Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

 

Ο ανεπιθύμητος κ. Χριστόδουλος
 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.    

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, εκφράζοντας τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Λαού της πόλης μας, αισθάνεται την ανάγκη να καταγγείλει τη νέα πρόκληση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Χριστόδουλου, όπως αυτή εκφράζεται με το δημοσίευμά του στις τοπικές Εφημερίδες της 24ης Ιουνίου 1984.

Για μια ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, με το δημοσίευμα αυτό, ξεφεύγει από τα πλαίσια των θρησκευτικών καθηκόντων του και τολμάει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να βάλει και κατ' αυτών ακόμη των Δημοκρατικών Θεσμών. Οι αναφορές του στον ρόλο των πολιτικών, που δήθεν "έθρεψαν το διχασμό και επυροδότησαν τον τορπιλισμό της Εθνικής ομοψυχίας", η επίθεσή του ενάντια στα πολιτικά κόμματα και όλους όσους συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή τον τόπου, οι "προβλέψεις" του για "θύελλες και δεινά που επέρχονται" και τα τόσα άλλα που συνθέτουν το περιεχόμενο του δημοσιεύματος αυτού, μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και φέρνουν στη μνήμη μας ζοφερές καταστάσεις καθολικά καταδικασμένες από τον Ελληνικό Λαό. Οπωσδήποτε όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τη γενικότερη προσπάθεια των νοσταλγών της ανωμαλίας να τορπιλίσουν τη δημοκρατική ομαλότητα, να αφαιρέσουν τις καταχτήσεις του Λαού μας και να ανακόψουν τις προοδευτικές εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Ο δημοκρατικός Λαός της πόλης μας δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί άλλο τις εξωθρησκευτικές δραστηριότητες του κ. Χριστόδουλου. Αφού, λοιπόν, ο ίδιος επεφύλαξε για τον εαυτό του τον ρόλο του εκφραστή των δυνάμεων της ανωμαλίας, αντί για το ρόλο τον θρησκευτικού ηγέτη, είναι, πλέον ανεπιθύμητος για την πόλη μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου είναι αποφασισμένο να δώσει τη δική του συμβολή, ώστε η καινούργια αυτή πρόκληση να πάρει την απάντηση που της αρμόζει. Ο Λαός μας είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσει και να διευρύνει τις δημοκρατικές του κατακτήσεις.

Το ψήφισμα αυτό να σταλεί στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον κ. Πρωθυπουργό, στον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, στον κ. Νομάρχη Μαγνησίας, στους βουλευτές του Νομού και στις Αθηναϊκές και τοπικές εφημερίδες.

29 Ιουνίου 1984

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΛΟΥ
 «Η θύελλα που επέρχεται»

Του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Χριστόδουλου (*)

Τώρα που ο σάλος των εκλογών εκόπασε αξίζει να πούμε μερικές πικρές αλήθειες που ενδιαφέρουν τον τόπο και τους κατοίκους του. Η φωνή μας απηχεί μια οικτρή πραγματικότητας, που προοιωνίζεται για το μέλλον μεγάλα δεινά. Η μεγάλη μάχη των εκλογών έφερε στο προσκήνιο τον βαθύ διχασμό του λαού μας, ιδιαίτερα στην Επαρχία. Στα χωριά μας δεν μιλούν μεταξύ τους άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων. Και οικογένειες ολόκληρες κινδυνεύουν να διαλυθούν εξ αιτίας διχογνωμιών περί τα κομματικά. Παιδιά δεν μιλούν στους γονείς των και αδέλφια δεν χαιρετίζονται μεταξύ τους, επειδή τους χωρίζει αβυσσαλέο μίσος και αγεφύρωτο χάσμα. Η ρύπανση των τοίχων με αφίσες, τα αιωρούμενα πανό, οι ομάδες περιφρούρησης, η κατάχρηση του λόγου, το αμόκ των συνθημάτων, οι οργανωμένες κρούσεις, η κομματικοποίηση του Κράτους, το όργιο της απειλής, ο φόβος των αντιποίνων όλα αυτά προσέδωσαν στον τόπο μίαν απρόσμενη όψη, έδιωξαν το χαμόγελο από τα χείλη, θρόνιασαν το μίσος στις καρδιές. Δεν φαίνεται εύκολη η άμβλυνση των παθών, η πράυνση των πνευμάτων.

Το φαινόμενο είναι τραγικά ανησυχητικό και πρέπει να προβληματίσει έντονα την πνευματική μας ηγεσία. Οι πολιτικοί έθρεψαν το διχασμό κι επυροδότησαν τον τορπιλισμό της εθνικής μας ομοψυχίας. Ο,τι περί του αντιθέτου θα λεχθεί, θα είναι ψεύδος και δημαγωγία. Αυτοί οδήγησαν και οδηγούν την νεολαία στη φονική αντιπαράθεση και στην κακή εκτίμηση του ρόλου της στους πολιτικούς αγώνες. Αλλ' εάν τα παιδιά γίνονται εύκολη λεία στα χέρια των δημαγωγών, τι να πει κανείς για τους ώριμους ανθρώπους του μόχθου, της επιστήμης, του χωραφιού και της εργατιάς που πρόθυμα ανέλαβαν κι αυτοί να σείουν τις σημαίες του πάθους, της κακίας και της εκδίκησης, ακολουθώντας πιστά τα συνθήματα των εξωστών; Ποιος τώρα θα κατασιγάσει τον ερεθισμό και ποιος θα αποτρέψει τη συντήρηση του διχασμού; Και ποιος αύριο θα πληρώσει για τα χειρότερα που πιθανόν να ακολουθήσουν, όταν η κορύφωση του πάθους θα οπλίσει το χέρι του αδελφού και το αίμα των θυμάτων θα ρεύσει και θα ποτίσει τη μαρτυρική μας γη; Τότε όλοι θα νίπτουν τας χείρας, έστω κι αν θα έχουν μερίδιο ενοχής μεγάλο ή μικρό.

Η Εκκλησία μπορεί και πρέπει να κηρύξει την αγάπη και την ομόνοια. Προς όλους και για όλους. Ο τόπος έχει ταλαιπωρηθεί παλαιότερα από μίση και διχασμούς. Και επλήρωσαν γενιές πολλές τα σφάλματα των ολίγων. Τώρα δεν πρέπει να επαναληφθούν πάλι τα ίδια τραγικά λάθη. Και όλα δείχνουν πως μας έλειψε το μέτρο στο νου και στα αισθήματα. Αλλ' εάν υπάρχουν αρκετοί που τοποθετούν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό, και αν μερικοί νομίζουν πως μπορούν να ασεβούν προς την ιστορία του τόπου, δεν θα πρέπει να σιγήσουν οι φωνές της σωφροσύνης και δεν θα πρέπει ν' αφεθεί ο δρόμος ελεύθερος στους δολιοφθορείς της γαλήνης μας και της προόδου των παιδιών μας. Τώρα η Εκκλησία καλείται να σβύσει τις φωτιές που άναψαν τα πάθη και να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν τα μίση. Και κοντά της όλοι οι σοβαροί άνθρωποι που βλέπουν μακριά και μπορούν να διακρίνουν τη συμφορά που πλησιάζει. Ας ακουσθεί, λοιπόν, στεντόρεια η φωνή της Εκκλησίας κηρύττουσα την αποκατάσταση της αγάπης και της συγγνώμης. Οι πολλοί ίσως κωφεύσουν. Αυτοί έμαθαν να μετρούν τα πάντα με τον πήχυ του εφήμερου κομματικού κέρδους. Αλλ' οι συνετοί θα προσέξουν. Και θα είναι αρκετοί για να απομονώσουν τους άλλους. Και για να αποτρέψουν την επερχόμενη θύελλα, όσο είναι καιρός.

(*) Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της 24ης Ιουνίου 1984.
 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Δήμος Βόλου
"Πρακτικά 13ης Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου"
(29/6/84)
Ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης συζητείται εκτενώς το άρθρο του τότε μητροπολίτη κ. Χριστόδουλου και αποφασίζεται ότι είναι πλέον ανεπιθύμητος στην πόλη.

"Το Δημοτικό Συμβούλιο επέκρινε τον μητροπολίτη για το άρθρο του. Χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητος"
("Η Θεσσαλία", 1/7/84)
Ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το άρθρο του κ. Χριστόδουλου για τις ευρωεκλογές και τα πολιτικά κόμματα.

"Ανεπιθύμητος για το Βόλο το 1984 ο τότε μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Χριστόδουλος"
("Η Θεσσαλία", 1/3/05)
Υπενθύμιση της παλιάς ιστορίας που γίνεται επίκαιρη με την πρόσφατη εκκλησιαστική κρίση και την αντίδραση του κ. Χριστόδουλου.

"Χριστοδούλου το ανάγνωσμα"
("Ιός", 24/5/98)
Ανθολόγιο κειμένων και ομιλιών του Αρχιεπισκόπου, λίγες μέρες μετά την εκλογή του. Το περιεχόμενο των αποσπασμάτων δεν αφήνει αμφιβολίες για την ενότητα σκέψης του σημερινού ποιμενάρχη και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του 1984 στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου.ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

www.e-thessalia.gr
Ο δικτυακός τόπος της εφημερίδας Θεσσαλία με αναφορές στη δράση του κ. Χριστόδουλου.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 20/3/2005)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ