ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
 

Ποιος μας έφερε τη «Μ3»

 

Τελικά, χάρη στην κυρία Χαλκιά και τους άλλους Ελληνες αθλητές που βρέθηκαν θετικοί στην περιβόητη ουσία μεθυλτριενολόνη μάθαμε κι εμείς τη χημική σύσταση του DNA των Ελλήνων. Η Μ3 που κυλάει στο αίμα μας είναι που μας κάνει ανίκητους, όπως το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ εξασφάλιζε την υπεροχή των κατοίκων του μικρού γαλατικού χωριού.
 

Με την κλασική μέθοδο «στρίβειν δια νομοσχεδίου» επιχείρησε την περασμένη βδομάδα η πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού να αντιμετωπίσει τις δικές της ευθύνες για το ομαδικό ντοπάρισμα Ελλήνων πρωταθλητών από την ίδια δολοφονική ουσία. Αλλά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που παρουσίασαν ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης αποτελεί ομολογία πλήρους αποτυχίας και συνενοχής. Ο περιορισμός (αλλά όχι κατάργηση) των σκανδαλωδών κινήτρων έρχεται πολύ καθυστερημένα. Αλλωστε μετά το ναυάγιο του ελληνικού αθλητισμού στο Πεκίνο δεν έμειναν και πολλοί να διεκδικούν αυτή την πλουσιοπάροχη ανταπόδοση της πολιτείας.

Οσο για το μήνυμα που υποτίθεται ότι στέλνει η κυβέρνηση προς τους επίδοξους χρήστες ή διακινητές απαγορευμένων ουσιών μέσω της μετατροπής των ποινών που προβλέπονται σε κακουργήματα, αυτό έχει ήδη ακυρωθεί από τους ίδιους τους εισηγητές του, προτού ακόμα κατατεθεί στη βουλή. Μιλώντας από το Πεκίνο, μόλις αποδείχτηκε η χρήση μεθυλτριενολόνης (Μ3) από τη Φανή Χαλκιά, ο κ. Ιωαννίδης έσπευσε να αγκαλιάσει την αθλήτρια και να επιρρίψει τις ευθύνες στους «ξένους» που μας κυνηγούν: «Για τη Φανή έχω να πω ότι την κυνήγησαν. Πράγματι την κυνήγησαν. Την αγαπώ πολύ τη Φανή. Κακώς έδωσε το δικαίωμα να δικαιώσει αυτούς που την πολέμησαν, γιατί της έχει κάνει πάνω από 15 ελέγχους η WADA. Κακώς τους έδωσε το δικαίωμα και το λέω αυτό με μεγάλη θλίψη, γιατί εμείς δώσαμε το δικαίωμα. Πληρώνουμε παλιές αμαρτίες, δεν θέλω ποτέ να γυρίζω στο παρελθόν, αλλά αυτός είναι ο λόγος που η ΔΟΕ μας κυνηγάει. Πράγματι. Είναι γεγονός ότι μας κυνηγάει γιατί οι δικοί μας έχουν περάσει περισσότερους ελέγχους σε σχέση με άλλους αθλητές».

Τα λόγια αυτά του πολιτικού υπεύθυνου για τον ελληνικό αθλητισμό είναι αποκαλυπτικά για την ουσιαστική κάλυψη που παρέχεται από την πολιτεία στους ντοπαρισμένους πρωταθλητές. Οσο σκληρά μέτρα κι αν εξαγγελθούν, το μήνυμα του κ. Ιωαννίδη είναι σαφές: η πολιτεία αγκαλιάζει τους ντοπαρισμένους και καταγγέλλει τους πολλούς ελέγχους! Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που διαπιστώσαμε με την υπόθεση Κεντέρη και Θάνου το 2004, όπου οι περισσότεροι πολιτικοί και μια μερίδα των μέσων ενημέρωσης υιοθέτησε όλη την επιχειρηματολογία των δυο σπρίντερ και του προπονητή τους, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία βοούσαν. Από τότε και μέχρι σήμερα, όλοι οι παράγοντες του αθλητισμού έδωσαν μάχες για τη «δικαίωση» των «αθώων» πρωταθλητών μας. Ακόμα και εκείνοι που σήμερα εμφανίζονται ως σκληροί και απόλυτοι κατά του ντόπινγκ, είχαν πρωτοστατήσει στο σχέδιο αποκατάστασης των Κεντέρη και Θάνου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ που ετοιμάζεται τώρα να διαγράψει διά βίου τους προπονητές των ντοπαρισμένων αθλητών είναι εκείνος που είχε συγκροτήσει τη γνωστή επιτροπή με την οποία αθωώθηκαν οι δυο αθλητές, και ήταν έτοιμος να υποστηρίξει τις θέσεις τους στα διεθνή δικαστήρια. Ο ίδιος φέρει την ευθύνη και για την πάση θυσία αποστολή της Χαλκιά στο Πεκίνο. Εξηγώντας την απόφαση του ΣΕΓΑΣ να επιλέξει την αθλήτρια μετά από έναν εικονικό έλεγχο, ο κ. Σεβαστής είχε δηλώσει τα ακόλουθα στις 28/7: «Εχει περάσει τους περισσότερους ελέγχους από όλους τους αθλητές στίβου όλων των αγωνισμάτων στον κόσμο το 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της IAAF και το ίδιο επαναλαμβάνεται το 2008, αφού μέχρι στιγμής έχει περάσει δεκατρείς (13) αιφνίδιους ελέγχους. Φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να αποτρέψουν ή να δυσκολέψουν τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με τον τρόπο αυτό. Η Φανή πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει. Είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας και διεκδικεί το δικαίωμα της αξιοπρεπούς παρουσίας και στο Πεκίνο, κάτω μάλιστα από αυτές τις συνθήκες».

Η Φανή πράγματι «απάντησε» στο Πεκίνο. Το αν η απάντησή της αυτή ήταν αξιοπρεπής παρουσία, αυτό μπορεί να το κρίνει ο κ. πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Μίνως Κυριακού, ο οποίος εκ των υστέρων εμφανίστηκε σκληρός κατά των ντοπαρισμένων αθλητών και απέφυγε επιδεικτικά ακόμα και να κατονομάσει τη Φανή Χαλκιά (την αποκάλεσε «αυτή η κυρία»), μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούσε «καλοδεχούμενο» το χρυσό μετάλλιο της Τζόουνς από το Σίδνεϊ και ταυτιζόταν με τους άλλους αθλητικούς παράγοντες που ωθούσαν την κυρία Θάνου να ακολουθεί αυτή την αλαζονική (ή μάλλον στρουθοκαμηλική) στάση που την οδήγησε στο νέο αποκλεισμό.

Εχουμε ξαναγράψει ότι η μόνη λύση (αν πράγματι αναζητείται λύση) είναι η αναστροφή της πυραμίδας των ποινών. Μεγαλύτερη ποινή από τον αθλητή να υφίσταται ο προπονητής του, ακόμα μεγαλύτερη ο σύλλογος, ή η ομοσπονδία αν πρόκειται για αθλητές της εθνικής ομάδας. Περιττό να προσθέσουμε ότι μ’ αυτή την εικόνα που παρουσίασαν οι Ελληνες αθλητές που επρόκειτο να διαγωνιστούν στο Πεκίνο, ο πρώτος που έπρεπε να παραιτηθεί ήταν ο υπουργός Πολιτισμού και δεύτερος ο αρμόδιος υφυπουργός του.

Οσο για την παραπλανητική επίρριψη των ευθυνών στους κακούς ξένους, είναι πασίγνωστο ότι η ΔΟΕ ακολουθεί μια ήπια γραμμή ελέγχων απέναντι στις χώρες που διοργανώνουν ή πρόκειται να διοργανώσουν Ολυμπιακούς αγώνες. Η σκοπιμότητα είναι σαφής. Λιγότεροι έλεγχοι σημαίνουν για μια χώρα περισσότερα μετάλλια, κατά συνέπεια και περισσότερο ενθουσιασμό και συμμετοχή των υποψηφίων πελατών της ΔΟΕ, δηλαδή των φιλάθλων της διοργανώτριας χώρας. Ας μην ξαφνιάζονται, λοιπόν, οι βιαστικοί με την υπερβολική αντίδραση του Ζακ Ρογκ και της πολυεθνικής μονοπωλιακής εταιρείας στην οποία ηγείται. Το 2004 η Ελλάδα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί αυτή την άτυπη πολιτική της ΔΟΕ, αλλά το παράκανε εμφανίζοντας στους αγώνες αθλητές που είχαν εξαφανιστεί επί μήνες. Το 2008 νόμισαν οι Ελληνες υπεύθυνοι του αθλητισμού ότι η ασυλία διαρκεί. Και βέβαια καταφέραμε να κατακτήσουμε το χρυσό μετάλλιο στο ντοπάρισμα.

Σχέδιο 2000-2004

Οσα ακολουθούν στηρίζονται αποκλειστικά στη δικογραφία που έχει σχηματίσει η αμερικανική δικαιοσύνη για την υπόθεση Balco (η οποία δεν έχει κλείσει, παρά τις πρώιμες θριαμβολογίες του ελληνικού Τύπου πριν από μήνες) καθώς και στις δηλώσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών της ιστορίας.

Στο σχεδιάγραμμα παρουσιάζουμε τα ονόματα Ελλήνων αθλητών και προπονητών που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις του 2004 (υπόθεση Balco, χρήση της THG) και του 2008 (ομαδική χρήση μεθυλτριενολόνης). Δεν έχουν όλοι βρεθεί θετικοί στη χρήση οποιασδήποτε ουσίας, αλλά ως γνωστόν οι περισσότεροι από τους διάσημους παγκόσμιους πρωταθλητές που έχουν εκ των υστέρων ομολογήσει ότι έπαιρναν THG, ουδέποτε συνελήφθησαν ντοπαρισμένοι. Κορυφαία είναι η γνωστή περίπτωση της Μάριον Τζόουνς.

Η προετοιμασία των επιφανέστερων Ελλήνων πρωταθλητών για την Ολυμπιάδα της Αθήνας συνδέεται μέσω ατράνταχτων στοιχείων με την περιβόητη ουσία THG, την τετραϋδρογεστρινόνη, την οποία παρασκεύαζε ο χημικός Πάτρικ Αρνολντ στο Σικάγο και διοχέτευε μέσω του δικού του εργαστηρίου στην Καλιφόρνια (Balco) ο Βίκτορ Κόντε. Κανένας Ελληνας δεν βρέθηκε ποτέ θετικός στην ουσία αυτή, όμως από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του κ. Κόντε με τον Ελληνα αντιπρόσωπό του, τον προπονητή Ανδρέα Λιναρδάτο, δεν μένει καμιά αμφιβολία για τις σχέσεις προπονητών και αθλητών με την υπόθεση.

- Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Equipe (1/9/2004), ο Λιναρδάτος γνώρισε τον Κόντε μέσω του Ουκρανού συνεργάτη του Ρέμι Κορτσέμνι: «ο Λιναρδάτος έχει παντρευτεί Ουκρανή και θεωρεί τον Κορτσέμνι ως έναν από τους καλύτερους φίλους του».

- Ο Κορτσέμνι ήταν προπονητής του Ντουέιν Τσέιμπερς, της Κρίστι Γκέινς και της Κέλι Γουάιτ που και οι τρεις βρέθηκαν θετικοί στη χρήση της THG. Ο Ουκρανός προπονητής καταδικάστηκε μαζί με τον Κόντε για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Balco.

- Ο Λιναρδάτος ήταν ο αντιπρόσωπος της Balco για όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη δική του ιστοσελίδα, οι αθλητές που συνεργάζονταν με την Balco στην Ελλάδα ήταν η Ολγα Βασδέκη (τριπλούν), Χρήστος Πολυχρονίου (σφύρα), Χρήστος Μελέτογλου (τριπλούν), Θωμάς Σμπώκος (200 μ.). Η Ολγα Βασδέκη έχει παραδεχτεί μέσω του δικηγόρου της ότι επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Balco στην Καλιφόρνια και ότι συναντήθηκε με τον Κόντε, αλλά αρνήθηκε κάθε άλλη σχέση.

- Η γνωστή και πλούσια ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ Κόντε και Λιναρδάτου επιβεβαιώνει ότι ο Ελληνας προπονητής γνώριζε τις παράλληλες δραστηριότητες του υπερατλαντικού προμηθευτή του. Ο κ. Λιναρδάτος δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες προσπάθειές μας να δώσει σχετικές εξηγήσεις, ενώ έχει εγκαταλείψει το αρχικό του επιχείρημα ότι αλληλογραφούσε με τον Κόντε για να πάρει πληροφορίες και να γράψει ένα βιβλίο.

- Από την αλληλογραφία Κόντε-Λιναρδάτου συνάγεται σαφώς ότι ο Χρήστος Τζέκος έδινε την «καθαρή» στους αθλητές του Κεντέρη και Θάνου. Μέχρι πρότινος ο κ. Τζέκος στηριζόταν σε ένα e-mail, του ίδιου του Κόντε, στο οποίο το αφεντικό της Balco δήλωνε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τους τρεις. Πράγματι, όπως προκύπτει από την αμερικάνικη δικογραφία, εκείνος που προμήθευε τον κ. Τζέκο με την καθαρή ήταν ο ίδιος ο παρασκευαστής της, ο Πάτρικ Αρνολντ.

- Σύμφωνα με τον Πάτρικ Αρνολντ ο Τζέκος είναι καλός του φίλος και συνεργάτης στο Σικάγο και την Αθήνα. Ο Τζέκος αρχικά αρνήθηκε κάθε σχέση με τον Αρνολντ. Όταν αποδείχθηκε με στοιχεία (ακόμα και φορτωτικές) η σχέση τους, παραδέχτηκε ότι κάπου τον γνώρισε. Η αμερικανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι τα δέματα που παραλάμβανε ο Τζέκος από τον Αρνολντ περιείχαν την «καθαρή».

Από όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία δεν θεωρήθηκαν ποτέ άξια προσοχής από εκείνους που διαφεντεύουν τον ελληνικό αθλητισμό, προκύπτει αβίαστα η ελληνική διαδρομή της «καθαρής» κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας για το 2004. Αντί όμως να προσπαθήσουν να μην ξαναγίνουν τα ίδια στην πορεία προς το Πεκίνο, οι αθλητικοί παράγοντες διαγκωνίζονταν ποιός θα αποκαταστήσει πρώτος την τιμή των Ελλήνων αθλητών και θα αποκαταστήσει την «αδικία», ενώ για την ουσία της υπόθεσης παραπέμπουν όλοι σε ένα δικαστήριο για το «τροχαίο» που έχει αναβληθεί δέκα φορές και τώρα έχει δικάσιμο το Φεβρουάριο του 2009.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι σπόνσορες έχουν πάρει τις αποστάσεις τους. Σε ενημερωτικό δελτίο προς τους πελάτες της η Adidas περηφανεύεται στις 9/11/07 ότι θα συνεχίζει χωρίς καθυστέρηση να ακυρώνει τα συμβόλαια των αθλητών της που βρέθηκαν ένοχοι σε ντόπινγκ, «όπως έγινε με την Ελληνίδα σπρίντερ Αικατερίνη Θάνου».
 

Σχέδιο 2004-2008

Μετά το ναυάγιο -ή μάλλον το «τροχαίο»- του 2004, δεν γινόταν βέβαια λόγος για χρήση της «καθαρής». Ο ίδιος ο πληθωρικός Βίκτορ Κόντε και οι άμεσοι συνεργάτες του συμβιβάστηκαν με ολιγόμηνες φυλακίσεις, ενώ το 2006 πήρε το δρόμο για τη φυλακή και ο Πάτρικ Αρνολντ. Οι αποδέκτες της «καθαρής» σ’ όλο τον κόσμο βρέθηκαν χωρίς θαυματουργό φίλτρο. Όπως αποδεικνύεται σήμερα, στην Ελλάδα κάποιος εγκέφαλος ή μια ομάδα εγκεφάλων αποφάσισαν να κάνουν χρήση της ξεχασμένης ουσίας «μεθυλτριενολόνης» (Μ3), η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την «καθαρή» (THG): παραπλήσια χημική σύνθεση, ακόμα μεγαλύτερη δραστικότητα, μικρό χρονικό διάστημα αποβολής από τον οργανισμό. Εχει και μια σημαντική διαφορά. Η Μ3 περιλαμβανόταν στις απαγορευμένες ουσίες της WADA, ενώ η THG όταν άρχισε να χρησιμοποιείται το 2000 ήταν άγνωστη στους ελεγκτές. Μόνο που έλεγχοι για την Μ3 δεν γίνονταν σε όλα τα εργαστήρια αντιντόπινγκ (και πάντως όχι στο εργαστήριο της Αθήνας), ενώ κανείς δεν υποψιαζόταν ότι μπορεί να γίνεται χρήση της από τους αθλητές, επειδή ήταν γνωστές οι εξαιρετικά επιβλαβείς -έως και δολοφονικές- παρενέργειές της.

Το γεγονός ότι με την ίδια ουσία βρέθηκαν ντοπαρισμένοι 11 Ελληνες αθλητές της άρσης βαρών, 3 αθλητές του στίβου και ένας κολυμβητής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ουσία αυτή δεν ανιχνεύτηκε σε κανέναν αθλητή άλλου κράτους στρέφει υποχρεωτικά τις υποψίες σε ελληνικό κύκλωμα. Τον πρώτο λόγο στις έρευνες για αυτό το κύκλωμα πρέπει να τον έχουν οι προπονητές των αθλητών που βρέθηκαν θετικοί και κυρίως ο Χρήστος Ιακώβου που προπονούσε 11 ντοπαρισμένους αρσιβαρίστες και ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος που ευθύνεται για την προετοιμασία δύο δρομέων που βρέθηκαν θετικοί.

Αλλά πώς ήρθε η Μ3 στην Ελλάδα; Δεν εννοούμε με ποια συσκευασία ή μέσω ποίου εργαστηρίου. Από τη στιγμή που είναι γνωστή η χημική της σύσταση, η ουσία μπορεί εύκολα να παρασκευαστεί, ενώ υπάρχουν αρκετά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που την παράγουν. Ανάμεσά τους και ορισμένα κινεζικά.

Το ερώτημα είναι ποιός και πώς θυμήθηκε αυτό το ξεχασμένο σούπερ αναβολικό και το μοίρασε στους Ελληνες αθλητές. Η έρευνα μας οδηγεί και πάλι στα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και στο διεθνές σκάνδαλο της «καθαρής» το 2004. Ο πρώτος που περιέγραψε σε μη επιστημονικό περιοδικό τον τρόπο παρασκευής της Μ3 δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που παρασκεύασε και την THG, τον χημικό από το Σικάγο Πάτρικ Αρνολντ, τον καλό φίλο του Χρήστου Τζέκου. Ο Αρνολντ ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο των αναβολικών και των «ενισχυμένων» συμπληρωμάτων διατροφής ως «μαθητής» του Νταν Νουσέιν, μιας εμβληματικής μορφής στους κύκλους του αμερικανικού μπόντι μπίλντινγκ. Το πρώτο άρθρο του Αρνολντ στο φιλόξενο φόρουμ του Ντουσέιν ήταν ακριβώς η περιγραφή σύνθεσης της Μ3 («Steroid Nation», σ. 153). Λίγο αργότερα, το 2000 ο Ντουσέιν πέθανε από ασθένεια των νεφρών σε ηλικία 48 ετών. Είχε την κακή συνήθεια να δοκιμάζει ο ίδιος τα σκευάσματά του.

Ηδη το 1996, σε μια παρέμβασή του στο δημοφιλές φόρουμ των αθλητών του μπόντι μπίλντινγκ στο διαδίκτυο (misc.fitness.weights), περιέγραφε ο Αρνολντ τη μεθυλτριενολόνη ως τρενμπολόνη που λαμβάνεται από το στόμα και παρατηρούσε ότι «εντούτοις δεν έφτασε ποτέ στην αγορά, εξαιτίας τής ισχυρής τοξικής επίδρασής της στο ήπαρ. Ωστόσο πουλιέται σε εργαστήρια και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για ερευνητικούς σκοπούς. Εχει αναφερθεί ότι είναι εξαιρετικά ισχυρό αναβολικό και ότι έχει έντονα ανδρογενή επίδραση. Ενας καλός χημικός είναι σε θέση να συνθέσει μεθυλτριενολόνη από οξείδια της τρενμπολόνης. Αλλά παρακαλώ μη με ρωτάτε για λεπτομέρειες». Οπως φαίνεται τώρα, κάποιος (Ελληνας;) ρώτησε τον Αρνολντ για λεπτομέρειες.

Λίγα χρόνια αργότερα, και ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Balco, ο Αρνολντ θα συναντούσε το συγγραφέα Will Carroll, ειδικευμένο αρθρογράφο σε ιατρικά ζητήματα που αφορούν το μπέιζμπολ και θα του εξηγούσε όλα όσα αφορούσαν την παρασκευή της THG. Στο βιβλίο που περιλαμβάνεται η συνέντευξη, ο Αρνολντ αναφέρεται ως Δόκτωρ Χ., διότι η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε προτού ομολογήσει ο Αρνολντ ότι αυτός βρισκόταν πίσω από το συνθετικό αναβολικό. Εξηγώντας πώς έφτασε στην παρασκευή της THG, ο Δόκτωρ Χ αναφέρθηκε στις ουσίες «19-nor», τις οποίες χαρακτήρισε κοντινές με την «καθαρή».

«Δεν γνώριζα σε τι πράγμα αναφερόταν μιλώντας για τις ουσίες 19-nor», γράφει ο Carroll. «Αργότερα ανακάλυψα ότι το 1966 ερευνητές στη Γερμανία είχαν συνθέσει ένα αναβολικό γνωστό ως μεθυλτριενολόνη. Χημικά ήταν παρόμοιο με τρεμπολόνη που λαμβάνεται από το στόμα, μια από τις βάσεις της THG. Η μεθυλτριενολόνη διέθετε εξαιρετικά ανδρογενείς ιδιότητες αλλά και εξαιρετική τοξικότητα για το ήπαρ. Δεν επιτράπηκε ποτέ η χρήση της ουσίας κάτω από οποιαδήποτε μορφή αλλά παρασκευάζεται για επιστημονικές έρευνες. Αυτή η διαθεσιμότητα της ουσίας, έστω και υπό ελεγχόμενες συνθήκες, έχει μετατρέψει τη μεθυλτριενολόνη σε ένα είδος άγιου δισκοπότηρου για πολλούς χρήστες. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές έρευνες που να πιστοποιούν αν η μεθυλτριενολόνη είναι όντως τόσο αποτελεσματική όσο υποστηρίζουν κάποιοι. Ειδικοί στο χώρο αυτό την έχουν αποκαλέσει ‘το τέλειο αναβολικό’. Οσοι τη χρησιμοποιούν σπάνια επιζούν αρκετά ώστε να σημειώσουν κάποια αποτελέσματα. Αν μη τι άλλο, ίσως πρόκειται για την απόλυτη μεταφορά της έννοιας αναβολικό: πανίσχυρο και θανατηφόρο» (The Juice, σ. 167).

Αλλά δεν είναι μόνο ο Αρνολντ που πρόβαλε αυτές τις «19-nor» ουσίες, τις οποίες αγνοούσε ακόμα και ο ειδικευμένος Carroll. Ο Ελληνας φίλος και συνεργάτης του Αρνολντ, ο Χρήστος Τζέκος είχε ειδικό κεφάλαιο για τις ουσίες αυτές στην προσωπική του ιστοσελίδα. Βέβαια η ιστοσελίδα έχει πλέον εξαφανιστεί από το διαδίκτυο, αλλά στο αντίγραφο που έχουμε διασώσει διαβάζουμε αναλυτική περιγραφή των «συμπλεγμάτων 19-nor», ως μιας «εναλλακτικής επιλογής για όσους θέλουν να αποφύγουν τις ανδρογόνες δράσεις, όπως πιθανή απώλεια μαλλιών, αύξηση του τριχωτού του σώματος, αύξηση πιθανότητας διόγκωσης του προστάτη και αυξημένο κίνδυνο για ακμή. Η χαμηλή ανδρογόνος δράση των 19-νορ έχει τα αρνητικά της, με πιο σημαντική από αυτά τη μειωμένη libido. Επίσης, οι 19-nor έχουν και υψηλότερο κόστος σε σχέση με τις C-19 προορμόνες».

Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο επιβεβαιώνει την αρχική υποψία. Το κείμενο αυτό του κ. Τζέκου είναι απλή μετάφραση από άρθρο του ίδιου του Αρνολντ που εκείνη την περίοδο προωθούσε τις «προορμόνες» του. Λίγους μήνες αργότερα θα περιλαμβάνονταν κι αυτές στις απαγορευμένες ουσίες.

Η μεθυλτριενολόνη δεν εμφανίστηκε λοιπόν από το πουθενά στον ελληνικό αθλητισμό. Οι ίδιοι άνθρωποι που πειραματίζονταν με την THG και την έβγαλαν «καθαρή» το 2004, αντάλλασσαν ιδέες και σκέψεις για τη μεθυλτριενολόνη και τις συγγενείς της ουσίες εδώ και πολλά χρόνια. Η γνώση υπήρχε, η τεχνογνωσία επίσης. Το μόνο που μένει να αποκαλυφθεί είναι το όνομα εκείνων που πήραν την ευθύνη να αξιοποιήσουν αυτή τη θαυματουργή αλλά και θανατηφόρο ουσία.
 

 Ντοπάρομαι για τη φαλάκρα μου

«Να το βρει από το Θεό όποιος μου έκανε τέτοιο πράγμα» δήλωνε ο Τάσος Γκούσης από την Ιαπωνία, μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκε θετικός στη χρήση μεθυλτριενολόνης. Ανάλογες καταγγελίες έκαναν όλοι οι Ελληνες πρωταθλητές που βρέθηκαν θετικοί στη θαυματουργή (αλλά και θανατηφόρα) αυτή ουσία.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Λεωνίδας Σαμπάνης ορκιζόταν στα παιδιά του ότι δεν γνώριζε πώς βρέθηκε θετικός σε χρήση τεστοστερόνης και υποστήριζε ότι του την έριξαν στην πορτοκαλάδα. Εξι μήνες αργότερα απέσυρε την προσφυγή του στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), αποδεχόμενος σιωπηλά την ενοχή του.

Ας μην παραξενευόμαστε. Η πρώτη αντίδραση των αθλητών που συλλαμβάνονται ντοπαρισμένοι σ’ όλο τον κόσμο είναι να εφεύρουν τις πιο παράξενες δικαιολογίες και να αφήσουν υπονοούμενα για κάθε λογής σενάρια συνωμοσίας. Ο μέχρι πρότινος ισχυρός άντρας του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) Ντικ Πάουντ έχει συγκεντρώσει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Ο σταρ του μπέιζμπολ Ραφαέλ Παλμέιρο υποστήριξε ότι τα στεροειδή που ανιχνεύτηκαν στο αίμα του οφείλονται σε μολυσμένη Βιταμίνη Β που του έδωσε κάποιος φίλος του.

- Ο Αμερικανός σπρίντερ Ντένις Μίτσελ απέδωσε την υψηλή συγκέντρωση τεστοστερόνης στο γεγονός ότι την παραμονή του αγώνα έκανε τέσσερις φορές σεξ και ήπιε έξι μπύρες.

- Ο Γερμανός δρομέας Ντίτερ Μπάουμαν υποστήριξε ότι η οδοντόκρεμά του περιείχε την απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη.

- Ο Αυστραλός αθλητής του κρίκετ Σέιν Γουόρν είπε ότι η μητέρα του του χορήγησε απαγορευμένο διουρητικό για να φαίνεται πιο λεπτός στην τηλεόραση.

- Ο Αυστραλός αθλητής του καγιάκ Νέιθαν Μπαγκάλι υποστήριξε ότι κατά λάθος ήπιε την πορτοκαλάδα του αδελφού του από το ψυγείο, η οποία περιείχε στεροειδή. Το CAS δέχτηκε εν μέρει τον ισχυρισμό, αλλά οι αθλητικές αρχές στράφηκαν εναντίον του (επίσης αθλητή) αδελφού του.

- Ο Αργεντινός τενίστας Μαριάνο Πουέρτα ισχυρίστηκε ότι κατά λάθος ήπιε τα χάπια που είχε η γυναίκα του για τους πόνους της περιόδου.

- Ο Αμερικανός ποδηλάτης Τάιλερ Χάμιλτον απέδωσε το διαφορετικό αίμα που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του στην ύπαρξη κάποιου διδύμου που εξαφανίστηκε κατά την κύηση και απορροφήθηκε απ’ αυτόν.

- Η αυστριακή ομοσπονδία σκι ισχυρίστηκε ότι ο εξοπλισμός μετάγγισης αίματος που ανακαλύφτηκε στους χώρους των αθλητών της χρειαζόταν για να τους προφυλάξει από κρυολόγημα.

- Ο σούπερ σταρ του μπέιζμπολ Μπάρι Μποντς επιμένει ότι αυτό που έπαιρνε από τον Βίκτορ Κόντε της Balco ήταν λάδι λιναρόσπορου.

- Ο Καναδός παίχτης του χόκεϊ Χοσέ Τίοντορ υποστήριξε ότι έπαιρνε finasteride (που χρησιμοποιείται ως μάσκα αναβολικών) για να μην του πέφτουν τα μαλλιά.

- Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Αμερικανός Ζακ Λαντ.

- Η Τζαμίλια Τουραρμπέκ από τη Κιργισία βρέθηκε θετική στο αναβολικό clenbuterol και το διουρητικό furosemide που χρησιμοποιείται ως μάσκα. Η αθλήτρια υποστήριξε ότι πήρε το διουρητικό για να τη βοηθήσει στην ούρηση!

- Ο Λιθουανός ποδηλάτης Ραϊμόντας Ρούμσας ισχυρίστηκε ότι οι δεκαεπτά διαφορετικές ουσίες ντοπαρίσματος που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο της γυναίκας του προορίζονταν για την πεθερά του.

- Ο Βέλγος ποδηλάτης Φρανκ Βαντενμπρούκε δήλωσε ότι η ερυθροποιητίνη (EPO) που βρέθηκε στην κατοχή του προοριζόταν για το σκύλο του.

- Ο Κινέζος προπονητής στίβου Μα Ζούνρεν επέμενε ότι οι αθλητές του (που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι) έτρωγαν μόνο αποξηραμένες κάμπιες και χελωνόσουπα.

- Ο Ουζμπέκος προπονητής στίβου Σεργκέι Βοϊνόφ που πιάστηκε με 15 φιάλες αυξητική ορμόνη στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ πριν τους Ολυμπιακούς ισχυρίστηκε ότι μ’ αυτά θεραπεύει τη φαλάκρα του.

- Ο Γάλλος αθλητής του ράγκμπι Πίτερ ντε Βιλιέ που βρέθηκε θετικός σε «έκστασις» και κοκαΐνη υποστήριξε ότι είχε πιεί μολυσμένη μπύρα.

- Ο Βρετανός Πολ Εντουαρντς απέδωσε το συνδυασμό στεροειδών και clenbuterol που ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό του σε λίγο σαμπουάν που είχε πιεί κατά λάθος.

- Ο Γιαπωνέζος Τζουνσούκε Ινούε υποστήριξε ότι πήρε μεθυλτεστροστερόνη για να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο κρεβάτι και όχι στο άθλημά του, το μπιλιάρδο.
 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Mark Fainaru-Wada, Lance Williams
«Game of Shadows»

(«Gotham Books», New York, 2006)
Η υπόθεση BALCO και το σκάνδαλο ντόπινγκ στις ΗΠΑ, γραμμένη από τους δύο ερευνητές δημοσιογράφους της «San Francisco Chronicle», που την έφεραν στη δημοσιότητα παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης που επιχειρήθηκαν. Πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο αποδεικνύονται οι Ελληνες παραλήπτες της «καθαρής».

Will Carroll
“The Juice”

(Ivan R. Dee, Chicago 2005)
Το σκάνδαλο που εξακολουθεί να συνταράζει τις ΗΠΑ είναι η χρήση στεροειδών από τους μεγάλους σταρ του επαγγελματικού μπέιζμπολ. Στο βιβλίο του ειδικευμένου συγγραφέα παρουσιάζεται ο δημιουργός της «καθαρής» (THG) και συνδυάζει την ουσία αυτή με τη Μ3.

Dick Pound
“Inside Dope”

(Wiley, Mississauga 2006)
Η αφήγηση του πρώτου ισχυρού άνδρα της WADA περιλαμβάνει τις κωμικοτραγικές δικαιολογίες που προβάλλουν οι αθλητές που πιάνονται θετικοί σε κάποια απαγορευμένη ουσία.

Shaun Assael
“Steroid Nation”

(ESPN, New York, 2007)
Η τολμηρή ανατομία της χρήσης αναβολικών σε όλες τις βαθμίδες του αθλητισμού των ΗΠΑ, από το σχολείο μέχρι τον επαγγελματικό πρωταθλητισμό. Αποκαλύπτεται ότι οι πρώτοι πειραματισμοί του Πάτρικ Αρνολν πριν καταλήξει στη διαβόητη «καθαρή» γίνονταν με τη μεθυλτριενολόνη, την ουσία που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι Ελληνες (και μόνον αυτοί) στην πορεία προς το Πεκίνο.

Steven Ungerleider
“Faust’s Gold”

(St. Martin’s Press, New York 2001)
Οι μέθοδοι χρήσης των αναβολικών στην Ανατολική Γερμανία τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έχουν πολλές αναλογίες με τη χώρα μας.

 


 

Ελευθεροτυπία, 14/9/2008

 

www.iospress.gr