ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

 

Το φάντασμα της Balco στην Ελλάδα
 

 

Επεσαν όλοι πάνω στη 16χρονη κολυμβήτρια που βρέθηκε ντοπαρισμένη στο σχολικό πρωτάθλημα. Αλλά με ποιο ηθικό ανάστημα μπορούμε να εγκαλούμε -και να τιμωρούμε- τα παιδιά, όταν κανείς δεν μιλά για τη συγκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου ντόπινγκ όλων των εποχών;


Συμπληρώνεται σε λίγο καιρό ένας χρόνος από τη στιγμή που οι δύο πιο προβεβλημένοι Ελληνες πρωταθλητές του στίβου μπήκαν στη δίνη του μεγαλύτερου σκανδάλου ντόπινγκ που απασχόλησε ποτέ τη χώρα μας. Από την «αποφράδα» εκείνη μέρα του Αυγούστου 2004 που όλοι έψαχναν τον Κεντέρη και τη Θάνου έχουν μεσολαβήσει πολλά. Ομως η τελική πράξη του δράματος (ή της φαρσοκωμωδίας) δεν έχει παιχθεί ακόμα. Η αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, όπου προσέφυγε η IAAF μετά την τελική απαλλαγή των δύο αθλητών από την Πειθαρχική Επιτροπή που συγκρότησε ο ΣΕΓΑΣ, παρατείνει την εκκρεμότητα.

Για τα συμβάντα εκείνης της μέρας, για το τροχαίο, για την προθυμία ή μη των αθλητών να υποβληθούν σε ελέγχους, για το κρυφτούλι, έχουν ειπωθεί περίπου τα πάντα. Ομως με τη σοβαρότερη πτυχή της υπόθεσης αυτής δεν θεώρησε σκόπιμο να ασχοληθεί κανείς. Οχι μόνο οι αθλητικές αρχές της χώρας, αλλά ούτε οι πολιτικοί υπεύθυνοι για το χώρο του αθλητισμού. Οσο για τη σχετική δικαστική έρευνα που ζητήθηκε το Φεβρουάριο του 2004 από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη, αυτή δεν κατέληξε πουθενά. Ο σχετικός φάκελος παραμένει σε αδράνεια στα εισαγγελικά γραφεία της Ευελπίδων.

Αναφερόμαστε φυσικά στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου της Balco που ήρθε στην επιφάνεια ως παράπλευρη συνέπεια του διεθνούς δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος για τους δύο έλληνες αθλητές. Η υπόθεση που χαρακτηρίζεται στις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη υπόθεση ντόπινγκ όλων των εποχών έχει ήδη εμπλέξει μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του αμερικανικού (και ευρωπαϊκού) αθλητισμού. Εχουν ήδη τιμωρηθεί ή βρίσκονται υπό διερεύνηση είκοσι πρωταθλητές του στίβου και του μπέιζμπολ, η αφρόκρεμα. Τον Σεπτέμβριο φτάνει στο ακροατήριο και το ποινικό μέρος της υπόθεσης με τέσσερις κατηγορούμενους: τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας Balco (Bay Area Laboratory Cooperative) Βίκτορ Κόντε, τον αντιπρόεδρο Τζέιμς Βαλέντε και δύο συνεργάτες τους, τον Ουκρανό προπονητή στίβου Ρέμι Κορτσέμνι και τον Γκρεγκ Αντερσον, προπονητή του μεγαλύτερου αστεριού του μπέιζμπολ Μπάρι Μποντς.

Και μόνο στην Ελλάδα κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος να ασχοληθεί με την υπόθεση. Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε ότι η χώρα μας αποτελεί ένα σοβαρό κρίκο στην υπόθεση της Balco. Από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μόνο στην Ελλάδα υπήρχε (υπάρχει;) επίσημη αντιπροσωπεία της εταιρείας Snack, θυγατρικής της Balco, που ασχολείται με συμπληρώματα διατροφής. Το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι ο προπονητής στίβου Ανδρέας Λιναρδάτος, αποδέκτης των σοβαρότερων e-mail του Κόντε με επιβαρυντικό περιεχόμενο, δηλαδή με αναφορές σε χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές δικούς του (π.χ. Ολγα Βασδέκη) και του κ. Τζέκου (Κεντέρης και Θάνου).

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Τα e-mail «που καίνε» είχαν παρουσιαστεί από τις στήλες αυτές εδώ και εννιά μήνες (19/9/04). Δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι προτίμησαν να σιωπήσουν. Ο κ. Λιναρδάτος αποδέχτηκε ότι σ' αυτόν απευθυνόταν το ένα e-mail (αποσιωπώντας όλα τα άλλα) και περίπου έβγαλε τρελό τον άνθρωπο που αντιπροσώπευε στην Ελλάδα, δηλαδή τον κ. Κόντε. Υποστήριξε δηλαδή ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων αφορούσε τη συγγραφή βιβλίου εναντίον του ντόπινγκ! Σε συνέντευξή του σε αθλητική εφημερίδα σκαρφίστηκε και άλλο ένα επιχείρημα: πιάστηκε από το γεγονός ότι τα ονόματα στα e-mail (δηλαδή τα ονόματα Τζέκος, Κεντέρης, Θάνου) που δημοσιοποίησαν οι αμερικανικές αρχές είναι σβησμένα και απ' αυτό συμπέρανε ότι «ούτε οι Αμερικανικές αρχές ασχολήθηκαν με τα ονόματα και τα έσβησαν γιατί δεν υπήρχαν αποδείξεις» (Goal News, 16/2/04).

Φυσικά δεν επρόκειτο περί αυτού. Η απάλειψη των ονομάτων όσων προσώπων δεν διώκονται από την αμερικανική δικαιοσύνη είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αλλά ακόμα κι αυτό το «επιχείρημα» του κ. Λιναρδάτου τώρα καταρρίπτεται. Μετά από πολύμηνη έρευνα διαθέτουμε σήμερα επίσημα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί εις βάρος του Βίκτορ Κόντε. Ολα αυτά που μέχρι σήμερα έφταναν στον Τύπο μόνο ως δημοσιογραφικές πληροφορίες από δημοσιεύσεις ή υποθέσεις αμερικανών δημοσιογράφων τεκμηριώνονται σήμερα από τα ντοκουμέντα του κατηγορητηρίου. Υπήρχε μια μεγάλη δυσκολία να διασταυρωθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας, διότι οι σχετικοί δικονομικοί κανόνες είναι πολύ αυστηροί στις ΗΠΑ και αν υπάρξει διαρροή με ευθύνη της εισαγγελίας κάποιων στοιχείων κινδυνεύει όλη η δίωξη από απόλυτη ακυρότητα. Στις αρχές του χρόνου υπέβαλαν σχετική αίτηση ακυρότητας οι βασικοί κατηγορούμενοι, με κύριο επιχείρημα ότι κατά την επιδρομή των αρχών στο στρατηγείο της Balco στο Burlingame της Καλιφόρνια, στις 3/9/03 οι κατηγορούμενοι τέθηκαν υπό κράτηση χωρίς να τους διαβαστούν τα δικαιώματά τους. Είναι η γνωστή σκηνή που μας έχει γίνει οικεία από τις κινηματογραφικές ταινίες. Κατά την επιδρομή αυτή ο Κόντε και οι συνεργάτες του προέβησαν σε σημαντικές αποκαλύψεις, οι οποίες επιβαρύνουν τους ίδιους και άλλους.

Το δεύτερο επιχείρημα για το αίτημα ακυρότητας στηριζόταν στη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας στα μέσα ενημέρωσης και σε δικαστικές αρχές άλλων χωρών (δηλαδή της Ελλάδας) κατά παρέκκλιση των όρων της δικαστικής συνδρομής. Η προδικαστική αυτή υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί από τη δικαστή Σούζαν Ιλστον στις 6 Ιουνίου. Ομως με αιφνίδιο τρόπο αυτές οι αιτήσεις των κατηγορουμένων αποσύρθηκαν. Οι συνήγοροι του Κόντε και των συνεργατών του δεν έδωσαν κάποια εξήγηση, αλλά είναι σαφές ότι φοβήθηκαν μια προκαταρκτική ήττα που θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση των πελατών τους ενόψει της κύριας δίκης του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Πώς άλλωστε να κατηγορηθεί η εισαγγελία της Καλιφόρνια για παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, όταν ο ίδιος ο Κόντε σε δυο διαδοχικές συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας όχι μόνο παραδέχτηκε το ρόλο του στην προμήθεια πολλών πρωταθλητών με το σούπερ αναβολικό THG, αλλά κατονόμασε και μερικούς από τους ζωντανούς μύθους του αθλητισμού στις ΗΠΑ ως παράνομους πελάτες του;

Η αποκάλυψη

Το σημαντικό στοιχείο για το ελληνικές παράπλευρες απώλειες της υπόθεσης Balco που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα είναι ένα e-mail του Κόντε, το οποίο επιβεβαιώνει ότι ο Κεντέρης και η Θάνου έχουν πρόσβαση στις ίδιες ουσίες με τον Ντουέιν Τσέιμπερς. Οι ουσίες αυτές δεν είναι άλλες από την «καθαρή», δηλαδή την τετραϋδρογεστρινόνη (THG) και την «κρέμα» (δηλαδή το συνδυασμό τεστοστερόνης/επιτεστοστερόνης). Ο Τσέιμπερς ήταν από τους πρώτους αθλητές στους οποίους ανιχνεύτηκε η THG και έχει αποκλειστεί ισοβίως από τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η ύπαρξη του μηνύματος έγινε γνωστή τον περασμένο Νοέμβριο, σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η San Jose Mercury News (3/11/04). Μόλις μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία το δημοσίευμα, η αυθόρμητη αντίδραση του ελληνικού Τύπου ήταν να μιλήσει για «ισχυρισμούς σοκ των Αμερικάνων» ότι «Κεντέρης και Θάνου έπαιρναν το σούπερ αναβολικό THG» (Espresso, 4/11/04), για «αμερικανικό δημοσίευμα που κάνει λόγο ότι είχαν σχέση με το σκάνδαλο ντόπινγκ της Balco» (Απογευματινή, 4/11/04), για «διαδικτυακό πόλεμο» και «αμερικανικά δημοσιεύματα που εμπλέκουν Κεντέρη-Θάνου μέσω ...e-mail με την Balco» (Εθνος, 4/11/04) κ.λπ. Μόνο ο Σωκράτης Γκιόλιας στο Goal News θεώρησε δεδομένη την αυθεντικότητα του μηνύματος και επιχείρησε να δώσει μια εξήγηση επί της ουσίας. Ο δημοσιογράφος διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Κεντέρη (είναι κουμπάροι) και είναι αρχισυντάκτης της τηλεοπτικής εκπομπής του κ. Τριανταφυλλόπουλου που επιχείρησε την αποκατάσταση του αθλητή.

Η διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή διαθέτουμε -και το δημοσιεύουμε- επίσημο αντίγραφο του μηνύματος, το οποίο ρητά αναφέρεται στα δύο ονόματα των Ελλήνων αθλητών. Το έχουμε παραλάβει κατευθείαν από τις αρμόδιες αρχές. Φέρει την ένδειξη «Exhibit 10», είναι δηλαδή επίσημο «πειστήριο» της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ. Το επιχείρημα του κ. Γκιόλια είναι ότι μ' αυτό το μήνυμα «ο Κεντέρης και η Θάνου πρέπει να ευχαριστήσουν τον κ. Κόντε, αφού φαίνεται πλέον ότι ουδεμία σχέση είχαν με την εταιρεία».

Μάλιστα η υπεράσπιση των δύο Ελλήνων σπρίντερ και του προπονητή τους εξασφάλισε και μια έγγραφη βεβαίωση από τον κ. Κόντε. Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του Κεντέρη, μας γνωστοποίησε επιστολή του αφεντικού της Balco, όπου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Κόντε δήλωσε στις 13 Δεκεμβρίου 2004 ότι «ούτε εγώ ούτε η Balco είχαμε οιαδήποτε σχέση ή παρείχαμε οιαδήποτε υπηρεσία ή προϊόν στους Κωνσταντίνο Κεντέρη, Αικατερίνη Θάνου ή Χρήστο Τζέκο».

Αλλά κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι ο Τζέκος ή οι αθλητές του είχαν άμεση σχέση με τον Κόντε. Πρόκειται για απάντηση σε παραπειστικό ερώτημα. Τα ίδια τα επίμαχα mail του Κόντε αναδεικνύουν την αγωνία του να βρει μια άκρη για να ειδοποιήσει τον Τζέκο και τους αθλητές του να πάψουν να χρησιμοποιούν την «καθαρή», γιατί είναι πλέον ανιχνεύσιμη. Αν είχε άμεση σχέση, δεν θα κατέφευγε στον Λιναρδάτο για να ζητήσει τη βοήθειά του.

Οπως αναφέρει η επίσημη δικογραφία, ο Κόντε αποκάλυψε στους πράκτορες του IRS (εφορία των ΗΠΑ) που έκαναν την έρευνα στα γραφεία του ότι την «καθαρή» την προμηθεύτηκε από τον Πάτρικ Αρνολντ. Σ' αυτόν πρέπει να ανιχνευτεί η ελληνική διαδρομή της THG (βλ. διπλανές στήλες).

Αν, λοιπόν, ήθελαν πραγματικά να κάνουν χρήση κάποιας ανασκευαστικής δήλωσης του Κόντε οι υπερασπιστές των Κεντέρη-Θάνου-Τζέκου, θα έπρεπε να τον ρωτήσουν αν διαψεύδει τον εαυτό του και τα δέκα περίπου e-mail του που αναφέρονται στον Λιναρδάτο, τον Τζέκο και τους δύο αθλητές. Εδώ τα επιχειρήματα της πλευράς Τζέκου στερεύουν. Στο ίδιο σημείωμά του ο κ. Γκιόλιας επικαλείται το γεγονός ότι «ο ειδικός πράκτορας του IRS που έκανε την έρευνα, ο Τζεφ Νοβίτσκι, δεν αναφέρει πουθενά στην έκθεσή του τους Ελληνες αθλητές». Φυσικά, ο αμερικανός ειδικός πράκτορας δεν τους κατονομάζει για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Ομως περιλαμβάνει στην έκθεσή του όλα αυτά τα e-mail και τους «φωτογραφίζει» σε σημείο που δεν είναι δυνατόν να αμφιβάλλει κανείς. Και φυσικά στο ακροατήριο (δηλαδή τον Σεπτέμβριο) θα αναφερθούν τα ονόματα. Το μόνο που κάνει λοιπόν η πλευρά Τζέκου είναι να κερδίζει λίγο χρόνο, διακινδυνεύοντας όμως την αξιοπιστία της.

Η ανατροπή των στερεότυπων

Η υπόθεση Balco έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ανατρέπει τα δύο βασικά στερεότυπα που επικρατούν στην ελληνική δημόσια συζήτηση για το ντόπινγκ.

α) Η θεωρία ότι ντοπαρισμένος είναι όποιος συλλαμβάνεται ντοπαρισμένος. Πρόκειται για την πάγια γραμμή άμυνας όσων ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και κάποια στιγμή αποκαλύπτεται σχέση τους με απαγορευμένες ουσίες. Την άποψη αυτή είχε εκφράσει και ο κ. Τζέκος ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής. Το ίδιο επιχείρημα διατυπώνεται και ανάποδα, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να ντοπάρεται κάποιος που έχει υποστεί τόσους πολλούς ελέγχους.

Το είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Θάνου: «Πρέπει να είναι ηλίθιος ένας αθλητής για να παίρνει ανιχνεύσιμες απαγορευμένες ουσίες, όταν ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο» (BHMAgazino, 27/3/05, συνέντευξη στον Θανάση Λάλα). Αλλά η υπόθεση της Balco είναι ακριβώς αυτή. Η ουσία THG που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου δεν ανιχνευόταν την περίοδο που τη χορηγούσαν ο Κόντε, ο Αρνολντ και οι συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο. Ως μη ανιχνευόμενη ουσία δεν περιλαμβανόταν φυσικά στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών. Οι αθλητές που έκαναν χρήση αυτής της ουσίας δεν ήταν δηλαδή ηλίθιοι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βίκτορ Κόντε δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News ότι το να περνάς τον έλεγχο ντόπινγκ είναι σαν να κλέβεις καραμέλες από ένα μωρό. Και καλά, ο Κόντε είναι κατηγορούμενος και λέει ότι θέλει. Αλλά και ο καθηγητής Τσαρλς Γιεσάλις, αυθεντία σε ζητήματα αναβολικών και ντόπινγκ επί μία 20ετία, δήλωσε πριν από λίγες μέρες στον Dave Kindred του The Sporting News ότι οι «έλεγχοι ντόπινγκ πιάνουν μόνο τους ηλίθιους, τους αφελείς και τους απρόσεκτους».

β) Η θεωρία ότι όλο το σκάνδαλο Κεντέρη Θάνου δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απόληξη της ζήλιας ή του μισελληνισμού των ξένων μέσων ενημέρωσης ή της ΔΟΕ. Στην πιο επεξεργασμένη εκδοχή της η θεωρία αυτή αναφέρεται σε οικονομικά συμφέροντα που έχουν ταυτιστεί με τους αμερικανούς σπρίντερ και δεν βλέπουν με καλό μάτι τους Ελληνες (βλ. συνέντευξη Κεντέρη σε Τριανταφυλλόπουλο-Γκιόλια, 31/10/04, Alter).

Λές και δεν είναι οι ίδιες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει το σπόνσορινγκ και των Ελλήνων αθλητών. Αλλά η θεωρία αυτή ανατρέπεται κυρίως από το γεγονός ότι η υπόθεση Balco έχει ήδη ξεκληρίσει την αφρόκρεμα του αμερικανικού στίβου. Ειδικά στα σπριντ βρίσκονται υπό εξέταση οι δύο σημαντικότεροι πρωταθλητές της τελευταίας περιόδου.

Οσο κι αν αυτό δεν μας αρέσει, με τους Ελληνες ασχολούνται ελάχιστα. Τηρουμένων των αναλογιών το αντίστοιχο αμερικανικό δίδυμο, οι σπρίντερ Τιμ Μονγκόμερι και Μάριον Τζόουνς, βρίσκονται υπό συνεχή έλεγχο από τη στιγμή που τα ονόματά τους συνδέθηκαν με την Balco.

Οι αναλογίες: Οι δυο αμερικανοί σπρίντερ δεν έχουν βρεθεί ποτέ θετικοί σε ντόπινγκ τεστ και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν έκαναν ποτέ χρήση παράνομης ουσίας. Μετά από μια χαμένη σεζόν παρουσιάστηκαν και οι δύο το περασμένο Σαββατοκύριακο στους προκριματικούς αγώνες των ΗΠΑ ενόψει παγκοσμίου πρωταθλήματος. Είχαν κι οι δυο δηλώσει ότι θα πάρουν το αίμα τους πίσω. Ο Μοντγκόμερι δεν έκανε καν τον κόπο να κατέβει στο στίβο. Η Τζόουνς κατέβηκε, έκανε προθέρμανση και ...αποχώρησε.
 

Αθώωση εκ των προτέρων

Δεν είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε το βάλτωμα της έρευνας για την υπόθεση της Balco στην Ελλάδα. Θυμίζουμε τη διαδοχή των γεγονότων. Μόλις πρωτοδημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι εμπλέκονται έλληνες αθλητές και προπονητές στην υπόθεση, έσπευσε να καθαρίσει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σεβαστής: «Προφανώς πρόκειται για μία ακόμη κακόγουστη επανάληψη της ανθελληνικής προπαγάνδας που δυσφημεί και προσβάλλει τον ελληνικό αθλητισμό. Το μόνο πραγματικό στοιχείο φαίνεται ότι είναι κάποιο e-mail που στάλθηκε σε κάποιον Ελληνα προπονητή, το περιεχόμενο του οποίου καταρχήν δεν λέει τίποτα. Ας αφήσουμε την αμερικανική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και αν υπάρξουν στοιχεία, τότε θα δούμε περί τίνος πρόκειται. Μέχρι τότε όμως απαιτείται σοβαρότητα και σεβασμός» (15/2/04).

Τρεις μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε «με ιδιαίτερη λαμπρότητα» η ετήσια βράβευση των πρωταθλητών του στίβου. Αυτή τη φορά ήταν ο εκπρόσωπος της πολιτείας γεν. γραμ. Αθλητισμού Νίκος Εξαρχος που καθάρισε, όταν ρωτήθηκε για την Balco: «Εχει αρχίσει μια μάχη. Θα μας πολεμήσουν, αφού δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα έχουν αντιπάλους τους αθλητές όπως ο Κεντέρης και άλλοι». Κεντέρης, Θάνου και Τζέκος φυσικά βραβεύτηκαν. Στη βράβευση παρευρισκόταν και ο γενικός γραμματέας της IAAF, Ιστβάν Γκιουλάι, ο οποίος ήταν προσεκτικός στη δήλωσή του («δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τίποτα, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τα γεγονότα και δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ»), αλλά φρόντισε κι αυτός να καθαρίσει: «Το e-mail δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο».

Λίγους μήνες αργότερα η ίδια η IAAF θα περιλάμβανε αυτά τα e-mail στο επίσημο κατηγορητήριο εις βάρος Κεντέρη και Θάνου.

Και τώρα τι γίνεται;

Ας επαναλάβουμε ότι γνώμη μας είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διωχτούν ποινικά οι δύο ή οποιοιδήποτε άλλοι αθλητές. Ο τελευταίος που ευθύνεται γι' αυτή την υπόθεση είναι οι αθλητές. Οχι επειδή τάχα είναι παιδιά ή δεν γνωρίζουν τι τους παρέχει στα κοκτέιλ που τους δίνει ο προπονητής τους, αλλά επειδή δεν μπορεί να αποδοθεί σ' αυτούς το γεγονός ότι είναι συνώνυμο του πρωταθλητισμού το κρυφτούλι με τα αναβολικά.

Εχουμε και με άλλη ευκαιρία προτείνει να τιμωρείται όχι ο αθλητής που πιάνεται ντοπαρισμένος, αλλά (με αυξανόμενη βαρύτητα) ο προπονητής του, το σωματείο του, η ομοσπονδία του και η χώρα του. Μόνο μ' αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσουμε αν είναι ειλικρινείς οι διακηρύξεις για «πάταξη του ντόπινγκ».

Αν λοιπόν επιμένουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης Balco και στην ελληνική της διάσταση είναι για να κάνουμε σαφείς τους τρόπους που διεξάγεται ο πρωταθλητισμός σ' όλο τον κόσμο και για να προειδοποιήσουμε τους νέους κυρίως αθλητές ότι το κόστος της επιτυχίας είναι πολύ βαρύ. Οσοι επιμένουν να εξετάζουν μόνο την υπόθεση των λεπτομερειών ενός τροχαίου ή να εστιάζουν την προσοχή τους τις τυπικές προϋποθέσεις ενός ελέγχου που δεν έγινε ποτέ απλώς ρίχνουν στάχτη στα μάτια τα δικά μας και τα δικά τους.Η ελληνική διαδρομή της Balco

Εχουμε ξαναγράψει ότι τα κρίσιμα πρόσωπα για να ανιχνευτεί η ελληνική διαδρομή της THG είναι δύο, ο Ανδρέας Λιναρδάτος και ο Πάτρικ Αρνολντ. Κατά παράδοξο τρόπο είναι τα δυο πιο σιωπηλά πρόσωπα σ' αυτή την υπόθεση. Για τον κ. Λιναρδάτο και την άρνησή του να δώσει εξηγήσεις για όλη αυτή την υπόθεση έχουμε ξαναγράψει αναλυτικά. Οπωσδήποτε είναι τουλάχιστον περίεργο να αποφεύγει να μιλήσει για την Balco, όταν είναι ο μοναδικός επίσημος αντιπρόσωπος του Κόντε εκτός ΗΠΑ. Αλλά εξίσου περίεργο είναι και ότι η περίπτωση αυτή δεν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ούτε των μέσων ενημέρωσης ούτε των ελληνικών αρχών (αθλητικών, δικαστικών και κοινοβουλευτικών) που έχουν ασχοληθεί με την έρευνα του ελληνικού σκανδάλου ντόπινγκ. Επίσης ανεξήγητο είναι το γεγονός ότι δεν έχουν κληθεί για να καταθέσουν

Πώς όμως να ερμηνευτεί η σιωπή του Πάτρικ Αρνολντ; Ο σχεδόν αυτοδίδακτος αλλά ταλαντούχος αυτός χημικός που έχει την ιδιότητα και του μποντιμπίλντερ και δοκιμάζει τα προϊόντα που παράγει έχει υποδειχτεί από τον Βίκτορ Κόντε ως παρασκευαστής και προμηθευτής της THG. Το γεγονός αυτό έχει επιβεβαιώσει στη δική του κατάθεση ο αντιπρόεδρος της Balco Τζέιμς Βαλέντε: «Ο Βαλέντε επιβεβαιώνει ότι η 'καθαρή' είναι μια υγρή ουσία, την οποία προμηθεύτηκε ο Κόντε από τον Πάτρικ Αρνολντ», γράφουν στο υπόμνημά τους οι πράκτορες της αμερικανικής εφορίας IRS που επέδραμαν στην Balco το Σεπτέμβριο του 2003.

Στα e-mail το Κόντε προς τον Λιναρδάτο γίνεται σαφής αναφορά στη σχέση του Αρνολντ με τον έλληνα προπονητή και εξηγεί ότι πρέπει να ειδοποιηθεί για να πάψουν να χρησιμοποιούν οι αθλητές του την 'καθαρή', διότι πλέον ανιχνεύεται. "Ο λόγος που ο Ελληνας προπονητής πρέπει να γνωρίζει, είναι ότι αν κάποιος από τους αθλητές του συναντήσει πρόβλημα με τον έλεγχο, τότε οι ελεγκτές θα επιχειρήσουν να βρουν τα ίχνη της πηγής». Στο ερώτημα του Λιναρδάτου πώς να απευθυνθεί στον (ανταγωνιστή του) Ελληνα προπονητή, ο Κόντε απαντά: «Πες του απλώς ότι ένα πουλάκι σου είπε ότι οι ελεγκτές της ΔΟΕ ερευνούν για τον Πάτρικ Αρνολντ και ότι πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον Πάτρικ. (...) Αν συνεχίσει και κάποιος από τους αθλητές του βρεθεί θετικός σε έλεγχο, τότε θα βρουν τα ίχνη του Πάτρικ κι αυτό δεν είναι καλό».

Οπως έχουμε αποκαλύψει από τις στήλες αυτές, ο Τζέκος αντέγραφε στην εμπορική του ιστοσελίδα -χωρίς να τον κατονομάζει- τον Αρνολντ και τις απόψεις του για τα στεροϊδή προηγμένης τεχνολογίας, τις προορμόνες. Τώρα πια οι προορμόνες είναι απαγορευμένες στις ΗΠΑ και η ιστοσελίδα του Τζέκου έχει εξαφανιστεί από το διαδίκτυο. Διαθέτουμε βέβαια αντίγραφό της.

Οσο για τον Πάτρικ Αρνολντ, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι είναι στο επίκεντρο των ερευνών των αμερικανικών δικαστικών αρχών από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο. Ολοι οι εξεταζόμενοι ερωτώνται για τη σχέση τους με τον Αρνολντ. Τον περασμένο Φεβρουάριο πιάστηκε στον Καναδά μια νέα ουσία, η DMT, η οποία έχει σημαντικές ομοιότητες με την THG. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ελιοτ Αλμοντ της San Jose Mercury News που θεωρείται αυθεντία στο θέμα του ντόπινγκ και παρακολουθεί στενά την υπόθεση της Balco, οι αρχές διαθέτουν σημαντικό στοιχείο που συνδέει τον Αρνολντ με την παρασκευή της νέας ουσίας.

Το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ασκηθεί δίωξη εις βάρος του Αρνολντ μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους. Είτε δεν έχει τεκμηριωθεί η σχέση του με την εμπορική εκμετάλλευση της ανακάλυψής του (η απλή παρασκευή δεν είναι αδίκημα) είτε αποτελεί μάρτυρα κατηγορίας που οι αρχές θα εμφανίσουν στο ακροατήριο. Σε δύο μήνες θα ξέρουμε.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

«Τα e-mails που καίνε»
(19/9/04)
«Στα ίχνη της 'καθαρής'»
(26/9/04)
«Οταν μιλάει ο Βίκτορ»
(19/12/2004)
Οι τρεις έρευνες του «Ιού» για την υπόθεση της Balco και την ελληνική της απόληξη.

Βουλή των Ελλήνων
Διακομματική Επιτροπή

«Για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον αθλητισμό»
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της ειδικής επιτροπής της Βουλής που ασχολήθηκε με το ντόπινγκ από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Ιουνίου και αναμένεται να εκδώσει πόρισμα. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν πλούσιο υλικό, αλλά εικονογραφούν και την αδυναμία των θεσμικών φορέων της πολιτείας να αντιμετωπίσουν με πρακτικά μέτρα το φαινόμενο. Αποδεικνύεται με πανηγυρικό τρόπο και η υποκρισία των ελέγχων αντιντόπινγκ, όπου ελεγχόμενος και ελέγχων συμπίπτουν στον ίδιο αθλητικό φορέα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής απέρριψε αίτημα να κληθούν και να καταθέσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι αθλητές (Κεντέρης, Θάνου, Σαμπάνης), με τη δικαιολογία ότι εκκρεμεί δικαστική διερεύνηση του θέματος. Οσο για την υπόθεση Balco, σ' αυτήν αναφέρθηκε μόνο ο Γιώργος Λιάνης.

Charles E. Yessalis
Virginia S. Cowart
"The steroids Game"

(Human Kinetics, 1998)
Η χρήση των αναβολικών στεροειδών στον αθλητισμό.

Τάκης Γεωργακόπουλος
«Ντόπινγκ. Μεταξύ επιτρεπτού και απαγορευμένου»

(εκδ. Ποντίκι, Αθήνα 2004)
Συνοπτικό εγχειρίδιο για τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών στο σύγχρονο αθλητισμό, που περιλαμβάνει στοιχεία και για το σκάνδαλο Balco.

Σταύρος Χάντζος
«Ντόπινγκ. Από το σχολείο στο θάνατο»

(εκδ. Κάκτος, Αθήνα 2004)
Μαχητική σύνοψη του προβλήματος των ναρκωτικών «εκ των έσω», δηλαδή από έναν ειδικό αθλητίατρο.

 

(Ελευθεροτυπία, 3/7/2005)

 

www.iospress.gr