ΜΕΓΑΣ ΕΙΣΑΙ, ΔΗΜΑΡΧΕ, ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ!
 

Athènes c'est moi

 

Για να γιορτάσει τα δύο του χρόνια στο δημαρχείο της Αθήνας, ο κ. Κακλαμάνης αποφάσισε να καθαρίσει την πόλη από πολλά μιάσματα που δεν καταλαβαίνουν τη μεγάλη αξία ενός υπόγειου πάρκινγκ και ενός υπέργειου υπερκαταστήματος.
 

Αστραψε και βρόντηξε ο δήμαρχος της Αθήνας στη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 11/2, την ίδια ημέρα που παρουσιάστηκε και η έρευνα της VPRC, για λογαριασμό της Ανοιχτής Πόλης. Υποσχέθηκε, πάντως, μια πιο λαμπερή βεγγέρα στο Μέγαρο Μουσικής στις 4/3, όπου και θα παρουσιάσει το διετές έργο του δήμου και το πού ακριβώς φυτεύτηκαν «8.500 δέντρα και 80.000 θάμνοι».

Η συνέντευξη Κακλαμάνη δεν είχε άλλο στόχο παρά τον «φίλο του» Α. Τσίπρα και τους πολίτες που προσέφυγαν στην «κόκκινη» δικαιοσύνη.

«Τους έχουμε ταυτοποιήσει», δήλωσε περιχαρής ο δήμαρχος: «Ενα κίνημα 200 περίπου ανθρώπων, υβριστών μου, αναπαράγουν τις ύβρεις και τους βανδαλισμούς. Δυστυχώς, με ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ [...] Είναι οι ίδιοι σε όλες τις προσφυγές σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Απλά, αλλάζει η σύνθεση των ομάδων. Οι υπόλοιποι που επιτέθηκαν στο Δημαρχείο, νομίζω από τις εικόνες που είδατε - τέλος πάντων εγώ δεν έχω δει στην Κυψέλη η πλειοψηφία των κατοίκων της να λειτουργεί έτσι, να έχει αλογοουρές και κοτσίδες, για νέα παιδιά είναι πάρα πολύ ωραίο, αλλά δεν έχω δει οι Κυψελιώτες να είναι έτσι, πώς να το κάνουμε;»

Δεν μας είπε βέβαια, αν κατά την δική του άποψη, οι Κυψελιώτες κάτοικοι είναι κοντοκουρεμένοι ή χρυσαυγίτες με ξυρισμένα κεφάλια, όπως οι ομάδες «αγανακτισμένων» που επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους πολίτες στα Πατήσια, παρέα με τα ΜΑΤ.

Τα στοιχεία ερευνών που επικαλέστηκε ο δήμαρχος δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, επομένως η έρευνα της VPRC είναι η μόνη πρόσφατη και ίσως καλά θα έκανε να προβληματιστεί από τα πενιχρά ποσοστά στήριξης στα «έργα» του. Οι δε πρόσφατες διώξεις και καταδίκες άλλων δημάρχων και μάλιστα ενός εξ αυτών για το MALL της περιοχής του (στο Μαρούσι) δεν αποτελεί και τόσο καλό οιωνό.

Ο ρόλος του δημάρχου

Οι θεσπισμένες αρμοδιότητες ενός δημάρχου δεν διακρίνονται για τη δημοκρατική τους δομή και αφήνουν το περιθώριο να εφαρμόζει ο κάθε δήμαρχος τις εμμονές του. Ο ίδιος ο δήμαρχος της Αθήνας έχει πολλές φορές προσδιορίσει μόνος του το ρόλο του. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του στη συνεδρίαση του δ.σ. (2/4/2007) για το ασφαλιστικό: «Ο δήμαρχος είναι παρών. Ο δήμαρχος αναλαμβάνει στο 100% την ευθύνη των δηλώσεών του. Στα ασύστολα ψεύδη που είπε ο κ. Τσίπρας θα πάρει τις απαντήσεις τη στιγμή που εγώ θα επιλέξω»!

Με τον ίδιο απόλυτο τρόπο αντιμετωπίζει και τους εκπροσώπους της παράταξης του κ. Σκανδαλίδη σε άλλη συζήτηση, στις 22/9/2008, με θέμα τη δημιουργία κέντρου απεξάρτησης και τη «χορηγία» Βωβού:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «Τώρα αν πιστεύετε ότι δεν πρέπει να αποδεχθώ αυτή τη χορηγία, λυπούμαι πολύ, αλλά εμείς θα την αποδεχθούμε!»
Μπέης: «Av κατάλαβα καλά, η εταιρεία Βωβός έκανε σεμνά και μετρημένα μία πρόταση oικovoμική στο Δ.Α. Μας είπατε ότι θα δώσει 1.500.000. Από τη στιγμή που πολεοδομικά δεv έχει λυθεί το θέμα, αv μπορεί vα γίvει το α' ή το β' έργο, γιατί εκεί θεωρείται δάσος, πώς συζητάμε, ότι δεχόμαστε μία πρόταση της εταιρείας Βωβού με τηv οποία υποτίθεται ότι είχαμε συvεργαστεί και στο κτίριο Θωv. Τίποτα δεv πήραμε. Απλώς, πήρε αυτός σεμvά και μετρητά τηv περιουσία».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «Οφείλατε, αvτί vα πείτε αυτά που λέτε και γράφovται στα πρακτικά και για έvα Δημ. Σύμβουλο 20ετίας απορώ πώς τα λέει, πιστεύετε ότι δεv είχαμε φρovτίσει vα είvαι όλα vόμιμα και πολεοδομικά και τα πάvτα; Και δεv αvτιλαμβάvoμαι περί ποίας ιδιοκτησίας Βωβού μιλάτε. Αφήστε το Θωv. Το Θωv είvαι μία άλλη ιστορία και αvήκε σε παρελθόvτα χρόvια. Εδώ θα μας το δώσει με το κλειδί στο χέρι».

Για τις ανεκτέλεστες τελεσίδικες αποφάσεις για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων του Μ. Κυριακού στο Πεδίον του Αρεως είπε: «Μέσα σε μια έκταση 237 στρεμμάτων, που όλοι γνωρίζουμε τι προβλήματα έχει, από άποψη δημόσιας υγείας, ασφάλειας, παραβατικότητας και δεν ξέρω τι άλλο, προτιμώ ένα αθλητικό σωματείο, ακόμη και αν έχει καταπατήσει πέντε στρέμματα, αλλά αθλεί 15.000 παιδιά, παρά να έχω πέντε στα 237 για να τα κάνω στα ίδια χάλια, όπως τα υπόλοιπα. Τώρα αν τυγχάνει να είναι πρόεδρος του σωματείου ένας επιχειρηματίας, αυτό είναι μια άλλη ιστορία...» (2/4/2007). Το τι λέει ο νόμος δεν έχει τόση σημασία για το δήμαρχο όπως υποδεικνύει και η παρουσία του στην κοπή της πίτας του παρανομούντος.

Δίπλα σε μια μεγάλη καλοσυνάτη φωτογραφία του Ν.Κ. στην ιστοσελίδα του περιγράφει το είδος των πολιτών που επιθυμεί: «Με πολίτες ενημερωμένους, ενεργούς, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητους, συνεργάτες, συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές των δράσεων του Δήμου τους».

Ασχημες συμπεριφορές

Η πραγματικότητα, βέβαια, ανατρέπει την ειδυλλιακή εικόνα. Μια κυρία ζητάει να παρέμβει για το άλσος Παγκρατίου (συνεδρίαση 9/6/2008):

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «Αλλά επειδή ξέρω, τηv έχω ακούσει vα μιλάει εvαvτίov του Αλσους, πρoτείvω vα μιλήσει και η άλλη κυρία, η οποία είvαι υπέρ του Αλσους και vα ακούσουμε. Μπορείτε vα μου πείτε πού μέvετε;»
Κάτοικος: «Στο Παγκράτι, στηv οδό Νικoσθέvoυς».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «Είστε, δηλαδή, έvoικoς μιας από τις τρεις πολυκατοικίες, που και τότε είχαv καταγγείλει, ότι εvoχλείστε για vα κλείσει το θέατρο».
Κάτοικος: «Δεν σας μίλησα καθόλου, ποτέ δεv έχω μιλήσει για εvόχληση από το θέατρο».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «Απλά για vα ξέρoυv οι σύμβουλοι, απλά για vα ξέρετε».

Την ίδια και χειρότερη συμπεριφορά επιφύλαξε ο δήμαρχος σε κατοίκους-«κουκουλοφόρους» της Κυψέλης στην επεισοδιακή συνεδρίαση στις 8/2/2009. Στο Πεδίον του Αρεως, στο Φιλοπάππου, στο Στρέφη, στην Κυψέλη κ.λπ. τα «συνεργεία» του Δ.Α. με τα ΜΑΤ έχουν ξυλοφορτώσει επανειλημμένα πολίτες. Οι αμέτρητες άγριες επιθέσεις στους Ρομά που κατοικούσαν στο Βοτανικό αναγράφονται στην ιστοσελίδα του δημάρχου σαν αποκομιδή σκουπιδιών και μόνο, μέχρι και σήμερα. Ακόμα και με τους εργάτες του δήμου συγκρούστηκε κατ' επανάληψη ο Ν.Κ., και μάλιστα τους κάλεσε να ζητήσουν συγνώμη, διότι σε κινητοποίησή τους «προσέβαλαν» την ιστορική μνήμη της πόλης καταλαμβάνοντας το Δημαρχείο (22/3/2008).

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν τον προβληματίζει: «Και αν υπήρχε δυνατότητα να γύρναγε ο χρόνος πίσω [...] θα λειτουργούσα ακριβώς έτσι και ακόμη δυναμικότερα, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του δημάρχου, να προστατεύσει και να κρατήσει την πόλη του όρθια απέναντι στο μένος των κουκουλοφόρων και των μπαχαλάκηδων» (12/2/09). Και συνέχισε: «Με καταγγέλλουν ως "δήμαρχο των εργολάβων", γιατί ξέρουν ότι το μόνο που θέλω είναι να είμαι δήμαρχος των έργων».

Τώρα, γιατί αυτά τα έργα προκηρύσσονται ακόμα και πριν από τις μελέτες, γιατί οι εταιρείες που κερδίζουν ανήκουν σε στελέχη, επιχειρηματίες και υποψηφίους δημάρχους της Ν.Δ. και κυρίως γιατί σκοντάφτουν στη δικαστική εξουσία, στην πολεοδομία και στο ΚΑΣ, αυτό δεν είναι φυσικά αποκλειστική ευθύνη του Ν.Κ. Ο ίδιος αναφέρει συχνά τους τέως δημάρχους της πρωτεύουσας που πήραν πρώτοι τις αποφάσεις που ο ίδιος εκτελεί.

Το έργο του

Στον σύγχρονο ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων μπορούμε να μελετήσουμε και το διετές έργο του δημάρχου. Ο ιστότοπος αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στη δράση του δημάρχου και της παράταξής του, σε σημείο να φιλοξενεί απαντήσεις σε άλλες παρατάξεις χωρίς τις ανακοινώσεις των παρατάξεων. Ο δήμαρχος από την ανάληψη των καθηκόντων του έκανε 17 επισκέψεις, προέβη σε 77 δηλώσεις, εξαγγελίες και συνεντεύξεις και συναντήθηκε 44 φορές με φορείς, κόμματα, αθλητικά σωματεία κ.λπ. Οι περισσότερες αριθμητικά συναντήσεις του έγιναν με τους εμπλεκόμενους στο θέμα ΠΑΟ. Τέλος, ο δήμαρχος παραβρέθηκε σε 89 εκδηλώσεις, εγκαίνια, τελετές κ.λπ. Μεγάλος είναι και ο αριθμός μνημονίων που υπογράφει ο δήμαρχος προαγγέλλοντας δραστηριότητες.

Ανάμεσα στα έργα του δημάρχου Αθηναίων, όπως αναγράφονται στο «ημερολόγιο» με τις καθημερινές ανακοινώσεις και όχι στο κεφάλαιο «έργα» που περιέχει μαζί τις προθέσεις και τις εξαγγελίες, προκύπτουν τα εξής:

-Νέοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί: 3.

-Ανάπλαση πλατειών και γηπέδων: 4

-Παιδικές χαρές: 1, (2/12/2007) εγκαίνια παιδικής χαράς στο χώρο του ΚΑΠΑΨ (Γηροκομείο) που είναι αντικείμενο ανάπλασης. Στις 13/1/2009 όμως στην πλατεία του ΚΑΠΑΨ μπουλντόζες, δημοτικοί αστυνομικοί και διάφοροι μπράβοι επιτέθηκαν ενάντια σε κατοίκους με κινητικά και άλλα προβλήματα που διέμεναν σε κατειλημμένες παράγκες. Σχετικά με τις παιδικές χαρές ο δήμαρχος ζήτησε στις 6/12/2007 από το Συνήγορο του Παιδιού να «επιβλέπονται» οι χώροι.

Χαρακτηριστική η περιγραφή μιας κατοίκου για την παιδική χαρά στην πλατεία Πλυτά: «Για όποιον επισκέπτεται τελευταία την πλατεία το θέαμα είναι το εξής: Τσιμέντο παντού ανάμεσα στα δέντρα. Ο δήμαρχος δεν κόβει δέντρα σε αυτήν την πλατεία. Απλώς τη γεμίζει τσιμέντο. Επισκεφτείτε την πλατεία στην πρώην παιδική χαρά».

-Νέοι χώροι πρασίνου: Ο δήμαρχος στη σελίδα του λέει ότι φυτεύτηκαν στα δύο χρόνια 8.755 δέντρα και 81.139 θάμνοι. Πέρα όμως από το ότι ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος σε σχέση με την έκταση και τις ανάγκες της πόλης, δεν είμαστε και σε θέση να τον επαληθεύσουμε. Ο δήμαρχος αυξάνει σε 10 τους νέους χώρους πρασίνου και την έκτασή τους σε 22.410 τ.μ. Μόνο που οι χώροι είναι 8 και δεν είναι νέοι. Η δενδροφύτευση αφορά μερικές εκατοντάδες δέντρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος στρώνεται με υδροβόρο γκαζόν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους νέους χώρους αναφέρεται και η νησίδα με το γκαζόν στην Καλλιρρόης σαν άλσος αναψυχής, ενώ δεν υπάρχει καθόλου το πάρκο της Κυψέλης. Δεν καταγράφονται όσα δέντρα κόπηκαν και όσα κάηκαν. Στο ημερολόγιο αναφέρεται μόνο ένα νέος χώρος πρασίνου, αυτός της Λαμπρινής που εγκαινιάστηκε στις 14/12/2008.

Επίσης ο κ. Κακλαμάνης φύτεψε ο ίδιος από 4 έως 7 πλατάνια σε πλατείες, 300 ελιές φυτεύτηκαν στις 11/4/2008 στον Ελαιώνα και πραγματοποιήθηκε μία εθελοντική δεντροφύτευση στις 22/1/2009 στο Πεντελικό.

-Αναπλάσεις χώρων πρασίνου: Εμφανίζονται 13 αναπλάσεις χώρων πρασίνου (όπως λ.χ. στον Λυκαβηττό και στον Εθνικό Κήπο). Πρόκειται στην ουσία για συμπληρωματικές δενδροφυτεύσεις σε ήδη διαμορφωμένους χώρους. Αντίθετα, στο «ημερολόγιο» δεν αναγράφονται πάνω από 3-4.

-Καθαρισμοί πάρκων: 2 φορές σε 2 χρόνια καθαρίστηκε πλήρως το πάρκο στη Ρηγίλλης, ενώ στις 7/11/2008 καθαρίστηκε το άγαλμα του δρομέα στο «Χίλτον». Καθαρίστηκε το ΚΑΠΑΨ (Γηροκομείο), ενώ για το Λόφο του Στρέφη οι απόψεις διίστανται ανάμεσα σε κατοίκους και δήμαρχο.

-Εργασίες ανάπλασης (μικρές και μεγάλες κατασκευές): Οι αναπλάσεις στο Αλσος Παγκρατίου, στην Ευελπίδων, στο Βοτανικό και στην Κυψέλη έχουν σταματήσει με δικαστικές αποφάσεις. Αυτό δεν εμποδίζει, βέβαια, τον Ν.Κ. να προεξοφλεί για το Βοτανικό ότι «το ΚΑΣ θα δώσει έγκριση, ο Σουφλιάς θα τελειώσει τα διαδικαστικά σε μιάμιση μέρα και ο ίδιος θα περιμένει τους εκσκαφείς».

Στου Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Αρεως τα πράγματα είναι σχεδόν στάσιμα. Στο Λόφο του Αρδηττού που «αναπλάθεται», ο ναός της Αγροτέρας πάει για μεζονέτες. Δυσοίωνες προβλέπονται και οι εξελίξεις στο Γουδή, με πολλούς κατασκευαστές μνηστήρες να περιτριγυρίζουν τη νύφη των 4.500 χιλ. στρεμμάτων.

Τις δενδροφυτεύσεις σε δρόμους, πλατείες, γήπεδα, νεκροταφεία, λόφους κ.λπ. όπως και το υφιστάμενο πράσινο ο δήμαρχος τα προσθέτει όλα μαζί, παρουσιάζοντας τις αναλογίες πρασίνου ανά κάτοικο, κυρίως μετά την εκλογή του, περίπου σαν οικολογικό παράδεισο. Στην εισήγηση της πανεπιστημιακού και δημοτικού συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης Ελένης Πορτάλιου, για τη διαμόρφωση μιας χάρτας πρασίνου για την Αθήνα, περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αντιφάσεις και οι ανακρίβειες στα στοιχεία.

-Νέα γήπεδα: 1

-Μετανάστες: Στις 17/12/2007 υπογράφτηκε μνημόνιο του Δ.Α. με την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στις 10/2/2009, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Σωκράτους και εκδίωξαν τους άστεγους «ενοίκους» του. Ανάμεσα σε αυτούς βρισκόντουσαν αρκετοί Ιρανοί αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες από την Υπατη Αρμοστία. Την 1/9/2008 ο δήμαρχος δηλώνει στον δημοτικό σταθμό 9.84: «Ο δήμος δεν είναι κατασταλτικός μηχανισμός. [...] Εγώ έχω προτείνει δημόσια να συλλαμβάνεται μετανάστης ο οποίος είναι σωματέμπορος ή έμπορος ναρκωτικών. Αμεση απέλαση». Χωρίς δίκη άραγε;

Θλιβερή εικόνα

Στις 27/5/2007 εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα «Η μαμά μαθαίνει ελληνικά» για τις μετανάστριες και στις 14/10/2008 το πρόγραμμα εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε μετανάστες. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών. Στις 29/10/2008 στο γήπεδο Ρουφ έγινε αγώνας με τίτλο «Παίξτε μπάλα ενάντια στο ρατσισμό». Μετά τη συνάντησή του με το δήμαρχο για το θέμα του Αγ. Παντελεήμονα, ο κ. Μαρκογιαννάκης εξήγγειλε μέτρα αυστηρής αστυνόμευσης της περιοχής. Στις 17/12/2008 δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Μεταναστών, μετά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης με μέλη όχι εκπροσώπους όλων των μεταναστευτικών ομάδων όπως προέβλεπε η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, αλλά από τους κομματικούς συνδυασμούς. Τέλος, η ντροπή της Π. Ράλλη των θανάτων και των προπηλακισμών μεταναστών αποτελεί τη θλιβερή εικόνα του πώς βλέπει (και) ο δήμαρχος τους μετανάστες.

-Αποξηλώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας: 28. Χορηγοί βέβαια πολλών εκδηλώσεων του δήμου είναι οι δύο βασικές εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

-Καθαρισμός-Ανακύκλωση: Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα εκλογικά κέντρα. Ο δήμαρχος ζητάει τη συνεχή αστυνόμευση του ΧΥΤΑ, οργανώνει ημερίδα για την καθαριότητα, υπογράφει μνημόνιο με τα σουπερμάρκετ για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας και παραλαμβάνει 16 νέα «οικολογικά» απορριμματοφόρα.

Το 2008 ο Δ.Α. υπογράφει σύμβαση με ιδιώτη για τους «συμβολικούς» και μικρούς κάδους ανακύκλωσης που επιβεβαιώνουν μεν μια γενική πρόθεση για ανακύκλωση, αλλά δεν μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες ποσότητες. Αντίθετη στην ιδιωτική αυτή σύμβαση είναι η αντιπολίτευση. Το πιλοτικό πρόγραμμα με τους μπλε κάδους αφήνεται σκόπιμα να καταρρεύσει, όπως τονίζουν οι άλλες παρατάξεις, ενώ ο δήμαρχος κλείνει το μάτι στην παρωχημένη διαδικασία της καύσης.

-Κοινωνική πρόνοια: Ανανεώθηκε για τρία χρόνια η λειτουργία των κέντρων πρόληψης του Δ.Α. Τα Χριστούγεννα 2007 και 2008 δόθηκαν δωρεάν γεύματα και γλυκά στους άπορους. Οργανώθηκαν σεμινάρια παρηγορητικής αγωγής για τους επαγγελματίες υγείας του Δ.Α. και σεμινάρια για τα ναρκωτικά σε μαθητές. Πολλά σεμινάρια! 2007 και 2008 απαλλαγή των πολύτεκνων από τα τέλη του Δ.Α. Στις 22 με 24/10/2008 γίνεται φεστιβάλ υγείας στην πλ. Κλαυθμώνος. Στις 11/11/2008 υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ και τους οργανισμούς νεολαίας του Δ.Α. χωρίς συγκεκριμένες ακόμα δράσεις. Κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό παντοπωλείο (με χορηγούς) το 2008.

-Βοήθεια σε άλλες περιοχές: Το 2007 βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας. Ο Δ.Α. απέστειλε νερό στα Στύρα Ευβοίας. Στις 2/10/2008 έγινε αποστολή στο Αφγανιστάν σε μια περιοχή που θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους του Μ. Αλεξάνδρου.

-Τέχνη: Εδώ χάρη και στις πολλές χορηγίες κρατιέται η παράδοση, από την εποχή της Μελίνας ακόμα, με τις πολλές εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές κ.ά.). Ξεχωρίζουμε την αναστολή και την επανέναρξη των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με το γνωστό πλαστικό δέντρο Νο 2, την παράδοση του έργου Πεντάκυκλο (;) στην Ομόνοια, τη σφράγιση και αποσφράγιση του θεάτρου Λυκαβηττού τον Ιούλιο και φυσικά την παρουσίαση της διαδικτυακής πύλης του δημάρχου.

-Εξοικονόμηση ενέργειας: Στις 14/2/2008 έσβησαν για 10 λεπτά τα φώτα στο Δημαρχείο και στον Λυκαβηττό. Εξαγγέλθηκε, επίσης, το πρόγραμμα της πράσινης ταράτσας.

-Κατεδαφίσεις: Αυτός ήταν ένας μεγάλος προεκλογικός στόχος του δημάρχου. Στις 13/4/2007 κατεδαφίστηκαν δύο παλιά κτίσματα στον Βοτανικό. Στις 10/7/2008 με ομόφωνη απόφαση του Δ.Α. διακόπηκαν οι εργασίες του ΟΣΕ στα Σεπόλια και ιδρύθηκε κοινό παρατηρητήριο, που ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Στις 13/8/2008 ο Δ.Α. σταμάτησε ιδιωτικά έργα στα Κουντουριώτικα. Ανύπαρκτος ο απολογισμός σε κατεδαφίσεις.

Οι άλλες δραστηριότητες

Τέλος, σταχυολογούμε και μερικές άλλες δραστηριότητες της διετίας: Την υψηλή διατήρηση της χρηματοληπτικής ικανότητας (δάνεια) του Δ.Α. στον οίκο Moody's όπως ανακοινώνει περήφανα ο δήμος στις 16/1/2009. Τη στήριξη του ΟΠΑΠ σε 6 αθλητικά έργα του Δ.Α. με απόφαση του golden boy Χρ. Χατζηεμμανουήλ. Στις 11/6/2008 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων για τις φυσικές καταστροφές. Εγινε απομάκρυνση παράνομων τραπεζοκαθισμάτων σε 5 μαγαζιά στις 30/7/2008.

Στο ζήτημα πάρκινγκ πάνω στα πεζοδρόμια, στο ημερολόγιο δεν υπάρχει απολύτως καμία ενέργεια. Για δε την ενημέρωση των πολιτών, βολικά συνεργάστηκε ο δήμαρχος με όλα τα free press και αφού κόπηκαν τα εναντίον του άρθρα, φιλοξενείται στα φύλλα τους το τετρασέλιδο ένθετό του. Εκκρεμεί η κατασκευή κι άλλου δημαρχιακού μεγάρου στον πολύπαθο Βοτανικό. Σε αντίθεση με τους δημάρχους της Ε.Ε., αρνήθηκε να χορηγήσει την gay pride day.

Θα είχε ενδιαφέρον, τέλος, να πληροφορηθούν οι πολίτες τι σκεφτόταν ο δήμαρχος όταν στις 2/10/2007 έστειλε επιστολή-πρόταση στην Ε.Ε. για τη θεσμοθέτηση Οικολογικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όταν στην Αθήνα κυβερνάνε πλέον τα Ι.Χ., το καυσαέριο, τα σκουπίδια και τελευταία, όλο και συχνότερα, τα ΜΑΤ.
 

 


Παρ' ολίγον «έλληνας Λεπέν»

Οσοι ξαφνιάστηκαν από την ασυνήθιστη εμπάθεια που επέδειξε ο δήμαρχος της Αθήνας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ασφαλώς δεν γνωρίζουν καλά τον Νικήτα Κακλαμάνη. Επηρεασμένοι από τα χαλαρά εξωτερικά του χαρακτηριστικά, δεν περίμεναν παρόμοια επίθεση κατά των πολιτών που αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση και εναντίον της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και του Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά ο κ. Κακλαμάνης δεν έχει ποτέ κρύψει τις βαθιά συντηρητικές πολιτικές του απόψεις, που τον τοποθετούν στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, αυτό που καταλαμβάνει σήμερα το ΛΑΟΣ.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στην Αθήνα το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη υποστήριξε με πάθος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τον κ. Κακλαμάνη, αφού βέβαια εξασφάλισε τη συμμετοχή δύο στελεχών του στο ψηφοδέλτιο: του τότε εκδότη της κομματικής εφημερίδας του ΛΑΟΣ «Α1» Θανάση Μυλωνόπουλου και της υπεύθυνης γυναικών του ΛΑΟΣ Βασιλικής Τσαμπιέρη. Η παρουσία των δύο στελεχών του ΛΑΟΣ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ειδικά επειδή συνδεόταν με πρόσφατα κρούσματα ακραίας ρατσιστικής συμπεριφοράς της «Α1», με πιο χαρακτηριστικό το αποκρουστικό σύνθημα: «Τον εβραίο κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς» (23/7/06). Ο κ. Κακλαμάνης δεν είχε αποκηρύξει τις αθλιότητες (βλ. Ιός, «Το πλυντήριο του κ. Κακλαμάνη», 23/9/06).

Η ιδεολογική σύγκλιση Καρατζαφέρη - Κακλαμάνη είναι, βέβαια, πολύ παλιότερη. Ηδη από τότε που ήταν ακόμα μέσα στη Νέα Δημοκρατία και επιδίωκε να στήσει τη «Νέα Ελπίδα», μια οργάνωση, όπου θα στέγαζε τη «Χρυσή Αυγή», τους χουντικούς, τους βασιλικούς κ.λπ., ο κ. Καρατζαφέρης ξεχώριζε ως μόνο πολιτικά συγγενή του τον Νικήτα Κακλαμάνη: «Η Νέα Ελπίδα κάνει μια προσπάθεια να στεγαστεί το σύνολον της παράταξης. Είναι δουλειά του συνόλου των αντιαριστερών. Οποιοσδήποτε αισθάνεται έτσι, είναι καλοδεχούμενος. [...] Εγώ στον Νικήτα Κακλαμάνη δεν μπορώ να του πω ότι δεν αισθάνομαι συγγενής μαζί σου. Και, βεβαίως, αισθάνομαι συγγενής με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Και βεβαίως αισθάνομαι συγγενής και με τον άλλον, ο οποίος είχε διωχθεί από το μεταπολιτευτικό καθεστώς. Είναι πάρα πολλοί αυτοί. Είναι το 7% της Παράταξης της Εθνικής που έφυγε και μετακόμισε στο ΠΑΣΟΚ».

Αλλά η πιο αποκαλυπτική στιγμή στην πολιτική καριέρα του κ. Κακλαμάνη ήταν η παρέμβασή του στο συνέδριο της Πολιτικής Ανοιξης (ΠΟΛ.ΑΝ., 31/5-1/6/97), του θνησιγενούς εθνικιστικού κόμματος που συγκρότησε ο κ. Σαμαράς μετά τη σύγκρουσή του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε την «αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», αδιαφορώντας, όπως είπε, για τις ταμπέλες που θα του βάλουν (δηλ. του ακροδεξιού), και είχε προβάλει το γνωστό αίτημα του «χώρου» ότι «πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στο δικαίωμα για δουλειά, γι' αυτό θέση μας πρέπει να είναι δουλειά για όλους, πρώτα όμως οι Ελληνες και μετά οι ξένοι». Προανήγγειλε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός «ΛΑΟΣ», που το ονόμαζε «Πατριωτικό Λαϊκό Κοινωνικό Μέτωπο». Τις θέσεις αυτές τις αποκήρυξε ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ ο τύπος μιλούσε για έλληνα Λεπέν.

Και για να μην θεωρηθεί ότι τα λέμε εμείς αυτά που είμαστε προκατειλημμένοι, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» εκείνων των ημερών, εφόσον ο κ. Κακλαμάνης, όπως δήλωσε στην τελευταία του συνέντευξη, θεωρεί ότι ο «Ριζοσπάστης» «έχει πάντα καλή πληροφόρηση» και γι' αυτό τον επικαλείται: «Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου οι εθνικιστικές και ρατσιστικές θέσεις που ανέπτυξε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ζήτησε την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, την προτεραιότητα των Ελλήνων έναντι των ξένων εργατών και πρότεινε τη συγκρότηση ενός "Πατριωτικού Λαϊκού Κοινωνικού Μετώπου". Αυτή η τοποθέτηση Κακλαμάνη έδωσε την ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστεί ως ο μετριοπαθής ηγέτης που δεν υιοθετεί ακραίες θέσεις και ούτε συμφωνεί με την τοποθέτηση της ΠΟΛ.ΑΝ. στο χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς. Πάντως ο Ν. Κακλαμάνης θα συνεχίσει να διατυπώνει τις δικές του διαφορετικές θέσεις, με τη φιλοδοξία να αναδειχτεί σε έναν δεύτερο πόλο μέσα στο κόμμα, καθώς διαπίστωσε ότι τα εθνικιστικά και τα ρατσιστικά του κηρύγματα είχαν απήχηση στο ακροατήριο του συνεδρίου» («Ριζοσπάστης», 3/6/97).
 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Νικήτα Κακλαμάνη
«Αθήνα, αιώνια πολιτιστική πρωτεύουσα»

(εκδ. «Ιανός», Θεσσαλονίκη 2006)
Προεκλογικό πρόγραμμα που εκδόθηκε κατά παράδοξο τρόπο στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κακλαμάνης υποδεικνύει ως μοντέλο του για την Αθήνα το πολυπολιτισμικό κέντρο της Νέας Υόρκης.

Νικήτα Κακλαμάνη
«Φιλελευθερισμός και βιοτεχνολογία»

(στο «Περί Φιλελευθερισμού», εκδ. «Ι. Σιδέρης», Αθήνα 2003)
Η συμβολή του κ. Κακλαμάνη στο συλλογικό έργο που εξέδωσε το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Λέσχη Ηγησίπολις με επιμέλεια του Χρ. Ζαχόπουλου. Ο συγγραφέας, που μόλις είχε επιστρέψει στη Ν.Δ. από το κόμμα Σαμαρά μάς προϊδεάζει για τα σημερινά: «(Ο φιλελεύθερος πολιτικός) στις διαπραγματεύσεις του με τις διάφορες κατηγορίες πολιτών, ακούει τις αξιώσεις τους και τους δίνει βάρος ανάλογο προς τον αριθμό των πολιτών που αντιπροσωπεύουν. Ετσι, δε δίνει υπερβολική σημασία στις προτιμήσεις μιας πολύ μικρής μειονότητας ούτε μικρή σημασία στις προτιμήσεις μιας μεγάλης ομάδας εκλογέων» (σ. 417).

 


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.cityofathens.gr
Ο ιστότοπος της πόλης προπαγανδίζει τη δραστηριότητα του δημάρχου.

www.anoihtipoli.gr
Στον ιστότοπο της «Ανοιχτής Πόλης» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η εισήγηση της Ελένης Πορτάλιου «Η ψευδεπίγραφη "Χάρτα Πρασίνου" του Δήμου».

 


ΔΕΙΤΕ

Το μοναχικό ανθρωπάκι-«ρουφιανάκι» του Ν.Κ. -σε βίντεο εικονικής πραγματικότητας- να «απειλείται» από κατοίκους που κρύβονται πίσω από εικονικά δέντρα και την «Ανοιχτή Πόλη» να κρύβεται πίσω από τους κατοίκους για να ματαιώσει τα έργα του δημάρχου. Ιστοσελίδα του Δ.Α.

 

Ελευθεροτυπία, 22/2/2009

 

www.iospress.gr