος Κλαμαριάς από τον Σύνδεσμο Κτηνιάτρων και η Κυβέλη Πετροχείλου από το Σύλλογο Ζωοφίλων της Αγ. Παρασκευής.

"ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ 'ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ' που ετοιμάζεται για τα αδέσποτα, με την απειλή του νέου νομοσχεδίου για τα δάση που θα επηρεάσει ευθέως την 'άγρια ζωή', με τους αναχρονιστικούς νόμους που αφορούν τα κατοικίδια, με τις συχνά απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν σε πολλές μονάδες εκτροφής παραγωγικών ζώων, με τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις γύρω από τα πειράματα στα ζώα, για τι είδους ζωοφιλία μπορούμε να μιλάμε;", αναρωτιούνται οι οργανωτές.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ μιας πανελλαδικής Αντιπολεμικής Κίνησης σήμερα και αύριο στο ΕΜΠ, με συμμετοχή αντιπροσώπων περίπου από 15 πόλεις της χώρας και θεματολογία που εκτείνεται από τις αλλαγές στη δομή και τις λειτουργίες του στρατού, μέχρι τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή. Στόχος της Κίνησης είναι, σε συνεργασία με ομοειδείς κινήσεις άλλων χωρών της περιοχής, "η συγκρότηση ενός διεθνούς αντιμιλιταριστικού-αντιπολεμικού δικτύου, από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια ως την Τουρκία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ".

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ στην Ελλάδα; Στην Θεσσαλονίκη (στο Εργατικό Κέντρο) γίνεται σήμερα κι αύριο η πανελλαδική συνάντηση όσων μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να δημιουργηθεί και στη χώρα μας Κοινωνικό Φόρουμ, ενόψει και της διεθνούς διαδήλωσης κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης τον Ιούνιο του 2003 στην πόλη.

 

 

 

www.iospress.gr