ΠΟΙΟΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΙΚΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ

 

Η ελευθερία γνώμης στην πυρά
 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

Και να ετοιμάζεται ο Χάρι Πότερ

Αυτά που έπαθε το κόμικς του Γκέρχαρντ Χάντερερ δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά που ετοιμάζονται για τον «Χάρι Πότερ». Η ίδια ομάδα υπό τον π. Κυριακό Τσουρό που πέτυχε την απαγόρευση και την κατάσχεση του αυστριακού χιουμοριστικού κόμικς έχει προετοιμάσει εκστρατεία εναντίον της δημοφιλούς σειράς παιδικών βιβλίων της Τζόαν Ρόουλινγκ.

Οχημα της νέας εκστρατείας είναι και πάλι η δραστήρια «Πανελλήνια Ενωση Γονέων» (ΠΕΓ), αυτή η «μετωπική οργάνωση» της Αρχιεπισκοπής στο χώρο του «αντιαιρετικού αγώνα». Με βιβλίο του Ιωάννη Μηλιώνη, το οποίο παρουσιάζεται ως «Εγκόλπιο Αυτοπροστασίας», κατηγορούνται οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά του να διαβάζουν ή να βλέπουν Χάρι Πότερ ότι «είναι σαν να στέλνουν τα παιδιά τους στο διάβολο για να σπουδάσουν».

Το βιβλίο που επιγράφεται «Ναι ή Οχι στον Χάρι Πότερ» εκδόθηκε το 2002 και, αφού περιγράφει τους κινδύνους που διαβλέπει η εκκλησία στο περιεχόμενο της παιδικής σειράς, στο τέλος ο συγγραφέας δεν αφήνει αμφιβολίες για τους σκοπούς της εκστρατείας: «Θα πρέπει δυναμικά, πλην όμως διακριτικά (σ.σ. υπογράμμιση του συγγραφέα), να αποφύγουμε να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά μας με τα ψυχοφθόρα αυτά βιβλία και τις ταινίες και με τρόπο πολιτισμένο να δηλώσουμε την αντίθεσή μας και προς αυτό το νέο κίνδυνο που μας απειλεί, σαν γονείς και σαν κοινωνία. Και, γιατί όχι, να χρησιμοποιήσουμε και τα μέσα που ο Νόμος μας δίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις» (σ.σ. υπογράμμιση δική μας).

Τα «μέσα του νόμου» δεν είναι βέβαια άλλα από αυτά που είδαμε να εφαρμόζονται εναντίον του Γκέρχαρντ Χάντερερ.

Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του, ο π. Τσουρός επιχείρησε να αποσείσει την ευθύνη της Εκκλησίας για την έκδοση αυτή. «Ο συγγραφέας το λέει, όχι εγώ». Του επισημάναμε ότι είναι ο ίδιος εκείνος που υπογράφει τον πρόλογο του βιβλίου και ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει δώσει την ευλογία του για το βιβλίο, το οποίο θεωρεί ότι «συντελεί στην αφύπνιση γονέων και εκπαιδευτικών». Το διακηρύσσει ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννης Μηλιώνης σε άρθρο του πάλι για τον Χάρι Πότερ στο περιοδικό της ΠΕΓ «Διάλογος»: «Τα περί Χάρι Πότερ σχετικά δημοσιεύματα δεν εξέφραζαν φυσικά προσωπικές απόψεις των συνεργατών του 'Διαλόγου', αλλά την συλλογική γνώση της Εκκλησίας επί του θέματος» (τ. 31, Ιανουάριος – Μάρτιος 2003).

Αλλά τι είναι αυτό ακριβώς που ενοχλεί τόσο πολύ στον Χάρι Πότερ την ορθόδοξη Ιερά εξέταση; Τον πραγματικό του φόβο αποκαλύπτει ο συγγραφέας της ΠΕΓ: «Τι θα συμβεί με τις χιλιάδες των παιδιών, που σε λίγα χρόνια, μέσα στην επανάσταση της εφηβείας τους, θα αμφισβητήσουν θεσμούς και πρόσωπα και θα θελήσουν να ακολουθήσουν, όπως η Ρόουλινγκ στα νιάτα της, ανατρεπτικές θεωρίες και τρόπους ζωής;» (σ. 59). Να λοιπόν ο πραγματικός κίνδυνος. Και ποιες είναι αυτές οι «ανατρεπτικές θεωρίες»; Μας τις αναφέρει ο κ. Μηλιώνης, χρησιμοποιώντας δικές της διηγήσεις: «Επαναστάτρια, το είδος της μαθήτριας που κάπνιζε στις στάσεις λεωφορείου μαζί με αγόρια με δερμάτινα μπουφάν. Πρότυπό της κάποια κομμουνίστρια συγγραφέας που είχε ό,τι χαρακτηριστικό μπορεί να ήθελε ένα 13χρονο κορίτσι με αριστερά πιστεύω».

Ιδού λοιπόν ο στόχος της νέας απαγορευτικής εκστρατείας της Εκκλησίας: η ελευθεριακή και αντιεξουσιαστική διάθεση των εφήβων. Κάτω ο Χάρι Πότερ, ζήτω τα κατηχητικά σχολεία και τα μοναστήρια!
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Γκέρχαρντ Χάντερερ
«Η ζωή του Χριστού»

(εκδ. Οξύ, μετάφρ. Πέρης Ορφανίδης, Αθήνα 2002).
Το βιβλίο κόμικς που κατασχέθηκε. Ο δημιουργός του είναι ο σημαντικότερος αυστριακός κομίστας, γνωστός από την οξύτατη κριτική του στον διαβόητο επίδοξο φίρερ της Αυστρίας Γιεργκ Χάιντερ. Μπορεί καθένας να προμηθευτεί το επίμαχο βιβλίο στα γερμανικά, τα γαλλικά ή τα αγγλικά από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.
Υπάρχει και η επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του βιβλίου, με ορισμένα χαρακτηριστικά σκίτσα και πλούσιο διάλογο αναγνωστών.
http://www.das-leben-des-jesus.at

Νίκου Κλειτσίκα
«Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία»

(πρόλογος Βάσος Λυσσαρίδης, εκδ. Προσκήνιο, Αθήνα 2000)
Ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την Ιταλία της δικτατορικής περιόδου, με σημαντικές αποκαλύψεις για τη δράση των ιερέων της Νάπολης.ΔΕΙΤΕ

Ενας προφήτης μα τι προφήτης
(The life of Brian) του Τέρι Τζόουνς (1979)
Η εξαιρετική παρωδία της ζωής του Χριστού από τους Μόντι Πάιθονς αντιμετώπισε προβλήματα σε ορισμένες χώρες (Νορβηγία), αλλά έχει ήδη πάρει τη θέση της στην κλασική φιλμογραφία.

Ο τελευταίος πειρασμός
(The last temptation) του Μάρτιν Σκορτσέζε (1988)
Η κινηματογραφική μεταφορά του γνωστού βιβλίου του Καζαντζάκη που απαγορευόταν επί χρόνια στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, όμως, το κανάλι που ανακοίνωσε τη μετάδοσή της (Star, 8/7/04), έσπευσε να τη ματαιώσει.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.ppu.gr
Ο δικτυακός τόπος της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων του π. Κυριακού Τσουρού.

http://www.caslon.com.au/blasphemyprofile.htm
Μια συνοπτική περιγραφή των διώξεων πνευματικών δημιουργών με το πρόσχημα της βλασφημίας.

 

(Ελευθεροτυπία, 30/1/2005)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ