ΝΕΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ BALCO 

 

Οταν μιλάει ο Βίκτορ
 ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   To BALCOσένικο της ντόπας


Είναι λίγο δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη διαδρομή των υπεραθλητών που αναμίχτηκαν στην υπόθεση της Balco.

Εχουμε και λέμε. Από τους αθλητές που είχαν επαφή άμεση ή έμμεση με τον Κόντε έχουν βρεθεί θετικοί στην «καθαρή», δηλαδή το THG, η Ρετζίνα Τζέικομπς, ο Κέβιν Τοτ, η Μελίσα Πράις και ο Τζον Μακγιούιν. Μέσω του προπονητή Ρέμι Κορτσέμνι (ενός από τους 4 κατηγορούμενους για την Balco) ο Κόντε είχε σχέση και με τον Βρετανό Ντουέιν Τσάμπερς που βρέθηκε κι αυτός θετικός στην ίδια ουσία.

Θετικοί στην ουσία μονταφινίλ, η οποία θεωρείται κάλυμμα για άλλες απαγορευμένες ουσίες βρέθηκε η Κέλι Ουάιτ, την οποία προπονούσε ο Κορτσέμνι και το φάρμακο είχε συνταγογραφήσει ο ιατρικός διευθυντής της Balco δρ. Μπράιαν Γκόλντμαν. Μονταφινίλ βρέθηκε και στην Κρίστι Γκέινς (που την προπονούσε ο Κορτσέμνι, αλλά είχε σχέση με τον Τζον Μακγιούιν). Μονταφινίλ βρέθηκε και στον Κρις Φίλιπς, τον Ερικ Τόμας και τη Σάντρα Γκλόβερ.

Μέσω του προπονητή Γκρεγκ Αντερσον (επίσης κατηγορούμενου για την υπόθεση) ο Κόντε προωθούσε τα προϊόντα του στους υπεραθλητές του μπέιζμπολ και κυρίως τον Μπάρι Μποντς, τους αδελφούς Τζιάμπι (Τζέισον και Τζέρεμι) και τον Γκάρι Σέφιλντ. Οι τρεις τελευταίοι έχουν παραδεχτεί δημόσια τη χρήση της «κρέμας». Ακόμα και ο Μποντς που επισήμως αρνιόταν κάθε χρήση THG, στην επίσημη κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίζει ότι του έδιναν την "καθαρή" χωρίς να του λένε τι είναι. Αλλά στο μπέιζμπολ τα αναβολικά είναι ακόμα σχεδόν επιτρεπόμενα, οι δε έλεγχοι αντιντόπινγκ υποτυπώδεις.

Αλλοι πρωταθλητές του στίβου που τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό και συνεργάζονταν με την Balco είναι τα αδέλφια Αλβιν και Κάλβιν Χάρισον και πριν λίγες μέρες η Μισέλ Κόλινς.

Το πρόσωπο της επικαιρότητας, η Μάριον Τζόουνς, για την οποία ο Κόντε δήλωσε ότι έκανε τις ενέσεις μπροστά του, παραμονές των Αγώνων, έχει εις βάρος της και την καταγγελία-ομολογία του πρώην συζύγου της Σι Τζέι Χάντερ, ο οποίος έχει ήδη αποκλειστεί από την αθλητική δράση. Αλλωστε η Τζόουνς δεν είναι πρωτάρα. Ηδη από το 1992 ως αθλήτρια-φαινόμενο στα 15 της χρόνια προσέλαβε τον διάσημο δικηγόρο Τζόνι Κόχραν (που τον θυμόμαστε όλοι ως υπερασπιστή του Ο. Τζέι Σίμπσον) για να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση όταν απέφυγε έναν έλεγχο ντόπινγκ. Τώρα υποβάλλει αγωγή στον Κόντε για 25 εκατ. δολ., αλλά η αξιοπιστία της έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα.

Το κακό είναι ότι ακόμα και ο νέος σύντροφός της, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100 μ. Τιμ Μοντγκόμερι που κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες δεν προκρίθηκε για τους Αγώνες της Αθήνας φαίνεται ότι παραδέχτηκε κατά την ακρόασή του από το ορκωτό δικαστήριο ότι έκανε χρήση αυξητικής ορμόνης και στεροειδών.

Τον Μοντγκόμερι και την Τζόουνς δεν τους ενώνει μόνο ο πρωταθλητισμός και η Balco. Επί δύο χρόνια είχαν επιλέξει ως προπονητή τους τον περίφημο Τσάρλι Φράνσις, τον άνθρωπο που κανείς δεν τολμούσε να συνεργαστεί μαζί του μετά από την αποκάλυψη ότι ο υπεραθλητής του, ο Μπεν Τζόνσον, έπαιρνε αναβολικά πριν από την Ολυμπιάδα της Σεούλ. Περιττό να πούμε ότι ο Τσάρλι Φράνσις περιλαμβάνεται στο επίσημο ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε σήμερα (βλ. διπλανές στήλες) ως στενός συνεργάτης του Βίκτορ Κόντε.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τάκης Γεωργακόπουλος
«Ντόπινγκ. Μεταξύ επιτρεπτού και απαγορευμένου»

(εκδ. Ποντίκι, Αθήνα 2004)
Συνοπτικό εγχειρίδιο για τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών στο σύγχρονο αθλητισμό, που περιλαμβάνει στοιχεία και για το σκάνδαλο Balco. Χαρακτηριστική η αναφορά στην παλιά (από το 1996) δήλωση της Κατερίνας Θάνου ότι «ξοδεύει περίπου 400.000 δρχ το μήνα για συμπληρώματα διατροφής, πρωτεϊνες, βιταμίνες» που λαμβάνει από αμερικανική εταιρεία.

Σταύρος Χάντζος
«Ντόπινγκ. Από το σχολείο στο θάνατο»

(εκδ. Κάκτος, Αθήνα 2004)
Μαχητική σύνοψη του προβλήματος των ναρκωτικών «εκ των έσω», δηλαδή από έναν ειδικό αθλητίατρο.

Χρήστος Μότσιας
«Αθλητές και χαπάκια»

(εκδ. Κάκτος, Αθήνα 2004)
Γραμμένο από τον αθλητικογράφο που πέθανε πρόωρα, το βιβλίο κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση με επίμετρο για όσα έχουν μεσολαβήσει τον τελευταίο καιρό.ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ


"Drugs in Sports"
Αφιέρωμα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today, με εποπτικά σχήματα και χρονικά του σκανδάλου της Balco.

"Τα e-mails που καίνε" (19/9/04)
και
"Στα ίχνη της 'καθαρής'"
Οι δύο έρευνες του «Ιού» για την υπόθεση της Balco και την ελληνική της απόληξη.


 

(Ελευθεροτυπία, 19/12/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ