ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

 

Τα e-mail που καίνεΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

Τα ανεξίτηλα ίχνη

Οσα δυσκολεύονται να παραδεχτούν οι ίδιοι, τα αποκαλύπτουν οι ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο. Ο λόγος για τους επιχειρηματίες συμπληρωμάτων διατροφής, προπονητές και μάνατζερ που εμπλέκονται στην υπόθεση του ντόπινγκ. Οι επαγγελματίες του χώρου χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για προβολή των επιχειρήσεών τους και για ηλεκτρονικές πωλήσεις των διαφόρων προϊόντων (συμπληρώματα διατροφής, μηχανήματα, κ.λπ.). Οι πωλήσεις αυτές έχουν το προσόν να είναι πιο απρόσωπες και ανεξέλεγκτες.

Ομως αυτή η ηλεκτρονική δικτύωση έχει στραφεί σε πραγματικό μπούμερανγκ, από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο του καλοκαιριού. Η πρώτη κίνηση του Χρήστου Τζέκου τον περασμένο Αύγουστο, μόλις δημοσιοποιήθηκε από τον Τύπο ('Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία' και 'Αυγή') το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του (www.christzekos.gr), ήταν να την κατεβάσει. Καθώς φαίνεται, νόμιζε ότι έτσι έσβηνε τα ίχνη της πληθωρικής του παρουσίας. Ομως ο γνωστός μάνατζερ κάνει λάθος. Υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές που σαρώνουν διαρκώς το διαδίκτυο και αποθηκεύουν κατά διαστήματα όλες τις ιστοσελίδες. Αυτά δεν μπορεί να τα σβήσει κανείς. Ετσι διαθέτουμε όχι μόνο τον δικτυακό τόπο που έσβησε ο κ. Τζέκος, αλλά μπορούμε να παρακολουθήσουμε και τις διαδοχικές αλλαγές του. Εκεί παραμένουν βέβαια και όλες οι αναφορές στις απαγορευμένες ουσίες και διακρίνεται η «αξιοποίηση» των αθλητών του (Κεντέρης, Θάνου, Παπαδιάς) στην προβολή των θαυματουργών συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο κ. Λιναρδάτος, από την πλευρά του δεν θεώρησε αναγκαίο να εξαλείψει πλήρως την ιστοσελίδα του (www.elitesportservices.com). Ομως από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Balco, έχει φροντίσει να επιφέρει ορισμένες καίριες τροποποιήσεις:

1. Στην παρουσίαση της εταιρείας του έχει εξαφανιστεί η αναφορά στη συνεργασία με την Balco και η «στενή παρακολούθηση του μεταβολισμού των αθλητών με τα πρωτόκολλα της Balco Laboratories, (τα οποία) αποτελούν σημαντική βοήθεια για τη βελτίωση της απόδοσης».

2. Εχει σβηστεί το όνομα του ίδιου του κ. Λιναρδάτου και του κ. Βασίλη Στεργίου που εμφανίζονταν ως διευθυντές της εταιρείας.

3. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο η ιστοσελίδα πρόβαλλε με περηφάνια ως πελάτες της τον Μπάρι Μποντς (μπέιζμπολ), την Μάριον Τζόουνς (100 μ.), τον Τιμ Μοντγκόμερι (100 μ.), τον Ντουέιν Τσάμπερς (100 μ.), την Κρίστι Γκέινς (100 μ.), την Ρετζίνα Τζέικομπς (1500). Σήμερα όλα αυτά τα ονόματα είναι σβησμένα. Ο λόγος είναι απλός. Ολοι αυτοί οι πρωταθλητές κατηγορήθηκαν για χρήση αναβολικών σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για την Balco. Οι περισσότεροι έχουν ήδη τιμωρηθεί με αποκλεισμό.

4. Στο ίδιο σημείο περιλαμβάνονται (ως πελάτες της εταιρείας) και οι έλληνες αθλητές του στίβου Ολγα Βασδέκη, Χρήστος Μελέτογλου (τριπλούν), Χρήστος Πολυχρονίου (σφύρα). Κι αυτών τα ονόματα έχουν πλέον εξαφανιστεί. Για να προστατευθεί η φήμη τους; Αγνωστο. Πάντως το όνομα της Βασδέκη είχε περιληφθεί στους 27 αθλητές-πελάτες του που κατονόμασε προς τους πράκτορες του FBI και του IRS ο Κόντε, όταν εισέβαλαν για έρευνα στο αρχηγείο της εταιρείας Balco, στις 3 Σεπτεμβρίου 2003.

Παρόμοια εξέλιξη έχει και η ιστοσελίδα της «μητρικής» εταιρείας, της Balco (www.balcolab.com). O κ. Κόντε δεν την έχει βέβαια κατεβάσει, αλλά έχει φροντίσει να τη διαχωρίσει από την ιστοσελίδα των «συμπληρωμάτων διατροφής» (www.snac.com), την οποία έχει ιδρύσει ο ίδιος και η οποία έχει την ίδια έδρα με την Balco. Ο διαχωρισμός έγινε μετά την άσκηση της δίωξης εις βάρος του (αρχές Οκτωβρίου 2003). Λίγο αργότερα εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα και η «Βάση Δεδομένων της Balco με πρωταθλητές παγκόσμιου και ολυμπιακού επιπέδου και επαγγελματίες αθλητές», στην οποία περιλαμβάνονταν πολλοί γνωστοί αμερικανοί αθλητές.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Affidavit of Special Agent Jeff Novitzky (3/9/03)
Η ένορκη έκθεση του ειδικού πράκτορα του IRS (αμερικανική εφορία) για την έκδοση ενταλμάτων έρευνας στους επαγγελματικούς και ιδιωτικούς χώρους του Βίκτορ Κόντε.

ΣΕΓΑΣ
«Διαδικασίες και οδηγίες για έλεγχο doping»

Μπροσούρα της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΣΕΓΑΣ για τον ντόπινγκ σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF).

Rene Goscinny, Albert Uderzo
«Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες»
(Μαμούθ Comix, 1999, πρώτη γαλλική έκδοση 1968).
Οι δύο Γαλάτες ήρωες και ο μαγικός ζωμός τους ως αναβολικό.ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

http://www.balcolab.com
Η ιστοσελίδα της αμερικανικής μητρικής εταιρείας του Βίκτορ Κόντε.

http://www.snac.com
Τα συμπληρώματα διατροφής της Balco.

http://www.snacsystem.com
Η ελληνική (και πανευρωπαϊκή) αντιπροσώπευση της Snac.

http://www.elitesportservices.com
Η εταιρεία του έλληνα συνεργάτη της Balco, προπονητή Ανδρέα Λιναρδάτου.

http://www.christzekos.gr
Η ιστοσελίδα του Χρήστου Τζέκου, την οποία «κατέβασε» από το διαδίκτυο μετά τις αποκαλύψεις της "Αυγής". Μπορείται να την επισκεφτείτε από το http://www.christzekos.gr/pub (φυσικά μέχρι κι αυτό να κατέβει).

http://www.strengthsystemsusa.com
Η αμερικανική εταιρεία συμπληρωμάτων που αγόρασε ο Τζέκος.

 

(Ελευθεροτυπία, 19/9/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ