ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
 

Ο μυστικός αλγόριθμος του Δημάρχου
 

Αλλοι συνδυασμοί στηρίζονται σε καλοπληρωμένους διευθυντές, άλλοι σε «αγανακτισμένους» κατοίκους, άλλοι στη δύναμη της συγκυριακής πλειοψηφίας κι άλλοι στις κινήσεις των πολιτών. Συμβάλλοντας στην προεκλογική περίοδο, εμείς θυμίζουμε πτυχές της δημαρχίας Κακλαμάνη.
 

Δευτέρα μεσημέρι στη Λιοσίων. Η υποβαθμισμένη οδός ξαφνικά αναβαθμίζεται, πήζει στις μαύρες Mercedes και στα υπηρεσιακά. Οδηγοί ανοίγουν τις πόρτες και βγαίνουν έξω οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι πρόεδροι, οι ειδικοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι και οι άλλοι λειτουργοί του Δήμου Αθηναίων. Είναι η ημέρα που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο. Μόνο οι 45 (σαράντα πέντε) ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου να έρθουν γεμίζει η Λιοσίων. Αν υπολογίσει κανείς και τους επικεφαλής των Α.Ε. του Δήμου που συχνά παρευρίσκονται για να δικαιολογήσουν τα τεράστια ποσά που εκταμιεύουν για τις ζημιογόνες εταιρείες τους η συμφόρηση φτάνει στην Αχαρνών. Αν βγει σύμβουλος και ο κ. Ψινάκης που κυκλοφορεί με λιμουζίνα θα πρέπει να κοπούν πολλά δέντρα τριγύρω για να χωράνε τα υπηρεσιακά. O δήμαρχος βέβαια είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τα υπηρεσιακά λόγω κρίσης αλλά η υλοποίηση της απόφασης αργεί.

Αυτή βέβαια είναι η γραφική πλευρά της δημαρχίας Κακλαμάνη που πολλά έχει να διδάξει στον επικοινωνιακό τομέα ακόμα και τον ψημένο Ηλία Ψινάκη. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, η πλευρά της σπατάλης, της αδιαφάνειας, των ανέξοδων εξαγγελιών και της απόλυτης εξουσίας του δημάρχου.

Στην πανηγυρική ετήσια εκδήλωση ο δήμαρχος παρουσίασε και πάλι αναλυτικά τα φιλόδοξα σχέδιά του για την πόλη, ανέλυσε δεκάδες σχέδια και μελέτες που θα... βελτιώσουν τη ζωή μας και μέτρησε κάδους, απορριμματοφόρα, θάμνους, δέντρα, λακκούβες που έκλεισαν, υπολογιστές που αγοράστηκαν, φρεάτια που καθαρίστηκαν, νηπιαγωγεία που εγκαινίασε, κτίρια διοίκησης που επισκεύασε και λοιπά αυτονόητα που δεν κατανοεί κανείς προς τι αναφέρονται. Είναι σαν να ενημερώνει μια νοσοκόμα πόσες ακριβώς ενέσεις έκανε στη βάρδια της. Το κοινωνικό μπακάλικο και το φαρμακείο αλλά και πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων συμπλήρωσαν την παρουσίαση με μελλοντικούς κυρίως χρόνους και πολλά αναπτυξιακά σχέδια. Εκπονούνται «μελέτες για την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων δρομολόγησης απορριμματοφόρων οχημάτων και σχεδιασμού αλγορίθμων βελτιστοποίησης δρομολόγησης στο Δήμο». Πόσο κάνουν αυτά δεν μας λέει ο αλγόριθμος ή γιατί, για παράδειγμα, ειδικά στους κάδους και στα απορριμματοφόρα προτιμήθηκε η εταιρεία του συζύγου της κυρίας Φεβρωνίας Πατριανάκου (βλ. Ιός 5.4.2009) και στην ουσία πλήρωσε ο Δ.Α. περί τα 60 εκ. και μάλιστα με leasing (στις 20 Οκτώβρη εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή και των 3 παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με δικηγόρο τον κ. Σωτήρη Χριστοδούλου).

Ανατρέχοντας στο έργο του δημάρχου όπως ο ίδιος το παρουσίασε και όπως περιγράφεται στο επίσημο portal του Δ.Α., ανακαλύπτει κανείς για όλα δύο πραγματικότητες. Σημειωτέον ότι η πρώην δήμαρχος κα Μπακογιάννη είχε διαθέσει 1εκ. ευρώ από κονδύλια της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την κατασκευή του portal. Ο κ. Κακλαμάνης όμως με τη δικαιολογία ότι ήταν ακριβό το απενεργοποίησε και έφτιαξε το δικό του, με άλλο κονδύλι, και με μοναδικό πρωταγωνιστή τον ίδιο και τα έργα του.

Περί οικονομικών

Τι μας είπε ο δήμαρχος:
Από το 2007 έως το 2009 πληρώθηκαν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις. Τα χρεολύσια ήταν 25,5 εκ. ευρώ, οι τόκοι 22,8 εκ. ευρώ και πληρώθηκαν 48,3 εκ. δηλαδή το σύνολο. Περιχαρής μάλιστα ανακοίνωσε ο κ. Κακλαμάνης ότι οι Moody’s κράτησαν ψηλά την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου, ότι επέστρεψε οφειλές σε 500 πολίτες που είχαν χρεωθεί άδικα και πως αύξησε τα έσοδα από το 30% του παράβολου που πληρώνουν οι μετανάστες όταν κανόνισε να μην το εισπράττει όλο το υπουργείο οικονομικών.

Τι δεν μας είπε:
Τα 48,3 εκ. που πληρώθηκαν σε δανειακές υποχρεώσεις προήλθαν από νέο δάνειο του Δ.Α. (από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) συνολικού ποσού 50 εκ. ευρώ με επενδυτικό πρόγραμμα μικρότερο των 18,6 εκ. Τα δάνεια συνολικά ανέρχονται σύμφωνα και με τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών το Δεκέμβρη του 2009 σε 149 εκ. ευρώ. Επιπλέον ο Δ.Α. δανείστηκε 30 εκ. ευρώ από την Αγροτική και 20 εκ. από την Τράπεζα Πειραιώς. Ενώ οι επενδύσεις προϋπολογίστηκαν από το Δ.Α. σε 239 εκ. ευρώ, στην πράξη πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους μόλις 23 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα; Τώρα δε, με τις κρατικές περικοπές λόγω Μνημονίου, απειλούνται -όπως αναφέρουν οι εκθέσεις της αντιπολίτευσης- όχι μόνο οι όποιες κοινωνικές δομές αλλά και η μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα του Δ.Α.. Η τωρινή ηγεσία του Δ.Α. ετοιμάζεται δηλαδή και για νέο δάνειο. Τα νούμερα αυτά θα μπορούσε να τα αποδεχτεί κάποιος καλοπροαίρετος πολίτης, δικαιολογώντας την οικονομική κατάσταση του δήμου και με αφορμή την οικονομική κρίση. Ελα όμως, που πλάι σε αυτά τα νούμερα υπάρχουν και άλλα πολύ μεγαλύτερα! Οι Ανώνυμες Εταιρείες του Δ.Α., που αισίως έφτασαν τις 8 και στελεχώθηκαν από ανθρώπους και δημοτικούς συμβούλους του δημάρχου με διπλές και τριπλές μισθοδοσίες (βλ. Ιός, 7.3.2010), προικίστηκαν μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων με δεκάδες εκατομμύρια που βγαίνουν σχεδόν ανεξέλεγκτα από τα δημοτικά ταμεία. Παρουσιάζονται στα δημοτικά συμβούλια μελέτες και σχέδια δράσης, συχνά με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, για τις διάφορες Α.Ε. χωρίς στην ουσία καμιά δυνατότητα διαχειριστικού ελέγχου -σε καθεστώς αδιαφάνειας.

Συνολικά μόνο οι 8 ζημιογόνες Α.Ε. του Δήμου πήραν:

Το 2007 13,4 εκ. ευρώ

Το 2008 14,4 εκ. ευρώ

Το 2009 29,5 εκ. ευρώ

Το 2010 16.4 εκ. ευρώ

Το σύνολο των εκροών ανέρχεται σε 74 εκ. ευρώ μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων για τα οποία δεν υπάρχουν παρά γενικόλογες αιτιάσεις. Αλλα 40 εκ. δόθηκαν στο Δ.Α. από τον Γιώργο Σουφλιά το 2009, σαν κρατική δηλαδή επιχορήγηση για απαλλοτριώσεις στην περιοχή Ελαιώνα για το γήπεδο του ΠΑΟ. Ισως τόσο να στοίχισε η βίαιη απομάκρυνση χαράματα των Ρομά που ζούσαν εκεί (βλ. Ιός, 24.7.07)! Οσο για τις απευθείας αναθέσεις, που δεν μπορούν να ξεπερνούν το ποσό των 45.000 ευρώ τη φορά, μόνο για το 2009 -ενδεικτικά- δόθηκαν από τα δημοτικά ταμεία 480.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ.

Περί αξιοκρατίας και διαφάνειας

Τι μας είπε ο δήμαρχος:
Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή σχεδίασε και υλοποίησε μία σειρά δράσεων με στόχο τη βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης των υπηρεσιών, την εκπαίδευση του προσωπικού, τον εκσυγχρονισμό, τη σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας των στελεχών του Δήμου, την αύξηση της διαφάνειας κλπ.

Το τμήμα ελέγχου προϋπολογισμού συστήθηκε για όλους τους φορείς του Δήμου ακόμα και για τις εταιρείες. Ολα ελέγχονται σε καθημερινή βάση και οι εταιρείες αποστέλλουν τα δικά τους οικονομικά στοιχεία και μάλιστα κάθε μήνα.

Τί δεν μας είπε ο δήμαρχος:
Δεν μας είπε από πότε έγιναν τα παραπάνω και γιατί άραγε όλα τα οικονομικά στοιχεία ακόμα βρίσκονται στο βαθύ σκοτάδι, όπως προκύπτει κατά καιρούς από τις καταγγελίες όλης της αντιπολίτευσης. Εκτός βέβαια αν κι αυτά είναι ακόμα στο στάδιο της μελέτης!

Δεν μας είπε για ποιό λόγο οι ζημιογόνες Α.Ε. αντικατέστησαν υπηρεσίες και οργανισμούς του Δήμου με παρόμοιο αντικείμενο, που ήταν πολύ προσφορότερες σε οικονομικούς ελέγχους. Φυσικά τις βολικές Α.Ε. τις κληρονόμησε σε ένα βαθμό ο Νικήτας Κακλαμάνης από τους προκατόχους του Αβραμόπουλο και Μπακογιάννη, μαζί με τεράστια χρέη του Δήμου και με μεγάλη συνυπευθυνότητα των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ (Παπουτσή και Σκανδαλίδη). Ο σημερινός όμως δήμαρχος τις 8 Α.Ε. τις θεώρησε κάτι σαν παιδιά του. Εταιρείες που δεν είχαν ισολογισμούς, δεν έδιναν επαρκή στοιχεία στους ελεγκτές, έκαναν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ κλπ. Η "Τεχνόπολις" του κ. Ιγνατίου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα (βλ. Ιός, 28.3.2010) που προικίστηκε με ακίνητα αξίας 30 εκ. ευρώ και που συνεχίζει να χρηματοδοτείται μέσω Δήμου με 1 εκ. το χρόνο, ενώ αν αυτή η «τροφοδοσία» σταματήσει την άλλη μέρα θα κλείσει. Γιατί λοιπόν το χώρο του πολιτισμού, που τόσο άδολα προσφέρει ο δήμαρχος στους πολίτες, τον έχει αναθέσει στην Α.Ε. κι όχι σε ένα δημοτικό φορέα ελέγξιμο που θα κάνει ακόμα και δωρεάν συναυλίες; Μόνο ο κάθε μισθός των αμειβόμενων στελεχών των εταιρειών αυτών να κοβόταν, θα κέρδιζε 1 εκ. στην τετραετία ο Δ.Α..

Χειρότερα είναι τα πράγματα στον πολύπαθο Βοτανικό με την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού "Διπλή Ανάπλαση", που ενώ κανονικά είχε ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2009 (μια τετραετία), οι επικεφαλής της προσπαθούν να τη διατηρήσουν με μετατροπές δια της πλαγίας οδού και διεκδικούν 3,5 εκ. ευρώ για να ξεπληρώσουν τις ζημιές. Στην αρχή τα ζήτησαν για αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ -όπως κατήγγειλε με στοιχεία τότε η αντιπολίτευση- οι μεγάλες σπατάλες οδήγησαν στο να χρωστάει η Α.Ε. τα λεφτά στην Εθνική Τράπεζα (που τα είχε καταθέσει στην αρχή ως προσωρινός μέτοχος). Οι σύμβουλοι Προβατάς και Αξελός από την Ανοιχτή Πόλη με τους Μπέη και Αναγνωστόπουλο από το συνδυασμό Σκανδαλίδη έκαναν τότε προσφυγή κατά της απόφασης, επικαλούμενοι και παρατηρήσεις της έκθεσης των ορκωτών λογιστών για την εταιρεία. Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν από την τότε περιφερειάρχη κυρία Γιαβάση (στέλεχος σήμερα της εταιρείας "Τεχνόπολις"). Στις 15.6.2009 ορίστηκε μάλιστα αντιπρόσωπος του Δ.Α. ο κ. Λ. Ζεϊμπέκης (στενός συνεργάτης του δημάρχου), για να συμμετάσχει στη συνέλευση της εταιρείας ("Διπλή Ανάπλαση" Α.Ε.) με θέμα την αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας - και, φυσικά, την αύξηση κατά 3,5 εκ. ευρώ του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης προσέφυγαν ξανά στην Περιφέρεια, στην Επιτροπή του άρθρου 152, που έκανε τελικά δεκτές τις προσφυγές τον Μάιο του 2010. Τα 3,5 εκ. δεν θα πήγαιναν στην «Διπλή Ανάπλαση». Η αντιπολίτευση τόνισε ότι η εταιρεία στην ουσία είναι πτωχευμένη και κανονικά θα έπρεπε σύμφωνα με το Νόμο να διαλυθεί.

Οι προσπάθειες όμως των επικεφαλής της Α.Ε. δεν σταμάτησαν εκεί. Τότε ήρθε η Jessica! Ενα νέο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα από το οποίο ο Δήμος θα διεκδικήσει κατά τον κ. Κίσσα (διευθύνοντα σύμβουλο σε δύο Α.Ε. του Δήμου, την "Αναπτυξιακή" και τη "Διπλή Ανάπλαση") μέχρι και 100 εκ. ευρώ, με κατάλληλες μετατροπές στους σκοπούς των Α.Ε. Ζήτησε μάλιστα ο σύμβουλος να γίνει μια από τις ‘γνωστές’ προγραμματικές συμβάσεις και να δοθούν 714.000 ευρώ στην "Αναπτυξιακή Εταιρεία" και μετά μέσω Jessica να έρθουν και τα 3,5 εκ.. Απολαυστικοί αλλά και άκρως ενδεικτικοί για τη διαφάνεια, την σπατάλη και την αξιοκρατία οι διάλογοι από τις επίμαχες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την αντίληψη περί αξιοκρατίας και οικονομίας του Δήμου αναφέρουμε επιπλέον ότι δύο από τους εξ απορρήτων συμβούλους του δημάρχου κατέχουν τρεις διαφορετικές θέσεις ο καθένας, με μισθούς της τάξης των 3.000 ευρώ για την κάθε μία. Στο σύνολο των υψηλά αμειβόμενων θέσεων στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις Α.Ε. τριγυρίζουν τα ίδια ονόματα.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Α.Ε. κατέληξαν με απόφαση της πλειοψηφίας να λειτουργούν μόνοι και μάλιστα χωρίς την έγκριση ακόμα και των διορισμένων προέδρων και των Δ.Σ. Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στα Δ.Σ. είναι το πολύ μία με αποτέλεσμα την ουσιαστική ανυπαρξία ελέγχου.

Δόθηκαν συνολικά 238.000 ευρώ στην Αναπτυξιακή Α.Ε. για να εξασφαλίσει από τη Moody’s την καλή πιστοληπτική ικανότητα του Δ.Α. Δόθηκαν 7 εκ. ευρώ για να αγοραστεί «φωτογραφικά» το κτίριο στη Μητροπόλεως ενώ κόστιζε 3 εκ. Μάλιστα όταν στη συνεδρίαση η αντιπολίτευση με αδιάσειστα στοιχεία διαφώνησε για την αγορά, ο κ. Κακλαμάνης με το γνωστό ύφος ζήτησε «να γίνει ονομαστική η ψηφοφορία για να μάθει όλο το ελληνικό θέατρο ποιοί δεν ψήφισαν για το μουσείο».

Οσο για τον 9,84 και τους δεκάδες «ανώνυμους» δημοσιογράφους που απασχολεί -πέρα φυσικά από αυτούς που εργάζονται και συμμετέχουν επώνυμα στις εκπομπές του- ακόμα περιμένει η αντιπολίτευση τη λίστα για να ...ολοκληρωθεί η διαφάνεια. Γιατί άραγε να χρειάζεται τόσους δημοσιογράφους στον δημοτικό σταθμό ο εκάστοτε δήμαρχος;

Περί περιβάλλοντος

Τι μας είπε ο δήμαρχος:
Φύτεψε 12.500 δέντρα, 100.000 θάμνους, δημιούργησε 24 νέους χώρους πρασίνου και 14 αναπλάσεις. Υπάρχουν πολλά έργα, όλα όμως στο στάδιο της μελέτης και των σχεδίων, με εξασφαλισμένους κατά τον δήμαρχο πόρους. Προμπονάς, Ελαιώνας, Κουντουριώτικα, Γκάζι, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνος, Αλσος Παγκρατίου, Αγορά της Κυψέλης, Ζώνη ΟΣΕ, Ομόνοια-Πλ. Θεάτρου κλπ. Σύνολο 111 μελέτες (μακέτες δηλαδή) για τη δεύτερη θητεία που ζητάει ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Τι δεν μας είπε ο δήμαρχος
Σε δηλώσεις ο Νικήτας Κακλαμάνης λέει ότι δημιούργησε 132 στρέμματα πράσινου. Δεν αναφέρει όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των στρεμμάτων είναι στον Ελαιώνα, δηλαδή εκεί που θέλει να χτιστούν ένα γήπεδο, εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΠΑΟ, ένα εμπορικό κέντρο 72.000 τ.μ. τσιμέντου και ένα Δημαρχιακό πολυλειτουργικό κέντρο άλλων 42.000 τ.μ. τσιμέντου που ευτυχώς ακύρωσε το ΣτΕ.

Οι κατεδαφίσεις που είχε οραματιστεί ο δήμαρχος είναι όλες υπό μελέτη, ενώ ακόμα και το κτίριο του ΝΑΤ που αγόρασε για να το γκρεμίσει φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στα γύρω κτίρια.

Οσα δέντρα κι αν φύτεψε ο κ. Δήμαρχος κατά την παρουσίαση του έργου του, από το Κολωνάκι μέχρι το Βοτανικό οι ομάδες των («μουρλών» κατά Αδωνι Γιωργιάδη και «περιφερόμενων» κατά Νικ. Κακλαμάνη) κατοίκων καταγγέλλουν ότι:

- στο Κολωνάκι ξερίζωσε τις νεραντζιές κι έβαλε «βραχυχίτωνες» μεγαλώνοντας τα πεζοδρόμια με άμεσο αποτέλεσμα να μεγαλώσει αμέσως και ο αριθμός των αδειών για τραπεζοκαθίσματα,

- στο άλσος Παγκρατίου οι κάτοικοι προστάτεψαν μέχρι στιγμής με νύχια και με δόντια το χώρο πράσινου,

- το ίδιο γίνεται και στο Πρώτο Νεκροταφείο που θέλει να το κάνει γκαράζ,

- το ίδιο έγινε και στο παρκάκι της Κυψέλης όπου, για ένα ιδιωτικό (μη αναγκαίο σε κανέναν) γκαράζ και με τη βοήθεια των ΜΑΤ, ο δήμαρχος ξερίζωσε όλα τα δέντρα. Από εκεί άλλωστε του βγήκε και το παρατσούκλι "Ομέρ Πριώνης".

- στον Βοτανικό ευτυχώς, χάρη στη βοήθεια των κατοίκων και του ΣτΕ, η συγκεκριμένη ιδιοκτησία Βωβού πρέπει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ να απαλλοτριωθεί - με εύλογο τίμημα που θα προσδιοριστεί με βάση τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να γίνει κοινόχρηστο πράσινο,

- όσο για την Ομόνοια, μπαινοβγαίνουν δέντρα χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται.

Το μόνο δέντρο που προστάτεψε ο δήμαρχος, γελοιοποιώντας ακόμα και την ΕΛΑΣ, ήταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο που τοποθέτησε στο Σύνταγμα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Περί κοινωνικών δράσεων

Τι μας είπε ο δήμαρχος:

«Ενσωματώνουμε τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η Διεύθυνση Αλλοδαπών δέχεται καθημερινά περισσότερα από 1.000 άτομα και απαντά σε ισάριθμες τηλεφωνικές κλήσεις. Δημιουργήσαμε το 2008», λέει ο κ. Κακλαμάνης, «το Διαπολιτισμικό Κέντρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών που μέσω δράσεων έχει ως στόχο την ομαλή ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών».

Τι δεν μας είπε ο δήμαρχος:
- Στον Αγιο Παντελεήμονα οι οπλαρχηγοί της "Χρυσής Αυγής" έκλεισαν την παιδική χαρά για τα μεταναστόπουλα. Κάθε βράδυ μαχαιρώνονται μετανάστες από αγνώστους, σπάνε μαγαζιά μεταναστών και η πλατεία γίνεται εμπόλεμη ζώνη. Το ίδιο και στην πλ. Αττικής.

- Η αυτοδιαχειριζόμενη αγορά της Κυψέλης, όπου πολίτες διδάσκουν εθελοντικά ελληνικά στους μετανάστες δόθηκε «προίκα» στη Στέγη Αστέγων για προφανείς λόγους.

- Γίνονται καθημερινά «σκούπες» μεταναστών στα σημεία όπου ο Δ.Α. έχει εγκαταστήσει τις φιλανθρωπικές του δομές (κοινωνικό φαρμακείο, μπακάλικο κλπ.)

- Στο όνομα της πάταξης του παραεμπορίου που οραματίζεται και ο δήμαρχος, ακροδεξιοί πλάκωσαν στο ξύλο μετανάστες στην Ερμού.

- Την ημέρα που ο δήμαρχος βράβευε τον Ελληνα δικηγόρο Μπίζο, που πάλεψε ηρωικά για την κατάργηση των διακρίσεων στην Ν. Αφρική, απαγόρευε το φεστιβάλ Αφρικανών γυναικών (την τελευταία στιγμή το επέτρεψε).

Αυτά μόνο ενδεικτικά, μια και αφορούν και πολλές άλλες κατηγορίες συνανθρώπων μας οι «απέξω εμφάνιση κι από μέσα μαυρίλα» εξαγγελίες του δημάρχου.

Εμπνευσμένος ίσως από την τηλεπερσόνα του ψηφοδελτίου του, ο απερχόμενος δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης τραγούδησε Βέμπο σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι η εικόνα της Αθήνας που βλέπουν στην καθημερινή τους ζωή είναι οφθαλμαπάτη!

Δυστυχώς τις συζητήσεις για το δήμο της Αθήνας στα ΜΜΕ μονοπωλούν σχεδόν οργανωμένα τα «γκέτο», η εγκληματικότητα, οι «πόρνες της Πατησίων», οι εξαρτημένοι και οι άστεγοι. Αν όμως φρόντιζε το αρμόδιο υπουργείο και ο Δήμος να αποκεντρώσει τις υπηρεσίες ασύλου και αλλοδαπών, να εφαρμόσει τις κοινοτικές οδηγίες για προσωρινές άδειες και να παρέχει τη δυνατότητα μιας ευκαιριακής έστω εργασίας στους μετανάστες, δημιουργώντας κοινωνικές υπηρεσίες σε διάφορες γειτονιές, η καραμέλα του γκέτο θα έλιωνε στο στόμα του κάθε καθαρόαιμου. Το ίδιο θα συνέβαινε αν το Υπ. Υγείας, ο Δ.Α. ακόμα και ο ΟΚΑΝΑ φρόντιζαν περισσότερο τους εξαρτημένους με κινητές μονάδες, με περισσότερες υποδομές σε όλες τις συνοικίες και με θεραπευτική υποστήριξη. Η εγκληματικότητα δεν φυτρώνει αν δεν τη σπείρει κάποιος, αν δεν την καλλιεργήσει. Οι άστεγοι τέλος και οι πόρνες, σε όλο τον «πολιτισμένο» κόσμο δεν φοράνε αλυσίδα στο πόδι και περπατάνε -ακόμα- ελεύθεροι. Αν τώρα κάποιοι δεν θέλουν να τους βλέπουν γιατί χαλάει το καταναλωτικό τους κέφι, ας γυρίζουν χαριτωμένα αλλού το κεφάλι.
 

 


Για τα μάτια της JESSICA

Η νέα καραμέλα με το πρόγραμμα JESSICA πυροδότησε καυτές συζητήσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Α. Με δυο λόγια, για τη μελέτη της υπαγωγής του Δήμου σε ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αφενός δόθηκαν στην ΑΕ Αναπτυξιακή 700.000 ευρώ από το δημοτικό ταμείο και ταυτόχρονα «βρέθηκε» ένας άλλος τρόπος για τη δανειοδότηση της ζημιογόνου Α.Ε. Διπλή Ανάπλαση.

Ο διευθύνων Σύμβουλος και των δύο εταιρειών κ. Κίσσας (παράταξη Κακλαμάνη) εξηγεί στις 28.4.2009: «Φοβάμαι ότι έχει γίνει μία μικρή παρανόηση, όσον αφορά το θέμα του JESSICA και είναι λογικό, διότι είναι ένα καινούριο εργαλείο και δεν είναι καθόλου γνωστό, όχι μόνο εδώ, αλλά γενικότερα, στην Ευρώπη θα έλεγα. Το JESSICA (Jοint Eurοpean Suppοrt fοr Sustainable Inνestment in City Areas), που σημαίνει Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές, είναι μία μεγάλη ελπίδα που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απ’ ευθείας από το Γραφείο του Προέδρου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση δράσεων και έργων αστικής ανάπτυξης. Δημιουργούνται κάποια funds, δηλαδή ταμεία αστικής ανάπτυξης, που ακούν στο ακρωνύμιο UDF, δηλαδή Urban Deνelοpment Funds. Κάτι όπως είναι η Διπλή Ανάπλαση που έχουμε εμείς στο Δήμο της Αθήνας».

Και συνεχίζει: «Εμείς μόνο για να φτάσουμε να μπορούμε να διεκδικήσουμε κομμάτι από αυτά τα 100.000.000 (υπολογίζω 20.000.000, για παράδειγμα), χρειαζόμαστε μία τεράστια προετοιμασία και γι’ αυτό έγινε η σκέψη από το Δήμο να δοθεί στην Αναπτυξιακή η δυνατότητα (σ.σ. με 700.000 ευρώ)».

ΜΠΕΗΣ (παράταξη Σκανδαλίδη): «Από ό,τι κατάλαβα, πληρώνουμε κάπου 700.000 ευρώ σε μία εταιρεία, την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου για να μάθει με ποιό τρόπο θα μπορέσουμε και εμείς στα 100.000.000 να πάρουμε κάποια συμμετοχή, όπου μπορούμε να πάρουμε μέχρι 20.000.000 που ευχόμαστε, μπορεί να πάρουμε 5.000.000, μπορεί να μην πάρουμε και τίποτα. Ολα είναι δυνατά, αλλά σίγουρο είναι ότι 700.000 ευρώ θα πληρώσει ο Δήμος στην Αναπτυξιακή. Αυτό είναι το σίγουρο. Εκτός του ότι πληρώνει πάντα λεφτά ο Δήμος, τι όφελος έχει μέχρι τώρα;»

Στις 31.5.2010 γίνεται συνεδρίαση για τη μετατροπή της Διπλής Ανάπλασης και φυσικά για το «εργαλείο» JESSICA.

ΑΞΕΛΟΣ (Ανοιχτή Πόλη): «Ξέρετε, λοιπόν, πολύ καλά, ότι αλλαγή των σκοπών σημαίνει και αλλαγή όλης της λειτουργίας ενός Οργανισμού ή μίας εταιρείας. Λέτε, λοιπόν, εδώ τροποποίηση του καταστατικού, με την εισαγωγή του προγράμματος JESSICA. Βγάζουμε, λοιπόν, το πρόγραμμα JESSICA, για να πάμε στο θέμα ‘αύξηση μετοχικού κεφαλαίου’, κάνουμε το νομικό τέχνασμα, για να ξαναπάρουμε απόφαση και να την ξαναπάμε νομιμοφανώς στην Περιφέρεια για να πούμε: ‘Να τα 3.500.000. Τα χάσαμε την πρώτη φορά από την Περιφέρεια, ακυρώθηκαν, τώρα όμως βάλαμε το JESSICΑ για να υπάρξουν τα 3.500.000’. Η προσφυγή, λοιπόν, που έγινε δεκτή και ακύρωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προσπαθεί τώρα να μπει από το παράθυρο για να δώσει τα 3.500.000».

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (παράταξη Σκανδαλίδη): «Εδώ μετατρέπουμε από το παράθυρο μία εταιρεία ειδικού σκοπού. Να σας πω γιατί έγινε αυτό. Οπως λέει στην έκθεση των ορκωτών λογιστών, διαμορφώθηκαν για δεύτερη χρονιά ζημίες 2.864.793. Η καθαρή θέση της εταιρείας είναι αρνητική. Συντρέχει λόγος εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 47 και 48 του Κ.Ν. 2190/1920 περί Ανωνύμων Εταιρειών (περί διάλυσης ζημιογόνου εταιρείας). Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Και επειδή όταν προσπαθήσατε να αυξήσετε το μετοχικό κεφάλαιο, η διαδικασία αυτή απορρίφθηκε φτάσαμε στο σημείο να προσπαθείτε από το παράθυρο να πετύχετε αυτό που πάτε να κάνετε. Είναι πραξικόπημα αυτό. Το λέω με τον πιο επιεική χαρακτηρισμό».

ΠΡΟΒΑΤΑΣ (τότε Ανοιχτή Πόλη): «Η εταιρεία αυτή τα τελευταία τρία χρόνια έχει δαπανήσει, χωρίς να έχει κάνει τίποτα, 1 δις δραχμές! Η ουσία είναι, ότι αντί να τη διαλύσουμε την εταιρεία, διότι δεν έχει αντικείμενο, ψάχνουμε να της βρούμε ένα αντικείμενο, το οποίο έχει η Αναπτυξιακή. Για να διασώσουμε την εταιρεία σώνει και ντε, για να βρούμε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρωστάει. Εχει φάει το κεφάλαιό της, 800.000, μέσα σε τρία χρόνια, έχει φάει και 3.000.000 και αναρωτιέται κανείς πώς διάολο καταφέρανε να φάνε όλα αυτά τα λεφτά, μην κάνοντας τίποτα».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Ιός
"To City του Νικήτα Κακλαμάνη"

(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 7.3.2010)
Οι Α.Ε. του Δήμου και οι απευθείας αναθέσεις που αποκαλούνται "προγραμματικές συμβάσεις"

Ιός
"Athenes c'est moi"

(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 22.2.2009)
Αντίλογος στην πανηγυρική προβολή των δύο πρώτων χρόνων της Δημαρχίας Κακλαμάνη.

Ιός
"Εθνοκάθαρση στο Δήμο Αθηναίων"

(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 24.6.2007)
Σαν μπάζα αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων τις οικογένειες των Ρομά του Βοτανικού. Για να τους διώξουν από το χώρο οι υπηρεσίες του Δήμου και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές χρησιμοποιούν κάθε μέσο. Μια από τις κόντρες του Δήμου με το Συνήγορο του Πολίτη.

Ιός
"Ο θησαυρός στα σκουπίδια!"

(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 5.4.2009)
Συμβάσεις του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τα απορρίμματα, που ανατίθενται σε μία και μόνη εταιρεία, γίνονται πράξη, παρά τη διαρκή αντίδραση πολλών δημοτικών συμβούλων, που προσφεύγουν στα δικαστήρια..

Ιός
"Το πλυντήριο του κ. Κακλαμάνη"

(Ελευθεροτυπία, 23.9.2006)
Η σχέση του Δημάρχου με το κόμμα και τις ιδέες του Γιώργου Καρατζαφέρη.


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.cityofathens.gr
Ο ιστότοπος της πόλης προπαγανδίζει τη δραστηριότητα του δημάρχου.

www.anoihtipoli.gr
Στον ιστότοπο της «Ανοιχτής Πόλης» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η εισήγηση της Ελένης Πορτάλιου «Η ψευδεπίγραφη "Χάρτα Πρασίνου" του Δήμου».

http://elaionas.wordpress.com
Το ιστολόγιο των πολιτών που κινητοποιήθηκαν για τη σωτηρία της περιοχής του Ελαιώνα από τη διπλή "αξιοποίηση".

 

 

Ελευθεροτυπία, 17/10/2010

 

www.iospress.gr