ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

 

Τα e-mail που καίνεΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   Το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ των τελευταίων δεκαετιών έχει καθώς φαίνεται ελληνοαμερικανικό χρώμα. Επίσημη έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών περιλαμβάνει επιβαρυντικά στοιχεία για προπονητές και αθλητές. Αλλά η μεγαλύτερη απόδειξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ αμερικανών παρασκευαστών και ελλήνων συνεργατών τους..

 

Εστω και με καθυστέρηση έξι μηνών οι ανακριτικές αρχές που εξετάζουν την υπόθεση του ντόπινγκ αποφάσισαν να απευθυνθούν στην αμερικανική δικαιοσύνη και να ζητήσουν στοιχεία και υλικό για τη θρυλούμενη ελληνική πλευρά της περιβόητης υπόθεσης Balco. Αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να είχαν ζητηθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Λιάνης είχε διαβιβάσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον αρμόδιο επί αθλητικών ζητημάτων εισαγγελέα κ. Σανιδά ένα φάκελο με δημοσιεύματα που μιλούσαν γι' αυτή την αμαρτωλή σχέση. Τότε όμως επικρατούσε η άποψη ότι όλα αυτά είναι αποκυήματα της ανθελληνικής φαντασίας των ξένων και ειδικά των Αμερικανών, οι οποίοι συνωμοτούσαν κατά της ολυμπιακής προσπάθειας της χώρας μας. Φυσικά οι ίδιοι οι Αμερικάνοι είχαν ξεκληρίσει την αφρόκρεμα των δικών τους πρωταθλητών στο πλαίσιο της έρευνας για την Balco, αλλά αυτά εμείς δεν τα τρώγαμε. Ηρθε τώρα η ώρα να τα φάμε αμάσητα.

Αποκαλύπτουμε σήμερα το περιεχόμενο του φακέλου που θα αποσταλεί από τους Αμερικανούς στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής. Θα αποτελείται από την ένορκη έκθεση του ειδικού πράκτορα της αμερικανικής εφορίας (IRS) Τζεφ Νοβίτσκι, ο οποίος ερεύνησε επί ένα χρόνο την εταιρεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άδεια έρευνας των χώρων της εταιρείας Balco και τους ιδιωτικούς χώρους του αφεντικού της, του διατροφολόγου (και πρώην μουσικού) Βίκτορ Κόντε. Θα συνοδεύεται από στοιχεία χρήσης αναβολικών στο χώρο της εταιρείας και από πολλά έγγραφα τα οποία πιστοποιούν τη λειτουργία μιας παράλληλης (και κρυφής) οικονομικής δοσοληψίας, απόδειξη διακίνησης παράνομων ουσιών.

Αν και ο ίδιος ο Κόντε αρνείται οποιαδήποτε σχέση με παράνομα σκευάσματα, στην έκθεση του κ. Νοβίτσκι περιλαμβάνονται δικά του ηλεκτρονικά μηνύματα με εξαιρετικά αποκαλυπτικό περιεχόμενο. Κατά διαβολική σύμπτωση το μεγάλο μέρος αυτής της επιβαρυντικής αλληλογραφίας του Κόντε έχει ως αποδέκτη έναν Ελληνα προπονητή-συνεργάτη του. Η ελληνική, δηλαδή, πτυχή του σκανδάλου φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Το ιστορικό της Balco

Η αρχική έρευνα για την Balco από το IRS διατάχτηκε το καλοκαίρι του 2002, όταν στις φορολογικές δηλώσεις δύο επιφανών αθλητών-πελατών της εταιρείας (Μπάρι Μποντς, μπέιζμπολ και Μπίλι Ρομανόφσκι, αμερικανικό ποδόσφαιρο) διαπιστώθηκαν υπέρογκα ποσά πληρωμής των υπηρεσιών της. Το σκάνδαλο, όμως, ξέσπασε τον Ιούνιο του 2003, όταν ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης έστειλε μια χρησιμοποιημένη σύριγγα στην Υπηρεσία Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ, την USADA. Οπως παραδέχτηκε πολύ αργότερα ο ίδιος, αποστολέας ήταν ο Τρέβορ Γκράχαμ, προπονητής του χρυσού Ολυμπιονίκη των 100 μέτρων Τζάστιν Γκάτλιν. Οι αναλυτές της USADA διαπίστωσαν ότι η σύριγγα περιείχε την ουσία THG (τετραϋδρογεστρινόνη), δηλαδή ένα αναβολικό, το οποίο μέχρι τότε δεν ήταν δυνατόν να ανιχνευτεί στους ελέγχους αντιντόπινγκ. Η ανακάλυψη οδήγησε στην καλιφορνέζικη εταιρεία Balco και τον ιδιοκτήτη της Βίκτορ Κόντε. Τον Οκτώβριο του 2003 έγινε γνωστό ότι ο αναδρομικός έλεγχος δειγμάτων απέδειξε ότι πολλοί αθλητές είχαν κάνει χρήση της THG ή άλλων απαγορευμένων σκευασμάτων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η THG προερχόταν από το εργαστήριο της Balco.

Ηδη έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος του Βίκτορ Κόντε, του αντιπροέδρου της εταιρείας Τζιμ Βαλέντε, του Ουκρανού προπονητή Ρέμι Κορτσέμνι και του Αμερικανού προπονητή Γκρεγκ Αντερσον. Ολοι αρνούνται την ενοχή τους και επιμένουν ότι ασχολούνταν μόνο με συμπληρώματα διατροφής. Αλλά και πολλοί αθλητές έχουν συμπαρασυρθεί σ’αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο:

Ο βρετανός πρωταθλητής των 100 μ. Ντουέιν Τσάμπερς, η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 100 και τα 200 μ. Κέλι Γουάιτ, ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μ. Τιμ Μοντγκόμερι, ο αργυρός ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στα 400 Αλβιν Χάρισον, η σπρίντερ Κρίστι Γκέινς, οι εμποδιστές Σάντρα Γκλόβερ, Κρις Φίλιπς και Ερικ Τόμας, ο ακοντιστής Κέβιν Τοτ και ο σφυροβόλος Τζον Μακ Γιούιν. Κάποιοι απ’ αυτούς βρέθηκαν θετικοί και στην ουσία «μονταφινίλ», πάλι σε σχέση με την Balco. Το μονταφινίλ χρησιμοποιείται για να σκεπάσει τη χρήση του THG. Αλλοι αθλητές, όπως ο ποδηλάτης Ανταμ Σμπιχ, βρέθηκαν θετικοί στην ερυθροποιητίνη, ενώ ο πελάτης του Κόντε σφαιροβόλος Σ.Τζ.Χάντερ βρέθηκε να έχει ξεπεράσει 1000 φορές το όριο στο στεροειδές ναδρολόνη. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους αθλητές αποκλείστηκαν ή αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες. Κάποιοι ομολόγησαν τη χρήση (Τσέιμπερς), ενώ ο Χάντερ αποκάλυψε ότι THG έπαιρνε και η πρώην γυναίκα του, η διάσημη Μάριον Τζόουνς. Αυτά για το στίβο, διότι στα ομαδικά αθλήματα η μπάλα των αποκαλύψεων πήρε ολόκληρες ομάδες.

Ο ελληνικός φάκελος

Στα ηλεκτρονικά μηνύματα του Κόντε κρύβεται όλη η ουσία της υπόθεσης. Μέχρι σήμερα έχει δει το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα μόνο το πρώτο e-mail της σειράς. Τα ονόματα αθλητών και προπονητών που αναφέρονται είναι σβησμένα, αλλά η περιγραφή του Νοβίτσκι δεν αφήνει αμφιβολίες. Στα αρχικά δημοσιεύματα του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού Τύπου δημιουργήθηκε μπλέξιμο μεταξύ του έλληνα αποδέκτη και του άλλου έλληνα προπονητή που αναφέρεται. Πολύ γρήγορα όμως διαπιστώθηκε ότι αποδέκτης δεν ήταν ο κ. Τζέκος, όπως αρχικά υποτέθηκε, αλλά ένας άλλος συνάδελφός του, ο προπονητής-μάνατζερ Ανδρέας Λιναρδάτος. Το παραδέχτηκε ο ίδιος σε δήλωσή του προς την αθλητική εφημερίδα Goal News (16/2/04). Βέβαια ο κ. Λιναρδάτος φαίνεται ότι δεν γνώριζε πως η έκθεση του ειδικού πράκτορα Νοβίτσκι περιλάμβανε σωρεία άλλων e-mail, τα οποία έχουν αποκαλυπτικό περιεχόμενο. Τα δημοσιεύουμε σήμερα για πρώτη φορά.

Η τακτική αλληλογραφία και η οικειότητα μεταξύ Κόντε και Λιναρδάτου είναι απολύτως φυσιολογική, εφόσον ο έλληνας μάνατζερ είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Balco για όλη την Ευρώπη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτή η συνεργασία περιορίζεται στην εισαγωγή των (καθόλα νόμιμων) συμπληρωμάτων διατροφής της Balco, τα οποία διακινούνται με την άλλη εταιρεία-σφραγίδα του Κόντε, την Snac System. Ομως η αλληλογραφία δεν αναφέρεται σ’ αυτά. Στο (γνωστό) αρχικό e-mail ο Κόντε αναφέρει στον Λιναρδάτο:

1ο e-mail

«Σου στέλνω αυτό το e-mail από μια καινούργια, πιο εμπιστευτική ηλεκτρονική διεύθυνση. Παρακαλώ να χρησιμοποιείς αυτή τη διεύθυνση για κάθε εμπιστευτική επικοινωνία. Πρέπει να συμβουλεύσεις τον --- (σβησμένο) να πάψει να χρησιμοποιεί την καθαρή (clear). Πρόσφατα ανακάλυψα ότι οι ---, ---, και --- (τρία σβησμένα ονόματα) έστειλαν ανωνύμως ένα δείγμα της 'καθαρής' στους ελεγκτές της ΔΟΕ. Αυτό είναι ένα πολύ ατυχές γεγονός. Διαθέτω κάποιον από τα μέσα, ο οποίος μου επέστησε την προσοχή στο θέμα. Θα λάβω περισσότερες πληροφορίες συντόμως, ως προς το πότε ακριβώς θα κάνουν τον έλεγχο. Μάλλον αυτό θα συμβεί στο Γκραν Πρι ή στο Παγκόσμιο Κύπελο. Καθώς φαίνεται, ο --- (σβησμένο όνομα) και η παρέα είδαν τις επιδόσεις των --- (σβησμένα τρία ονόματα) και απελπίστηκαν. Θα θέλαμε επίσης να φτάσει αυτή η πληροφορία με κάποιο τρόπο στον προπονητή των ελλήνων αθλητών (σβησμένα δύο ονόματα) έτσι ώστε να μην αποδειχτεί κανείς θετικός σε έλεγχο. Φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να προσάψουν σε αθλητές κατηγορίες για χρήση 'συναφών ουσιών'. Αυτό είναι απλώς το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι διαθέτουν πλέον ένα δείγμα και μπορούν να εντοπίσουν την ουσία. Γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό να δουλεύουμε μόνο με αθλητές τους οποίους μπορούμε να εμπιστευόμαστε απολύτως. Εχουμε ήδη κάτι νέο στο οποίο δουλεύουμε και θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε κάνα-δυό μήνες. Είναι okay για τον --- (σβησμένο ένα όνομα) να χρησιμοποιήσει τη λευκή κρέμα. Θα σε ενημερώσω μόλις λάβω πληροφόρηση. Θα απαντήσω για τα προϊόντα SNAC από την άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση. Τα καλά νέα είναι ότι λάβαμε εγκαίρως την προειδοποίηση, έτσι ώστε να προλάβουμε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα σε έλεγχο».

2ο e-mail

Την επομένη (21/8/02), ο Κόντε με νέο μήνυμα προς τον Λιναρδάτο διευκρινίζει περισσότερο τους φόβους του:

"Ο λόγος που ο έληνας προπονητής πρέπει να γνωρίζει, είναι ότι αν κάποιος από τους αθλητές του συναντήσει πρόβλημα με τον έλεγχο, τότε οι ελεγκτές θα επιχειρήσουν να βρουν τα ίχνη της πηγής. Ρωτάω τον clearman (σ.σ.: τον άνθρωπο της 'καθαρής') αν έχει ή όχι ενημερώσει τον Ελληνα για το πρόβλημα και λέει όχι, διότι δεν γνώριζε πώς να έρθει σε επαφή μαζί του. Εχεις καμιά ιδέα για το πώς να ενημερώσουμε τον έλληνα προπονητή να πάψει να χρησιμοποιεί την 'καθαρή';»

3ο e-mail

Ο Λιναρδάτος απαντά αμέσως:

«Φαίνεται λίγο τρελό να μπω εγώ στο γραφείο του και να του πω να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτό που χρησιμοποιεί, διότι... Μπορείς να φανταστείς την αντίδρασή του; Θα με κοιτάξει σα νάχω έρθει από τον Αρη! Ισως αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί την 'καθαρή' και μου ζητήσει το λόγο πώς τολμώ να του μιλήσω για τέτοια πράγματα... Ο προπονητής και οι αθλητές του βρίσκονται τώρα σε διακοπές σε ένα ελληνικό νησί. Δεν θα ξανατρέξουν αυτή τη σεζόν.»

4ο e-mail

Στις 24 Αυγούστου 2002 ο Κόντε συμβουλεύει τον Λιναρδάτο να μην αναφερθεί το όνομά του στον «έλληνα προπονητή» και συμπληρώνει:

«Πες του απλώς ότι ένα πουλάκι σου είπε ότι οι ελεγκτές της ΔΟΕ ερευνούν για τον Πάτρικ Αρνολντ και ότι πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον Πάτρικ. (...) Αν συνεχίσει και κάποιος από τους αθλητές του βρεθεί θετικός σε έλεγχο, τότε θα βρουν τα ίχνη του Πάτρικ κι αυτό δεν είναι καλό».

5ο e-mail

Στις 16 Νοεμβρίου 2002 κάποιος ειδοποιεί τον Κόντε ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) έχει βάλει στο στόχαστρο τους Ελληνες:

«Η IAAF και η WADA κυνηγούν σαν τρελές τους έλληνες αθλητές! Το πρόβλημα είναι ότι οι έλληνες αθλητές εμφανίζονται μόνο στις μεγάλες διοργανώσεις και παίρνουν τα μετάλλια. Μετά εξαφανίζονται… Η WADA δεν είναι ευτυχής μαζί μας, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να πιάσουν κανέναν».

6ο e-mail

Στις 20 Νοεμβρίου 2002 ο Κόντε στέλνει το ακόλουθο μήνυμα με τίτλο «EPO»:

«Πώς μπορώ να αξιοποιήσω τις επαφές που διατηρείς για το Ε χωρίς να διακινδυνεύσω; Εχεις καμιά ιδέα; Μήπως σχεδιάζεις να έρθεις σύντομα εδώ εσύ κι ο --- (σβησμένο όνομα); Αλλάξαμε ορισμένα πρωτόκολλα για το L και το C. Είμαι σίγουρος ότι η σύντομα έρχεται η DYNEPO. Την καθυστερεί μια δίωξη στην Αγγλία. Ξέρω ότι θα έρθει πολύ σύντομα, γι’ αυτό συνέχισε να ρωτάς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χαιρετισμούς
Βίκτορ

Υ.Γ.: Το αλφάβητο είναι Ι, Ε, S, G και L=liquid (υγρό), C=cream (κρέμα). Το L και το C είναι αυτό που σου έδωσα για τον τριπλουνίστα σου. Το S είναι αυτό που παίρνουν πριν από τον αγώνα και είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελλάδα. Και θυμήσου ότι όλα τα e-mail διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό πρόσεχε τι λές και πώς το λές. Ερευνες για λέξεις-κλειδιά όπως 'αναβολικά' και πολλές άλλες διεξάγονται συνεχώς από τον μπιγκ μπράδερ».

(σ.σ. EPO ή Ε = ερυθροποιητίνη, C=Clear=THG, G=αυξητική ορμόνη, Dynepo= νέα μορφή ερυθροποιητίνης, μη ανιχνεύσιμη).

7ο e-mail

Ο έλληνας συνεργάτης ρωτάει τον Κόντε για τους υπόλοιπους κωδικούς που χρησιμοποιεί:

«Τι σημαίνουν τα γράμματα Ι και G; Ινσουλ. και αυξητική (Growth); Στην Ελλάδα την Gh (αυξητική ορμόνη) την ονομάζουμε 'αφρό' (χα χα).»

8ο e-mail

Στις 28 Ιουνίου 2003 ο Κόντε δέχεται μήνυμα με θέμα «πάρτι»:

«Αγαπητέ Βίκτορ,

Σου στέλνω το τελευταίο σχέδιο της λίστας αντιντόπινγκ. Οπως βλέπεις, περιλαμβάνεται το διεγερτικό μονταφινίλ!!! Βεβαίως μετά την ανίχνευση του norbolethone από τον Κάτλιν (σ.σ. Ντον Κάτλιν, επιστήμονας στο UCLA, που πραγματοποιεί τους ελέγχους για λογαριασμό της USADA) περιλαμβάνεται επίσης κι αυτό το AAS (Ανδρογενές Αναβολικό Στεροειδές). Πιστεύω ότι το πάρτι έλαβε τέλος.»

9ο e-mail

Αλλο μήνυμα χωρίς ημερομηνία προς τον Κόντε:

«Αγαπητέ Βίκτορ,

Παρακαλώ μην ξεχάσεις να μου στείλεις τον αριθμό ταυτότητάς σου, έτσι ώστε να σου μεταβιβάσω τα χρήματα με την Western Union. Επίσης έχω δώσει εντολή στην τράπεζά μου να μεταφέρει στο δικό σου τραπεζικό λογαριασμό που μου έδωσες –Wells Fargo- το ποσό του εμβάσματος. Τα υπόλοιπα θα στα στείλω με την Western Union.

Θα έχω κάθε τόσο κάποιες ερωτήσεις που μου υποβάλλει ο κόσμος και δεν έχω πάντα τις απαντήσεις. Για παράδειγμα: Αν ένας άντρας παίρνει 25 mg dianabol 2 ή 3 φορές τη βδομάδα σε κύκλους 2 βδομάδων και αποχή μιας βδομάδας, πόσο χρόνο απαιτείται για να γίνει καθαρός;

Ο κόσμος πιστεύει ότι μπορώ να δώσω απαντήσεις σ’ αυτά τα ζητήματα επειδή ασχολούμαι με τις επιχειρήσεις διατροφής. Οπως γνωρίζεις από τη δική σου πείρα, είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ νόμιμων και μη-νόμιμων συμπληρωμάτων διατροφής. Και μια ακόμα ερώτηση: Αν μια τιμή ενός στοιχείου σε κάποια εξέταση (π.χ. ψευδάργυρος, σίδηρος, κ.λπ.) είναι χαμηλή, για πόσο χρόνο συνιστάς επιπλέον συμπλήρωμα γι’ αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο;»

Ταυτοποίηση ανθρώπων και κωδίκων

Η χρονική παράθεση όλων αυτών των μηνυμάτων δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες. Ο συνομιλητής του κ. Κόντε δεν είναι άλλος από τον κ. Ανδρέα Λιναρδάτο. Στη συνέντευξή του που παραδέχεται ότι ήταν ο αποδέκτης του 1ου μηνύματος δηλώνει ότι το θεώρησε «ακατανόητο» και ότι η επαφή του με τον Κόντε οφείλεται στο γεγονός ότι ετοιμάζει βιβλίο για το αντιντόπινγκ! Το κακό για τον κ. Λιναρδάτο είναι ότι στην επίσημη έκθεση του Νοβίτσκι είναι μεν σβησμένο το όνομά του, αλλά περιλαμβάνεται η πληροφορία ότι στα e-mail 8 και 9 είναι το ίδιο πρόσωπο με το e-mail 1. Πρόκειται για δύο μηνύματα με πολύ «εμπιστευτικό» περιεχόμενο. Αλλά με την αλληλουχία των μηνυμάτων διακρίνεται πέραν από κάθε αμφιβολία ότι είναι αποδέκτης και των υπολοίπων. Από το περιεχόμενο της επικοινωνίας διακρίνεται:

- Η αναφορά σε απαγορευμένες ουσίες και η αγωνία να μην τους πιάσουν οι έλεγχοι.

- Η προσπάθεια να μη διαρρεύσουν τα μηνύματα.

- Η διάκριση της νόμιμης από την παράνομη εισροή χρημάτων σε λογαριασμούς.

Ο κ. Λιναρδάτος είναι λοιπόν το πρόσωπο κλειδί της ελληνικής υπόθεσης. Δεν έχει τη λάμψη του κ. Τζέκου, αλλά προπονεί κι αυτός έλληνες πρωταθλητές (τους τριπλουνίστες Χρήστο Μελέτογλου και Ολγα Βασδέκη, τον σφυροβόλο Χρήστο Πολυχρονίου και τον σπρίντερ Θωμά Σμπώκο). Το όνομα της Βασδέκη βρίσκεται μεταξύ των 27 αθλητών που οι αμεριακνικές υπηρεσίες συνδέουν με την Balco.

Ο ίδιος ο κ. Λιναρδάτος αρνείται επίμονα να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Εχει εξαφανιστεί και από την έδρα της εταιρείας του Elite Sport Services, στην Ανω Γλυφάδα. Οι γείτονες βλέπουν συνεχώς κλειστό το ισόγειο κατάστημα και θυμούνται μόνο την εσπευσμένη απομάκρυνση κάποιων εμπορευμάτων που πραγματοποίησε ο κ. Λιναρδάτος μόλις έσκασε η υπόθεση Τζέκου.

Οσο για τον μη κατονομαζόμενο άλλο έλληνα προπονητή, όλα τα στοιχεία φωτογραφίζουν τον κ. Χρήστο Τζέκο. Επικαλούμενος δύο διαφορετικές πηγές το επιβεβαιώνει ο Ελιοτ Αλμον στην Σαν Χοσέ Μέρκιουρι Νιους (18/8/04). Η επιφύλαξη του Λιναρδάτου να ειδοποιήσει τον προπονητή που του ζητά ο Κόντε ταιριάζει με το γεγονός ότι οι δυο τους είναι ανταγωνιστές στις επιχειρήσεις «συμπληρωμάτων διατροφής» και αθλητικού μάνατζμεντ στην Ελλάδα. Η αναφορά σε αθλητές που τρέχουν και βρίσκονται σε διακοπές σε νησί (3ο e-mail) ταιριάζει με τους δύο δρομείς και τον προπονητή τους που ξεκουράστηκαν στην Πάρο μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Σύμφωνα με τη γαλλική «Εκίπ» (1/9/04), η αμερικανική επαφή του Τζέκου πρέπει να είναι ο χημικός Πάτρικ Αρνολντ που αναφέρεται στο 4ο e-mail. Από στο συνδυασμό των μηνυμάτων φαίνεται ότι ο Αρνολντ είναι ο clearman του 2ου mail. Ο κ. Τζέκος διαψεύδει τη σχέση του με τον Αρνολντ, όμως η «Εκίπ» σημειώνει ότι η τελική προετοιμασία των αθλητών του για τους Ολυμπιακούς πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, στο Northeastern University, όπου δεν υπάρχει κανονικός στίβος! Υπάρχει όμως πολύ κοντά (στο Σέιμουρ) το εργαστήριο του Αρνολντ.

Η ελληνική διαπλοκή της υπόθεσης Balco δεν σταματά εδώ. Μια μικρή έρευνα καταλήγει και σε άλλη εταιρεία αθλητικού μάνατζμεντ, η οποία μέσω της εταιρείας του κ. Λιναρδάτου ανακοινώνει την εκπροσώπηση μιας διάσημης ουκρανής αθλήτριας! Το κουβάρι έχει μόλις τώρα αρχίσει να ξετυλίγεται.
 

(Ελευθεροτυπία, 19/9/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ