Γράφει ο ΙΟΣ

 

 

Η ελληνική πτυχή στις 50 σελίδες του εντάλματος έρευνας για τον παρασκευαστή της «καθαρής» στις ΗΠΑ

 

Τα ντοκουμέντα της σχέσης Τζέκου - Αρνολντ

Μ
ε τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη στις ΗΠΑ η άσκηση δίωξης εις βάρος του Πάτρικ Αρνολντ, του χημικού και μποντιμπίλντερ, ο οποίος παρασκεύασε την «καθαρή», το σούπερ αναβολικό THG, με το οποίο όπως αποδείχτηκε ντοπάρονταν οι γνωστότεροι πρωταθλητές του στίβου, του μπέιζμπολ και του φούτμπολ.

Ο περίφημος Πάτρικ Αρνολντ, όταν διαφήμιζε τα σκευάσματά του και (αριστερά) όταν «φούσκωσε» από αυτά
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Κέβιν Ράιαν, εισαγγελέας της Βόρειας Καλιφόρνιας (κάτι σαν υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας), ο οποίος αναφέρθηκε και στη σχέση του Αρνολντ με δύο Ελληνες προπονητές, τον Ανδρέα Λιναρδάτο και τον Χρήστο Τζέκο.

Στις 50 σελίδες του εντάλματος έρευνας εις βάρος του Αρνολντ που συνέταξε η πράκτορας του FDA-OCI Τζάνετ Λέιν, στις 28 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται πράγματι πολλά στοιχεία για την ελληνική πτυχή της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η μία από τις πέντε κατηγορίες εις βάρος του Αρνολντ είναι ότι προμήθευε συνθετικά αναβολικά σε Ελληνες αθλητές!

Τα μηνύματα

Αποκαλύπτουμε σήμερα τα σημαντικότερα σημεία του εντάλματος έρευνας για τον Αρνολντ, στο οποίο περιλαμβάνονται συναλλαγές μεταξύ Αρνολντ και Τζέκου, αλλά και τα περιβόητα e-mail του αφεντικού της BALCO Βίκτορ Κόντε προς τον Λιναρδάτο. Αυτή τη φορά, όμως, τα ονόματα δεν είναι σβησμένα και τα μηνύματα δημοσιεύονται πλήρη:

Από Κόντε σε Λιναρδάτο:

«Αγαπητέ Ανδρέα. Σου στέλνω αυτό το e-mail από μια καινούργια, πιο εμπιστευτική ηλεκτρονική διεύθυνση. Παρακαλώ να χρησιμοποιείς αυτή τη διεύθυνση για κάθε εμπιστευτική επικοινωνία. Πρέπει να συμβουλεύσεις την Ολγα να πάψει να χρησιμοποιεί την καθαρή. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο Τρέβορ Γκράχαμ, ο Τιμ Μοντγκόμερι και ο Τζον Σμιθ έστειλαν ανωνύμως ένα δείγμα της καθαρής στους ελεγκτές της ΔΟΕ. Αυτό είναι ένα πολύ ατυχές γεγονός. Διαθέτω κάποιον από τα μέσα, ο οποίος μου επέστησε την προσοχή στο θέμα. Θα λάβω περισσότερες πληροφορίες συντόμως, ως προς το πότε ακριβώς θα αρχίσουν τον έλεγχο. Μάλλον αυτό θα συμβεί στο Γκραν Πρι ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Καθώς φαίνεται, ο Τρέβορ και η παρέα είδαν τις επιδόσεις της Ζάνα και του Ντουέιν και απελπίστηκαν. Θα θέλαμε επίσης να φτάσει αυτή η πληροφορία με κάποιον τρόπο στον προπονητή των Ελλήνων αθλητών Κεντέρη και Θάνου έτσι ώστε να μην αποδειχτεί κανείς θετικός σε έλεγχο. Φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να προσάψουν σε αθλητές κατηγορίες για χρήση "συναφών ουσιών". Αυτό είναι απλώς το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι διαθέτουν πλέον ένα δείγμα και μπορούν να εντοπίσουν την ουσία. Γι' αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να δουλεύουμε μόνο με αθλητές τους οποίους μπορούμε να εμπιστευόμαστε απολύτως. Εχουμε ήδη κάτι νέο στο οποίο δουλεύουμε και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε κάνα-δυο μήνες. Η Ολγα μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί τη λευκή κρέμα. Θα σε ενημερώσω μόλις λάβω νέα πληροφόρηση. Θα απαντήσω για τα προϊόντα SNAC από την άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση. Τα καλά νέα είναι ότι λάβαμε εγκαίρως την προειδοποίηση, έτσι ώστε να προλάβουμε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα σε έλεγχο. Χαιρετισμούς, Βίκτορ».

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για τη Ζάνα Μπλοκ και τον Ντουέιν Τσέιμπερς, ενώ η Ολγα είναι η Βασδέκη που είχε πράγματι προπονητή τον Λιναρδάτο. Η κυρία Βασδέκη έχει παραδεχτεί ότι επισκέφτηκε την έδρα της BALCO, αλλά ισχυρίζεται ότι απλώς προωθούσε το διατροφικό συμπλήρωμα του Κόντε ΖΜΑ που εμπορευόταν ο Λιναρδάτος στην Ελλάδα. Ο κ. Λιναρδάτος έχει αρνηθεί να απαντήσει στα ερωτήματά μας. «Καθαρή» είναι η ουσία THG, ενώ «κρέμα», ένα μείγμα τεστοστερόνης/επιτεστοστερόνης, το οποίο θεωρούσε τότε ο Κόντε ότι δεν είναι ανιχνεύσιμο στους ελέγχους ντόπινγκ.

Από Λιναρδάτο σε Κόντε:

«Αγαπητέ Βίκτορ. Σε ευχαριστώ γι' αυτή την πολύ σημαντική πληροφορία. Θα ειδοποιήσω αμέσως την Ολγα. Δεν κατάλαβα τη θέση σου για τον Ελληνα προπονητή του Κεντέρη και της Θάνου. Σε παρακαλώ να μου την επαναλάβεις. Νομίζω ότι στο μέλλον η καθαρή θα πρέπει να περιοριστεί σε έναν κύκλο πολύ έμπιστων προσώπων. Υπάρχει πρόβλημα και με τη βιταμίνη "S"; Περιμένω την απάντησή σου. Ανδρέας».

Η βιταμίνη «S» είναι κατά τις αμερικανικές αρχές η ουσία Modafinil, ένα διεγερτικό που ήδη βρίσκεται στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών ντοπαρίσματος.

Από Κόντε σε Λιναρδάτο:

«Αγαπητέ Ανδρέα. Ο λόγος που ο Ελληνας προπονητής πρέπει να γνωρίζει, είναι ότι αν κάποιος από τους αθλητές του συναντήσει πρόβλημα με τον έλεγχο, τότε οι ελεγκτές θα επιχειρήσουν να βρουν τα ίχνη της πηγής. Ρωτάω τον clearman (σ.σ.: τον άνθρωπο της "καθαρής", δηλαδή τον Πάτρικ Αρνολντ που την παρασκεύασε και τη διακινούσε, όπως φαίνεται από τα επόμενα μηνύματα) αν έχει ή όχι ενημερώσει τον Ελληνα για το πρόβλημα και λέει όχι, διότι δεν γνώριζε πώς να έρθει σε επαφή μαζί του. Εχεις καμιά ιδέα για το πώς να ενημερώσουμε τον Ελληνα προπονητή να πάψει να χρησιμοποιεί την "καθαρή"; Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βιταμίνη "S", ωστόσο δεν είμαι απολύτως βέβαιος. Βίκτορ».

Από Λιναρδάτο σε Κόντε:

«Αγαπητέ Βίκτορ. Ο Τζέκος και οι αθλητές του βρίσκονται τώρα σε διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί. Δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε άλλον αγώνα αυτή τη σεζόν. Θα έρθω σε επαφή με τον προπονητή μόλις επιστρέψει. Οπως καταλαβαίνεις, φαίνεται λίγο τρελό να μπω εγώ στο γραφείο του και να του πω να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό που χρησιμοποιεί, διότι... Μπορείς να φανταστείς την αντίδρασή του; Θα με κοιτάξει σα να 'χω έρθει από τον Αρη! Ισως αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί την "καθαρή" και μου ζητήσει τον λόγο, πώς τολμώ να του μιλήσω για τέτοια πράγματα... Και τελικά, πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο clearman πώς θα έρθει σε επαφή μαζί του; Κάνουν μαζί δουλειές τουλάχιστον τα τελευταία 5-6 χρόνια. Ανδρέας».

Ο Τζέκος κατονομάζεται εδώ για πρώτη φορά. Στο ένταλμα, το όνομά του αναφέρεται ως «Thickest», αλλά ο εισαγγελέας Κέβιν Ράιαν ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για τον Χρήστο Τζέκο. Το σημαντικό είναι η μαρτυρία του Λιναρδάτου για τη μακρόχρονη συνεργασία Τζέκου-Αρνολντ.

Από Κόντε σε Λιναρδάτο:

«Αγαπητέ Ανδρέα. Μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να αναφέρεις το όνομά μου στον Τζέκο. Πες του απλώς ότι ένα πουλάκι σού είπε ότι οι ελεγκτές της ΔΟΕ ερευνούν για τον Πάτρικ Αρνολντ και ότι πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον Πάτρικ. Ο Πάτρικ είπε ότι το τηλέφωνο του Τζέκου είναι κομμένο ή κάτι παρόμοιο. Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει ο Τζέκος, διότι αν συνεχίσει και κάποιος από τους αθλητές του βρεθεί θετικός σε έλεγχο, τότε θα βρουν τα ίχνη του Πάτρικ κι αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τον Τζέκο ούτε για τον Πάτρικ. Βίκτορ».

Το ένταλμα αναφέρεται και σε κάποιον άλλον συνεργάτη του Αρνολντ που κατέθεσε για σχέσεις με Ελληνες:

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον Βίκτορ Κόντε και την BALCO εντοπίστηκε ο φοιτητής φαρμακολογίας από το Χιούστον Miles Werre ως ένας πιθανός μάρτυρας. Τον Δεκέμβριο του 2004 ο Werre έδωσε κατάθεση στον πράκτορα του IRS Νοβίτσκι σε σχέση με την προσωπική του γνώση για τις δραστηριότητες του Κόντε και του Αρνολντ. Ο Werre παραδέχτηκε ότι παρασκεύαζε μίγμα τεστοστερόνης/επιτεστοστερόνης για τον Βίκτορ Κόντε, μια αναβολική κρέμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έρευνα για την BALCO. Ο Werre επίσης κατέθεσε ότι είχε γνωριμία με τον Αρνολντ μεταξύ 1999 και 2003 μέσω ανταλλαγής πολυάριθμων e-mail και ότι για πρώτη φορά έμαθε για τον Βίκτορ Κόντε από e-mail του Πάτρικ Αρνολντ. Ο Werre κατέθεσε ότι ο Αρνολντ τού είπε ότι παρασκευάζει συνθετικά αναβολικά. Κατέθεσε ακόμα ότι ο Αρνολντ έστειλε στον Werre τρία τέτοια συνθετικά αναβολικά. Επίσης κατέθεσε ότι ο Αρνολντ τού εξήγησε τη σύνθεση ορισμένων από τα αναβολικά σε e-mail και ότι ο Αρνολντ μίλησε στον Werre για αθλητές που έκαναν χρήση των ουσιών αυτών, συμπεριλαμβανομένων αθλητών από την Ελλάδα».

Οι επιταγές

Στο κεφάλαιο «Επιταγές από ελληνική μεταφορική εταιρεία κατατεθειμένες στον προσωπικό λογαριασμό του Αρνολντ», το ένταλμα έρευνας αναφέρει:

«Ο πράκτορας Νοβίτσκι απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά τραπεζικά δεδομένα του Πάτρικ Αρνολντ από την Bank of Illinois εκτελώντας δικαστικό ένταλμα. Κατά τον έλεγχο αυτών των δεδομένων, ο πράκτορας Νοβίτσκι εντόπισε τέσσερις επιταγές που είχαν κατατεθεί στον προσωπικό λογαριασμό του Αρνολντ και προέρχονταν από τον εταιρικό λογαριασμό της Demetrios Air Freight Company, μιας διεθνούς ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ημερομηνίες και τα ποσά των επιταγών που κατατέθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Αρνολντ έχουν ως εξής:
 

Ημερομηνία Ποσό Καταθέτης Δικαιούχος
31/7/2002 $ 1.000 Demetrios Air Freight Co. Patrick Arnold
2/12/2002 $ 1.000 Demetrios Air Freight Co. Patrick Arnold
14/4/2003 $ 1.000 Demetrios Air Freight Co. Patrick Arnold
21/5/2003 $ 2.000 Demetrios Air Freight Co. Patrick ArnoldΤον Αύγουστο 2005, ο πράκτορας Νοβίτσκι συνομίλησε με τον Εβανς Τσιαουσόπουλο, στέλεχος της Demetrios Air Freight Company και γιο του ιδιοκτήτη της εταιρείας Δημήτριου Τσιαουσόπουλου. Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει σε τι ακριβώς αντιστοιχούσαν οι τέσσερις επιταγές που κατατέθηκαν από την οικογενειακή του επιχείρηση στον λογαριασμό του Πάτρικ Αρνολντ, ο Τσιαουσόπουλος εξήγησε ότι ο πατέρας του είχε γνωριμία με τον Χρήστο Τζέκο, έναν γνωστό προπονητή στίβου και αντιπρόσωπο στην Ελλάδα.

Κατά τον Τσιαουσόπουλο, πριν από αρκετά χρόνια, ο Τζέκος προσέγγισε τον πατέρα του, Δημήτριο Τσιαουσόπουλο, και του ζήτησε να στείλει ένα "δείγμα" προϊόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Τζέκο, στην Ελλάδα. Ο Τζέκος είπε στον Δημήτριο Τσιαουσόπουλο ότι το "δείγμα" θα προερχόταν από έναν ιδιώτη, ονόματι Πάτρικ Αρνολντ. Ο Εβανς Τσιαουσόπουλος εξήγησε ότι η αποστολή ενός φορτίου ως δείγματος το απαλλάσσει από τελωνειακούς δασμούς.

Ο Τζέκος ζήτησε ακόμη από την Demetrios Air Freight Co. Inc. να πληρώσει τον Πάτρικ Αρνολντ από τον λογαριασμό της, αφού ο Τζέκος θα πλήρωνε την Demetrios για το προϊόν που έλαβε από τον Αρνολντ. Ο Τσιαουσόπουλος εξήγησε ότι αυτού του είδους η συναλλαγή δεν ήταν η συνήθης που χρησιμοποιούσε ο Τζέκος, καθώς πλήρωνε άμεσα τους Αμερικανούς προμηθευτές του, όχι μέσω της Demetrios Air Freight. Μολαταύτα, καθώς ο πατέρας του ήταν γνωστός του Τζέκου, του έκαναν αυτήν την εξυπηρέτηση και διέθεσαν τον τραπεζικό λογαριασμό τους για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Διάφανο υγρό

Κατά τον Εβανς Τσιαουσόπουλο, η Demetrios Air Freight έλαβε σε τέσσερις περιπτώσεις δέματα από τον Πάτρικ Αρνολντ για να τα προωθήσει στον Τζέκο, στην Ελλάδα. Ο Τσιαουσόπουλος άνοιξε τα δέματα που έρχονταν από τον Αρνολντ και εξέτασε το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με την περιγραφή του, κάθε φορτίο από τον Αρνολντ περιείχε ένα διαφανές πλαστικό δοχείο με βιδωτό πώμα. Το δοχείο αυτό περιείχε ένα διάφανο υγρό. Η περιγραφή του Τσιαουσόπουλου για τα δοχεία που έστελνε ο Αρνολντ για να προωθηθούν στον Τζέκο ταιριάζει με την εικόνα των δοχείων των Norbolethone, THG και DMT που βρέθηκαν στην αποθήκη του Κόντε και του Miles Werre, και η περιγραφή του περιεχομένου των δοχείων αυτών, ότι δηλαδή περιείχαν ένα "διάφανο υγρό", ταιριάζει με την εικόνα των ουσιών που βρέθηκαν στον Miles Werre, καθώς επίσης και με τις THG και DMT που βρέθηκαν στην αποθήκη του Κόντε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στην BALCO».

Ο κ. Τζέκος μέχρι στιγμής αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον Πάτρικ Αρνολντ.


(Ελευθεροτυπία, 7/11/2005)


 

www.iospress.gr