ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

 

Η ομολογία του Αρνολντ
 

Τελικά, είμαστε έτοιμοι ώστε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια για το περιβόητο σκάνδαλο του ντόπινγκ που σημάδεψε τους Ολυμπιακούς της Αθήνας; Αν κρίνουμε απ' τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις πρόσφατες αποκαλύψεις, μάλλον όχι. Η δημόσια ζωή και η δημοσιογραφία διεκδικούν ένα άλλο μετάλλιο: στο στρουθοκαμηλισμό.

 

Την προηγούμενη Παρασκευή, 28 Απριλίου, παρουσιάστηκε ενώπιον της δικαστού Σούζαν Ιλστον, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας, ο χημικός από το Σικάγο της πολιτείας Ιλινόις Πάτρικ Αρνολντ, ο οποίος κατηγορείται ότι παρασκεύασε και διένειμε σε προπονητές και αθλητές το διαβόητο «μη ανιχνεύσιμο» στεροειδές αναβολικό THG, γνωστό και ως «καθαρή», από την ιδιότητά του να ξεγελά τους ελέγχους ντόπινγκ. Την άσκηση δίωξης εναντίον του Πάτρικ Αρνολντ είχαμε αποκαλύψει τον περασμένο Νοέμβριο. Είχαμε δημοσιεύσει τότε (7/11/05) και εκτενή αποσπάσματα από τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί εναντίον του Αρνολντ.

Τα αποδεικτικά στοιχεία και οι μαρτυρικές καταθέσεις εμπλέκουν στο σκάνδαλο ντόπινγκ δύο έλληνες προπονητές και επιχειρηματίες «συμπληρωμάτων διατροφής», τον Ανδρέα Λιναρδάτο και τον Χρήστο Τζέκο. Φυσικά εμπλέκουν και τους έλληνες αθλητές των δύο αυτών προπονητών.

Το Νοέμβριο ο Αρνολντ είχε δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν. Την περασμένη βδομάδα, όμως, άλλαξε τακτική. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κέβιν Ράιαν, ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Βόρειας Καλιφόρνιας, ο Πάτρικ Αρνολντ παραδέχτηκε την ενοχή του σε συνωμοσία διανομής απαγορευμένων αναβολικών στεροειδών.


Η ελληνική συγκάλυψη

«Η ομολογία του κ. Αρνολντ στο δικαστήριο», δήλωσε ο κ. Ράιαν, «επιβεβαιώνει το ρόλο του ως δημιουργού και διακινητή μη ανιχνεύσιμων στεροειδών στους ανθρώπους της BALCO και σε άλλους επαγγελματίες αθλητές».

Παραδεχόμενος την ενοχή του, ο 39χρονος Αρνολντ ομολόγησε ότι στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιουνίου 2000 και 3ης Σεπτεμβρίου 2003, συμμετείχε εν γνώσει του σε συνωμοσία παράνομης διανομής στεροειδών και άλλων χημικών ουσιών και αποδέχτηκε ότι παρείχε αυτά τα απαγορευμένα προϊόντα σε δύο προπονητές.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο ένας από τους δύο αυτούς προπονητές ήταν ο Χρήστος Τζέκος. Με την ομολογία του Αρνολντ ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποκαλύψεων που ξεκίνησε από τις αρχές του 2004, όταν δημοσιογραφικές πληροφορίες αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν για πρώτη φορά ότι μεγάλο μέρος του σκανδάλου της BALCO έχει σχέση με την Ελλάδα.

Σήμερα διαθέτουμε πλέον αρκετά στοιχεία που συγκλίνουν σε ένα σαφές συμπέρασμα. Το «μη ανιχνεύσιμο» υπεραναβολικό THG ερχόταν στους έλληνες πρωταθλητές μέσω δύο διαφορετικών διαδρομών: από τον Πάτρικ Αρνολντ στο Σικάγο προς τον Τζέκο και από τον Βίκτορ Κόντε στην Καλιφόρνια προς τον Λιναρδάτο.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ομπσέρβερ», που έκανε απλώς νύξεις για την υπόθεση, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής είχε κάνει στις 15/2/04 την ακόλουθη δήλωση: «Προφανώς πρόκειται για μία ακόμη κακόγουστη επανάληψη της ανθελληνικής προπαγάνδας που δυσφημεί και προσβάλλει τον ελληνικό αθλητισμό. Το μόνο πραγματικό στοιχείο φαίνεται ότι είναι κάποιο e-mail που στάλθηκε σε κάποιον έλληνα προπονητή, το περιεχόμενο του οποίου καταρχήν δεν λέει τίποτα. Ας αφήσουμε την αμερικανική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και αν υπάρξουν στοιχεία, τότε θα δούμε περί τίνος πρόκειται. Μέχρι τότε όμως απαιτείται σοβαρότητα και σεβασμός».

Να, λοιπόν, που η αμερικανική δικαιοσύνη «έκανε τη δουλειά της», αλλά δεν βλέπουμε καμιά κίνηση ούτε από τη Δικαιοσύνη ούτε βέβαια από τις αθλητικές αρχές. Ο άμεσα εμπλεκόμενος Χρήστος Τζέκος είχε τότε απειλήσει με αγωγές 90 εκατ. ευρώ τη βρετανική εφημερίδα: «Το άρθρο στον "Observer" που αναφέρεται στο όνομά μου είναι κακοήθεια και άνανδρη επίθεση εναντίον μου. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν τον γνωρίζω, δεν τον έχω δει ποτέ στη ζωή μου, ούτε συνομίλησα ποτέ μαζί του και δεν είχα καμία σχέση. Από εδώ και στο εξής θα καταφεύγω στην Δικαιοσύνη εναντίον όποιου αναφέρεται στο όνομά μου με ανυπόστατα δημοσιεύματα και συκοφαντικά σχόλια». Τι να πει τώρα;

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη (στον κ. Σανιδά και τον κ. Λινό), ύστερα από παρέμβαση του τότε αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Λιάνη, αλλά εκεί η... έρευνα σταμάτησε.

Αλλωστε το μήνυμα που έδινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν άλλο. Ηταν αυτό που διατύπωνε την ίδια μέρα ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Εξαρχος, λέγοντας σε δημόσια εκδήλωση ότι «έχει αρχίσει μια μάχη. Θα μας πολεμήσουν, αφού δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα έχουν αντιπάλους τους αθλητές όπως ο Κεντέρης και άλλοι».


Ούτε οι αθλητικές αρχές ούτε η πολιτική ηγεσία είχαν διάθεση να διερευνήσουν ένα ζήτημα που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την «καθαρότητα» της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ύστερα από λίγους μήνες.

Την ίδια στάση ακολούθησε η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, τα οποία δεν είχαν καμιά διάθεση να τα χαλάσουν με την κοινή γνώμη που ήθελε να αποδώσει όλη την υπόθεση σε «ανθελληνική προπαγάνδα».

Το κακό είναι ότι ακόμα και μετά το φιάσκο των Κεντέρη-Θάνου-Τζέκου λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της Ολυμπιάδας και μόλις πέρασε το πρώτο σοκ, ακολουθήθηκε η ίδια γραμμή. Οπως αναμενόταν, η επιτροπή που συγκρότησε ο ΣΕΓΑΣ απάλλαξε τους δύο αθλητές και καταδίκασε τον προπονητή τους, ενώ η δικαιοσύνη ασχολήθηκε κι αυτή με τα του τροχαίου και όχι με την υπόθεση της BALCO.

Βέβαια, όλοι γνώριζαν ότι υπάρχει το πρόβλημα. Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή και απασχόλησε τη διακομματική επιτροπή για τη διαφάνεια στον αθλητισμό από το Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2005. Μόνο που από την πρώτη κιόλας μέρα, ο πρόεδρός της Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος είχε απορρίψει την πρόταση του Δημήτρη Λιντζέρη να κληθούν για εξηγήσεις οι δύο αθλητές κι ο προπονητής τους: «Η υπόθεση αυτή βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση. Εχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Εχει παρέμβει η IAAF. Τη στιγμή αυτή, μια αρμόδια επιτροπή του ΣΕΓΑΣ την ερευνά. Αυτό σημαίνει ότι, στη φάση αυτή, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα».

Αυτή η ευαισθησία απέναντι στη Δικαιοσύνη δεν τηρήθηκε για την περίπτωση του Λεωνίδα Σαμπάνη. Η επιτροπή άκουσε τον Γιάννη Σγουρό, πρόεδρο της Ομοσπονδίας άρσης βαρών και νομάρχη Αθήνας, να υπερασπίζεται επί ώρα τον αθλητή του, παρά το γεγονός ότι η έφεσή του για την αφαίρεση του μεταλλίου εκκρεμούσε στη Δικαιοσύνη.

Δυο μήνες αργότερα, στις 3/6/05, ο Λεωνίδας Σαμπάνης απέσυρε την έφεση, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.

Περισσότερο αποκαλυπτικοί ήταν στην ίδια επιτροπή δύο άλλοι ειδικοί επί του ντόπινγκ. Η Δήμητρα Κουτσούκη, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ και πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ, ήταν σαφής: «Μέχρι τώρα σε όλους τους ελέγχους ντόπινγκ που γίνονταν στους αθλητές μας, η εντολή δινόταν από τις ομοσπονδίες, οι οποίες ήταν και ο κριτής και ο κρινόμενος, γιατί η έγκριση του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας κρίνεται από τις επιδόσεις των αθλητών της». Το ίδιο επανέλαβε και ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ: «Οι Ομοσπονδίες, όταν δεν υπάρχει μια ισχυρή επιτροπή καταπολέμησης του ντόπινγκ βρίσκονται στη θέση του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου. Ελέγχουν τους αθλητές και ελέγχονται από τα αποτελέσματα του ελέγχου ντόπινγκ».

Τι να σου κάνει, λοιπόν, ο κ. Σεβαστής, ο κ. Σγουρός και όλοι οι πρόεδροι και οι παράγοντες.

Η αμερικανική συγκάλυψη

Οι πιο ψαγμένοι υποστηρικτές των δύο ελλήνων πρωταθλητών και του προπονητή τους δεν αρνούνται ότι κι αυτοί έχουν υποβληθεί σε κάποιου είδους ντοπάρισμα, αλλά επικαλούνται το γεγονός ότι ο πρωταθλητισμός ισοδυναμεί με φαρμακευτική στήριξη πέραν των επιτρεπτών ορίων. Ξεκινώντας από αυτή τη βάσιμη διαπίστωση καταλήγουν σε θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες, οι «ξένοι» (ή οι «αμερικανικές εταιρείες») την είχαν στημένη στους Ελληνες.

Η αλήθεια, είναι, βέβαια, εντελώς διαφορετική: Παρά το γεγονός ότι η δικογραφία του σκανδάλου της BALCO είναι γεμάτη από αναφορές σε έλληνες προπονητές και αθλητές, κανείς δεν ασχολείται μ' αυτούς στις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, δεν πολυασχολούνται ούτε καν με τους επιφανείς αμερικανούς πρωταθλητές του στίβου που βρέθηκαν μπλεγμένοι στην υπόθεση. Το κύριο ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στους αθλητές του εθνικού τους σπορ, του μπέιζμπολ, που φέρονται ότι ντοπάρονταν με την «καθαρή» και άλλα φάρμακα που τους παρείχαν ο Βίκτορ Κόντε και ο Πάτρικ Αρνολντ. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης για την υπόθεση τρέφεται μόνο από την εξέλιξη της υπόθεσης του Μπάρι Μποντς, του 42χρονου σούπερ σταρ των Σαν Φρανσίσκο Τζάιαντς, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται ότι έκανε χρήση των σούπερ αναβολικών της BALCO, αλλά τον διαψεύδουν τα συντριπτικά στοιχεία και ο ίδιος ο προπονητής του, ο Γκρεγκ Αντερσον, ένας από τους τέσσερις καταδικασμένους για την υπόθεση και συνεργάτης του Κόντε.

Ο ισχυρισμός, λοιπόν, ότι οι Αμερικανοί δημιούργησαν το σκάνδαλο BALCO για να χτυπήσουν τον Κεντέρη και τη Θάνου, είναι τουλάχιστον αφελής. Οσοι τον διατυπώνουν κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως είναι οι ίδιοι οι αθλητικοί παράγοντες των ΗΠΑ εκείνοι που προκάλεσαν τον αποκλεισμό της δικής τους αφρόκρεμας από τους στίβους, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Η υπόθεση δεν ήταν εύκολη ούτε για τον οργανισμό αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA). Από το φθινόπωρο του 2003 που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση όλα τα στοιχεία παρέμεναν απόρρητα. Ακόμα και όταν ανακοινώθηκε επίσημα η άσκηση δίωξης εναντίον του Κόντε, το ένταλμα που συνέταξε ο πράκτορας του IRS (κάτι σαν ΣΔΟΕ) Τζεφ Νοβίτσκι δόθηκε στη δημοσιότητα με σβησμένα τα ονόματα των αθλητών και των προπονητών. Αλλωστε σ' αυτή τη διαγραφή των ονομάτων στηρίχτηκε και ο εφησυχασμός των Ελλήνων που αναφέρονται στο κείμενο (Λιναρδάτος, Τζέκος και οι αθλητές τους).

Χάρη στο βιβλίο των δύο αμερικανών ερευνητών δημοσιογράφων Mark Fainaru-Wada και Lance Williams που μόλις κυκλοφόρησε, διαθέτουμε πλέον όλες τις πληροφορίες για να ανασυστήσουμε τις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης (και) στις ΗΠΑ. Μαθαίνουμε ότι στα τέλη του 2003 και στις αρχές του 2004 η USADA βομβάρδιζε την εισαγγελία με έγγραφα, ζητώντας πρόσβαση στη δικογραφία της BALCO, προκειμένου να προλάβει να αποκλείσει από την ολυμπιακή της ομάδα τους αθλητές της που έκαναν χρήση των αναβολικών νέας γενιάς. Ο φόβος της ήταν ότι θα συνέβαινε και στην Αθήνα αυτό που είχε συμβεί στο Λος Αντζελες το 1984, όπου βρέθηκαν αρκετοί Αμερικανοί ντοπαρισμένοι, αλλά η υπόθεση κουκουλώθηκε, εφόσον οι αγώνες γίνονταν εντός έδρας.

Το Μάρτιο του 2004 οι προσπάθειες της USADA είχαν φτάσει σε αδιέξοδο και η υπόθεση θα καλυπτόταν, αν δεν επενέβαινε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας. Μαζί με τον Δημοκρατικό συνάδελφό του Ερνεστ Χόλινγκς ζήτησαν εγγράφως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ να παραδώσει τα στοιχεία στην επιτροπή τους. Η επιστολή τους αναφερόταν στο φόβο της USADA, ότι κάποιοι αμερικανοί αθλητές θα κέρδιζαν μετάλλια στην Αθήνα και θα αποκαλύπτονταν κατόπιν εορτής ότι είχαν σχέση με την BALCO. Στις 31 Μαρτίου, τελικά, παραδόθηκαν τα υλικά στην Επιτροπή της Γερουσίας, αλλά ακόμα η USADA συναντούσε την άρνηση της εισαγγελίας. Μόνο μετά τη διαρροή στην εφημερίδα «San Francisco Chronicle» της απόρρητης κατάθεσης του Τιμ Μοντγκόμερι, ο οποίος παραδεχόταν τη χρήση της «καθαρής» και μιλούσε και για άλλους συναθλητές του, αποφάσισε η Επιτροπή της Γερουσίας να εμπιστευτεί τα ντοκουμέντα στην USADA.

Από το τεράστιο υλικό που ζύγιζε 30 κιλά, οι υπεύθυνοι της USADA αποφάσισαν να εγκαλέσουν άμεσα μόνο τέσσερις αθλητές, τη Μισέλ Κόλινς, τον Τιμ Μοντγκόμερι, την Κρίστι Γκέινς και τον Αλβιν Χάρισον. Αλλη μια αθλήτρια, η Κέλι Ουάιτ, δέχτηκε να ομολογήσει τη συμμετοχή της στο κύκλωμα ντόπινγκ και να συνεργαστεί με τις αρχές. Ακολούθησε η τιμωρία της Σάντρα Γκλόβερ, του Ερικ Τόμας, του Κρίστοφερ Φίλιπς, του Τζον Μακγιούιν, της Μελίσα Πράις, του Κέβιν Τοτ, της Ρετζίνα Τζέικομπς και του Κάλβιν Χάρισον. Οι υπόλοιποι αθλητές της BALCO, είτε δεν προκρίθηκαν για την Αθήνα είτε είχαν μια χλομή παρουσία στην Ολυμπιάδα, με πρώτη τη θριαμβεύτρια του Σίδνεϊ και σύντροφο του Μοντγκόμερι Μάριον Τζόουνς. Η Τζόουνς προκρίθηκε μόνο για το μήκος, όπου κατετάγη πέμπτη. Στη σκυταλοδρομία έκανε λάθος αλλαγή και προκάλεσε την ακύρωση της ομάδας των ΗΠΑ.

Επεσαν στα μαλακά

Μετά την «τακτοποίηση» των ανθρώπων της BALCO στο στίβο αναμενόταν η δικαστική έκβαση της υπόθεσης. Προς μεγάλη έκπληξη των περισσοτέρων διαπιστώσαμε ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεσή της (Κόντε, Αντερσον, Βαλέντε, Κορτσέμνι) έπεσαν στα πολύ μαλακά. Πώς να εξηγήσει κανείς την απόσυρση των 40 κατηγοριών από τις 42 που είχαν αρχικά απαγγελθεί εναντίον του Κόντε και την καταδίκη του σε 4 μόνο μήνες;

Η γνώμη των δύο αμερικανών ερευνητών είναι ότι η υπόθεση είχε ξεπεράσει τα όρια που θα ανεχόταν το αμερικανικό πολιτικό και αθλητικό σύστημα. Το καλοκαίρι του 2005 που κρινόταν η δικαστική πλευρά της ιστορίας είχε αποσυρθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Τζον Ασκροφτ που είχε κρατήσει τη σκληρή γραμμή και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Αλμπέρτο Γκονζάλες, φίλος του Μπους από το Τέξας. Η αξιοπιστία του μπέιζμπολ είχε τρωθεί στο πρόσωπο του Μποντς και άλλων σημαντικών παικτών (ιδίως του Τζέισον Τζάμπι).

Ο Μπους -που έχει ιδιαίτερη σχέση με το λόμπι του αθλήματος, αφού είναι ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που υπήρξε ιδιοκτήτης ομάδας μπέιζμπολ- καθώς φαίνεται έστειλε το μήνυμα στον αρμόδιο εισαγγελέα της Βόρειας Καλιφόρνιας Κέβιν Ράιαν ότι η υπόθεση πρέπει να κλείσει. Ο φόβος του ήταν ότι κανένα άθλημα δεν θα άντεχε αν έβγαιναν όλα τα ονόματα των εμπλεκομένων στη φόρα.

Και έμειναν να διαμαρτύρονται μόνο ελάχιστοι «αφελείς», όπως ο δρ Γκάρι Ουάλντερ, ο ειδικός επί των αναβολικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), ο οποίος δήλωσε ότι η αποτυχία να αποκαλυφθούν όλα τα ονόματα των αθλητών της BALCO «θα προκαλούσε κυνικά και σαρκαστικά σχόλια σ' όλο τον κόσμο για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να καθαρίσουν τον αθλητισμό από το ντόπινγκ».

Η αλήθεια που δεν κρύβεται

Η υπόθεση της «καθαρής» απέδειξε ότι το ντόπινγκ στον αθλητισμό δεν αντιμετωπίζεται σε καμία περίπτωση από τους λεγόμενους «ελέγχους». Είναι κοινός τόπος ότι το ντόπινγκ βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από το αντιντόπινγκ. Αλλά και τα στατιστικά δεδομένα είναι συντριπτικά. Ο τελευταίος μεγάλος αθλητής του στίβου που πιάστηκε ντοπαρισμένος από έλεγχο είναι ο Μπεν Τζόνσον, μετά την εκπληκτική του κούρσα στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, εδώ και 18 χρόνια.

Ας μην περηφανεύεται λοιπόν κανείς ότι «ουδέποτε πιάστηκε ντοπαρισμένος». Αυτό είναι κοινός τόπος για τον πρωταθλητισμό. Μέσα στις ικανότητες των αθλητών και κυρίως των προπονητών είναι και η εξάσκηση αποφυγής των ελέγχων. Και απ' ό,τι φαίνεται, σ' αυτό το άθλημα έχει η Ελλάδα πολλούς πρωταθλητές.

Σε λίγες βδομάδες (26-30 Ιουνίου) θα συνεχιστεί στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) η έφεση της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου IAAF εναντίον της απόφασης της Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ που απάλλαξε τους Κεντέρη και Θάνου. Η απόφαση έχει πολύ μικρή σημασία, γιατί αυτό που θα κριθεί είναι και πάλι η θλιβερή ιστορία με το τροχαίο ατύχημα των δύο πρωταθλητών και η ανούσια γραφειοκρατία των ελέγχων ντόπινγκ.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι οι ελληνικές πολιτικές, δικαστικές και αθλητικές αρχές δεν τόλμησαν να ζητήσουν από τις αμερικανικές τη δικογραφία για την BALCO και τον Αρνολντ, παρά το γεγονός ότι μέσα σ' αυτήν βρίσκονται οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα για την ελληνική διαδρομή της «καθαρής».

Ακόμα και τώρα, βέβαια, δεν είναι αργά. Τα ντοκουμέντα αυτά πρέπει να έρθουν στο σύνολό τους στο φως. Ο σκοπός δεν είναι να τιμωρηθούν κάποιοι αθλητές ή προπονητές, αλλά να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το παρασκήνιο των αθλητικών επιτυχιών.

Με τον τρόπο τους είχαν περιγράψει την κατάσταση αυτή στην Επιτροπή της Βουλής που εξέταζε την υπόθεση του ντόπινγκ οι δύο αρμόδιοι υφυπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «Η Ελλάδα κάνει περισσότερο αθλητισμό απ' ό,τι μπορεί εδώ και μια εικοσαετία», είχε δηλώσει στις 16/6/05 ο Γιώργος Λιάνης. Και λίγες μέρες αργότερα, στις 21/6, συμπλήρωνε ο Γιώργος Ορφανός: «Από τις χώρες που δίνουν κίνητρα στους αθλητές είμαστε στο υψηλότερο σημείο. Πιο ψηλά είναι μόνο το Ντουμπάι».

Με τα λόγια αυτά οι δυο πολιτικοί έδωσαν και τη λύση στο γρίφο πώς θα απαλλαγούμε από τα αναβολικά. Αρκεί να απαιτούμε λιγότερο πρωταθλητισμό και να καταργήσουμε τα κίνητρα. Ποιος θα το τολμήσει;




Το βιβλίο - ντοκουμέντο

Συντριπτικά στοιχεία για την ελληνική εμπλοκή στο σκάνδαλο ντόπινγκ Κόντε-Αρνολντ περιλαμβάνει το βιβλίο «Game of Shadows» (Παιχνίδι Σκιών) των δύο ειδικευμένων δημοσιογράφων-ερευνητών της εφημερίδας «San Francisco Chronicle», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες βδομάδες στις ΗΠΑ και έχει ήδη αναδειχθεί μπεστ σέλερ. Ο Mark Fainaru-Wada και ο Lance Williams είναι οι άνθρωποι που βοήθησαν να μη συγκαλυφθεί η αμερικανική πλευρά του σκανδάλου και περιλαμβάνονται στους ελάχιστους που έχουν πλήρη γνώση της απόρρητης δικογραφίας.

Στις σελίδες 107-109 του βιβλίου περιγράφεται η σχέση του Κόντε με τον έλληνα προπονητή Ανδρέα Λιναρδάτο, τον οποίο γνώρισε μέσω του συνεργάτη του (και συγκατηγορούμενού του στη δίκη της BALCO), ουκρανού προπονητή Ρέμι Κορτσέμνι: «Ο Κορτσέμνι πίεσε τον Κόντε να βοηθήσει τον Λιναρδάτο να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, πουλώντας ΖΜΑ (σ.σ.: το εμπορικότερο συμπλήρωμα διατροφής της BALCO) και άλλα προϊόντα της SNAC (σ.σ.: της εταιρείας συμπληρωμάτων του Κόντε). Ο Λιναρδάτος είχε πολλές επαφές και θα μπορούσε να του αποδειχθεί χρήσιμος όταν ο Κόντε θα επισκεπτόταν την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς. Τελικά ο Λιναρδάτος δημιούργησε τρεις δικτυακούς τόπους για να πουλάει το ΖΜΑ. Σε αντάλλαγμα, ο Λιναρδάτος άρχισε να λαμβάνει χημικές ουσίες για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών που προπονούσε».

Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι, μεταξύ άλλων, νέων ουσιών, ο Κόντε ζήτησε από τον Λιναρδάτο να ερευνήσει αν μπορεί να βρει την ουσία Dynepo, μια βελτιωμένη παραλλαγή της Epo (δηλαδή της απαγορευμένης ερυθροποιητίνης), η οποία δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους ντόπινγκ. «Μην είσαι πολύ σαφής στην απάντησή σου» συμβούλευε για λόγους συνωμοτικότητας ο Κόντε: «Πες μου μονάχα αν είναι διαθέσιμη ή όχι».

Σε άλλο σημείο (σελ. 174), το βιβλίο αναφέρει πάλι ότι ο Λιναρδάτος ελάμβανε στεροειδή αναβολικά από τον Κόντε για τους αθλητές του και καταγράφει το μήνυμα του αφεντικού της BALCO προς τον έλληνα συνεργάτη του: «Να θυμάσαι ότι όλα τα emails αποθηκεύονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και γι' αυτό να είσαι προσεκτικός στο τι λες και πώς το λες. Ο μεγάλος αδελφός κάνει διαρκώς έρευνες με λέξεις κλειδιά, όπως "αναβολικά" και πολλά άλλα».

Οσο για τον Χρήστο Τζέκο, το βιβλίο υποστηρίζει τη σχέση του με το σκάνδαλο ντόπινγκ: «Σύμφωνα με τα e-mails της BALCO ο Τζέκος λάμβανε την "καθαρή" απευθείας από τον δημιουργό της, τον Πάτρικ Αρνολντ, και τη διένειμε στους αθλητές του. Από το 2002 ο Αρνολντ χρησιμοποιούσε μια ελληνική μεταφορική εταιρεία για να στέλνει πακέτα που περιείχαν ένα διάφανο υγρό στον Τζέκο. Το 2002, όταν ο Κόντε πείστηκε ότι οι ελεγκτές (σ.σ.: των οργανισμών αντιντόπινγκ) είχαν εντοπίσει την "καθαρή", ζήτησε από έναν άλλο Ελληνα προπονητή να προειδοποιήσει τον Τζέκο» (σελ. 237).

Ο άλλος προπονητής είναι βέβαια ο Ανδρέας Λιναρδάτος, ο στενός συνεργάτης του Κόντε. Σε άλλο σημείο του βιβλίου διαβάζουμε: «Ο Κόντε πρότεινε στον Λιναρδάτο να προειδοποιήσει τον Τζέκο, τον προπονητή του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, των δυο καλύτερων σπρίντερ της Ελλάδας. Ο Κόντε γνώριζε ότι ο Τζέκος λάμβανε την "καθαρή" απευθείας από τον Πάτρικ Αρνολντ και ο Κόντε ήθελε να σιγουρευτεί ότι δεν θα βρίσκονταν θετικοί σε κάποιο έλεγχο ντόπινγκ οι αθλητές του Τζέκου» (σελ. 109).

Αλλά το σημαντικότερο ίσως νέο στοιχείο που παρέχει το βιβλίο είναι ένα απόσπασμα από την απόρρητη κατάθεση του διάσημου σπρίντερ Τιμ Μοντγκόμερι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση BALCO (σελ. 98). Ο πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100 μέτρων ανέφερε ότι ο Κόντε του αποκάλυψε ότι «ο άνθρωπος της καθαρής (σ.σ. ο Αρνολντ) παρασκεύαζε τη χημική αυτή ουσία για αρκετούς Ελληνες αθλητές» και ότι «κανένας άλλος σπρίντερ δεν θα μπορούσε να τη λάβει παρά μόνο οι αθλητές της Ελλάδας»! Πρόκειται για μια αποκάλυψη-βόμβα που περιέχεται στην επίσημη δικογραφία. Αλλά ποιος ασχολείται;



ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Mark Fainaru-Wada, Lance Williams
«Game of Shadows»
(«Gotham Books», New York 2006)
Η υπόθεση BALCO και το σκάνδαλο ντόπινγκ που συντάραξε το μπέιζμπολ και τον στίβο στις ΗΠΑ, γραμμένη από τους δύο ερευνητές δημοσιογράφους της «San Francisco Chronicle», που την έφεραν στη δημοσιότητα παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης που επιχειρήθηκαν. Οι συγγραφείς κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε μεγάλο μέρος της δικογραφίας και τα άρθρα τους εμπόδισαν όσους ήθελαν να σκεπάσουν το σκάνδαλο. Το βιβλίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ. Ο άμεσα θιγόμενος, ο σούπερ σταρ του αμερικανικού μπέιζμπολ Μπάρι Μποντς, επιχείρησε να κινηθεί δικαστικά κατά του βιβλίου, αλλά τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε απορρίφθηκαν. Το βιβλίο περιλαμβάνει σημαντικές αποκαλύψεις για την ελληνική πτυχή της υπόθεσης. Ο «Ιός» βρίσκεται σε επαφή με τους συγγραφείς και έχει πρόσβαση στα ντοκουμέντα που αφορούν τους έλληνες προπονητές και αθλητές.

James A.R. Nafziger
«Περιστασιακές ενδείξεις ντόπινγκ: Πέρα από την BALCO»

Παρέμβαση του καθηγητή του δικαίου της Νομικής Σχολής Willamette (ΗΠΑ) στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικού Δικαίου, που διοργανώθηκε από τον Διεθνή Σύλλογο Αθλητικού Δικαίου, στην Αθήνα (26/11/04). Ο κ. Nafziger, με αφορμή την υπόθεση της BALCO, περιγράφει τις περιπτώσεις αποκάλυψης ντόπινγκ χωρίς τους τυπικούς ελέγχους των αθλητών, με τη χρήση των λεγομένων «μη αναλυτικών θετικών ενδείξεων».

«Τα ντοκουμέντα της σχέσης Τζέκου - Αρνολντ»
(«Ελευθεροτυπία», 7/11/05)
Η αποκάλυψη του «Ιού» για την ελληνική πτυχή του σκανδάλου ντόπινγκ, όπως περιγράφεται στις 50 σελίδες του εντάλματος έρευνας για τον παρασκευαστή της «καθαρής» στις ΗΠΑ.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 7/5/2006)

 

www.iospress.gr